Pepe88 Úszás

Esti edzés2021.10.01 Péntek, 12:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:00:00

Távolság

1.6 km

Tempó

37:30 p/km (1.60 km/h)

Edzésleírás

Duna Aréna, 25méteres, Oláh Andrissal

 

A táv csak tipp. Idő pontos, de igazából táv/idő irreleváns ide. Legutóbb 1 dolgot emeltünk ki, hogy figyeljek arra, hogy a fejemmel ne előre, hanem lefelé nézzek. Most kicsit alaposabban belementünk a dolgokba.

 

 

 

Gyorsúszásnál szokásos dolgokra kéne figyelni, ezek néha nem voltak rendbe:

-fejjel lefelé nézzek!

-karomat úgy csúsztassam be vízbe, mint fordulónál, hogy kézfej előbb érjen be vízbe mint könyök

-lábtempó!

 

 

Lábtempóm elég rossz volt, térdből indítottam és túlságosan behajlott a térdem. Derékból kéne indítani és úgy/akkor volt jó, amikor arra figyeltem, hogy VÍZFELSZÍN ALATT MARADJON A LÁBAM, NE MENJEN FÖLÉ (IGY NEM IS VOLT HANGJA). Uszonnyal kb. jó volt, ott ez ment magától/jobban. Sima lábnál, illetve gyorsúszásnál viszont erre figyelnem kéne jobban!

 

Pille lábat is megnéztük, kb. ugyanez, brutálisan behajlítottam a térdem. Illetve Pille-t is megnéztük, az ahogy gondoltam katasztrófa. Egyszerre indítottam kartempót és lábtempót, ezt szétszedtük, és ment/megy így, de szoknom kell első körben...

 

 

Illetve söprést megnéztük újra, legutóbb nem írtam le részletesen, de itt arra figyeljek, hogy a kézfejemet kb. alkarig tegyem be a vízbe és úgy söpörjek. Így kicsit nehezebb, nagyobb az ellenállás, de így más szögben emelem a vállam.

 

ELég hasznos volt érzésre, és furcsa mód baromira várom a következő technikázós edzést, hogy ezekre odafigyeljek, elkezdjek ezeken dolgozni. Majd ki tudja akkor is így gondolom, ha valóban technikázni kell...

 

Andris megjegyzése edzés után:


Deszkával lábazás: Behajtott fej, gyakorolva a lefele nézést, és a láb is vízszintesebb helyzetbe kerül a vízben, lehet figyelni arra, hyogy a víz felszín a határ, ami fölé a láb ne jöjjön ki, és lefele dolgozzon. Nem fröcskölést rúgva, hanem habot képezve.
 
   
 
Ne térdből mozgasd a láb alsó részét, hanem feljebbről, csípőtől, akkor nyújtottabb és egyenesebb marad a láb, nem csap ki a víz fölé.
 
 
Gyorsúszás: Ujjhegy vezesse be a kezet víz alá.
 
 
 
  
 
Open Photo
 
 
  
Itt már jó a kézfej tartás
 
 
 
 
Hát és gyors lábnál hajlamos vagy csak az egyik lábbal dolgozni, figyeld hát lábnál, hogy egyformán nyomjad fel habzásig a vizet az uszonnyal, vagy anélkül is.
  
Delfinnél nagyon behajlik a térdednél a lábad, habár a csípőd is mozdul ami jó lenne, de nem kell ekkorát hajlítani a térdeden. Ami aztán a mezítlábas pillangónál még jobban dominál.
 
 
 
 
 
 
A pillangónál teljesen szét kell bontani a kéz és láb mozdulatot, nem egyszerre csinálni. Karral a levegővétel van együtt, majd ahogy előre érkezett a kéz, akkor jön 2 delfin lábtempó. Az első rögtön a kar beérkezésekor segíti a tovább siklást, a második a következő karmunka kezdése előtt adja meg a lendületet.
 
 
 
 
 
 
Erős gyorsnál a fejed folyamatos mozgásban volt a lefele nézés, a levegő vétel, és az előre nézés állapota között, így egyetlen nyugodt másodperce sem volt. Ezáltal fékezi meg az úszást, bizonytalanítja a siklást, szórja szét a bevitt erőt.
 
 
Vízsöprés gyorsúszásnál technikai feladat: Alap mozdulat a vízfelszint ellenállás nélkül végigsimítani puhán, lazán. Módosítás: A kézfej, esetleg a csukló mélyebben tartásával a vízben, a kéz hátával ellenállást idézni elő az előre vivés közben, ezáltal ugyan egy kicsit fékezed magad, de a kar előre mozdító izmai erősödnek, ill. a váll és a könyök előrébb bukik, míg a kézfej lemarad, ezzel növelve a flexibilitási tartományt, és az idegpályák szokják, hogy a vállból indul a mozgatás, a kézfej, csak követi a váll mozgását. Mindeközben a könyök magasan van.

Edzésszakaszok

Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!