A profi kerékpározástól 2005-ben visszavonuló Armstrong a verseny előtt nyilatkozva nem magát tartotta favoritnak: „Boldog leszek, ha az első ötbe odaérek, nem hiszem, hogy nyerni tudok. Az ilyesmihez megfelelő tapasztalatra, kiváló állóképességre van szükség" - latolgatta esélyeit a Tour de France történetének legeredményesebb kerekese.

Armstrong szerint a legnagyobb győzelmi eséllyel Dave Wiens vágott neki a hegyi versenynek, aki sorozatban ötödször nyert tavaly, méghozzá rekordidő, 6 óra 58 perc 47 másodperc alatt teljesítve a távot.

A Leadville Trail versenyen rajthoz állt Armstrong edzője, Chris Carmichael is, aki saját - kilenc óránál kicsit gyengébb - versenycsúcsát szeretné megjavítani. Armstrong így kommentálta a dolgot: "Nem tudom, hogy Wiens-t meg tudom-e verni, de abban teljesen biztos vagyok, hogy Carmichael-t igen. Már otthon fogok zuhanyozás után sörözni, mikor Carmichael célba ér majd."

Nos, a verseny honlapján található első, nem hivatalos eredménylista szerint Armstrong végül Dave Wiens mögött a második helyen végzett, de mindketten a régi pályacsúcsnál jobb idővel értek célba. Carmichael még nincs a beérkezettek listáján.

Előzetes eredmények:
1 Dave Wiens 06:45:45
2 Lance Armstrong 06:47:41
3 Manuel Prado 07:20:52
4 Ethan Passant 07:27:54
5 Jonathan Scholnick 07:30:16

Nem hivatalos eredménylista