Pepe88 futás

WIZZAIR félmaraton #21, 2/10, Hosszú iramfutás #3, 3x7km-ben2024.09.08 Vasárnap, 08:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:42:28

Távolság

21.22 km Szint: 44 m

Tempó

04:50 p/km (12.43 km/h)

Pulzus

Átlag
156
Minimum
0
Maximum
171

Edzésleírás

WIZZAIR félmaraton #21, 2/10, Hosszú iramfutás #3, 3x7km-ben

https://connect.garmin.com/modern/activity/16978180053

 

TOTÁL idő:

1:43:18 (4:54, ha 21,1km-re nézzük)

SAJÁT: 1:42:29 (saját idő, 21,2km-re, mert kacsáztam is, 4:50-es tempó)

Mivel edzés, ezért 4:50-et tekintem mérvadónak, ezt írom be mindenhova (kivéve eredménylista!)

 

Helyezés (de mivel edzés, full irreleváns…!)

Totál 6866/875 (12,74%)

Férfi: 4493/748 (16,64%)

Korosztály M35: 581/119 (20,48%)

 

 

 

 

Wizzair félmaraton, de EDZÉS!!!! A sérülés miatt 4 hónap maradt ki (már ami a tempófutásokat illeti). Igazán intenzíven ~ hónapja edzek, úgyhogy egyértelmű volt, hogy nagy elvárásaim nem lesznek. Amikor elkezdtem a mostani ciklust, akkor abba se voltam biztos, hogy képes leszek végig futni 21km-et egyáltalán valamennyire értelmezhető tempóban (értsd lendületesen, ~5:00 környékén legalább).

 

Abba se voltam biztos, hogy a félmaratonon indulok, mi a francért kelljek én fel hajnal 4:45-kor…? Lett volna egy 10km 12:00-kor ha elalszok…. De persze csakúgy mint korábban mindig amikor ilyen B tervvel számoltam (ez volt kb. a hatodik ilyen edzés) most is felkeltem és elmentem, megcsináltam…

Az én elképzelésem az lett volna, hogy elkezdem az 1:45-ös iramfutókkal (~4:59-5:00 tempó). Edzések alapján tudom, hogy velük képes leszek simán elfutni 14-15 kilométerig. Utána pedig ami marad, max a végére. Nyilván illene tudnom gyorsítani, de simán benne van, hogy azért is küzdenem kell, hogy velük maradjak, ne adj isten le is szakadok.

 

Reni viszont más talált ki számomra, 3x7km-t kellett futnom:

Első 7km erős, 4:45+

7km normál

7km erős/max

Először azt írta, hogy szeretné, ha 5perces tempón belül kezdenék. Aztán pontosította és mondta hogy 4:45, annál lassabb nem lehetek. WTF….

Majd 7km normál, de erre azt mondta hogy 5:15….WTF #2

Majd ami marad…

 

 

A célom ugyebár az 1:30-as félmaraton, amit talán megpróbálhatok már Siófokon is. Viszont verseny előtt megnéztem hogy mit futottam tavaly ezen a versenyen és ehhez tudok viszonyítani, mert ugyebár akkor az volt, hogy ez egy edzés (egyenletes tempó/de maxra), és utána Siófok 1:30-ra. Tavaly 1:37-et futottam, ami kurvára, de kurvára nincs most bennem. Nagyon messze vagyok ettől, ez azért kicsit elvette az egésztől kedvemet. Annak ellenére is hogy úgy kezdtem el a felkészülést, hogy nincs azért konkrét célkitűzés Siófokra, csak egy max futás, amit az addigi edzések lehetővé tesznek. Ha ez 1:36, akkor az, ha 1:34, akkor az, ha PB, akkor az, ha 1:30 az. Szeptember végén fogjuk látni hogy kb. milyen állapotban lehetek és mi igazából a reális cél Siófokra, még mindig sötétben tapogatozunk!

