A versenyt két tapasztalt és nagyon jó formában lévő profi nyerte: Julie Dibens (2-szeres világbajnok, angol olimpikon triatlonista) és Sam Gardner, aki angol MTB válogatott volt, de már 2 éve az XTERRA versenyekre koncentrál.

A mezőnyben csak a legelszántabbak indultak, mert a pálya annyira nehéz, hogy egy ideig még csak álom lesz sokak számára. Úszás 1500 m a tengerben (édesvízi öböl, hatalmas tengeri áramlatok örvénylő szélén), 32 km hegyikerékpár csatamezőkön, mocsarakon keresztül, nagyon komoly, de rövid mászásokkal és lejtőzésekkel, majd 9 km futás, mangrove mocsárban, patakban, vízeséseken át, liánokon kapaszkodva.A vízből az angol olimpikon Julie Dibens lépett elsőként partra és az elsőségét a kerékpár 12. percéig meg is őrizte, amikor is honfitársa Sam Gardner utolérte és megelőzte. Innen a két angol versenyző végig vezetett (Sam nagyon rossz úszó), ellenfeleik a dobogó többi fokáért vívtak elkeseredett harcot.

Julie Dibens: Már teljesen elfelejtettem, hogy az XTERRA ennyire észvesztő is tud lenni. Maui fantasztikus pálya - de Saipan és Guam egyszerűen elképesztő! utólag nem is hiszem el, hogy végig tudtam csinálni! Szinte minden méter a túlélésről szólt és nem azért mert az ellenfelek a nyakamban loholtak - a terep volt olyan, hogy nem lehetett egy pillanatra sem kikapcsolni. Megcsináltam - ez most igazi "finisher" érzés.

Forrás: multisportinfo.hu
Fotók: Rich Cruse