Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 851 221 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez
További Hoka tesztek

Hoka Móka

pecsenye    4041 napja

Termék: Hoka - One One Bondi S

Összefoglalás

A "Hoka one one" (ejtsd: hoka onéj onéj) egy maori kifejezés, nagyjából olyasmit jelent, hogy "a föld felett repülni", és azt az szabadságérzést jelöli, amikor úgy érzi magát az ember, mintha a szelek szárnyán utazna.

Az élmény a szörfözésből és a síelésből volt ismerős két sokat tapasztalt francia sportembernek, Jean Luc Diard-nak és Nicolas Mermaud-nak, és fejükbe vették, hogy kifejlesztenek egy cipőt, amivel futás közben is megélhető ez az élmény. Mindkettőjüknek volt rutinjuk a sportszer üzletágban, hiszen többek között a SALOMON-nál szereztek komoly tapasztalatokat. Az ő munkájuknak köszönhetően született meg a HOKA One One futócipő.

A cipő elsőre kétségtelen furcsa lehet a "HOKA-szűz" szemnek. A legfeltűnőbb természetesen a hihetetlenül vastag talpa, amely célja a lábat érő ütések mérséklése. A 2,5x vastagabb középtalp mennyisége egy nagyon könnyű és puha EVA-t tesz lehetővé, amely így az eddig nem tapasztalt párnázottság mellett is stabil leérkezést biztosít.

Bármennyire is furcsán hangzik, a HOKA működése sokkal közelebb áll a napjainkban főként az USA-ban egyre népszerűbb mezítlábas futáshoz, mint a hagyományos futócipőkhöz. A speciálisan kialakított talpforma a természetes földet érést és a könnyű továbbgördülést biztosítja. A sarok mindössze 4 mm-rel van magasabban lábujjaknál (ez egy átlagos futócipő esetén 11 mm), amivel a naturális - nem túlzottan sarokra történő - leérkezésre ösztönzi a viselőjét.

(forrás: http://fussatokbolondok.blog.hu/2011/11/15/a_repules_elmelet)

Részletes teszt

Mint sokan tudják nekem fontos, hogy a cipő a kényelem mellett jól is  nézzen ki. Ebből kifolyólag nem mondható, h márkahű vagyok, bár vásárláskor azért szigorúan nézem az árat és a márkát is. Az eddig bejött cipők: Asics, Adidas, Mizuno. Mizuno sajna nagyon drága, bár utoljára nagyon eksönös volt, így nem tudtam neki ellenállni. A Hoká-t először talán tavaly láttam meg, és nagyon nem tetszett. Nagy böhöm, bumfordi, mondhatnám, mint egy nagy ortopéd cipő. A 2012-es Spárta után mikor beszélgettünk róla, akkor ki is jelentettem, h nekem ugyan nem kell ilyen, legyen bármilyen kényelmes is. Jobban tetszett a Newton, amit ott láttam először. Aztán egyszer a Nomád webáruházban  kalandoztam és megláttam a Hoka One One Bondi S cipőt, ami nem tűnt olyan ortopédnek, a színe is jól nézett ki, aszfaltra lett tervezve. Jahh: és a nevében benne volt a uniSEX szó is. Egy kicsit vacelláltam rajta, aztán pár Hoka használót megkérdezve, úgy döntöttem felülbírálom az októberi döntésemet, rendeltem egyet. Bár a tapasztaltak azt mondták, h érdemes az eddig használt cipőméretnél nagyobbat venni, vhogy az már nekem nagyon nagy lett volna. Ragaszkodtam a megszokott UK9-es méretemhez, és bár felpróbáltam nagyobbat is, maradtam a méretemnél. Ja, igen: a rendelésről: mivel Fehérváron is van Nomad bolt, besétáltam elmondtam az igényemet, megrendelték, egy héten belül mehettem is próbára. Szóval felpróbáltam, járkáltam benne egy kicsit, majd döntöttem: jön velem.

hokauj

 