 

 

Előzmények, előjelek:

Kurvára nem voltam versenyre készen, nagyon sok minden „közbejött”. Semennyire sem gond ez, utólag sem zavar ez, mert EDZÉS volt! Részben emiatt is voltak ezek…

Peches körülmények:

#1: bemelegítésnél kiesett a zsebemből a sótabi és leesett a földre…

#2: vittem tartalékot, de mint kiderült már csak kettő maradt benne! (terv szerint 2x2-et toltam volna

#3: BSI-s frissítés vagy borzasztó volt, vagy csak én voltam vak. Elvileg a második és negyedik frissítőponton lett volna sótabi. Na én az elsőn láttam kiírva de ott nem vettem, mert úgy voltam nekem amúgy is később kell. De később sehol se láttam, egyiknél se!?!?

#4 mobil piszoár nem volt a rajtnál, ami egészen wtf, csődbe ment a bsi?? ~45-kor voltam ugyan, de nem ártott volna még egyszer, mert éreztem hogy kéne…De mivel edzés nem stresszeltem ezen, úgy voltam vele hogy ha meg kell állnom akkor a középső 7 kiliben majd megállok. Amúgy nem érdekelt volna a nagy tömeg, normál esetben megoldottam volna hiába a sok ember

#5 elfelejtettem levenni a zoknimat!!!! Úgy mentem ki, hogy futózokni és arra felvetetem egy sima zoknit is, hogy azért ne dörzsölje a sarkam a kisétálás alatt…Átöltözés után az egyik lábamról levettem a zoknit, viszont a másikról elfelejtettem és konkrétan 5,2km-nél vettem ezt csak észre! Pfffff… Szerencse hogy csak edzés, így a mosdószünet mellé egy zoknilevételt is beidőzítettem, cipőfüző kioldással/bekötéssel ugyebár

#6 nagy tömeg volt és edzés: így azért leszartam hogy nem tökéletes ívben futok. Amúgy valószínű 21,16 lett volna a távom, így 21,22 lett. Úgy voltam vele hogy nem baj, annál több erőset kell a végén futnom, ami edzés szempontjából a legjobb..

 

Amúgy se voltam versenyre készen, tökéletes formában:

#1 három hetes edzősblokk végén. Utolsó edzés! Igaz az előző 2-3 nap úgy ahogy laza volt, de akkor is fáradt vagyok!

#2 meleg volt/van. Ráadásul a kurva nap ránk sütött. Nem is a meleggel volt baj, mert futottam ennél melegebben. De az a kurva nap sütött…Szigeten szinte mindig árnyékban futottm

#3 Délután Lidi!!! Nem tudtam hogy ez most motiváló lesz, vagy demotiváló…? Egyrészt motiváló nagyon, hogy délután találkozunk, emiatt gyorsabban is kéne futnom hogy előbb végezzek/több időm legyen vele. Másrészt azért az is bennem lehetett hogy hát nem kéne annyira kihajtani magam, nem akarok végig szenvedni délután/este egy túl erős futás miatt…?

#4 kevés alvás ma is! Bár azért 5-6 órát aludtam ami normál esetben elég verseny előtt és semennyire se érzem, de az előző pár napban sem volt olyan nap amikor teljesen kipihentem volna magam, és ennek azért lehet volt hatása.

 

A versenyről, érzések:

Első km: Soha többet 2-es rajtzóna!! Minden hülye beáll ide, meg nagy a tömeg , stb.  Az 1-esbe azért kevesebb (hülye) áll be, oda nem mernek talán beállni…Mivel edzés, ezért annyira nem zavart, az se hogy fordítónál be is ragadtunk a tömeg miatt..De sok sok kerülgetés, stb…De hát mivel lassú/edzetlen vagyok csak itt volt helyem. Már el szoktam ettől. Szerencsére legközelebb ilyenem nem lesz, és vissza fogok kerülni oda ahova való vegyek, az első rajtzónába! Szóval fura mód ennek is kicsit tudtam örülni, hogy azért a valóságban én nem ide tartozok, hanem a (leg)elejébe…!

