PecsiPeter futás

2012.02.04 Szombat, 10:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:54:00

Távolság

30 km

Tempó

05:48 p/km (10.34 km/h)

Pulzus

Átlag
146
Minimum
0
Maximum
165

Edzésleírás

Eperszemmel volt mára megbeszélve közös futóklubos szaladás de a tervezett induláskor 9kor szakadt a hó itthon a Dunakanyarban így nem mertük bekockáztatni a Pesti utat,hátha ma bejön a meteorológia jóslata és nem tudunk hazaevickélni majd délután akkora hó lesz.
Hazai pályán maradva Tibikével a Dunaparton nyomtuk le a mai adagot.
A Ligetes részt kivéve nagyon cudar volt a pálya többi része,lefagyott az arcunk a metsző hideg pofaszélben nem élveztük nagyon.
Pedig amúgy szép volt a havas bicikliút,hangulat okés volt.
Meghatározott blokkonként változott a játék:
5 km 6:10 körüli tempó,140es freki
5km 5:30 körül,155es freki
Így nyomtam végig.Jól ment.Tetszett is.Bírtam is.
Február van új szakaszba lépett a felkészülés már lesznek gyorsító metódusok is.Egyelőre persze még csak nagyon kevés de majd szépen hétről hétre,hónapról hónapra kicsit hangsúlyosabb lesz az alapvetően aerob téma mellett.
Tibike megint készen volt:) attól,hogy full éhgyomorra nyomtam de szilárdat ennek ellenére nem frissítettem,izóból is csak kb. 3 deci fogyott a tréning alatt.Volt nálam csoki is meg kulacs izo is de nem kellett.
Azért amikor hazaérve kólaszínűt pisáltam (myoglobinuria?) akkor persze rájöttem,hogy mégha nem is éreztem menet közben semmit de valami nem volt teljesen okés ma.
Újabb kis szakmai rész de nem okoskodásból hanem inkább tapasztalat vagy tudás átadás céljából.A bandába tavaly óta bekerült elsőbálozók számára hátha hasznos infók ezek:
"A terhelés végeztével az izmok néhány óráig többet és gyorsabban képesek a felvett szénhidrátból glikogénné alakítani. A sportolónak fontos, hogy regenerálódása minél gyorsabb legyen, aminek a szénhidrátpótlás fontos része a folyadék mellett."
Ez a glikogénablak.Nagyon nagy okosság.Minél hamarabb tölteni kell vissza a raktárakat.Ez nagyban segíti a regenerációt.Ilyet csak a keményebb vagy a 3 óra és  hosszabb edzéseknél szoktam.
2 gyros-t csavartam be,természetesen szósz nélkül csak hús+zöldség a pitában.Már amúgy is napok óta tökre "hús-éhség"-em volt így ma ezt is letudtam:).
Nagyon patentül kivitelezett iram edzés volt ez a mai,ilyen távon eddigi legjobb tempómenésem.
Ma ha akartam volna simán maratoni PB-t behúzhattam volna már csak 12 kilire volt.Ilyesmi azonban nem nagyon érdekel most inkább fókuszálok arra,hogy tervszerűen épüljenek fel a hónapok,szép fokozatosan élesedjen a halálcsillag fegyverrendszere:).
Majd tavasszal valamelyik felkészülési maratonon rámegyek a 3:59re ,elvileg sikerülnie kell.
Ej,de nagyon jól esett már megint ez a mai run!
Nagy kár,hogy nem tudtunk felmenni Pestre a közös témára de majd legközelebb pótoljuk.

Kis kiegészítő : tegnap este vettem észre,hogy meggyógyult a bokám!
Legalábbis nem érzek benne fájdalmat egyik pozicióban sem.
Napok óta fel sem tűnt :) na ja, a jóhoz könnyen és észrevétlenül hozzá lehet szokni...

Ez olyan funky amitől felforr a vérem :

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:54:00 30 05:48 10.34 0 0 165 146
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

20 hozzászólás

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4471 napja

Mariann,Tibi: Köszönöm!
Jól "egymásnak estetek" :).De ez egy hasznos vita/eszmecsere mert tudunk tanulni belőle.
Nem hiszem,hogy Tibi le akarta volna szólni Olivért,ne vedd annyira a szívedre KisHölgy! ;)
Én sokat olvasom Olit mert nagy tapasztalattal bíró kemény versenysportember és számomra elég hiteles.
A kajálás/frissítés rész amúgy elég nehéz dió,hisz emberenként más és más a szervezet.Vannak persze alaptörvények melyek mindenkire érvényesek de részleteiben nagyon szerteágazó a genetikai tulajdonságok miatt.
Még egyszer köszi a gratulációkat is meg a tanácsokat is.
Egészen felpezsdült itt az élet :) ez is tetszik nem csak Mariann ;)

-Mariann- képe

-Mariann- 4471 napja

Egyébként azt hittem "bringás" lévén ismered őt, bár igaz ő mtb-zett.