Mivel jött velem, izgatottan vártam az első közös futásunkat. És bár fel lett rá hívva a figyelmem, h a betétet elsőnek cseréljem ki, nem fogadtam szót. Szóval nekiindultam Böhöm Bikával, már az első lépések furcsák voltak vele. Nagyon puha volt, tényleg olyan volt, mintha légpárnán futnék. Majd orra estem benne, szinte egy másfajta “futótechnikát” követelt meg. Eléggé bizonytalannak éreztem benne a futást, de ez teljesen más cipő, ebben teljesen igazuk van a használóknak. Mindenesetre a közel 15 kili futása érdekes volt, bár megjegyezendő, itt kezdődött az elsődleges kálváriám a cipővel. Egyre jobban fájt benne a bal külső talpélem, majd hazaérvén egy apró, de nagyon fájó hólyag mutogatta magát. Nem tanultam az esetből, gondoltam csak az első használat miatt van. De nem a másodikra is fájt. Talpbetétet kivettem, nem volt rendesen körbevágva, ott maradt gyárilag egy apró rész. Így mégis lett betétcsere. -1 pont a cipőnek. Aztán jött még pár nyűg az elkövetkezendő pár száz kiliben, ami ráadásul csak a bal lábamon jelentkezett. Elismerem, pocsék a lábam ezek szerint. Szóval futás közben a cipő nyelve elkezdte nyomni a lábfejemen a vastag ínt (vagy hogy nevezik) és ez a fájdalom végigment az egész lábfejemen. Kínlódtam, szenvedtem vele, nagyon fájdalmas volt, de türelmes voltam, gondoltam majd összeszokunk. Aztán már nem bírtam tovább kb. 500 kili után feltettem a nagy kérdést a face-n lévő magyar Hoka csoportnak. Mit tegyek, mit csináljak, h élvezhessem a futást a cipőben? Első válasz, hogy a gyorsfűzőt cseréljem ki rendes fűzőre és kössem lazábbra. Fájó szívvel (mert baromi jó ez a gyorsfűző) de kicseréltem. Következő futásnál a fájdalom nem tompult. Mármár úgy voltam vele, h elteszem a szekrénybe, aztán soha többet nem veszem fel. -1 pont a cipőnek. Annyit tudni kell, h pont ennél a típusnál vmi oknál fogva a nyelv végét nem szivacsozták ki, a nyelv egy nagy merev anyag. Szóval a következő tanács az volt, h vágjak le a nyelvből. Szemeim fennakadtak, egy 40ropis cipőt barkácsoljak? A szívem szakadt meg, az idegállapotom romokban, de más választásom nem volt. Jöjjön, aminek jönni kell. Nyelv hosszából lenyírtam, még egy kis kunkort is belevágtam az ínnél. -1 pont a cipőnek. Na de aztán innentől!!!!


Szóval barkácsolás megvolt, innentől a cipő azt nyújtotta amit vártam tőle. Roppant puha, talán a legpuhább cipőm ami eddig volt, kényelmes, a kinézete ellenére könnyűnek tűnik. Lehet benne rendesen tempózni, dinamikus, néha olyan érzés mintha magától vinne. Terepen nem próbáltam, max. annyira mikor az út szélére kellett lehúzódni az autók miatt. De a kavicsos résszel is megbírkózott, a talpa nem lett tele kaviccsal. Igaz, a talp kiképzése miatt nehezen tudnám elképzelni.

Futhattam benne kis távokat, hosszúakat, semmi gond nem volt vele. A legkellemesebb élmény az első, benne futott versenyen ért: Székesfehérváron az Optivita Kupa első fordulójában a 12 órás versenyszámban. Végig szuper kényelmes volt, nem nyomott, nem zavart sehol, talán még az “izmok” sem készültek ki annyira. +5 pont a cipőnek.


futaskozben


Összefoglalva: a cipőt bátran ajánlom bárkinek, főleg aki maratont, vagy hosszabbat tervez. Kényelmes, ha megszokod, ha összeszoktok akkor sokáig élmény lesz  benne futni. Én eddig 1400 kilit raktam bele, a kezdeti nézeltérések ellenére remek cipő. Ja, de azért csodát ne várjon senki, az edzést, a felkészülést nem váltja ki.

