monique futás

2011.07.17 Vasárnap, 19:18:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:58:35

Távolság

9.81 km

Tempó

05:58 p/km (10.05 km/h)

Pulzus

Átlag
170
Minimum
0
Maximum
188

Edzésleírás

szokásos kesztyű, sapka, hosszúujjú (ez fekete, de nem volt sok nap a szigeten, szóval csak a változatosság kedvéért), alatta póló+top, és ma újabb elem hozzáadva a ruházathoz: téli duplarétegezett nadrág:) nike dryfit amúgy - még a pekingi emlék:). ez a legmelegebb futós nadrágom. na most vagy emiatt vagy mert melegebb volt ma amúgy is, vagy akármiért, de az utolsó félkörben már nem volt valami kellemes. fizikailag nem szenvedtem még, de szubjektíven marha szar érzés volt így beöltözve menni. sokat számított a komfortérzésben, hogy ma ez a nadrág volt rajtam. mentálisan baromi nehéz volt az utolsó 2km.

 

és azért írom h fizikailag MÉG nem szenvedtem, mert az utolsó 50m-en azért rámjött egy kis hidegrázás, szóval valszeg jó hogy nem terveztem továbbmenni.

 

lassabban ment le a pulzus utána, mint tegnap, de be voltam öltözve ebbe a nadrágba + még így is gyorsabban ment le, mint 3 napja :)

 

tempót közben nem figyeltem, csak az utolsó félkörben a lejtőn lefutás után vettem elő a tempókijelzést a garminban, mert be akartam lassítani, de nem nagyon értelmeztem közben a számokat, csak a perceket számoltam - így utólag nézve meglepő, hogy nem sikerült túl sokat lassítani :) a pulzuslimit ezt még épp elviselte..

 

ma van az első nap, hogy a tüdő környékén nincs semmi fura érzés így futás után.

 

az normális h néha csöpögni akar kicsit az orrom így beöltözve futva (de csak nagyon kicsit)? :) meg a szám extra nyálat termel... na, dehidratálva biztos nem vagyok ilyenkor :P szomjas se voltam egyik alkalommal se, gondolom mert még mindig nem izzadok olyan sokat..

 

holnap jön a jól kiérdemelt pihenés :))

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:14:13 2.31 06:09 9.75 0 0 166 148
00:29:25 5 05:53 10.20 0 0 185 175
00:14:57 2.5 05:59 10.03 0 0 188 185
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

30 hozzászólás

monique képe

monique 4723 napja

ja jó h nem láttad :))) amúgy nem szokott piros lenni egyáltalán, de ezzel a beöltözéssel nagyon más minden... hát rajtam nincs sok háj, de azért biztos h megvana testzsír 15% felett bőven.=) mondjuk 20. az állóképességen még kell fejleszteni..=)

Pierre képe

Pierre 4723 napja

:)) az arcom nagyon piros volt? :P

Nem láttam rendesen a sapkától :P

 

Egyébként én is kíváncsi vagyok, hogy sikerül majd a kísérlet. Az én tapasztalatom az, hogy a meleget az bírja jól, aki: minél vékonyabb, minél jobb az állóképessége, minél jobban hozzá van szokva. De az első kettő a döntő. 2 éve a Padova maraton előtt én is próbálkoztam ilyesmivel, akkor áprilisban itthon még viszonylag "hideg" volt, kint viszont már meleg. A maraton napjára még melegebb lett (5-6 napot voltam kint, és a maraton napja volt a 2 legmelegebb nap egyike), végig tűző nap, semmi árnyék... 8 km után már nem esett jól. :D nem is sikerült jól, bár lehet, hogy a szoktatás segített valamicskét

monique képe

monique 4723 napja

Feri: igen :)

Gandi: ez világos, csak vhogy ez mégse működik nálam. talán ha minden kaját citrommal együtt ennék =) (lásd C vitamin)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4723 napja

Mónika! Mondták már, hogy katasztrofálisan válogatós vagy?

Gandi képe

Gandi 4723 napja

olvastam, hogy nem szereted a húsokat, ezért nem kezdtem a vörösboros marhapörkölttel :-)

Természetesen nem görögdinnyével kell fedezned a napi vasmennyiséget, hanem változatos, kiegyensúlyozott étkezéssel, és a sok-sok vas összeadódik :-) és ugyanez vonatkozik minden másra...

