Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #75 (#4/14, Vivi #35): Hosszú Iram #10 (Vivis #5), 13km lendületes (12+1)2024.03.24 Vasárnap, 13:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:26:04

Távolság

17 km Szint: 103 m

Tempó

05:04 p/km (11.85 km/h)

Pulzus

Átlag
143
Minimum
0
Maximum
170

Edzésleírás

TNF Futás 2024: #75 (#4/14, Vivi #35): Hosszú Iram #10 (Vivis #5), 13km lendületes (12+1)

GARMIN

 

Brutálisan fáradt, hulla, KO vagyok. Olyan szintén tropák a lábaim péntek óta hogy így utólag sem tudom hogy a francba tudtam én ezt a mai edzést megcsinálni. Hát még hogy milyen (kurva jó) tempóban!??!

 

Életem legkeményebb 5napján vagyok túl (hétfő-péntek). Talán csak a 2013-as maratoni felkészülés vetekedhet ezzel, amikor 71->94->108km-t futottam 3 héten keresztül. De ekkor egyrészt még fiatal voltam és erős. Másrészt mennyiségben több volt, de minőséget tekintve ez az időszak keményebb. Brutális két résztáv után is vagyok, ráadásul a legutóbbi 2 napja volt. Hiába volt az előző nap teljesen pihenő nap, kurvára semmit nem ért. Nekem nem 1 pihenőnap kell hogy magamhoz térjek, hanem 3-4-5 nap, hogy újra kicsit is erősnek érezzem a lábaim...Tegnap olyan állapotban voltak a lábaim hogy közértbe alíg bírtam lemenni. Rosszabban mozogtam mint a nyugdíjasok, ők lehagytak, megelőztek engem a boltban. Járni alig bírtam tegnap....De amúgy szép lassan, folyamatosan (tényleg csak nagyon lassan) de javult a helyzet. Péntek este totál ko résztáv után, és azért szombat estére már javult 1 fokot a helyzet és úgy éreztem hogy jól lehetek mára...

 

Nagyon vaciláltam is hogy mit csináljak. De Reni mindkét javaslata afelé hajlott hogy meg kéne ezt csinálni (lenne még egy hosszú iramfutás, illetve kéne Teideznem hétfőn/holnap). Alapvetően én is nagyon szerettem volna menni, csak egyszerűen képtelennek gondoltam magam. (Arról nem is beszélve, hogy azért lábaimat is féltem, nehogy megint túlterheljem). Ha beszéltünk volna szóban akkor szinte biztos hogy elengedte volna ezt az edzést. Egyszerűen képtelennek éreztem magam, hogy bármi minőségi teljesítményt ma megcsináljak. Ha pedig megcsinálom közepesen (ami a mai állapotomban maximum amúgy), akkor a szerdai résztávat is "tönkreteszi", ott se fogok tudni teljesíteni. De hát nem tudtunk beszélni, lehet ez még jó is, mert így elmentem futni.

 

Bár induláskor is úgy voltam vele, hogy simán lehet hogy a bemelegítő rész alatt azt fogom érezni hogy kurvára nem megy, és akkor csak egy lazát futok. Ezt ugyan nem éreztem, de azt igen, hogy kurvára fáradtak a lábaim. Szóval elkezdtem a hosszú iramot, de nagyon sok opcióval, B, C tervekkel stb....Simán benne volt, hogy az 1.km után azt mondom, hogy nekem ez (ma) nem megy, és abba hagyom (és akkor csak futok egy lazát). De hála istennek ezt nem éreztem, úgyhogy elindultam a teljes körömre, de úgy voltam vele, hogy nagyon-nagyon nagy esély van, hogy 2 kör helyett csak 1 kört fogok futni (7km). Hosszú iramfutásnak nem lehet ezt nevezni, de hát ez is több mint a semmi és már ezt a 7km-t is baromi túlteljesítésnek éreztem volna. Viszont úgy voltam magamban, hogyha nem csinálom ma meg a teljes edzést, akkor holnap KÖTELEZŐ lesz a Teide. Alapból is amúgy szeretnék/kéne menni, de ha megcsinálom a teljes edzést, akkor én úgy gondoltam belülről (az 1.körben), hogy holnap ágyból felkelni sem fogok tudni, szóval így nyilván nem lesz Teide, hanem majd szerdán lesz a következő minőségi edzés a résztávon. Szóval ez is motivált, és elindultam a második körre!!!! Annyi "csalást" azért csináltam, hogy idén (2024) először rövidítetem a körön, és nem futottam el a nagy fal felé, szóval kicsit kevesebb szint volt így benne. Valamint így kereken 13km lett, a korábbi 14km-ekkel ellentétben.

 

A végén pedig "csak" 1km-t fokoztam a szokásos 2 helyett. De hát valami brutál tempóban. Mondjuk a táblázat alapján úgy tűnhet hogy legerősebb hajrázós, fokozás, de azért nem feltétlenül igaz, mert mindig 2km-t fokoztam, és az utolsó előtti az brutál szintes szokott lenni. Ennek ellenére kurvára meglepődtem ezen a tempón, úgy voltam vele, hogy szerettem volna 4:30-on belül lenni, de nem láttam rá sok esélyt. Hát belül lettem, nem is kicsit.

