Liu Xiang már az olimpiát megelőző hónapokban is Achilles-ín sérüléssel küzdött és sorra kényszerült lemondani a versenyeket. Augusztus 18-án, a Pekingi Olimpia 110 méteres gáfutásának elődöntőjében még megpróbált rajthoz állni, de egyetlen elrugaszkodás elég volt ahhoz, hogy érezze, nem fog tudni versenyezni. Egy kiugrott rajt után Liu levette rajtszámát és lesétált a pályáról.

Az olimpia után egy hónapig egyáltalán nem tudott edzeni. Szeptember végén elvégezte első nyilvános edzését, de még nem futott, csak erősítő és nyújtó gyakorlatokat végzett. Most, egy hónapnyi edzés után Liu trénere bejelentette: Liu 80%-ban gyógyultnak tekinthető.

Liu Xiang edzője, Sun Haiping elmondta, változatlanul bízik tanítványa teljes felépülésében. Liu regenerálódását kínai és nyugati orvosok egyaránt figyelemmel kísérik, és bár még nem zárták ki annak lehetősését, hogy meg kell műteni a sportolót, edzője inkább kíméletesebb módszerekre szavazna. Haiping elmondta, attól tart, hogy egy műtét maradandó elváltozást okozna a sérült ínban. Szerinte Liu jóval kíméletesebb módszerekkel - masszázzsal és hagyományos kínai kezelésekkel - is meg tudna gyógyulni. "Ha minden a terveink szerint halad, Liu jövő júniusban kezdhet újra versenyezni. Jelenleg kb. 80%-osan gyógyultnak mondanám. Edzésen már próbálgatja a gátazást. Ha felépült, úgy gondolom, képes lesz 12.88-12.87 környékén futni." Liu saját sérüléséről így beszélt: "Ez mind már a múlt. Én most már a mielőbbi teljes gyógyulást várom."

Néhány érdekesség:
- A Kínai Nemzeti Tájékoztató Központ nyilvántartása szerint összesen 18 461 Liu Hsziang névre hallgató férfit tartanak nyílván Kínában. Miután Liu aranyérmes lett Athénban, nagyon sok gyermeket neveztek el róla.

- Liu még sérülését megelőzően rekordösszegre, százmillió jüanra (9,3 millió euró) biztosította magát arra az esetre, ha baleset vagy sérülés miatt nem tudna rajthoz állni egy versenyen. Bár ez Pekingben be is következett, Liu nem vette fel a pénzt a Ping An biztosítótól. Mint mondta, nincs rá szüksége.

- Kínában színaranyból elkészítették annak a NIKE szögesnek a másolatát, amelyben Liu 2006-ban a világcsúcsot futotta. A cipőbe belevésték a sprinter nevét is. A műalkotás értéke több mint $30,000 amerikai dollár.