 

Első 7km: 

Reni azt mondta hogy 4:45+ legyen, de ezt a legvégén mondta, épphogy ki tudtam szedni belőle. Nem igazán barátokoztam meg ezzel az egésszel, nem tetszett ez. De Reni azt mondta hogy a tömeg,lendület, flow el fog vinni és hagyjam magam. Edzések alapján mondjuk én is éreztem hogy bennem van simán ez a 7km ilyen tempóban is, úgyhogy azért próbáltam ezt csinálni. Ugyan Reni azt mondta hogy 4:45-nél ne legyek semmiképp se lassabb. De én ezt úgy vettem hogy akkor pontosan 4:45-öt akartam futni! Ezt kérte, úgyhogy ennél nem futok gyorsabban, nem vagyok hülye, hogy szenvedjek…Lesz a végén is még egy erős 7km…Meg hát délután/este Lidi. Ezt végülis tűpontosan hoztam! Ami viszont feltűnt számomra az az elég magas pulzus! Korábbi edzések alatt alacsonyabb pulzuson kezdtem mindig, és ugyan kicsit lassabb tempóban (~5:00), de ez akkor is túl nagy különbség, túl magas volt. Futás közben felmerült bennem, hogy esetleg ez már közel van a versenypulzusomhoz is, de visszanézve a versenyeket azért ez nem igaz, mert azokon 160-163-as átlagpulzus körül kezdtem, most azért „csak” 152-157 körül voltam. Edzésekhez képest viszont jóval magasabb, de ez biztos hogy jó, mert hasznos, szóval ennek azért örültem végülis. Meg amúgy belülről egyáltalán nem tűnt ennek! A meleget, napfényt éreztem, de nem volt erős. Jóleső lendületes teteje….! Az utolsó, hetedik kilométert pedig még meg is futottam még jobban, annak ellenére hogy abban volt kettő 180-as fordító és egy emelkedő az 4:35-ös lett… Verseny előtt azért egy nagyon kicsit ott volt a fejemben, hogy ha úgy érzem magam akkor talán végig is futhatok, tarthatnám ezt a 4:45-ös tempót végig….Ez azért több dolog miatt nem valósult meg:

-nagyon halvány gondolat volt

-lusta is voltam kicsit, nem akartam annyira kinyírni magam

-nem konzultáltam Renivel erről. 14-15km-ig tuti kitartom, de kérdés mi lett volna utána, nem tudom ez jó lett volna

-de a legfontosabb és igazából a fő érv az volt, hogy nem volt versenyhangulatom/feelingem: kellett amúgy is extra mosdó (bokorszünet). Zoknit is le kellett vennem. Kevés alvást éreztem futás közben is!

Szóval ezek miatt nem volt realitása ennek! Utólag azt mondom hogy ideális körülmények miatt ment volna ez…De a sok mi lett volna ha nem játszik, de:

-ha nem holnap, hanem már ma jön a hidegfront

-kipihentebb vagyok

-nincsenek a rajt előtti „bakik”

Ha 3/2 megvan és esetleg Renivel beszélek előtte szóban és presszionál efelé, akkor lehet továbbfutottam ebben a tempóban. Így viszont NO REGRET!

 

 

Középső 7km:

Hallelujja, pihenés! Mondjuk nem tudom mit hitt Reni. Futok tovább és teljesen elkönyveltem annak hogy hülye ez a lány. Remélem nem fog ezen megsértődni… :) Se a lányon, se a hülyén.. :) De azt írja hogy normál futás. Viszont tempóba 5:15. Na most akkor melyik? Kurvára nem éreztem azt, hogy nekem ez normál lenne. Úgyhogy úgy voltam vele engem nem érdekel mit ír, 5:30-ig engedem magam belassulni, ha lecsesz ezért nem érdekel. A végén úgyis lesz 7km maxom, az fontosabb amúgy is…Erre fel, viszont:

8.km: 5:11-es tempó: oké, úgy voltam vele, hogy az elején amíg „lelassultam” az vitte fel a tempót

9.km: 5:05: na ez már érthetetlen, hogy mitől ilyen „gyors”

10.km, 5:18, de ezt úgy hogy szinte végig hídra fel, árpád hídra felfutottunk 700méteres emelkedő kb, benne egy 180-as visszafordítóval ahol nagy tömeg volt és ~2mp tuti ot maradt!