Persze választhatod a tablettás/folyadékos, akármilyen gyógyszerészetben álőállít forrásokatt, csak szerintem felesleges, ha egyszer egy pici odafigyeléssel elkerülhető...

monique képe

monique 4724 napja

még a C-vitamin: hogyhogy pont ahhoz nem elég a gyümölcs meg a zöldség? narancslé, paprika, ilyenek, és máris rakás C-vitamint bevitt az ember. bár ebbe én nem mélyedtem el szóval csak jelzem hogy meglepődtem.

monique képe

monique 4724 napja

hát a görögdinnyében nem sok vas van, bár szeretem nagyon=P elvileg 286gramm dinnyében van 0,69mg vas. az nem vmi sok, szerintem. talán ha 2 kg dinnyét ennék mindennap...de nem vagyok én fruitáriánus :) a legtöbb gyümölcs sem tartalmaz ennél sokkal több vasat. és nem is szeretek annyira sok gyümölcsöt enni, a gyomrom nem bírja túl nagy mennyiségben. és amit bír azt is csak éhgyomorra bírja. a mákot és mogyorót szeretem és a gyomromnak is jó de nem fogok egész nap azt enni, hamar rá is unnék, ha mindig csak ugyanazt enném.

 

a gond nálam hogy elsősorban vörös húsban van a vas legjobban szívódó formája (és mennyiségileg is elég sok), a többi húsban is akad valamennyi, na de én nem szeretem a húst sajnos. a cékla az nagyon jó tipp de utálom azt is. és ez nem fog változni. ezért részemről marad a tabletta=)

 

én nem voltam hajlandó szórakozni vastablettákkal, ezért folyadékban előre feloldott vasat vettem és és a C vitamin a vas felszívódását segíti, főleg ha legalább 6-7x C-vitamint adsz hozzá (a vas tömegéhez képest 6-7x, de több még jobb), azért szedtem annyit, por alakban, feloldva a vassal együtt, ez a legjobb formája a vaspótlásnak :) nem kell a gyomornak szórakoznia a feloldásával.
a feljebb említett tabletta az nem a tipikus vasszulfát tabletta, amivel annyi rossz tapasztalat van, ezt a verziót a legtöbb ember mellékhatások nélkül tudja szedni táplálékkiegészítőként, na de nem reklámozom tovább. :D

 

nem szoktam péksüteményt sem kenyeret enni. alapból a gyomrom konkrétan felfordul a péksütemények gondolatára. a tipikus reggeli nálam mondjuk hummuszkrémes (csicseriborsókrémes) gluténmentes abonett sajtszelettel:) (kenyeret csak pirítva viselem el, ill. ha valódi rozskenyér, még az ízlik. a sima nempirított kenyér olyan béna ízű.)

Gandi képe

Gandi 4724 napja

Elolvastam, mit írtam feljebb, de azt hiszem, nem elég konkrét :-)

Szóval tömören, hogy mire is gondoltam:

reggeli lehet pl.: kakaóscsiga/pogácsa/sajtosrúd, stb.

de reggeli lehet pl. a.: pirítós/ tk.kenyér körözöttel/padlizsánkrémmel/avokádókrémmel/sajttal és mellé lehet egy paradicsom/paprika/uborka

Érzed a különbséget? Eddig melyiket követted?

 

Gandi képe

Gandi 4724 napja

Na persze, annyit kiegészítésként, hogy a C vitamin pótlásához sokszor nem elég a gyümölcs, zöldség, azt tényleg muszáj bevenni, de a C vitamint meg úgyis csak kúraszerűen javasolják szedni...

 

Gandi képe

Gandi 4724 napja

Hát, én a vitamin és ásványianyagpótlás esetében elsősorban nem a tablettás megoldásokban gondolkodom. Több okból sem, de főleg azért, mert nem értek hozzá. Mindenfélét kapni már, de szerintem jól el is lehet tolni velük az egyensúlyt, mert konrkétan nem tudod, miből lehet esetleg hiányod, és ha azt szeded pl. nagy dózisban, akkor az a visszájára is üthet. Én inkább hanyagolnám ezt a megoldást, kivéve azokat a szereket, amiről tudod, hogy kell, pl. a vas.

