Pepe88 futás

TNF 2023, futás #12, Hosszú Iramfutás (#2), 12km (jóleső lendületes)2022.11.05 Szombat, 16:40:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:26:34

Távolság

17 km Szint: 86 m

Tempó

05:06 p/km (11.78 km/h)

Edzésleírás

TNF 2023, futás #12, Hosszú Iramfutás (#2), 12km (jóleső lendületes)

Bemelegítés, repülő, Iramos rész garminja, levezetés

 

 

Eddigi első és egyetlen TNF iramfutáson 8km, 4:51 tempó, 157 pulzus, 167 max

 

Most ugyebár 12km, 4:45 tempó, Hosszabb táv, jobb tempó, alacsonyabb pulzuson (épphogy) és sokkal kevésbé elfáradva (de erről lejjebb)

 

Na, erről van szó! VÉGRE! Egy olyan edzés, ami jól ment, ezáltal látszik hogy fejlődtem, fejlődök. Nem mintha csalódott lettem volna, ha ez is rosszul ment volna, de azért nyilván örülök. Eredetileg úgy voltam, hogy akár 9-10km hasonló tempóval is elégedett leszek, csak valami hasonlót csináljak, kicsit növeljem. Végül úgy döntöttem futok kereken 2 kört, 12kilit, Intenzitásra ezúttal se figyelve! 

 

Amíg a tegnapielőtti résztáv edzésen az okokat kerestem (és hamar megtaláltam), hogy miért ment rosszul most az okok, hogy miért ment ez ennyire jól (nem is feltétlenül a tempó, inkább az érzet volt szuper)

-NEM VOLT MELEG!!! Eleve délután terveztem futni, amikor részben felhős időt mondtak. Ez végül teljesen felhős idő volt! Ideális,tök jó futóidő volt! Teljesen más érzés volt

-Agykontrolloztam, pont előtte. Gyomrom miatt muszáj, végre rávettem magam. Kora délután meló, közbe kaja és utána/futás előtt nem sokkal relaxációs agykontroll. Ártani biztos nem ártott...És bár előtte tartottam a gyomromtól de semmi, tényleg semmi gond nem volt közbe!

-Kipihenve úgy ahogy: tegnap a kevés alvás miatt nem sportoltam, tegnap csak 4órát aludtam. De így legalább edzés nem volt. Ma meg 7,5órát aludtam, úgy ahogy kipihentem magam. És ugye tegnapelőtti résztáv sem volt annyira nehéz, mert elfogytam a végére, előtte meg diéta miatt volt pár nap lazább...Szóval relatív kipihent lehetek. Garminos is azt írja, hogy az elmúlt időszakban alacsony intenzitással edzettem, ideje fokozni a mennyiséget és az intenzitást...

-+1héttel előrébb vagyok, ami egyben azt jelenti hogy maratont teljesen kipihentem, másrészt nyilván edzettebb is vagyok 

-Rövid diéta után, 1kg kb lement

 

Érzésre futottam teljesen. Tempót nem nézve egyáltalán, csak is érzésre, jól eső lendületesen. Amíg múlt héten is jóleső lendületest akartam futni, az akkor nem sikerült. Az egyáltalán nem volt jóleső. Ráadásul csak 8km volt. De jobban elfáradtam. Nyilván a melegnek van a legnagyobb köze ehhez, de a kipihentség is sokat számított, segített ma... Már a bemelegítés is tök jól esett és ment érzésre. Lazában futottam 5:30-as tempót, úgyhogy gondolkoztam azért azon, hogy beállítsok garminban pace alertet, de még inkább "lazázni" akartam, nem stresszelni és csak érzésre futni. Be lehetett volna utólag...De igazából nem kellett. TÉNYLEG VÉGIG JÓLESŐ VOLT! Ugyebár igyekeztem "tartalékolni", első kör végére azt akartam, h egyáltalán ne legyek fáradt. Ez meg volt szerencsére , tök jól voltam. És ez aztán kitartott végig, az emelkedős és terepes részen is. Szóval 10km-nél úgy voltam h tök jól esett és ilyen "világból kifutós jóleső lendületes" tempó volt. Úgy hogy utsó 2km-t egy kicsit megfokoztam, illetve már előtte, a murvás részen is egy fokkal jobban feljebb vittem a pulzust.

 

Két kört futottam, szóval 1km az kb ugyanaz mint a 7.km. Az azért látszik,hogy a második körre egy kicsit lassultam, az első 4 kili mindegyik km-e egy kicsit (tényleg csak nagyon kicsit) lassabb lett. Szóval azért fáradhattam. Bár belülről nem éreztem, lehet csak tartalékolni? Bár második körben erre se volt szükség, szóval ez se igaz, inkább elsőben tartalékoltam. Utsó 2-t egy kicsit jobban megfutottam, ezt sem azért full erősen. Utsó 200-at azért kifejezetten meghúztam, de azt se sprintre. Erősebben is fejeztem be, mint múltkor, de tényleg sokkal jobban voltam utána.

 

Azért este érzem, hogy fáradtam,volt edzés értéke... De kurva jó/könnyű volt nem melegben futni. Nem sokkal még futás után gondolkoztam azon, hogy nem is fáradtam el teljesen, talán jövő heti hosszút előre hozhatom, lefuthatom holnap...De inkább azért hagyom ezt, és holnap lazább nap, keresztedzéssel. Bár ki tudja, will see.

 

UI: Arra jöttem rá, hogy ha már résztávot is összehasonlítom tavalyakkal, akkor ezt is érdemes tavalyi iramfutáásokkal.  Mert ez szerintem még jobban megközelítei, mint résztávos edzésem... ÉS IGEN! Tavalyi szezonban (vagyis 2022 tavaszán, Vivi előtt), öt darab hosszú iramfutásom volt, és az utolsó volt a legjobb. Akkor 15km-t futottam, 4:46-os tempóban (átlag 155, max 175). Nyilván akkor többet futottam, meg akkor azért részben felhős volt az idő (ezúttal nem). De ezt, ha kellett volna, akkor 15km-t ebben a tempóban is meg tudtam volna futni! FCKYEAH

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:16:49 3 05:36 10.70 0 0 136 127
00:03:17 0.45 07:18 8.22 0 0 149 125
00:57:02 12 04:45 12.62 67 0 156 172
00:09:26 1.55 06:05 9.86 7 0 139 131
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!