Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 861 375 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez
További Hoka tesztek

Hoka One One teszt

prelives    4042 napja

Termék: Hoka - Hoka One One

Összefoglalás

one one

A cipő :Azoknak a futóknak ajánlanám ezt a márkát, cipőt, akik nem riadnak vissza a könnyű hosszú futásoktól, és nem a sebesség bűvöletében élnek. A cipő ugyan csak 250g ami a jó versenycipőktől nem marad el nagyon, a kiképzése, csillapítása, a talprész nagysága, inkább a stabiltást szolgálja.

Inkább neutrális futóknak ajánlanám, sem a pronáló sem a lúdtalpasaknak (utóbbiak esetleg jó betéttel) nem ajánlanám:

hoka pronal nem az én lábam :)

Technika képekben:

gripstabil talajfogás, egész felületen oszlik el a súly

gördülőgördülékeny ellépés, közben stabil talajfogás

levityfelhasznált hab 30%-al lágyabb mint hagyományos cipőké, és 2,5 x nagyobb középső talprész mint legtöbb cipőé. Ez az extra párnázottság 80%-al csökkenti a sarokra és a talpra jutó terhelést.

 

Futamideje:   Eddig több mint 2000km-t futottam benne(4 hónap), a felsőrésze lényegében hibátlan, belső része a sarok és bokacsont környékén kikopott, de jól használható. A talprészétől félek kicsit, mert a futófelület lassan kezd elfogyni helyenként és jön a szivacs rész.cipőtalp

Összességében én a saját futóművem hosszabb élettartamát köszönhetem, a nagyobb csillapítás, a futóstilus optimálisabb megtartásával, a stabil talajfogáson át pedig a gördülékeny ellépésben segített.

 

Részletes teszt

Magamról röviden annyit, hogy 13 éves korom óta futok. A legutóbbi időkig többé kevésbé gond nélkül elvoltam amikor 36 évesen az MRI az állandó derékfájásomra kezdődő porckorongsérvet diagnosztizált. Ami az edzésekben azt jelenti, hogy a legóvatosabb edzések mellett is 3 hónaponta meg kellett állni a felkészülésben(sérülés) és újrakezdeni..., ez most már 2 éve tart. A futást természetesen semmi esetre sem akartam abbahagyni, így minden megoldás és lehetőség érdekelt, meg akartam ragadni minden lehetőséget és gyógyulni akartam, azaz egészségesen futni. Valahogy így jutottam el a Hoka-hoz. Azóta mivel fájó tapasztalataim rákényszerítettek, a mindennapi gondolkodásmódom a mozgáshoz való viszonyomban megváltozott. Futással kapcsolatban itt gondolok a technikára, testtartásra, talajfogásra...és itt vagyunk újra a Hoka-nál.

1.   Első alkalommal amikor felvettem a cipőt még csak a cipőboltban a stabilitása volt nagyon meggyőző, fél lábon állva is stabilan kényelmesen tudtam állni. A következő pár lépésben lenyűgözött a cipő párnázottsága, mintha már-már tengerparton lennék, de az ellépés könnyed, gyors volt. Következett a mégnagyobb erőhatásnak kitevő uggrálás :D, az meg azért tetszett nagyon mert a cipő lényegében az összes energiát felvette, rázkódást alig éreztem. Sajnos a cipő ára már nagyobb megrázkódtatást idézett elő bennem, ami bolti áron 44eFt volt.

2.   Aztán valahogy megszereztem (névnap, születésnap, karácsony, és minden megspórolt pénzem, 1 évig hogy fogja kibírni?)a cipőt, és már kezdtem is a kilómétereket. 2012. decemberben. Ultrafutók elmondása szerint, mivel a talprésze a szokásosnál puhább, szivacsosabb, ahogy írtam elöbb is mintha tengerparton futnál, szóval jelezték, hogy esetleg a vádlit az első hónapban jobban igénybe veszi, amíg meg nem szokjuk az új érzést. Én ezt nem tapasztaltam, lényegében már újabb 3 hónap edzettségben voltam, de nem kizárható a jelenség.

3.   Főleg rövidebb futások alkalmával, 15-20 km, amikor végig tudtan kontrollálni a futómozgást, a talajfogásra végig figyelve (nem sarokra érkezve) kifejezetten komfortos és érezhetően puha talajfogást éreztem, néha már-már magátol jöttek a lábak. Talajfogásnál próbáltam minnél nagyobb felületen fogni a talajt, hogy a cipő nagy felületű talprésze biztosíthassa a stabilitást, az ellépést pedig a cipő kiképzése biztosította. Ezek voltak a könnyű edzések heti 1x 2x, 4:20-30 körüli ritmusban.