Nem ismerem az étkezési szokásaidat, de ilyen vashiány, ami nálad volt, rámutat arra, hogy esetleg nem étkezel megfelelően. (nem biztos persze, mert ezer más oka is lehet valószínűleg, de felmerül). Tehát én inkább ezt a oldalát nézném meg. 6-7 éve nekem is volt vashiányom, nem volt 4 a vasam, és a minimum a 10. Én is kaptam mindenféle tablettát, amitől rendre kipattogtam, úgyhogy abbahagytam, és ráálltam más étkezésre. Kb egy év kellett így, mire helyreállt.

Tehát én elsősorban azt javasolnám, hogy töltsd meg a hűtődet friss zöldséggel, idény gyümölccsel, és próbálj minél többet ilyeneket enni. Én konkrétan degeszre zabálom magam pl. görögdinnyéből nyaranta :-) Volt idő, hogy leturmixoltam a görögdinnyét vasárnap este, be a hűtőbe nagy edénybe, és minden este futás után megittam vagy fél litert belőle. Mindezt nemcsak azért, mert finom, hanem mert a görögdinnye is jó vasforrás. De sok vas van pl. a mogyoróban (főle abban, ami a bokron terem), mákban is. Vagy éppen az almában. Az alma amúgy is egy number one, minden nap meg kéne enni legalább egyet. Sok vas van a céklában is, és nemcsak az ecetes formájában fogyasztható, nagyon finom édes salátát lehet belőle gyártani. De még sorolhatnám, csak nem tudom, ezekre eddig mennyire figyeltél oda. Mennyi zöldséget, gyümölcsöt, eszel naponta, és milyen formában....

monique képe

monique 4725 napja

még vmi: annyit változtattam még tavasszal az étrendemen h több halat eszem. ez a szokást azóta is megtartottam=)

monique képe

monique 4725 napja

köszi a véleményed. teljesen igazad is van, többet izzadok=).

 

alapból én nem izzadok valami sokat, annak a nemsoknak a kétszerese lehet. nem tudom pontosan h mennyi mert mérlegem nincsen. anyukámnál van, majd talán legközelebb ott futok és akkor le tudom mérni magam előtte és utána. azt tudom hogy télen olyan 200ml volt a különbség amikor akkor mértem 1 órás futás előtt és után. nyilván ez most több.

 

tudsz javaslatokat adni még hogy milyen anyagokra stb. figyeljek? említetted a vitaminokat és ásványi anyagokat általánosságban. amit már elkezdtem a múlt héten szedni: mega B vitamin (minden B van benne szép nagy dózisban + folsav), omega 3, ja és magnézium is volt de azt nem mindennap szedem, mert azt mondták h csak 1-2 napig érdemes egyszerre (ez igaz-e??? egyébként vérvételen a magnézium a felső határhoz közelebb volt mint az alsóhoz). ja és a D-vitaminom 1000IU de azt sem merem mindennap szedni. majd még napozok=)) a C vitamint megszoktam a vaspótlás időszakában, ugyanis a vas mellé szedtem 1-2g mennyiségben. ez még most is megvan, de már csak ilyen max 500mg, és a vast is levittem 230mg-ról 36mg-ra. aztán nátrium, feltételezem h van elég só a kajában. most más nem jut eszembe :)

 

ja és persze többet eszem, mint amikor nem futottam ennyit. bár ez nehezen megy, az én gyenge étvágyam mellett :)

 

a legfontosabb: nem akarom ezt hónapokig csinálni. :D szerencsére nem is bírnám :P  - elvileg 7-10 nap után van hatása a dolognak. de ha nincs olyan nagy hatása, akkor is abbahagyom.

 

még a vas és étrendről: az működne étrendváltoztatásban, ha elkezdenék húst enni, de azt nem szeretem. ezért inkább tablettában viszem be. eddig folyadékban ittam a vasat főleg mert úgy tudtam terápiás dózisban bevinni hogy a felszívódás is jó legyen (+ C vitamin könnyen oldható benne). aztán később szereztem egy olyat tablettában ami teljesen megfizethető árú és nem a vasszulfát van benne. ez a verzió olyan, h a gyomrom egyáltalán nem érzi, és egyáltalán semmi mellékhatását nem tapasztaltam (a folyékony vasszulfát se volt gáz de azért ez a tabletta még jobb ilyen szempontból...). ez csak táplálékkiegészítőként van hirdetve, nem terápiás magas dózis de nem is szükséges ez most már. :) ha felszívódik 10%-a nekem az már bőven elég.

