Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #54 (#3/13, egyben Vivi #13) Hosszú iramfutás #8 (Vivi #3), 14km (12+2)2024.01.28 Vasárnap, 14:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:31:34

Távolság

18 km Szint: 114 m

Tempó

05:05 p/km (11.79 km/h)

Pulzus

Átlag
145
Minimum
0
Maximum
170

Edzésleírás

TNF Futás 2024: #54 (#3/13, egyben Vivi #13) Hosszú iramfutás #8 (Vivi #3), 14km (12+2)

GARMIN

 

Az egyik, ha nem a leggyűlöltebb edzés....Habár a legesleghasznosabb is, szóval nyilván csinálom. A piramis vetekszik ezzel, de az másképp. Itt mindig stresszben is vagyok, hogy a gyomrom hogyan fogja bírni, szóval nem csak nehéz, de emiatt félek is...

 

A feladat mára az volt, hogy a táv maradjon ugyanaz mint múlt héten, de a tempót, alaptempót fokozzam. Illetve opcionálisan azt beszéltük Renivel, hogyha lesz hozzá erőm, akkor az emelkedőket fussam meg még jobban, hogy tartsam a tempót. Persze ez nem valósult meg, esélytelen volt, de így is eléggé elégedett vagyok.

 

Sokkal erősebben edzek ebben a ciklusban, mint én azt terveztem volna. Részben magamnak, részben Reninek köszönhetem. Túl jó formában tértem vissza, de akkor is elég kemény ez az időszak, főleg hogy milyen jövő hetem lesz...De igyekeztem ezt kizárni, nem foglalkozni ezzel, nem tartalékolni. Day by day haladok, minden adott napon megpróbálom kihozni a legtöbbet az edzésből és ha nem marad erőm a végére, hát így jártam. Egyelőre azért még rendben vagyok, tudtam hogy a mai (úgy ahogy menni fog), még tegnap/tegnapelőtt is.

 

Múlt héten ugyanezt futottam, csak akkor lazábban kezdtem. Az eleje (első 8kili) végig jóleső lendületes volt, tartalékoltam, és így azt három részre tudom felosztani, 8+4+2km-re. Ma igyekeztem már „normálisan” kezdeni, szóval ez egy 12+2 volt. Úgy voltam vele, hogy ha bármi gondom lenne (elfogy a lábam, szervezetileg ko, gyomor, vagy bármi) hát ez van, ez csak egy edzés. Azért egy nagyon-nagyon kicsi talán még maradt bennem kezdésügyileg, de csak nagyon-nagyon minimális. (mondjuk 1-2mp/km). Ami viszont többet számított az a stressz a gyomrom miatt és a félelem, és talán az emiatti óvatoskodás (~2-4mp/km). Azért próbáltam ezt kizárni, de tudat alatt azért bennem volt végig. Tegnapelőtti edzés ugyebár gyomort tekintve nem sikerült túl jól, és ugyan javultam azóta, de még nem teljesen, és hát fejemből sem tudtam még kizárni.

Most volt 2 lehetőségem is egy rövid megállásra, és ha bármikor megcsinálom akkor nem lett volna semmi gondom. Ilyen amúgy sose szokott lenni, mert bemelegítés közben volt egy „rövid” technaikai szünetem (2,5kilinél), de valamiért az iramos futás elején éreztem, hogy újra meg kéne állni egy „rövid” szünetre. Ugyebár 14km iramot futottam, kb 4km-nél voltam városon kívül, ahol nyugodtan meg tudtam volna állni, és ~30mp után újraindulok. Ha megállok, tudtam hogy simán végigfutom, de úgy voltam vele, hogy rizikózok, edzés, teszteljem magam. A második kör végefelé, 10,5km-nél újra lett volna erre lehetőség, ekkor már egy fokkal erősebb volt az inger erre, de akkor meg már azért nem álltam meg, mert már nagyon közel van a vége. De nyilván nagyon féltem, hogy fog menni így az erős. Ami viszont pozítivum, hogy mikor elkezdtem az erőset, ott teljesen elmúltà vélhetően annyira más bajom volt, annyira szenvedtem, hogy ez az inger nem jutott el a tudatomig.

 

Elvileg 2 fokozattal is erősebben csináltam (érzésre), mint múlt héten. Egyrészt ha csak „ugyanolyan” intenzitáson csinálom, akkor is elvileg jobb tempót kéne futnom, mert fejlődtem azóta, beépültek edzések. (más kérdés, hogy utólag azt mondom, hogy kicsit lassabb lett volna, mert mára már brutál fáradt voltam). De ugyebár egy kicsit erősebben futottam, tempót tekintve viszont „csak” 1 fokozatot javultam.

Edzés végén beérve viszont kurva elégedett voltam, és úgy voltam vele, hogy bármilyen tempót mutat, én elégedett leszek, és megdicsérem magam. Aztán első ránézésre ránézve az órámra ez megmaradt. Furcsa mód most, hogy kielemzem, összehasonlítom az időket egy kis hiányérzet azért mégis marad bennem, de ez csak nagyon minimális, és tudom hogy kurvára nem kéne ez legyen.