 

Maga az edzés is érthetetlen hogy milyen tempóban ment. Felfoghatatlan. Érzésre amúgy 10-15mp-vel lassabbnak gondoltam volna magam. Szóval nyilván azért egyrészt örülök. De azért önbizalmat ez még mindig nem teljesen növel. Az/akkor növelne, ha egyszer egy kicsit is kipihent állapotban tudnék végigcsinálni egy erős edzést. Ilyen meg ezen a héten nem volt, és jövő héten is legfeljebb majd vasárnap lehet egy ilyen. Feltéve ha addig eljutok, túlélem a hetet, és a lábaim is bírják tovább a dolgokat.

 

Furcsa módon amúgy edzés után meglepően jól érzem magam, jó esélyt látok rá holnapi Teidere. De aztán ki tudja mit hoz még az este/éjszaka. Lesz egy nagy wellness, aztán meglátom hogy kelek holnap.

 

 

Futásról kicsit bővebben, intenzitásról:

Igyekeztem a szokásos jóleső lendületes tempóban menni. Nem figyeltem semmit, érzésre futottam. Alapvetően azt éreztem belülről hogy ez jóleső, könnyed futás lenne. LENNE! Ha nem lenne ilyen kurva fáradt a lábam. Emiatt azért nem esett könnyen már az elején sem, de azért tudtam könnyedén futni. 

Az szokott általában a célom lenni, hogy az első kör végére (7km) olyan állapotban legyek, hogy teljesen fittnek érezzem magam. Lábam/szervezetem/pulzus/gyomrom, minden legyen rendben, semmi se zavarjon. Most ezt elfelejtettem, mivel már 1.km-ben KO volt a lábam. Ennek ellenére azért nyilván így futottam az első kört, hogy maradjon benenm, ha valami csoda folytn elindulok a másodikra. Elindultam...Első km lejtő volt, ekkor még stagnált a pulzus, de utána az utolsó 5km-re sikerült "fokozni" és kicsit feljebb vinni az átlag pulzust, Garminban ez jól látszik. Tempó is egy kicsit fokodótt a második körre, de hogy ez hogyan sikerült azt kurvára nem értem. Belülről azt éreztem, hogy én küzdök, szenvedek, beleteszem az erőmet, de azt is éreztem hogy egyszerűen nem haladok. Hiányzott az erő, frisseség. Szóval kurvára nem értem hogyan lett a második kör gyorsabb...Az utolsó 3km-t azt érzem, egy picit azért itt próbáltam fokozni az alaptempót (utsó km nyilván max lett, de már előtte is). 

 

Nagyon durva hangokat adtam ki végig. Általában csak utsó 2-3km-en kezdek el szenvedni egy ilyen edzésen. Most ez már utsó 4-5km-en volt. Az utolsó 1-2km-en meg olyan hangok jöttek ki belőlem mint még soha. Durván szenvedtem.

 

Pulzus referenciapontok:

148, 154 (Las Galletasi strand, első és második kör)

155->162 (második kör végén utsó emelkedő elején és végére)

Korábbiakkal nem hasonlítom össze. Most edzés előtt se néztem meg semmit, mert semmi célkitűzésem nem volt. Hulla vagyok, ráadásul nincs is akkora meleg, szóval sejtettem hogy alacsonyabb pulzus lesz ma.

 

Megjegyzések:

Kurva jó időjárás volt: nem mintha sokat számított volna, mert úgy éreztem hogy nem tudok teljesíteni. Hőérzet nem hiszem hogy ennyi volt mint a garmin írt. Tök sokszor volt felhős idő...

Lábam, combsérülésem is bírta, már szinte alig érzem, de azért tapelve van.

Overall lábam, túlterheléses sérüléstől tartva: valamikor éreztem egy kicsit hogy nagyon határon vagyok és egy kicsit mintha vissza is vettem volna ekkor (fogalmam sincs mikor volt ez, hogy most 4km-nél vagy 7km-nél-e). De aztán mégis végigfutottam rendesen. Figyeltem végig magamat, és úgy éreztem hogy meg tudom csinálni gond nélkül

Gyomor: ma is remek volt. Maradjon is csak így....kis technikai gondra nem ártott volna megállnom ma se. De úgy voltam vele hogy amúgy is csak 1kört futok (7kili), akkor meg nem állok meg (4km-nél tudtam volna). Aztán végül lefutottam a teljes edzést és a végére annyira szenvedtem hogy "eltűnt"

Edzés után pizzáztam és csokiztam: de kurvára megérdemlem és leszarom a súlyom, meg mindent. Kurvára ki vagyok. Akkor is megérdemeltem volna a pizzát ha semmit se edzettem volna ma. Nagyon durva hét volt...És még nincs is teljesen vége, vagyis hát még mindig nem nyugodhatok meg, nem pihenhetek, holnap hosszú bringa kéne. FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK. 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:17:14 3 05:45 10.44 15 0 131 123
01:02:14 13 04:47 12.53 79 0 170 151
00:06:36 1 06:36 9.09 9 0 128 124
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!