4.   Jöttek a hosszú futások is heti rendszerességgel. Ezek a futások voltak azok ahol a legnagyobb várakozással kezdtem a futásokat. Azt vártam, hogy a futások végére mind izületileg, mind izomzatilag frissebb lesz a lábam, ezzel ellentétben azonban:


-> pár hét elteltével a talpbetétem megadta magát azaz papírvastagságúra zsugorodott, és bár a cipő továbbrais jól működött, de belül a talprész mintha fapapucs lett volna, így zselés betétre cseréltem, ez már jó volt  talpbetét           

->A tecnika: mivel amúgy is próbáltam figyelni arra, hogy ne sarokra érkezzek, ez viszonylag nem volt szokatlan, de 2 óra futás után már nehéz erre figyelni, ebben viszont a cipő segített, mert ezt a fajta technikát nehéz (sarokra érkezés) futni ebben a cipőben. Tehát összességében jelenthet nehézséget egy kezdő-vagy képzetlen futónak a cipő szokatlan puhasága, és a futótechnika amivel szembesülnie kell. Ez rosszabb esetben csonthártyagyulladást okozhat, vagy az a bizonytalan futólépés ami már-már az un. holdjáróra emlékeztethet.                                                                                                                 ->Belső külső kiképzés: Ezt a cipőt csak télen volt szerencsém használni. A lényeg hogy -5 fokban is jól éreztem magam a cipőben, pedig meglehetősen vékony anyagból szerkesztették, sőt 4 hónap elteltével sem találok rajta hibát ld. 4 honap

->    Szóval  a hosszú futások: a talpbetétet már említettem, akkor a lúdtalpasokat is említem, bár nekem nincs, és érzésre nekem a cipő kiképzése elegendőnek bizonyult a talpboltozat megtartására, a szinte telitalpas talajfogás és a belső talpbetét kiképzésének teljes hiánya, a lúdtalpasoknak vagy akik ez irányban érzékenyebbek, jobb ha szokják elötte a komolyabb betéteket és így kezdenek barátkozni a cipővel.belső támasz

 ->A sarokrész: ez megint egy speciális kérdés, mindenkinek más. Amit én megfigyeltem, hogy nekem pl. sarokcsontkinövésem van a bal lábamon, ez rendszerint elég zavaró új cipőnél, amit aztán a sarkam jól kifészkel magának és már jó is, persze egy jókora lyukkal a cipő sarkánál, ez megtörtént ezzel a cipővel is, de valahogy nem volt zavaró egyáltalán. A másik, hogy nem áll mindenkinek egyenesen a lába, valamelyik vagy mindkettő csámpás, plusz akinek befelé dől a lába (pronál) annak még ráfeszül a lába a cipő belső sarkára, ez előidézhet sarokfájást, csontkinövést is okzhat. 1998 körül volt egy asicscipőm aminek a sarokrészén kívül volt egy tépőzáras pánt, a sarka pedig vastagabb elasticus anyag volt, nagyon szerettem ezt a cipőt, mert kifejezetten sarokkimélő volt, ilyenben futnék, de már nem találni hasonlót.(talán vmelyik nike, de nem pont olyan)

belső bélés            belső jobb

                                                                          

 ->  Az előbbi bekezdéshez még annyit a belső kiképzéshez, hogy az 1. hónapban mindkét lábamnál éreztem a nagylábujjemelő környékén, a cipőfűző magasságában irritációt, ekkor pár napra le is kellett raknom  a cipőt mert már kezdett elviselhetetlen lenni..., aztán valahogy vagy jobban bekopott, de lényeg már nem fáj ott semmi.

5.   Hegyi vagy terep futások: Amikor próbáltam ismerkedni a cipővel, az interneten rengeteg ultrafutó illetve ultra-terep verseny kapcsán mutatták be a cipőt. Én csak heti rendszerességgel futok hegyen, de nem sok terepet tudok beletenni. A fölfutásnál talán nem jelentkezik a cipő nyújtotta technika előnye(hacsak nem a súlya 250g), viszont lefutáshoz mind terepen mind aszfalton nagy jelentősége van a csillapításnak, és a kiképzése miatt az elgőregördülésnek-ellépésnek. Terepen mind síkon mind emelkedő-lejtőn amennyiben figyelünk a talajfogásra    ( nem sarokra, nem lábélre), akkor rendkívül stabil, biztonságos cipő segítheti a futásunkat. A Hoka további cipőváltozatait nem tanulmányoztam, valószínű, hogy terepre és aszfaltra kb. azonos technológiát alkalmaznak a cipő talpkiképpzésénél, eltérés főleg a futófelület kialakítása és anyagában van.Hoka insole

6.  Gyors(abb) futásokAzért, hogy ne legyen unalmas a téli felkészülés és legyen benne egy kis izgalom is, persze tervszerűséggel párosulva, jöhettek a gyors futások. Nálam ebben az időszakban 10-15 km váltogatás. Itt ugyanazt tudom elmondani amit a terepfutásnál éreztem a lejtőn lefelé, a nagyobb sebességre, nagyobb ellépésre, nagyobb erőhatásra reagált a cipő párnázottsága tényleg érezhetően, de már gördültem is tovább :), a lassítás pl. váltogatásnál megintcsak kényelmes volt a nagy talprész miatt, mert a fékezőerő itt nagyobb felületen oszlott el. Más klasszikus gyorsmunkát nem végeztem (résztáv, intervall), bár januárban beneveztem egy még majdani maratonra, elkezdve egy 10 hetes ciklust, de 3 hét után éreztem, hogy nem lesz jó vége, így időlegesen lemondtam róla. (ekkor futottam 3:10-3:30-ban több kilómétert).