Gandi képe

Gandi 4725 napja

Ok, annyit azért előtte, ez kizárólag a saját véleményem, nélkülöz mindenféle tudományos alapot, csupán tapasztalatokra és érzésekre épül :-)

Szóval ezzel, hogy így beöltözöl, sokkal többet is izzadsz. Nem tudom, mennyivel több, az a több, de meglehet, hogy egy óra futással egy két óra normál edzésnek megfelelő mennyiséget veszítessz magadhoz képest. Ez olyan, mintha egy tizes helyett huszasokat futnál napról napra (tehát az izzadásmennyiséged durva megfogalmazásban már közelít egy ultrás edzéseihez, ha így gondolkodunk) Az izzadás jó, mert távoznak a szervezetből a méreganyagok, de velük együtt távoznak a szervezet számára fontos ásványi anyagok, és nyomelemek is. Ez annyit jelent, hogy szerintem, egy ilyen terhelésnél nem elegendő pl. egy palack vízzel többet meginni. Nálad ugye felmerült egy vashiány, amit most úgy tűnik sikerült orvosolni, de most, a szinten tartáshoz változtatni kell az étrendeden lehetőség szerint úgy, hogy ilyen hiány ne merüljön fel könnyedén. És mindemellett adsz még a szervezetednek egy ilyen plussz terhelést. Ezt csak úgy tudod "megúszni", ha extra figyelemmel leszel az étkezésedre is (bevitt vitaminok, ásványi anyagok megfelelő mennyisége).

Persze, ha heti egy ilyet nyomsz csak, a többi edzésed normál, akkor ez nem ennyire szélsőséges, és valószínűleg nem is okozna problémát, de most úgy tűnik napról napra nagyon belecsaptál a lecsóba :-)

De hansúlyozom, ez csak az én privát véleményem, és tévedhetek :-)

monique képe

monique 4725 napja

elvileg azt másolom amit egy másik futó csinált=) de persze mindenkinek más működik. nyugodtan fejtsd ki, engem érdekel mire gondolsz. ja igen engem nem érdekel  a határaim feszegetése. nem igazán akarom tudni hol vannak, egyszerűen nem akarok végkimerülésig menni, és nem is látom az értelmét. talán még tavalyi tatai futáson voltam a legközelebb hozzá, de az meg rossz emlék, nem szívesen szenvedek annyit. az a tavalyi futás 30-valahány fokban délben volt, maxon futva, 199-es pulzusátlaggal, amiből 20 perc volt 202-203-as átlaggal, na ahhoz képest ezek a hőséghezszoktatóak laza fun run =)

Gandi képe

Gandi 4725 napja

Hmmm... azért nehogy átess a ló túloldalára és azon kapd magad, hogy novemberben felvásárolod a Decathlon összes téli futóruháját, mert nem tudsz eléggé beöltözni, hogy ne fázz :-)

No, de viccet félretéve, egyetértek Anitával, ez így cseppet sem veszélytelen próbálkozás. Bár én óvatos futó hírében álltam még fénykoromban, azért én is csináltam hülyeségeket, és én sem hallgattam volna senkire :-) emiatt nem is akarom itt osztani az észt, csak annyit: óvatosan, és ésszel. Nem tudom, csak remélem, hogy valamennyire utánanéztél, hogyan érdemes egy ilyen próbálkozást kivitelezni. Itt majd mindenki próbálkozik valamilyen szinten feszegetni a határait, ki itt, ki ott, a lényeg, hogy a mérleg másik oldalára is gondoljunk, hogy az egyensúly megmaradjon. Úgy szerintem működik a dolog, ám ha erre nem figyelünk, akkor viszont könnyen a porban találjuk magunkat. Ha érdekel, kifejtem bővebben is, hogy pl. a te esetedben mire gondolok, de lehet, hogy enélkül is tudod :-)

Tehát csak óvatosan, hajrá!

monique képe

monique 4725 napja

köszi!

Tündüs, biztos hogy nem múlik ezen neked! azért szeptember elején ritkán van meleg, meg egyébként is, még ha meleg is lenne akkor sem 38 fok hanem mittomén 25 :) az nem vészes a 38-hoz képest.

oszanna képe

oszanna 4725 napja

Ez durva, én ki nem bírnám így beöltözve, még csak sétálva sem. :P
Szép volt! ;)

Tündüs képe

Tündüs 4725 napja

Irigylem a az eltökéltségedet, de ha ezen múlna az első félmaratonom sikere sem csinálnám.

monique képe

monique 4725 napja

Hauanita: evvan, az életben minden veszélyeket rejt :P a lényeg hogy az ember vállalja az esetleges következményeket. jah viszont ez minden csak nem edzésterv, napról napra futok...