Oli meg nem világot akar megváltani, ő is tényeket, az alapokat mondja el, plusz amivel folyamatosan bővíti az ismereteit, hogy azért ne ragadjon le a 70-es éveknél, mikor 2012-őt írunk. :)

-Mariann- képe

-Mariann- 4471 napja

Olit nem kéne egy kalap alá venni Shubinorbival. (Min. ennyit elolvashatnál, hogy tudd nem kéne összehasonlítani őket: http://www.oliworld.hu/index.php?id=10470) 

Szerintem érdemes olvasgatni az oldalát, vagy akár az indexen a terepfutás fórumon a hozzászólásait, másképp nyilatkoznál - lehet lenne ami számodra is érdekes, vagy szeretnél tudni, plusz látnád, hogy ért hozzá, mert ez a szakmája.

 

 

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4471 napja

Nem olvastam Mariann hozzászólását,közben írtam.

Nem olvastam az Oliworld-ot sem,miként Shubinorbi oldalt sem szoktam,ahol úgy gondolják,az Update diétával világmegváltást vittek végbe,miközben testépítésben már a 70-es évektől mindent kipróbáltak,leteszteltek,publikáltak.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4471 napja

Gratulálok Péter megint nagyot futottál!

De Kkoos-hoz csatlakozom,nagyon szép dolog meg elmélet,hogy az ember éhgyomorra alacsony vércukor szinttel hamarabb kezd el zsírt égetni.Én is alkalmazom.Tavasztól a hosszú edzéseket általában éhgyomorra kezdem,de ilyenkor az átlagpulzusom az igazi zsírégető tartományban 120 körül van,nem pedig 145.

Így megyek olyan 1ó30-2 óra között,és ilyen pulzuson biztosan nem éhezek el addig.Utána viszont el kezdek enni mindenképp,3-500kcal  pótlás kb óránként tereptől,terheléstől függően.És igyekszem sokat inni is,ha többet iszol az sosem gond,legfeljebb kijön a felesleg,de a hydrált állapot mindig jobb a sejteknek,és átmossa a kiválasztó szerveket,vesét pld,vagy  a bőrt.Télen hidegben nem érzékeli annyira az ember a dehidrációt,ezért mindenképp erőltetni kell a folyadékpótlást.

A regenerációs,vagy anabolikus ablakot célszerű inkább a minőségi fehérje bevitelre felhasználni,én is edzések után rögtön iszom a fehérje turmixot kevés szénhidráttal.Max 10-20 percen túl már záródnak a sejtmembránok,és jelentősen lassabb az anyagcseréjük,hiába emelt még a keringés egy keményebb edzés után akár 1-2 óráig is,az már nem ugyanaz.

A szénhidrát raktárakat szépen vissza lehet tölteni napi legalább 5 elosztott kisebb mennyiség bevitelével rizsből,tésztából,kenyérből,gyümölcsökből.

A Gyros meg kuka,hacsak nem saját magad készíted a húspogácsát rendes húsból,akkor tudod,mi van benne...

De a legtisztább,ha csirke mellet-pulykát párolsz,zöldségkörettel,vagy raguként,esetleg saját spagettiként elkészítve,én legalábbis ezt teszem,nem eszek semmiféle gyorsételt.Minél inkább az alap élelmiszerek felé tendálsz annál jobb.

 

-Mariann- képe

-Mariann- 4471 napja

Ja és ezt így akartam írni: Emiatt rám is rám szólt Oli, amikor nem ittam mert nem kellett. 

-Mariann- képe

-Mariann- 4471 napja

Hali-hóóóó! :) Gratula a futáshoz!

Az evés és visszatöltés témához. Egyáltalán nem probléma ha 30 km-re is éhgyomorral mész. Közben azonban már enni kell! Inni is! Emiatt rám is rám szólt Oli, amikor ittam mert nem kellet és 1 óránál hosszabb futásra mentem. Ilyen időben 1 óránál még nem probléma a nem ivás, viszont azt mondta még most télen is fogyjon óránként fél liter ha hosszabbat futok.

A szénhidrát - fehérje arányt edzés után ő is 4:1-et mondott.

Krisztiánnak (kkoos) igaza van, hogy a gyros talán nem épp a legjobb választás. Jó pl a hús + rizs, a fontos, hogy ne legyen zsíros.
Zöldséget sem ilyenkor kell enni. Edzés után közvetlen először a folyékony formában célszerűbb visszapótolni, utána a kaja.
"így leginkább könnyen emészthető és gyorsan felszívódó folyékony energiabevitelt ajánlok a terhelést követően. Mennyisége 40-60g szénnhidrát 10-20g minőségi fehérje kíséretében. A zsíros, fűszeres, vagy rostos ételeket ilyenkor kerüljük. Ezt a mennyiséget egy óra múlva megismételhetjük, majd ezután átválthatunk a megszokott vegyes táplálkozásra. "
http://www.oliworld.hu/index.php?id=10696  - itt egy kis olvasnivaló hozzá

;-)

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4471 napja

Azt még had írjam ide,hogy tök jól esik az odafigyelés,"aggódás" és nagyon köszönöm Nektek a tanácsokat!
Tényleg tök jól esik.