7.  A lefutott kilóméterek: 2004 óta futok maratonokat, ha lehet minden évben amennyit tudok, innentől számítva figyelek oda jobban a lefutott km-ek számára, azaz a mennyiségre. A Hoka 4 hónapja alatt 2012.dec-2013. márc. legalább 2000km futottam, szeptember óta tudok sérülés nélkül edzeni, szerintem a Hoka-nak is köszönhetően, meg persze a célok, tervek módosítása mellett. Szerencsére 2 év után sikerült párommal (Farkas Katalin) lefutni a Pozsony maratont is 2:57-re -5fokban sérülésmentesen, innentől már tervezhetek bátrabban is :D.

befutóbefutó

cipőtalpzerogravity

Az utolsó képet a kilóméter illusztrálására tettem fel, bár látszik rajta középen a fehér részén, hogy dolgozott a csillapítórendster, lényegében nem adta meg magát.

Hoka - Hoka One One értékelése Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Rugalmasság
Nagyon rugalmas, szinte repülnek benne a lábaim
Design
Elmegy, de nem fogom mutogatni az utcán
Stabilitás
Nagyon stabil, soha nem bizonytalanodik el
Tartósság
Tartós, 1000 kilométer után is jól használható
Kényelem
Nagyon kényelmes cucc
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(4.14 / 7)
Teszt értékelése
4.78 / 18 értékelésből

15 hozzászólás

pecsenye 4042 napja
pecsenye kpe

Gratula, szuper teszt

katiati 4041 napja
katiati kpe

Ha ez így igaz akkor én is Hoka cipőt akarok :D

Gebregab 4041 napja
Gebregab kpe

Alapos teszt, gratulálok! :)

csiki79 4041 napja
csiki79 kpe

Nagyban segített a választásban. Részletes kimerítő ismertető.

CsiriBá 4040 napja
CsiriBá kpe

Nagyon profi leírás!!:-)

énténylegnemfázom kpe

Korrekt leírás, gratulálok!

 

running Laca 4040 napja
running Laca kpe

Jó kis leírás!

stépi 4040 napja
stépi kpe

Részletes, mindenre kitérő tesztelés, látszik, hogy használója NEM CSAK használója, hanem értője is a cipőknek!

FutoToMo 4039 napja
FutoToMo kpe

Részletes, profi leírás. Egy tesztnek ilyennek kell lennie! ;) Grat, engem meggyőzött.

Gabi 5.1 4038 napja
Gabi 5.1 kpe

régebben énis kinéztem ezt a cipőt mikor problémáim voltak  a térdemmel derekammal de mire rendbejöttem maradtam a régi cipőmnél,ha újra előjön ez a sérülésem akkor már tudom ,hogy ezt cipőt válasszam .

 

timoka14 4038 napja
timoka14 kpe

nagyon jo

trixi55 4024 napja
trixi55 kpe

Nagyon jo beszamolo. Annyit tennek hozza, hogy en mar 2 eve Hokaban futok, es mivel en alapbol elulso talpon futok, nem is tudok mashogy, nekem nagyon-nagyon bejott a Hoka. Elotte allandoan achilles in gyulladasom es plantaris fascia gyulladasom volt, ugy alltam fel a kananperol mint egy 90 eves, total be volt merevedve az egesz vadlim, talpam allandoan. Amiota ebben futok semmi, de semmi nincs. Persze ehhez biztosan az kell, hogy en alapbol ugy futok amire a cipot kitalaltak. Es arra 100%os! (persze margitszigeti rekortanra pl nem ajanlom:P)

Blue 4024 napja
Blue kpe

Hmmm,én csak a nyertes kihirdetése utn olvastam ezt a leírást,de nagyon jó kis teszt,ráadásul Katival az elmúlt években futottam együtt néhányszor a szigeten. :)

Szóval azt mondod,hogy hosszútávfutásra is nagyon alkalmas?

Ha igen és mert szép kék cipő,hol lehet ilyet venni?

trixi55 4024 napja
trixi55 kpe

Hát én nem vagyok ultrás, de sokszor futottam benne heti három 20ast és egy marathon is benne van már, igazán semmi baja nem volt utána a lábamnak benne.

Mo-on  Nomád sportboltban lehet beszerezni de a méretválaszték nem szokott nagy lenni. Min. egy szémmal nagyobb kell belőle mint a rendes futóciőből.

Én neten szoktam rendelni külföldről.

malikcsaba 3593 napja
malikcsaba kpe

Nagyon jó a leírás. A teszt teljesen azt erősiti meg bennem ,hogy érdemes lessz befektetni egy jelenleg legjobnak mondot Hoka One One bondi 3 ra.