Utána is tartottam simán a tempót, ~5:05 körül jólesően futottam és úgy éreztem világban kifutnék, baromira jól esett!. Az utsó (14.km) azért csak 5:13-as, de ebben volt margit híd, és azért kicsit „rápihentem” a hajrára…

Már megint igaza lett Reninek ☹ Sőőőt…

 

Volt amúgy ebben egy megállás is: bokor szünet/zokni levétel… Mivel EDZÉS, ezért úgy döntöttem megállítom az órát! Nyilván „pihentem” itt kicsit, de igazából előtte is tök könnyen esett a futás, szóval olyan sokat nem hiszem hogy hozzátett ez a pihi. Viszont emiatt a megállás miatt az 1:45-ös iramfutók megelőztek sajnos. Pedig ha tartom az 4:45/5:15-öt, akkor csontra azt futottam volna mint ők. Ennél gyorsabban futottam, ráadásul kicsit előrébb rajtoltam, mégis hosszú volt a megállásom…De legalább volt kiket utolérnem…

 

 

Utsó 7km:

Reni azt mondta hogy ez nem fog jólesni. Hát, de nem is esett rosszul, erről később…

A frissítés kicsit elcsúszott (erről kicsit lejjebb), de igazából nem éreztem gyengének magam, sőt. Sótabit csak 14,6-nál tudtam bevenni, már ebben a szakaszban. Ugyebár előtte „5:05” körül kocogtam, úgyhogy erre a szakaszra, 4:40-4:45+ volt a tervem. Bár ez nem teljesen pontos, mert inkább csőmax, ami bennem van. Azért az elején kicsit óvatos voltam, és igazából az első 2, majd 3, majd 4 km inkább lendületes teteje intenzitás volt. Úgy voltam vele amikor elkezdtem hogy az első 2km legyen az, és aztán meglátom van-e erőm (meg kedvem) fokozni. Nem tudom lett-e volna erőm, de kedvem annyira nem volt és ez se volt annyira könnyű… Szóval így lett ebből 3, majd 4km… Úgy voltam vele, hogy „tartalékolok” a kurva szabadság hídi felüljáróra, oda kell az erő és majd onnan elengedem a pulzusomat…

Viszont közben úgy indultam neki ennek a 7km-nek, hogy mivel átlagtempót nézve „lassabb” futók között voltam, ezért engem itt már senki nem fog előzni, az kurvára biztos, nem hagyhatom. Ezt amúgy tartottam is úgy-ahogy az első 4-5kiliben, de a legvégén azért páran le tudtak hajrázni…

4:44, 4:36, 4:36, 4:51, 4:39, 4:46

4:33

4:17 (200m)

A 4:51-es km az egy frissítőállomás volt, a pohárból frissítés továbbra se a barátom és az volt a tervem hogy ez lesz az utolsó frissítőm! A hatodik 4:46-as km az a szabadság hídas feljáró, ami azért kurva jó, főleg figyelembe véve, hogy hiába terveztem úgy hogy kihagyom ezt a frissítőt (19,4-nél minek frissíteni, úgy se hat?), azért mivel adtak itt MG-t inkább elvettem és megittam. Az utsó km-et megfutottam, ez 4:33, és a legvégére az volt a terv hogy csőmax/ de jó lenne félmaratoni versenytempó. Igazából a kettőnek semmi köze egymáshoz, úgy kellett volna futnom, ahogy tudok, de mivel éreztem hogy azért valamiért nem megy, úgy voltam vele jó lenne versenytempómhoz közel futni. Ez úgy ahogy meg volt, de….

Annak ellenére hogy az előzetes tervet kurvára hoztam, valamiért elégedetlen vagyok:

-Az én előzetes tervemet drasztikusan túlteljesítettem (5perces tempó)

-Reni előzetes tervét (4:45, 5:15, 4:45), is túlteljesítettem!

