Szombaton a triatlon váltó országos bajnokságnak adott otthont a Sugovica-parti város, s ezen a napon - az eső mellett - a házigazda Mogyi SE Baja versenyzői vitték a prímet. Borbély Miklós vezetőedző korosztályos csapatai egy bajnoki címet és három ezüstérmet szereztek. Egyetlen bánatuk az lehetett a hazaiaknak, hogy felnőtt férficsapatuk lecsúszott a dobogóról: a magyar bajnoki címet a Lipták Tamás, Fecskovics Attila, Pocsai Balázs összeállításban szereplő Debrecen szerezte meg az Újbuda (Bogdány Kenéz, Ruzsás Dávid, Király Kristóf) és a Tiszaújváros (Török Dániel, Török Alfréd, Benoit Bouchard) csapatai előtt. A tavaly ezüstérmes Mogyi SE Baja triója (Bajai Péter, Faldum Gábor, Szűcs Ákos) idén a 4, helyen zárta az országos bajnokságot.

A felnőtt nőknél az Uniqa Újbuda csapata (Boros Zsófia, Varga Renáta, Svéd Amelita) lett a váltóverseny országos bajnoka, őket a Perlaky Ágnes, Hoff Bettina, Szántó Nóra összeállításban versenyző bajai Mogyi "A" csapata követte. Harmadikként a bajaiak B-csapata érkezett meg, ám - a szabályok értelmében - a bronzérem nem a Vértesy Zsuzsanna, Juhász Dorottya, Drobina Nóra alkotta trióé lett, hanem a Mórocza Nóra, Rozsnyai Lilla, Mátyási Zsófia összeállításban versenyző BEAC Polythlon csapatáé. Nekik külön is gratulálunk, hiszen Nóra, Lilla és Zsófi mindhárman edzésonline-osok és a Sashegyi Gepárdok Klub tagjai!

A bajai triatlonhétvége második napján, vasárnap a Triatlon Tour idei harmadik fordulóját rendezték meg. A sprinttávú verseny során végig szakadt az eső, s ennek köszönhetően a technikás, kanyargós - Magyarország egyik legjobbjának tartott - kerékpáros pályán számos bukás volt. A mentősök 14 sérültet láttak el, de komoly baleset nem történt. A 750 méter úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból álló viadalon a férfiaknál óriási csata volt a győzelemért, a futást négyen kezdték meg egyszerre, s végül Rendes bizonyult a leggyorsabbnak a zárószámban. A nőknél - a debreceni Szabó Zita és a gyöngyösi Kovács Zsófia távollétében - az oroszlányi Szalay rajt-cél győzelmet aratott. Az ORTRI triatlonistája már a bringázás során egyedül haladt, s a futás során csak arra törekedett, hogy impozáns előnyét megtartsa.

"Már az úszás során a minél nagyobb előny megszerzésére törekedtem, célom az volt, hogy a kerékpározás során minél kevesebben legyünk az élbolyban. A bringapálya az eső miatt nagyon csúszós, veszélyes volt, itt arra kellett törekedni, hogy ne legyen baj. A futás során négyen elléptünk a többiektől, s a vége nekem sikerült a legjobban. Nagyon örülök a győzelemnek!" - mondta Rendes Csaba, a bajai Mogyi Triatlon Tour férfi győztese.

"Az úszás jól sikerült, majd a kerékpározás során végig a mezőny elején tekertem, nehogy az eső miatt bukásba keveredjek. Talán az is volt a baj, hogy bringázás során a kelleténél többet vállaltam magamra, mert így a futás hajrájában, amikor Pocsai és Rendes iramot váltott, már nem bírtam odaérni az első helyre" - mondta a tavalyi és tavalyelőtti győzelem után idén ezüstérmes Faldum Gábor (Mogyi SE Baja).

"Az úszás kiváló volt, a kerékpározás az eső miatt veszélyesnek bizonyult, de a futás során már csak az előny megtartására kellett törekednem" - mondta boldogan a célban Szalay Szandra, a 2009. évi Triatlon Tour bajai versenyének női győztese.

Szalay klubtársa, az ezüstérmet szerző Pap Eszter is - akárcsak a többiek - az eső miatt veszélyessé vált kerékpározást említette elsőként. "Viszont a futás nagyon jól sikerült!" - mondta az oroszlányi lány, aki a kerékpározás végén még csak a 8. helyen állt, a futás végére viszont az ezüstérmet jelentő 2. helyre küzdötte fel magát

V. Mogyi Triatlon, a 2009. évi Triatlon Tour 3. fordulója, eredmények:
férfiak:
1. Rendes Csaba (UTE) 59:36 p
2. Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) 59:40
3. Pocsai Balázs (DSC-DSI) 59:45
nők:
1. Szalay Szandra (ORTRI) 1:07:12 ó
2. Pap Eszter (ORTRI) 1:07:57
3. Horváth Gréta (Kaposvári AC) 1:08:16

Forrás: www.triatlon.hu