Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #67 (#4/10, Vivi #26), Hosszú futás #11 (Vivis 5). Combtesztelő 20kili2024.03.05 Kedd, 13:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:45:35

Távolság

20 km Szint: 157 m

Tempó

05:17 p/km (11.37 km/h)

Pulzus

Átlag
139
Minimum
0
Maximum
159

Edzésleírás

TNF Futás 2024: #67 (#4/10, Vivi #26), Hosszú futás #11 (Vivis 5). Combtesztelő 20kili

 

GARMIN

 

Combtesztelő futás…Alapvetően mára résztáv lett volna, de hát az egész terv borult múlt hét csütörtökön. Én azért ennek ellenére még szombat/vasárnap környékén (szívesen) résztávoztam volna. De Renit ismerve tudtam, hogy első futásnak ő csak egy laza hosszút „szeretne”. És igazából hajlottam rá erre én is, nem is kellett erről győzködni, mire beszéltem vele én is meggyőztem magam, hogy elsőnek csak egy hosszút futok.

 

Mindenféle elvárás és terv nélkül. Amennyit és ahogy esik. Meg nyilván láb függő is az egész, ha olyan a szitu megálltam volna… De azért közben ott volt bennem hogy jó lenne tudni normálisan futni, mert abban az esetben tudnám folytatni és befejezni ezt az edzőblokkot. Nem akarok (még) pihenni.

 

20kilit terveztem, 3kört és egy kicsit és ezt maradéktalanul hoztam, de….erről később. Alapvetően a lábam egész jó volt, tegnapelőtti rövid tesztfutáson (7kili) repültem. Tegnap kaptam rá újabb tape-t/voltam kamrázni is. Szóval reménykedtem benne.

 

1.kör (tippre 5:30, valóságban 5:30): mindenféle elvárás nélkül mentem, ahogy jól esik. Lazán futottam, hogy legyen erőm és tök könnyen is ment… Alapból…. De közben olyan érzet volt bennem, azt éreztem mintha 3 hete nem edzenék semmit. Olyan érzet volt a lábaimban, és alapvetően könnyen ment, esett ez a futás, de éreztem a lábaimban ezt, a kihagyást. PEDIG csak 2-3 napot hagytam ki, nem hetet és nem kéne ezt éreznem!??!!?

 

2.kör (tippre 5:30, valóságban 5:15). Érzésre az első két kör végig laza és egyenletes volt. A valóságban azért (sokkal) gyorsabb voltam másodikban, én ezt nem igazán éreztem belülről. A második kör végefelé kezdtem el újra érezni a combomat, de kicsit másképp, máshogy. Csütörtökön (5napja) a hoszsúban a 2.kör közepén kezdtem el érezni és határozottan olyan érzet volt, hogy magam után „húzom” a lábam és nem normálisan futok. Most ugyanezt csak egy nagyon minimálisan éreztem (~10-20%-nyit). De az is lehet hogy beképzeltem, bestresszeltem az egészet….Ami más volt, hogy most nem éreztem hogy gátolna!! NEM IS GÁTOLT! Ez teljesen más , mint csütörtökön, úgyhogy futottam is tovább.

A lábaim kezdtek fáradni, és ugye már a legelején éreztem a lábaimban a kihagyást, nyilván ez nem enyhült ahogy haladtam előre. Elég rossz kedvem lett így második kör végére, mert kurvára nem esett könnyen a futás a lábaimnak. És nem feltétlenül a sérülés miatt, mert mindkét lábam/mindenhol éreztem…Hanem mintha kihagyás lett volna, azt éreztem…És 2.kör végére elég rossz kedvű állapotba kerültem, hogy ha ilyen szarul megy ez a laza a tempó, akkor értelmes edzést nem érdemes csinálnom a héten. Belül akkor azért csak reménykedtem abban, hogy esetleg hátha a gyorsabb tempó miatt van, de igazából teljesen biztos voltam, hogy hasonló tempót futok, mint az első körben. Nyilván ez a gyorsabb valamennyire megmagyarázza a dolgokat.

