galagyuri bringázás

2011.10.16 Vasárnap, 10:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:20:00

Távolság

1 km

Tempó

20:00 p/km (3.00 km/h)

Edzésleírás

Mától csinálom amit az orvos megengedett. Nagyon jól esett a sok biztató szó, üzenet amit a barátoktól, sporttársaktól kaptam, még ez is motivált.

Szval itt tartok jelenleg: Berlin után 2,5 héttel még mindig enyhén dagadt volt a bal térdem, lépcsőzésnél fájt és kattogott is. Kedden hirtelen sugallattól felhivtam egy térdspecialistát, péntekre kaptam időpontot. Már nagyon kiváncsi voltam mit mond, ennyi idő után miért nem gyógyul. Röngennel kezdük...mire megszólal a röngenes nővér. Maga mit csinált a térdével, elesett. Nem. - mondom. Csak mert ketté van törve! Ekkor eléggé rosszul nézhettem ki, mert egyből folytatta..Na várjuk meg mit mond a doktor úr. Ő azzal kezdte, mikor mondtam, hogy futok, képzeljem egy őrült ismerőse is futott Berlinben és pár nappal rá indulni akart itt Budapesten is. Mondtam én is ezt akartam....:o) Ő persze nem mondott mást, fáradásos törés. A térdkalácsom széle letört. Szerencsére nincs elmozdulva, a távolság 2mm, amit azóta utánnaolvasva még nem olyan sok. Műteni nincs értelme és még azt is megengedte, hogy pihentetés mellett biciklizhetek ellenállás nélkül, úszhatok gyorsaba, hátba és a elipszis tréner gépet is használhatom. Csak azt nem értem miért nem kellett begipszelni, mert ugyanis lassan mehetek orvosi vizsgára annyit olvastam utánna általában mindehol erről irnak. Persze ha nincs elmozdulva akkor a csontosodás remélem igy is elindul, hogy mozgok vele. Szóval a fényes jövő, szó szerint, igy kezdődik: 3 hét pihentetés, közben sensolite fényterápia, ami segiti a csontképződést és emeli a vörösvérsejtszámot ill. az állóképességet fenttartja. Ezután 6 hét fizikóterápia. Utánna lehet az alapoktól kezdeni a futást....

Na ez kellően fejbevert pénteken. Végig azt számolgattam akkor most mikor mi lesz...

Aztán mától nekiláttam. Jó hosszú és nehéz folyamat lesz, de egy percig nem kérdés hol van az út vége. Csak azt nem tudom még merre visz az út. Türelmes leszek és kitartó, nem kérdés, hogy küzdeni fogok. Annyi biztos, hogy a végére egy jó komoly cél lesz kitűzve... Egyébként pedig lesz időm egyéb dolgokhoz és gondolkodhatok olyanokon amin eddig nem.

Itt tartok ma, igy az edzés: 20p bringa teljesen ellenállás nélkül. 10p kézi tekerő, itt jól megküldtem neki had menjen fel  apulzus, majd 20p elipszis tréner. Ezek után még vagy 40m(!) uszás, szauna.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:20:00 1 20:00 3.00 0 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

10 hozzászólás

torolt_5749 képe

torolt_5749 4587 napja

Háááát.....oykor a szervezetünk "síkitozik" ha kizsigereljük:(( Korántsem szeretnék okoskodni, két ilyen esetet ápoltunk anno. Szerintem sensolite+fiziko ami jelen esetben a legjobb, majd utána terhelés, úszás+ szauna. Nekem anno sokat segített. Minden esetre kívánok sok-sok türelmet és kitartást:))

Sebcoe képe

Sebcoe 4588 napja

Ez nem túl jó hír :-(

Akkor ez a pihenő hosszabb lesz egy picivel. Így is szerencse a szerencsétlenségben, hogy most ez a pár hét eltelik hamar. A profiknál is van pár hét regeneráló könnyű hét a szezon végén, mielőtt elkezdenék az alapozást. Pihend ki teljesen!

kiscsoki képe

kiscsoki 4588 napja

Végre van infó mi lett a térdeddel. Gyorsan elszáll ez a kis pihenő. Utána megint szaggathatod az aszfaltot! Balcsi parton már újra szurkolhatunk neked/nektek! Feltéve,h okosan csinálod és nem terheled idő előtt.

toncsofia képe

toncsofia 4588 napja

..... KITARTÀS! ! ! !

