Zolss futás

2017.10.08 Vasárnap, 10:25:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:39:36

Távolság

10 km

Tempó

03:58 p/km (15.15 km/h)

Edzésleírás

 Szaggasd az aszfaltot - Bagodi futóverseny 2017

 

Ez az a verseny, amit már kb a szezon elején emlegettem, hogy na majd itt végre megfutom a nagyot, azaz a 40 percen belüli 10 km-t.

Nyáron a triatlonversenyek futásaira készültem, ami ugyanaz  végülis, de a változatos igénybevétel mellett ott fel sem merült a 4 percen belüli kilóméterek gondolata - sajnos. (Bár nyár elején még a 4.10'-es futásaimra is elégedetten bólogattam magamnak, hogy "húdegyorsanmegymár")

Augusztus vége felé kapcsoltam, hogy hoppá, bő egy hónap múlva Bagodban normálisan kéne futni. Talán onnantól vettem komolyabban a felkészülést, de három héttel a verseny előtt még mindig csak 42 perc környékén toporogtam, még egy rendes egyben lefutott 20 perc alatti 5 km-em sem volt.

A nagy lökést a rekortánpálya elkészülte adta, ami nagyon-nagyon kellett. Át se adták még, belépni elvileg tilos volt, amikor először odamentem, 6 db tempós ezret futni.  Aztán pár nap múlva megismételtem kicsit hosszabban. A részidők jók voltak, de még mindig nem látszott, hogy lesz ebből a kívánt eredmény. Aztán igazából mindössze 4 nappal a verseny előtt sikerült egy komoly hétezret egyben letolni (átlag 3.50'), csak akkor hittem el igazából, hogy képes vagyok elérni a célomat.

 

Az időjárás nem volt éppen szép, de futáshoz tökéletesen alkalmasnak bizonyult. Az esőnek nagyon nem örültem, szerencsére a verseny idejére abbamaradt. Családdal megcsináltuk az ovis futamot, ez már a bemelegítés része volt. Elrepült az idő, úgy éreztem hogy nem volt elég lehetőségem rendesen bemelegíteni, kapkodás volt, ami nem olyan jó.

A tavalyi tülekedésből tanulva jobban (pofátlanabbul) helyezkedtem a rajtnál. Másfél méterre álltam a vonaltól, az elém sűrűsödött tömény embermassza megelőzéséhez így is 200 méterre volt szükségem a fűben futva.

Az első kilóméterre már kialakult a felállás. Akkor még távolról látszOtt Benji háta. Sólyom 50 méterre volt előttem, nagyon szaporázta. El kellett döntenem már az elején, hogy rátapadva meccselek vele erőn felül, vagy elengedem a második helyet, és a célomat hajtom. Nem is volt kérdés igazából.

Viszonylag könnyedén hoztam a ~ 3.55'-ös kilómétereket, nem akartam erősebben, el kellet osztani az erőt ugyebár. Azt viszont éreztem, hogy nincs meg az a kirobbanó erő, amit szerda délután a rekortánon éreztem magamban.

Németh Levi szökellt mellettem sokáig, látszólag nagyon könnyedén. Meglepődtem, amikor a felétől leszakadt, és a végére 2 perccel maradt le mögöttem.

Nem maradt más, csak egy számomra eddig ismeretlen csávó, azonos tempóban. Nagyon kidolgozott volt az izomzata, kéz-láb egyaránt. Na -gondoltam- ez egy gyúrós fitt ember, tuti csak az elején tudja a sebességet. Triatlonban is tapasztaltam, hogy a nagybicepszű emberek ritkán maradnak előttem. Próbáltam kicsit eltávolodni tőle a felénél, de csak jött kitartóan.

A fordító után aztán szemből érkeztek a mögöttem haladók, jó volt hallani a rengeteg drukkolást.

Hoszzú percekig mentünk egymás mellett közvetlenül az izmos emberrel. Elég hangosan vette a levegőt, bíztam benn hogy elfogy, és aztán maximum majd megint az utolsó 200 méter hajrájára teszem fel a küzdelmet.

Nem lett igazam. 7 km környékén enyhén tempót váltott (3.52'-ről valmivel gyorsabbra), én meg nem mentem bele a kihívásba. Elment olyan 100 méterre szépen, aztán ott tartotta. Én meg elkezdtem gyengülni, azon kaptam magam, hogy semmi szökellő mozgás, apró, szaporázott lépések, az órán 4.10' pillanatnyi sebesség. Mélypont volt, össze kellett kapnom magam.

Az utolsó kilóméter nyugtatott meg igazán, ott már beleálltam volna a harcba is, de akkor már jócskán késő volt hozzá. Mindenesetre a kék Decathlonos kapu látványának talán jobban örültem mint valaha, és a végét jól megtoltam. 

Sikerült beérnem 40 perc alatt (39.36.), tehát elértem a nagy célt. Örültem, mert ennek már régen be kellett volna következnie, végre van egy konkrét valamire való időm.

Az erős emberrel lepacsiztam a célban, mondta, hogy meglepődött, hogyan bírtam futni olyan sokáig a környékén, mert hiszen Ő egy "nagy futó". Aha. Hát, újabb tapasztalatot szereztem a verseny utáni reakciókból, ezúttal nem a kimondottan pozitív fajtából... 

Részeredmények:

3.47'

3.55'

3.59'

4.01'

4.02'

3.58'

3.52'

3.57'

4.02'

3.57'

 

Lehetett volna több is ebben, de most nem kritika van, hanem öröm. A tavalyi időmet 2 perccel, a tavaszi pb-met másfél perccel javítottam meg.

Abszolútban negyedik lettem, korcsoportban viszont felállhattam a dobogó harmadik helyére.

 

Keep the focus on the run, show must go on.

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:39:36 10 03:58 15.15 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!