Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #51 (#3/10, egyben Vivi #10), Hosszú iram #7 (Vivi #2.), 14km2024.01.21 Vasárnap, 14:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:33:13

Távolság

18 km Szint: 168 m

Tempó

05:11 p/km (11.59 km/h)

Pulzus

Átlag
144
Minimum
0
Maximum
169

Edzésleírás

TNF Futás 2024: #51 (#3/10, egyben Vivi #10), Hosszú iram #7 (Vivi #2.), 14

 

GARMIN

 

51.futás Tenerifén. Harmadik kinttartozkodás alatti 10.futás, egyben Vivire felkészítő 10.futás is. Összesen 7.hosszú iramfutás, Vivis ciklusban 2.

 

Csak úgy mint a tegnapelőtti résztávon, ki akartam élvezni, használni hogy még nincs annyira szigorú edzésterv, feladat. A terv az volt hogy szigorúan jóleső lendületes tempóban kezdem el és meglátom, hogy mennyire bírom. Egyrészt, hogyan bírja a lábam (mennyire fáradt). Másrészt a combom (kis sérülés). Harmadrészt szervezetem, meg úgy általonosságba. Negyedrészt gyomrom mit enged. A minimum terv az lett volna, hogy a szokásos 13kilit fussam végén, akár úgy is, hogy nem gyorsítok a végén. Ezt végül sikerült két szinttel is felülmúlnom, mert 14kili lett, és utsó két kilit meghúztam.

 

Ráadásl a tempóval is (főleg ha figyelembe veszem a pulzust) is elégedett lehetek.

 

A minimum elvárásom az volt, hogy a legutóbbi, diéta alatti iramfutás tempóját legalább fussam. Akkor csak 9kilit futottam, de erőtlenül, úgyhogy annyira talán nem is releváns összehasonlítani a dolgokat. Inkább arra jöttem rá futás közben, hogy a szeptember/október eleji futásokkal érdemes, amit pár hónapja csináltam, Siófokra felkészülve. A különbség az volt, hogy akkor azért jobb formában voltam, mert Budapesten végigedzettem a nyarat, de cserébe még a hőmérséklethez nem szoktam annyir hozzá. Az első két ilyen futásom Tenerifén egyaránt 4:56-os utazóban történt, ma ez 4:59! A legvégi lendületes pedig ma gyorsabb volt! Ami szembetűnik hogy a pulzusban brutál különbség van, ma sokkal, de nagyon-nagyon sokkal alacsonyabb volt. Nyilván a hőmérséklethez (is) lehet köze, akkoriban elég meleg volt.

De igazából ez a mai-ra akkor sem teljesen magyarázat, mert így is túl alacsony volt, amit igazából nem értettem, nem értek. Az első körben (~8km) tényleg arra figyeltem hogy még azért jólessen és úgy kezdjem el a második kört, hogy teljesen jól vagyok, minden téren. Lábam se fáradt, szervezetileg, gyomrom is oké. Minden így volt, és így megnyugodtan és emiatt egy nagyon kicsit növeltem az utazó tempón, mert éreztem hogy menni fog végig, úgyhogy ekkor (8-12között) kicsit nagyobb utazó tempóval. Furcsa volt, mert belülről azért nem éreztem annyira erősnek, éreztem hogy korábban (pár hónapja) futottam ennél gyorsabban is, meg magasabb pulzuson is, szóval ezért nem volt annyira erős. Közben viszont azért szenvedős volt már ez a rész, elég fura hangokat adtam ki már ezen a szakaszon is. De közben pulzus (relatív) alacsony maradt, hiába volt erős erőkifejtés már...

 

A lábaim elég jó állapotban voltak. Nagyon brutál szél volt, de csak közepesnek írom be, mert volt néhol szélcsendes rész, meg volt hátszeles ami segített. De volt pár szakasz ahol brutál belassított a szembeszél. Viszont amikor épp lehetett futni (=síkabb rész és szélcsendes), akkor a lábaim jól mozogtak, még a 13.km-ben is, amikor váltottam erősebb tempóra, éreztem bennük a dinamikát, erőt. (Meg jólesett hogy már sík volt és szélcsendes rész ez pont). Az utolsó 300méteren pont brutál szembeszél volt, azért igyekeztem megtolni teljesen a végét, épp ezért nem értem ezt az alacsony (169) max pulzust...!?! Majd Renit megkérdem erről (mairól pulzusról), de azért összeségében talán jó ez?

 

Éreztem amúgy belülről hogy MÉG (MÉG!!!!! vagyis éreztem azt is hogy ez hamar javulni tud) a tempó/lendület nem az igazi. De ebbe ugyebár benne van az, hogy: tegnapelőtt résztávoztam és tegnap is hosszabb (bár lazább?) bringa volt. Valamint brutál szél volt. Bár ez a brutál szél szerintem jobb volt, mintha meleg, hőség lett volna. Illetve azért combomat is tuti féltettem, de ma volt a legkevesebb baja/panaszom, csak elinduláskor éreztem térdemben a pontot, utána semmiiii! Szóval ezért, ezek miatt sem aggódtam azon hogy miért olyan kurva alacsony a pulzus. Meg az intenzitást beletettem, olyan intenzitáson futottam mint terveztem. Sőt annál egy kicsit gyorsabban. És az időt visszanézve is full elégedett vagyok a tempóval.

 

Ami pozítivum hogy végre valahára GARMINom is elismeri a bele tett munkát és végre "Productive" training státuszba kerültem. Voltam sokáig unproductive, de még "de-training" is. Bár ez le van sz**va, csak Vivin legyen meg az eredmény.

 

 2023.09.24, és 2023.10.01-es TNF-i-vel lehet a mait összehasonlítani a mait. Tenerifén a legjobb iramfutásom utazótepóban 4:46 volt. Attól (még) messze vagyok. De azért éreztem hogy ebben a mai-ban maradt. Vagyis nem a legvégén, mert kifutottam magam teljesen. De el tudtam volna kezdeni egy nagyobb, gyorsabb alaptempóban, csak akkor kérdés, hogy lett volna-e erőm arra még gyorsítani a végére, meg 14kilit futni 13helyett. 

De kezdésnek, alapnak ez jó. Ehhez tudok majd viszonítani legközelebb, ez lesz a kiindulási alap és a minimum szint mostantól. Következő hosszú iramot még jobban gyűlölni fogom, mert gondolom Reni valamilyen téren nehezíteni fogja :(( (De egyszerre RENI KÉRLEK csak egy dolgot nehezítsünk, vagy táv legyen hosszabb, vagy gyorsabb alaptempó, vagy mondjuk nem 2kilit futok meg végén erősen, hanem 3-4-et, vagy emelkedőket fussam meg (még) erősebben).

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:18:11 3 06:04 9.90 25 0 133 126
01:08:39 14 04:54 12.24 138 0 169 151
00:06:23 1 06:23 9.40 4 0 130 124
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!