 

Gandi: hát hőséghez szoktatás. de amúgy tudok izzadni csak nem erősen, bár mondjuk ez nem biztos hogy baj :) nem teljesen világos nekem h kéne-e tudnom jobban, de ez nem is rajtam múlik hanem a szervezetemen. mindenesetre több eleme van a hőséghez szokásnak, engem meg az érdekel.

 

V.Petra: hát nem tudom, szerintem a beöltözés a lényeg, nem az időpont. hidd el tudom én a pokol tüzén érezni magam 25 fokban nap nélkül is ha így beöltözök :) mentálisan tényleg nehéz :)

 

Feri: köszi, mondjuk nem azért írtam az összehasonlítást, mert ugye főleg korábban fejlődtem, azt nem tudom most mennyire, szóval az csak vicces volt:P

viszont, 37 fokban a napon azért lehet még sok lenne nekem...

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4725 napja

Mónika! Gratulálok! Nálam kiérdemelted a HŐS FUTÓ címet!

Anita! Mónika most bizonyos szempontból alapoz, ami kezd egész jól menni neki! Ő csak a szokásos sebességével fut, más kérdés, hogy milyen ruhában....

Nagyon örülök, hogy már van némi eredmény, csak így tovább a legjobb teljes napsütésben, és 37 fokban csinálni...( tudom, hogy gonosz vagyok...)

Jó hűsölést kívánok ma!

( a kucsma, és a télikabát még hiányzik.....)

V.Petra képe

V.Petra 4725 napja

Visszaolvastam a heted a 14-ei edzéstől kezdve! Én ezzel nagyon szkeptikus vagyok. Azt kívánom, hogy sikered legyen benne, mert akkor a későbbiek során megkönnyíti a versenyzésed, ami azért nagyon nem mindegy, mert a legtöbb verseny nyáron van, ahol eleve adott a meleg! Viszont én erre biztos nem lennék képes, pedig szintén baromi rosszul bírom a hőséget! A kitartásodhoz viszont gratulálok, és kívncsian "követlek" tovább, érdekel, hogy mi lesz az eredménye! Sikerül-e a hőséghez szoktatás vagy sem! De én is azt gondolom, hogy ugyanazon időben kéne nagyjából végezni az edzéseket! Ja és a hosszú, bélelt gatya nagyon durva!!! Én ott halnék meg benne! Nagy hajrá továbbra is!!!

A tegnap edzésedre véletlenül 2 pontot adtam, mert elcsúszott a kezem az egérrel! Nem volt szándékos!!! :-(

Gandi képe

Gandi 4725 napja

Közben nagyjából utánaolvasgattam, de még mindig nem világos: azért, mert nem tudsz izzadni, vagy azért, ahogy megnevezted: a hőséghez szoktatás?

Gandi képe

Gandi 4725 napja

Biztos lemaradtam valamiről: miért vagy ennyire beöltözve?

Hauanita képe

Hauanita 4725 napja

Hát, bevallom, azt reméltem, hogy miután most lábaltál ki egy hiánybetegságből és egy nehéz regenerálódásból, akkor egy hagyományosabb edzéstervet folytatsz majd, nem pedig egy olyat, ami újabb veszélyeket rejt. Tévedtem. Sajnálom! :-(

monique képe

monique 4726 napja

jah és ott első kör 172(bemelegedéssel együtt), második 179=)

monique képe

monique 4726 napja

csakúgy poénból=) összehasonlításnak :DD https://edzesonline.hu/edzes/487586

monique képe

monique 4726 napja

igen, asszem h ez a gatya ultradurva volt:) mondom dupla réteges! :D szóval ahhoz képest jól bírtam, hehe!

 

következtetéseknél inkább az a nehéz h a hőmérséklet változik. nekem egyelőre nem mindegy hogy 25 vagy 30 :)

Bozót képe

Bozót 4726 napja

Picit könnyebb volna következtetéseket levonni, ha azonos időpontban mennél ki futni. De persze valamelyest így is lehet. Engem speciel még a vékony nadrág is jobban zavarna, mint egy akármilyen felső, az tuti  :) 

monique képe

monique 4726 napja

:)) az arcom nagyon piros volt? :P

Pierre képe

Pierre 4726 napja

Láttalak a Szigeten, tényleg jól be voltál öltözve! :)

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305