A 64 mérföldes Frozen Otter Ultra Trek verseny szombat délben rajtolt a Northern Kettle Moraine State Forest erdőben. A versenyen a hó boka fölött ért, és időnként a hőmérséklet mínusz 15 fok alá csökkent. A versenyt a 43 indulóból senki nem tudta befejezni, sőt féltávig is csak négyen jutottak el. Wellst végül azért hirdették ki győztesnek, mert ő teljesítette a leghosszabb távot: 49 mérföldet (79 km).

Wells közel 17 órán át futott az extrém körülmények között. A szabályok szerint a versenyzők használhattak sílécet vagy hótalpat, de Wellshez hasonlóan a legtöbben futócipőben vágtak neki a távnak. Wells egy gyapjúzoknit és egy vízhatlan zoknit húzott a cipőjébe.

A 27 éves sportolót véletlenül rossz irányba fordították a 40 mérföldes ellenőrző pontnál, amit egyébként a versenyzők közül már csak ő ért el. Így Wells rövidebb úton jutott vissza a célba, és délután 5-re már be is ért, 49 mérföldet teljesítve. "Azt hiszem, szerencsém volt, hogy visszaküldtek a célba. Különben futottam volna tovább, mert 40 mérföldnél még remekül éreztem magam." - nyilatkozta Wells a verseny után. "Természetesen abban a hidegben az egész lábam el volt fagyva, így nem éreztem, hogy bármi baj lenne a lábujjaimmal. Ahhoz pedig túl hideg volt, hogy levegyem a cipőm és megnézzem. Azt gondoltam, minden rendben van."

Wells a célba érkezés után egyik ismerőséhez ment, ahol elszenderedett. Nem sokkal később éles fájdalomra ébredt, és amikor levette a cipőjét, meglátta, hogy lilára színeződtek a lábujjai. Előbb meleg vízzel próbálta felmelegíteni a lábát, majd kórházba ment. Az Iowai Egyetemi Kórházban miután megvizsgálták, közölték vele, hogy a jobb lábáról a két legnagyobb lábujjat amputálni kell. "Nincs mit tenni. A lábujjaim nélkül is tudok teljes életet élni. Nem hiszem, hogy a futásban le fog lassítani a hiányuk. Talán az egyensúlyom kicsit eltolódik majd. A versenyzést azért folytatni fogom." - nyilatkozta a kórházban a műtétre várva Wells.

Forrás: http://sports.espn.go.com/; http://www.teamfatotter.com/team.php