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4471 napja

Köszönöm!Full igazad van.
Hazaérve figyeltem is magam,kicsit besz@rtam...Aztán 1-2 órán belül már teljesen jó színe volt a vizeletnek.Megnyugodás.


kkoos képe

kkoos 4471 napja

Ez a kólaszinű pisi veszélyes dolog ( vese problámékat okozhat)  és arra utal hogy az izmot kellett leépíteni a szervezetednek, lehet nem 30-t kellene éhgyomorra nyomnod. Legyél óvatos mert ilyenkor menet közben hirtelen jön a legyengülés és ebben a hidegben ez még plusz veszélyforrás hogy lehül a testhőmérsékleted.

A gyrosszal az a gond, hogy a kitudja milyen minőségü húst rengeteg kitudja milyen minőségü telített olajjal és zsírral készítik és most itt ebben a szituációban a zsír a kisebbik gond. Én a glikogén ablakban csak tiszta  tejsavó fehérjét tolok de mondjuk nekem más a múltam mint neked és nagyon oda kell figyelnem mit eszek.

A tested nem gép hanem egy csodálatos szerkezet aminek a jelzéseire oda kell figyelni. Hajrá és okosan! 

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4471 napja

Ha Sasokkal akarsz repülni akkor ne velünk (csigákkal-én)gyere :).Tepó mondjuk épp síel de a Többiek talán ráérnek:)

Kovács Krisztián képe

Kovács Krisztián 4471 napja

Laza virágszedésben benne vagyok. Sasokkal repülni meg megtiszteltetés számomra. Írj egy mailt, hogy merre tervezed... Köszi! :)

gafmon képe

gafmon 4471 napja

Szuper futás! Egészségetekre! Az anabolikus kapuról már én is olvastam, de különböző időtartalmakat adnak meg. Van, ahol azt írják, hogy edzés után15 percen belül kell pótolni a CH-ot, fehérjét, van ahol 30 percet adnak meg. Egyvalamiben egyeznek meg, hogy a CH és fehérje arány edzés után 4:1 legyen. De viccesnek tűnik, hogy én mondom:légyszíves figyelj oda a megfelelő folyadék bevitelre is, nem elég az előző nap bejuttatott energia. Ha majd esetleg mész dokihoz, nézesd meg a vasadat is!

http://sportorvos.hu/sportorvos/20111125/sportolok_verszegenysege/

ezt csak azért ajánlom, mert egy egy kedves ismerősömet hónapokig vizsgálgattak, míg kiderült mi a baja és hosszú időre eltiltották a futástól...

Örülök, hogy a Boka rendben van! :)

laciii79 képe

laciii79 4472 napja

A nóta, meg az egyik legzseniálisabb, amit valaha írtak!!! :-)

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4472 napja

Lesz hát!Sőt még 3:30 alati is!
Neked :)
-5 fok volt a műszer szerint.Amúgy nem volt vészes csak bizonyos részeken de ott brutál...A pofaszél miatt.
Fél 10 körül még hívogattalak de ki voltál kapcsolva.Rá akartalak beszélni :)
Nekem amúgy tökre tetszik ez a nagy hó most.Este marha hangulatos lehet.Ha nem leszek kicsapva nagyon lehet ki is nézek egy esti karikára is itt a környéken.
Holnapra is tervezek egy 30ast de azt 6 perc körülivel,szigorúan lazában.Egyenletes virágszedegetősben :)
Ha esetleg van kedved/időd tarts velünk(szerintem Tibi is jön,bár nincs még lebeszélve)
Már ha nem égő két db negyvenes vénséggel kocognod :):):)

Kovács Krisztián képe

Kovács Krisztián 4472 napja

Ja és elég jó a tempó ;) Lesz itt még 3:45 alatti marci is...

Kovács Krisztián képe

Kovács Krisztián 4472 napja

Egészségetekre váljék. Tartottam a hidegtől ezért nem tartottam Veletek..
Sokan mondanak sokmindent. Van aki szerint futáshoz soha sincs elég hideg csak gyengén tudsz felöltözni és van aki azt mondja hogy -10°C körül már nem nagyon kell erőltetni. Franc se tudja mi az igazság.

PecsiPeter képe

PecsiPeter 4472 napja

Edzés után kb. 1-1.5 órád van a glikogénablakra.
Esetleg jó lehet egy vastag turmix mert én is pl. nem nagyon tudok rögtön enni egy kimerítő hosszú tréning után.
Viszont pár óra után... akár fél ökröt is...:):):)   (na azt már viszont nem szabad(na) mert azt már raktározza a szervezet)

laciii79 képe

laciii79 4472 napja

Te nyertél! ;-)

Fasza "kis" futást toltatok, köszi a tanácsokat, megyek is enni!! :-)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!