Mégis az érzet miatt elégedetlen vagyok…Teljesen ugyanaz volt ez az edzésem, mint a szerdai résztávom: oké, nehéz volt, fáradt voltam. De nem hagytam hogy elengedjem magam, tudtam hogy nehéz lesz, és ilyenkor kell mélyre menni és szenvedni. Próbáltam, próbáltam, de ma se sikerült ezt hozni! Pedig kurvára rendben van most az életem minden téren, tök happy is vagyok, meg minden…  Egyszerűen sokkal, de sokkal több van bennem! Oké, hoztam az előírt tervet, ami amúgy is csoda, nem fogadtam rá. De az érzetet tekintve előtte a futás sokkal könnyebben esett, mint gondoltam, főleg a középső 7kili alapján úgy éreztem a vége is rendbe lesz. De egyszerűen nem tudtam olyan szinten váltani, mint alap esetben…Próbáltam mélyre menni, mert se lábilag, se pulzusilag nem éreztem magam nagyon késznek, de valamiért nem ment…Lehet volt bennem egy kis félsz is még a lábam miatt, bár igyekeztem leszarni. De meg akartam futni a végét erősen, és azért utólag azt mondom az utós 2km-t illett volna 4:15 körül…De se ez nem ment, se a kurva pulzust nem tudtam felvinni!  20,5km-nél láttam hogy 165, hát mondom hogy a francba ilyen alacsony! Nyilván fokoztam végig a végén, és el akartam érni legalább a 170-et, ami azért sikerült. De edzéseken látszik hogy ennél a végén jóval magasabbra sikerült!

Erre várok majd Renitől egy választ, hogy ez miért lehetett! Sokkal hasznosabb, sokkal jobb futás volt ez, mégis brutál „alacsony” max pulzus!

 

 

Azért nagyon sok oka lehet ennek (hogy az utsó 7km nem úgy ment ahogy gondoltam, főleg menet közben)

-Nyilván azért (kicsit) meleg volt

-Kevés alvás, és főleg az hogy éreztem is már a rajtnál (ugyanúgy mint szerdai résztávon)

-Edzéseket tekintve ez a mai edzés brutálisan erősebb, mint a korábbiak! Már a 21km 5percesben is az lett volna…Hát még így, Reni tervével…

-Edzetlen vagyok egyszerűen, nemrég kezdtem újra edzeni, ilyen kemény tempófutásom még nem volt. De napról napra fejlődők, haladok

 

 

 

Azért azt is meg kell jegyezni, hogy „dagadt” vagyok. Volt a súlyom ~72kg környékén, most valamiért 75-78 körül vagyok, ami nem értem hogy lehet. Ugyanúgy étkezek mint tavaly nyáron, az egyetlen különbség, hogy foodrevolution ebédet eszek… Meg az elmúlt 2 hétben viszonylag sokszor volt este vacsora ami nem kéne, de hát mindig este értem haza, és kemény edzések után muszáj voltam enni…

Mindenesetre már csak két hónap van Siófokig, diétázni addig nem fogok, és súlyomon se stresszelek. Igazából a fejlődés így is folyamatos. Siófok után lesz vagy fél éven Vivcittaig, abba beleférhet talán egy diéta és akkor már egy súlytartás is, ha szükséges…

 

 

Frissítés:

A tervem az volt hogy kb 9 és 15kilinél tolok 2x2 sótabit. Közbe pedig víz/izó ahogy jön. Az biztos hogy kevesebbet frissítettem mint korábban szoktam. Viszont nem éreztem belülről, nem fogytam el így se a végére! Nyilván nem volt optimális a poharas frissítés, ahogy az se hogy sótabi kimaradt…

Nem is ittam annyi izót közel se mint kelllett volna. Sótabit csak 14,6-nál toltam be kettőt, és aztán 19,4-nél egy MG-t (aminek nem tudom volt-e bármi értelme). De hát edzés, túl nagy jelentősége az egésznek nincs. Tudom már mi kell nekem, tudom már milyen lesz Siófoki/Vivis frissítésem. Ugyan nem volt ma optimális, de nem feltétlenül ezen múlt szerintem a végső rossz érzés.