hokaregi

 

Hogy vennék-e újra? Megint csak azt tudom írni: Láttam a 2013as modelleket, brutál jók, és bár az elején a kukába kívántam, többször hangoztatva, h aztán tényleg soha többet ilyen cipőt, mégis azt írom: ha lesz rá keret és lehetőség, akkor igen vennék újra Hoka-t. Sajnos Magyarországon tudtommal eddig csak a Nomad forgalmazza, és eléggé méret és típushiányosan. Állítólag igen nagy a kereslet íránta a világon, nem győzik a gyártást..


Hoka - One One Bondi S értékelése Megvennéd-e újra?
Szívesen megvenném következő alkalommal is
Rugalmasság
Nagyon rugalmas, szinte repülnek benne a lábaim
Design
Kicsit csúnyácska, de az enyém
Stabilitás
Stabil, szinte minden helyzetben jól támaszt
Tartósság
Nagyon tartós, több mint 1000 kilométer után is alig kopik
Kényelem
Nagyon kényelmes cucc
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(4.14 / 7)
Teszt értékelése
4.89 / 27 értékelésből

9 hozzászólás

kkoos 4040 napja
kkoos kpe

A Bondi nagyon jó száraz terepre is. Friss tapadó hóban is futottam benne csak hogy kimossam :) ott is jó, azért jégre nem mennék vele.

Az első Stinsonommal én is szenvedtem egy-két hónapot, hasonlók amiket irtál, csak mivel pronálok, nekem a belső talp élen volt hólyag, illetve a lábfej fájdalom rossz fűzés miatt. Miután rájöttem hogyan fűzzem, mennyire szorítsam meg és milyen talpbetétet használjak utána egy álom lett benne futni.

Egy másik dolog volt még a pronálás, biztos láttál már csúnyán pronáló Hokást. Oli mutatott egy trükköt, hogyan fúrjam ki őket a külső élen, ezzel egyfajta belső támaszt hoztam létre és így nem dől be úgy a láb. Azt vettem észre hogy az első két pár (általában két pár cipőben használok párhuzamosan) még csúnyán bedőlt, mivel kb 600km után lettek kifúrva, de a rá következő két pár már nem, ezekben már 0km-től így futottam. 

Az áráról még annyit, hogy lehet drága befektetés de kilométerre leosztva olcsóbb mint a többi cipőim voltak. Tavaly karácsonykor láttam, hogy nagy leárazások vannak az angliai webshopokban, akkor rendeltem kettőt, most karácsonykor ugyanez volt, rendeltem négyet, az elég lesz nekem erre az évre. Persze így nem a legújabb modelekkel futok, de egy ilyen koca futónak mint én illetve a napi edzés kilométerekhez nem is kell.

tsoma 4040 napja
tsoma kpe

...és a Nyúlcipőbolt is forgalmazza!

Haanchee 4037 napja
Haanchee kpe

Böhöm Bika természetesen ötös! :)

márkusöcsi 4037 napja
márkusöcsi kpe

Hát, a tesztelőnek ötös!

A Hoka-t meg igyekszem beszerezni! ;)

Bozót 4037 napja
Bozót kpe

Annyira rémes ez a lábbeli, hogy legalább 5 csillagot érdemel aki ilyen pozitívan ír róla :)

pecsenye 4037 napja
pecsenye kpe

nnaaa. Bozót:) a csúnyaságban rejlik a szépsége:)

notromo 4036 napja
notromo kpe

Nekem Mafete 1 van és közel 3000km van benne és a csillapitása ugyan olyan mint uj korában:-)

lilla 4036 napja
lilla kpe

Példamutató a kitartásod a cipővel :)... akkor én sem adom fel az enyémmel. :) Jó kis teszt, tetszik.

Blue 4022 napja
Blue kpe

Ez nagyon jó,már szóban elmondtad,hogy milyen átalalkításokat eszközöltél a cipőn,de ez így leírva még durvább. :)

Gratulálok,jó kis teszt és a leendő Hokásoknak útmutató. :)