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4588 napja

Gyuri,mivel én lassan specialista vagyok a töréseket illetően....

Én minima 3 hétig bizony nem csinálnék semmit a gyors gyógyulás érdekében.Nekem is minimális volt az elmozdulás,mégis éreztem rendesen,hogy teljes nyugalom szükséges,egyébként bizony mozdul a törés,és mivel gondolom ott rendesen be is van idegződve,nem úgy,mint a patella.Ezért nem érzel nagyobb fájdalmat,ami rögtön blokkolná is a mozgást.

A konzervatív kezelés pedig azt jelenti,hogy műtét nélküli gyógymód szerencsés esetekben,amikor nincs elmozdulás,vagy van,de műtét nélkül visszaállítható a csontok helyzete.Általában ha lehetséges,akkor rögzítik egy ideális helyzetben a törést,én úgy tudom,a térdkalács törésnél is ez van,mert mozgásnál félő,hogy a porcfelszín is sérül,ennek van az a kellemetlen kattanó hangja,amit hallassz,és utána már biztosan műteni kell.

Persze a nagyon kontrollált terhelés nélküli mozgás elméletileg jó lenne,hiszen magasabb a keringés,ezáltal elméletileg gyorsabb a regeneráció.De azért kérdés,hogy megéri-e napi 20-30 perc szinte null intenzítású terhelés a kockázatot.Szerintem nem.

Én részemről örülnék,hogy nem egy komolyabb törés,és inkább egy 3 hétre kérnék könnyű sportgipszet,vagy esetleg egy térdgépet,ami fixen tartja a lábat,mert azt este le is tudnád venni,alvásnál nem zavarna.

Utána jöhetnének a kis terhelésű bringázások,ellipszis tréner,úszás.

DE pld az ellipszis trénernél is odafigyelve arra,hogy a térd minden helyzetben enyhén hajlított legyen,mert lehet telljes nyújtott térdig is taposni a gépet,ami már terheli a térdet.

NoHa képe

NoHa 4588 napja

Tényleg egyél mákot, mert ez nem volt az! :) Nekünk mákunk van, nem történt ilyen csúnyaság velünk (kopp-kopp) . Viszon!!!..Nincs is maratoni PB-nk! Hááát valóban nem volt olcsó ez a Berlini maraton, de sztem nem csinálnád ezt vissza úgy érzem. Valóban nem olyan sok idő ez, télen meg pláne. Neked most hamarabb jött el, ennyi. Viszont mikor te majd kezdesz készülgetni, mi még dagadtan fekszünk a karácsonyfa alatt a sok töltött káposztától! :D

Óvatosan mozogj, pihentesd inkább, mint a "kontrollált gyógyulás", de most tényleg! Kitartást!!!

RemAti képe

RemAti 4588 napja

-:( Hát ... . Gyógyulj meg mielőbb! Asszony üzeni D-vitamin, mák, olajos magvak.

lilla képe

lilla 4588 napja

:( a fenébe! hát akkor drukkolok, hogy minden úgy gyógyuljon, ahogy kell...illetve még úgyabbul. a fejedben, meg minden rendben, úgy látom :))))! menni fog!

áki képe

áki 4588 napja

9 hét nem olyan sok! A legfontosabb, hogy meggyógyulj. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ha január elején elkezdesz futni, akkor márciusra már egész jó formában leszel. Talán Maratont még nem kéne futni tavasszal, de ősszel már a PB-ért küzdhetsz. Minden rendbe jön, csak legyen türelmed kivárni a 9 hetet!

nalacy képe

nalacy 4588 napja

Ebben a helyzetben nagyon türelmesnek kell lenni, nehogy rosszabbra forduljon a dolog, időd lesz még később bőven a futásra, de most a teljes gyógyulás kell, hogy a fő cél legyen. Jobbulást!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!