 

A végén nem ültem le a kőre, de azért meg kellett támaszkodni: ez is mutatja hogy nem volt annyira max a vége… Úgy éreztem hogy a lábaim úgy ahogy jók és simán tudok majd levezetni, viszont mire kisétáltam a célterületből a lábaim KO-k lettek és elindultam levezető futásra, de kb 9perces tempó körül lehetett, nem is futás volt amit csináltam,nem is esett jól, úgyhogy hagytam. Azért sok (levezető) séta volt, nyújtást megcsináltam. Hazafelé menet megálltam hidegkamrázni, és délután megyünk Lidivel wellnessbe. Amúgy is három hetes blokkom végén vagyok. Szarok rá milyen állapotba lesz a lábam holnap

 

Jövőre nézve megjegyzés:

Verseny utáni első gondolatom: Ma 1:42:29, ebből sehogy se lehetséges Siófokon sub 1:30. Egyszerűen fizikai képtelenség. Annak ellenére hogy nem ez a célom, kicsit rossz kedvre derített. Utána viszont ~10perc múlva rájöttem hogy ha akarom akkor meg tudom és meg fogom csinálni. Ha ugyanolyan szuper marad és lesz az életem mint most, ugyanolyan kiegyensúlyozott leszek, mint most, akkor ez menni fog. Korábbi felkészülések alatt az életem úgy nézett ki, hogy csak a sport és erre fókuszáltam teljesen. Egyáltalán nem éreztem, és most sem mondom azt hogy túl görcsösen próbálkoztam. De napi 5-7 órákat beletettem hónapokon keresztül és ez volt az életben a prioritás.  Most ugyan még csak nem régóta vagyok kiegyensúlyozott, de ha minden így maradni akkor hiába lenne kevesebb időm és erőm a sport biztos vagyok benne hogy jobb teljesítményt tudnék kihozni. Ha rendben van a magánéletem, harmonikus az életem magánélet-munka-sport háromszög között, akkor hiába jut sportra kevesebb idő és energia, szerintem jobban tudnék teljesíteni…. Annak ellenére, hogy teljesen egyértelmű hogy nem voltam korábbi évekbe se görcsös, amikor csak is a sport volt a fő szempont (még a munkát is elhanyagoltam). Siófokig is sok idő van, hát még Vivicittaig…

 

PB harang: Most először volt hogy nem sírtam verseny végén!!! Meg nem siettem el a helyszínről, hogy ne lássam a sok boldog embert.. Sőt kifejezetten oda is mentem és néztem (azért félig irigykedve) a sok happy futót. Kell ez nekem. KURVÁRA AKAROM! Lehet nem is fogom bánni ha nem sikerül Siófokon, bár francnak van kedve további 6 hónapon át készülni. Most azt gondolom ha ne adj isten Siófokon sikerült a PB, akkor nem fogok nekimenni 1:30-nak Vivinek. Vagyis edzek tovább, de nem olyan céllal, és majd verseny előtt 1-2 hónappal meglátom lesz-e kedvem…De először legyek ott…Meg az se lenne baj, ha nem lenne siófokon harang. Margitszigeten, Vivin lenne az igazi.

Most azt mondom hogy Siófokon 1:35-1:30 bármi lehetséges. Kurvára vakon vagyok. Az 1:35-öt, 4:30-as tempót kötelező tudnom. Aztán még az is lehet hogy elkezdem 4:30-ban, 15km-ig így futok, a végén gyorsítok és így is lehet elérhető a PB (vmi 4:22-4:23-as tempó). Messze van, még nem számolgatok. Most 1 hét pihi, majd kezdődik az igazán kemény edzésmunka!

 

PS: Ja és hatalmas pozítivum, hogy:

Gyomrommal semmi gond nem volt:

Sérült combom is okés

Sérült vádlim is okés!

Ezek fontosabbak, mint bármi, ha ezek rendbe vannak, akkor minden rendben van/mindent el tudok írni!!

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:32:51 7 04:42 12.79 8 0 164 155
00:35:56 7 05:08 11.69 22 0 154 151
00:33:41 7.22 04:40 12.86 13 0 171 162
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!