 

3.kör: tippre 5:20, valóságban 5:01 WTF WTF: Olyan tervvel indultam el futni, ha minden rendben lesz a lábaimmal, akkor első két kört lazán futom, és harmadikat megfutom „normálisan”, „Új Pepe féle lazában”. Az első 2kör sem volt amúgy full (régi Pepe féle) laza, az ilyen kettő közötti. A harmadikra aztán főleg így voltam hogy illene fokozni. Lassan futottam érzetre első két körben és úgy voltam vele, ha nem tudom abból a totyogásból (ami nem is volt az amúgy) fokozni, akkor szintén nincs értelme edzeni a héten.  Eléggé csodálkoztam a végére, hogy ez 5:01-es tempó lett. A valóság lehet inkább 5:02-5:03, mert garmin máshol jelezte a kör végét, mint első kör végén, de akkor is jóval gyorsabb….

 

~kerekítő maradék: érzetre 5:40, valóságban 5:41.  Csak 1 fokkal vettem vissza az intenzitásból a három teljes kör után. Normál, de azért lazább intenzitáson futottam. Még azért nem levezetés jelleggel (bár a harmadik körhöz képest egy kicsit mégis)

 

Alapvetően, ha valaki (Reni?) csak a tempót nézné, akkor ez egy kurva jó és sikeres futás lenne és optimista lennék. Én pont az ellenkezője vagyok…Egész futás közben agyaltam (lehet nem kellett volna). Kurvára féltem és nem szeretném ha combom közbe szólna. Életem formájában voltam múlt héten, és nem az volt a kérdés Vivi után hogy PB lesz-e, hanem hogy mennyire…Most meg… Nem akarok pihenni, nem akarom hogy közebeszóljón… Baromi szarul esett a futás, ez az egyik baj. Baromira éreztem a kihagyást. És hiába jó a tempó, ha az érzet szar. Múlt héten még megbékéltem vele, sokat beszéltem erről Renivel is. Hiába jó a résztávokon a tempó, és jobb mint valaha, érzetre azért belülről éreztem jobban is magam futások közben. De a számokkal faszság vitatkozni, úgyhogy elkönyveltem/elhittem hogy tényleg életem formájában vagyok, a számok is ezt mutatják. De a mai azért másképp aggasztó. Hiába ment jól a futás, még rosszabb volt belülről az érzet, mint a résztávokon szokott lenni…

A harmadik kört úgy futottam végig, hogy szép lassan fejben elengedtem a sub 1:30-at. Éreztem hogy ez nem megy, vagyis nem fog menni a normális edzés mostanában, ha ez ma így megy. Bár azért nem biztos hogy temetni kéne az 1:30-at…Ha az utolsó ciklust el tudom úgy kezdeni, hogy full egészséges vagyok, akkor még reális lehet…Addig még van 1,5hetem ugyebár. De ha nem, akkor bye-bye :( 

 

Meg úgy is voltam vele, hogy ez a legrosszabb ami történhetett, hogy továbbra is bizonytalan vagyok lábamat illetően. Abban bíztam ma kiderül hogy tudom-e rendesen terhelni. De továbbra is bizonytalan vagyok. Bár utólag rájöttem hogy nyilván ez még mindig jobb annál, mintha kiderült volna hogy sérült vagyok/maradtam és tuti (hosszabb) pihenő várna rám… De a bizonytalanságot sem szeretem :(

 

Végülis azért a futás megvolt, és 2/2 sikeres teszt. Vasárnapi laza futás az flow érzetű volt és abban szinte repültem. Ma kurvára nem volt ez meglep, de a számok alapján brutál jól sikerült. De az érzet miatt kurva csalódott vagyok.

 

Amira rájön még az is, hogy a lábam estére rosszabb lett…Alapvetően amíg a lakásban mászkáltam közvetlenül a futás után, tettem vettem minden ok volt. Kicsit éreztem a combomat (ezúttal oldalt inkább, nem hátul!!!), de semmi extra. Délután/este elmentem itthonról és ~20p kocsiban ülés után kiszállva jobban elkezdtem érezni… Így az esti wellnesst is csökkentettem, csak minimális szauna volt, és inkább meleg-hidegvíz váltva, az is röviden. Ez is kurva aggasztó. Bár van két napom pihenni. A holnapi nap ráadásul full pihenős lesz. Egyelőre azért úgy tervezek hogy résztáv lesz csütörtökön. Aztán lehet hogy csüt. reggel úgy kelek hogy mégse, nyilván ha ilyen lesz el tudom majd engedni. Meg ha a pályán bejelez akkor is elengedem persze. De egyelőre a terv szerint megyek tovább. Vagyis TERV SZERINT AKAROK NAGYON tovább menni. Bár ki tudja mennyi értelme van. Vasárnap verseny, amin csak akkor indulok ha (minimum) 4:15-t tudok. Annál alapból jobbat tudtam volna, 4:05-4:10 lett volna a reális, de nyilván nem így. A versenyhez meg muszáj a csütörtöki résztáv…

