A CAS döntése értelmében az IAAF tiltást azonnal vissza kell vonni, és Pistoriust engedni kell versenyezni minden IAAF szabályok szerint megrendezett viadalon, így az olimpián is.

Pistoriusnak pedig most két számban is lehetősége lesz bekerülni hazája olimpiai csapatába: 400-on és 4x400-on. 400 méteren azonban ehhez meg kell futnia az olimpiai "A" szintet (45.55), ami jóval kevesebb, mint az egyéni csúcsa (46.34). Ha ez nem sikerülne, még mindig van esély rá, hogy beválogatják tartaléknak a 4x400m-es váltócsapatba, amihez nem kellene szintidőt teljesítenie (a vátlócsapatok hat fővel utazhatnak az olimpiára).

íme Pistorius eddigi legjobb eredményei összehasonlítva az ép sportolók által elért rekordokkal:

100m
Asafa Powell 9.74 (világcsúcs)
Pistorius 10.91 (paralimpiai világcsúcs)

200m
Michael Johnson 19.32 (világcsúcs és olimpiai csúcs)
Pistorius 21.58 (paralimpiai világcsúcs)

400m
Michael Johnson 43.18 (világcsúcs)
Pistorius 46.34 (paralimpiai világcsúcs)

Pistorius természetesen nagyon örült a döntésnek, nyilatkozatában elmondta, úgy érezte, meggyőző bizonyítékokkal fordultak a CAS-hoz, de azért természetesen nagyon izgult. Az MIT-n végzett független vizsálati eredményei azt mutatták be, hogy az amputált lábú sprinter karbonszálas művégtagjai nem jelentenek számára előnyt az ép lábú sportolókkal szemben.

A döntést követően az IAAF elnöke azt mondta, elismerik Pistorius eredményeit, kiemelkedő sportembernek tartják őt, és természetesen minden versenyen szívesen látják majd, ahol idén nyáron rajthoz áll. Várhatóan Pistorius számos verseny szervezőtől kap majd meghívást, hogy náluk fusson még Peking előtt.

Ha sikerül bekerülnie hazája olimpiai csapatába, Pistorius lehet a második parasportoló az épek olimpiáján Pekingben - hiszen Natalie Du Toit már bejutott az olimpiára két héttel ezelőtt, hosszútávúszásban.

Kapcsolódó cikkeink:

Pistorius holnaptól a bíróságon harcol a részvételért

Pistorius nem versenyezhet az ép sportolók között

Vizsgálatokkal folytatódott Pistorius és az IAAF vitája

Technikai dopping a szénszálas protézis?

Oscar Pistorius története