 

Úgy voltam vele, hogy futom ezt a picit erősebb alaptempót végig, aztán ha tudom akkor megpróbálom az utolsó 2km-t ugyanúgy megfokozni, ahogy szoktam. Amikor viszont oda értem, akkor olyan történt, mint ami az elmúlt fél évben sose, és ez azért biztató. Szenvedős volt nagyon az egész futás, az iramos rész (14km volt ugyebár) 10.km környékén éreztem hogy a lábaim nagyon elfogyóban vannak, nagyon fáradtak, és éreztem, tudtam hogy nem fog menni. Ugyanez volt tavaly is (Siófokra készülve) sokszor, éreztem hogy elfáradok, ami igaz is volt, és agyam kikapcsolt, feladta ezért. Most viszont mikor odaérkeztem hogy erősen kell futni az előtte pár perccel levő gondolatot miszerint, hogy megpróbálom fokozni ha tudom felváltotta az, hogy a kurva életbe, megfokozom, megcsinálom a végét és kész. Nem tudom mitől, nyilván segít, hogy fejben azért egy kicsit jobb passzban voltam, de ez végre egy olyan edzés befejezés volt, ami kellett! A végére aztán nagyon durván ki is készültem. Már pont odajött hozzám egy néni hogy megkérdezze hogy jól vagyok-e, de mire odaért volna már magamhoz tértem úgy ahogy, de nagyon kikészültem, de ez a jó!!!! Azért az is igaz, hogy tavalyi időszakban voltak ennél is durvább iramos futásaim, amibe még mainál is jobban belehaltam. Inkább bele se gondolok mi lesz velem pár hét múlva, milyen edzések várnak rám.

 

Azért a végével kapcsolatban is van kis negatívum, bár ez nem tudom minek tudható be: A max pulzus ezúttal is meglepően alacsony!?! Érzésre ezt jobban meg tudtam futni, mint múlt héten, de 169->170 lett a max. Mondjuk Reni erre azt mondja, hogy ez lehet hogy jó, mert ha fejlődök, akkor pulzus is alacsonyabb lesz, stb….A 180-at nyilván nem akarta elérni, ~de 175 környéke lehetett volna. Szintén ezzel, pulzussal kapcsolatos, hogy zónákat tekintve kb ugyanaz lett mint múlt héten, sőt!! Kicsit még kevesebbet fütöttem küszönön (akkor 12:21, ma 11:46)….!?!

Összehasonlíti pulzusok referenciaként számomra:

Múlt héten: 149, 159

Ma 152,158, (152)

A körök elején, El Fraile-s emelkedő elején múlt héten 149, most 152: látszik hogy ahogy terveztem, kicsit magasabb alaptempó. Múlt héten viszont a második körben magasabb 159 volt, mai 158 miatt. Ezt azért befolyásolhatta az is, hogy lehet akkor pont sok volt az ember akit kerülni kellett és ez felhúzott, és ilyenkor felszokott menni. Másrészt akkor már pont elkezdtem a kényelmes lendületesből fokozni és lendületessé váltani, míg most végig egyenletsen futottam. Illetve a legvégén, az utsó hoszabb emelkedő elején megnéztem ma is a pulzust (legközelebbre), és az 152 volt, de ez is ugyebár alacsony. Na nem mintha tudtam volna igazából (sokkal) magasabb pulzuson futni. De korábban, pár hónapja tuti voltak olyan edzéseim, hogy a legvégén, utsó 5-6km-en végig 160+ volt a pulzus. Ahhoz képest ez a 152-es pulzus nem sokkal (2,5kilivel) a vége előtt elég alacsony.

 

Azért is meg kell dicsérnem magam, mert azért a körülmények ma sem voltak teljesen velem:

-ugyebár jóval fáradtabb vagyok

-tökéletes regerenációra kevesebb idő jutott (edzések utáni alapnyújtás, hengerezést mindig csinálom, de azért elmúlt 3-4 napban semmi más nem volt, pedig nem ártott volna, de se masszász, se krio, se aqua, se egyéb manuálterápia…)

-gyomor miatti stressz

-keresztcsontom elmúlt napokban érzem (bár edzéseken nem befolyásol)

-melegebb volt ma jóval (ami azért pozítivum, hogy edzés közben annyira nem éreztem melegnek, de összehasonlításban látszik….Meg ennél igazából csak „rosszabb” lesz következő hetekben)

Azért van pozítivum, kedvező előjel is:

-Lábam, combom mintha folyamatosan javulna: nem akarom elkiabálni (kopp-kopp), de ma a futás közben semennyire sem éreztem! (előtte/utána azért kicsit igen, de futás közben semennyire…biztos elvitte a fókuszt másmilyen irányú szenvedés)

 

TEMPÓKRÓL is röviden:

Átlagtempó: 4:54->4:49 (itt talán kicsit kisebb javulást, mint reménykedtem)

Utazó tempó: 4:59->4:52 (ez azért már közelebb van ahhoz amit vártam, de mondjuk ilyen 4:50-el lettem volna full elégedett)

Utolsó kili most azért lett gyorsabb, mint múlt héten, mert nem volt brutál szembeszél (akkor 4:23, ma 4:15)

Azért ez is kurva jó, és igazából ez is kb 2-3 intenzitással erősebb edzés, mint én terveztem volna pár hete. És azért a „PB”-m már így is kurva közel van. Utazó tempó max-a 4:46 volt, ami pár hete elképzelhetetlennek tűnt. Most viszont már elég közel vagyok ahhoz, hogy következő ciklus elején megközelítsem azt.

 

Múlt héten 8km (full jóleső, 5:01-5:02) és 4km (jóleső teteje, 4:55) volt.

Ma végig egyenletesen, első 8kili (4:54), utána levő 4kili: (4:50)

Domborzat is befolyásolja a dolgokat, ezért is gyorsultam most a második részre a 4kilire (8-12km között). Intenzitást nem növeltem… Sőt, pont hogy úgy éreztem hogy lassultam/elfogyóban a lábam, szóval ez végülis kurva jó!

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:17:54 3 05:58 10.06 19 0 132 125
01:07:19 14 04:49 12.48 89 0 170 153
00:06:21 1 06:21 9.45 2 0 131 127
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!