 

UPDATE, UTÓIRAT1: Minden egyéb körülmény zavart. Nagy jelentősége (a combomhoz képest) nincs. De a gyomrom nem volt jó 3.körre. Valamint a cipő sarka is elkezdett lehet szétjönni (?). Ezek kicsit zavartak, de sztem nem gátoltak

 

UPATE UTÓIRAT 2: LÁBAM ESTE MÁSNAP: Estére ugyebár vezetés után rosszabb lett. Viszont késő estére normalizálodott a helyzet kicsit. Oldalt érzem, kicsit/szokás szerűen. Egyelőre nem értem úgy hogy futásra alkalams lenne. Másnap, szerda reggel hasonló érzés. Nagyon kicsit javult (volt honnan). De most inkább a térdemet érzem. Mondjuk ez olyan szempontból talán jó, hogy innen „indult” az egész jobb comb történet évek óta…? De most nem csak azt a pontot érzem, szóval ezért teljesen más, hanem oldalsó combomat is érzem kicsit szerda reggel is (bár lehet a tape miatt, mert még rajta van!) Fucking no clue mire leszek képes csütörtöki résztávon, egyelőre teljes intenzitást tervezek/kérek Renitől és nyilván ott helyszínen módosítok ha olyan lesz. Illetve fülem újra bedugult... Bár most nem fáj úgyhogy ez jobb (és korábban se volt ezzel ekkor gond). De hogy tovább bonyolódjon a helyzet minden apró dolog bezavar/komplikalja a szitut

 

UPDATE, UTÓIRAT 3: HOSSZÚ FUTÁSÚ „SB”, szezoncsúcs!. Mostani ciklus(ok)ban ez a legjobb tempójú hosszú (január 27-i extra pihenő volt, ezért az nem számít annyira) 2023 feb 27-én futottam csak ennél jobbat életemben, akkor 5:12-es tempó, 139/152 pulzuson. Illetve 2022 március 7-én egy 18km 4:59-es tempó, 142/157.

Azért van hova fejődni ebben is...És Reni mindig földtől elrugaszkodott dolgokat kérne/várna el tőlem. Én szépen fokozatosan fejlődnék és akkor jön magától. De korábbi években felírtam, hogy jó lenne egy olyan hosszú futás ahol az átlag 5:0x lesz. Ez bennem van/lehet, de erre nem fog sor kerülni. Egy ciklusom van hátra, abban pedig szerintem az kéne a lábaimnak (hogy ne terheljem túl), hogy kifejezetten hosszút futok (22-25kili), de tempófüggetlenül, lazán, ahogy jólesik (5:25-5:50?). Nyilván (kipihentem) menne 5:0x-es tempó is 20kilin, de nem az a cél...Gyors futásokra ott van/lesznek a résztávos edzések, meg a hosszú iramfutások. 

 

ELŐZŐ ÉVI HOSSZÚAK

2022.03.07        18km, 4:59                        142/157

2023.02.27        20km 5:12                          139/152


Korábbi hosszúak:

Siófoki:

Szept 18,  20km 5:20-as tempó, 141/157

szept 22, 24km 5:50-es tempó, 140/163, ADJUSTED (gyomorgond miatti depó miatt: 22km 5:50/ 

szept 29, 20km, 5:36-as tempó,  137/165 (emelkedő +)

okt 9, 24km, 6:14:-es tempó 131/152

Okt 22, 30km, 6:04-es tempó,  137/156

Okt 29, 20km, 5:41-es tempó, 137/162 (emelkedő+)

 

Mostani ciklus/Vivi:

Jan 12, 19km DIÉTA alatti, 6:07-es tempó, 146/154

Jan 17, 19km, 5:42-es tempó,  138/154

 Jan 27, 20km (gyomor adjusted!), 140/154 5:14-es tempó

Feb3, , 25km, 133/152, 5:36-os tempó

Ma, Márc 6, 20km, 139/159, 5:17-es tempó

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:34:40 6.3 05:30 10.90 55 0 131 142
00:33:02 6.3 05:15 11.44 51 0 138 149
00:31:38 6.3 05:01 11.95 49 0 159 147
00:06:15 1.1 05:41 10.56 5 0 139 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!