Haile Gebrselassie, kétszeres olimpiai-, négyszeres világbajnok, az etióp atlétika 35 éves világklasszisa például lemondta részvételét a pekingi olimpia maratoni futóversenyén, mert amint kijelentette, az óriási hőségben a légszennyezett levegőben nem hajlandó egészségét kockáztatni. A nemzetközi szövetség vezetői azt tartják, hogy a kiváló futó elhatározása, valamint a tavalyi, oszakai világbajnokságon szerzett tapasztalatok alapján, amikor az óriási hőségben, a szennyezett levegőben többen a verseny feladására kényszerültek, jó néhányan már el sem mennek Pekingbe.

Maratoni verseny PekingbenA kétségtelenül fennálló veszélyek megvitatására, a helyzet tisztázására, az IAAF nemzetközi kerek asztal konferenciát hívott össze, amelyen Schmitt Pál, mint a NOB környezetvédelmi bizottságának vezetője vesz majd részt.

"A maratoni futók aggodalma nem ismeretlen a NOB és a házigazdák számára" - mondta Schmitt Pál. "Éppen ezért a szervező bizottság, a NOB javaslata alapján több, a veszélyeket csökkentő, az atléták érdekeit figyelembe vevő intézkedést hozott. A rajtot például a férfiaknál és a nőknél 7 óra .30 percre hozták előre, ami azt jelenti, hogy tíz, fél tizenegy körül már befejeződik a verseny. Az útvonalról már 24 órával a rajt előtt kitiltják a gépkocsikat. Sűrítik a frissítő állomásokat, és árammal működő autók viszik a versenyzők tájékoztatását szolgáló időmérő táblát. Különben magam is érdeklődéssel várom a vitát, de minden esetre igyekszem a versenyzők, az olimpikonok érdekeit képviselni. "

Forrás: MOB; http://gymblog.wordpress.com/