monique futás

2012.07.19 Csütörtök, 18:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:24:00

Távolság

4 km

Tempó

06:00 p/km (10.00 km/h)

Pulzus

Átlag
0
Minimum
0
Maximum
200

Edzésleírás

olipapa laktáttesztje :) futópadon. nem tudok túl sok részletet/adatot beírni egyelőre erről, mert még nem kaptam meg az eredményeket :P de majd akkor!

 

annyit tudok, hogy először (bemelegítő 6:30 és 6p-es után) 5:15-ben, aztán 4:36-ban, aztán 4:08-ban volt 4-4 perc. :) köztük gyaloglás rövid időre, amíg levette a csepp vért :P

 

rohadt meleg volt a teremben, vagy nem tudom, de amint felmásztam a futópadra, és elkezdtem bemelegíteni, már 152 volt a pulzusom. nem nálam volt az óra, annyit tudok, hogy 5:15-ben 172 volt, 4:36-nál 189, 4:08-nál meg 199 :P

 

persze a meleg miatt volt annyi, amikor a 199-es érték volt, még nem kellett kinyitnom a számat levegőért, de utána (2,5p után) már igen, de csak picit. nem volt lihegős semennyire... rövidebb tempófutás második felében szokott ilyen lenni. a résztávoknál ennél jobban-erősebben megy a levegőcsere. szóval pulzust és egy kis (melegtől való) túlhevülést leszámítva ez a 4:08 gyanúsan laza volt, tán könnyebb a padon futni =)) bár elsőre nehezebbnek érződött, utána megszoktam...

 

jó hír, olipapa közölte velem h a lábaim mozgása futóstílus szempontjából jó :) a karjaim mozgását kritizálta, mert elég hülyén tartottam őket, megzavart a futópadnál a kevés hely. bár lehet h egyébként se tökéletes, mert amit magyarázott, aszerint teljesen párhuzamosan kell tartani a karokat, hátul kell lennie a könyöknek, ilyesmi. mondjuk általában nem keresztezem őket elöl, de nem totál párhuzamos.

 

annyi még, h elvileg 3 órával előtte már nem lehetett enni, de mivel nem volt reggeli, vmivel több, mint 2 órával előtte betoltam 2 túrórudit, de nemszámít sztem =)

 

--- UPDATE: a nyers eredmények.

165-1.3
175-1.4
189-4.1
200-7.4

magyarázatul: első szám a pulzus, második szám a vérben a laktát szintje. az LT küszöböt általában 4-es értékkel szokták asszociálni.

 

még emésztenem kell ezeket az eredményeket, a tesztelés körülményeit és olipapa javaslatait. lehet blogposztolok majd :))

 

ja olipapa javaslatain csak azt emésztem hogy szerinte bőven túl alacsony a 160bpm-en futás :D a maratoni pulzust 180-185 közé saccolja nekem amit végül is elhiszek, ha elég gyorsan tudom futni a maratont :D a másik infó tőle, a laktátküszöb 185-től felfelé kezdődik nálam. 185-190, ilyesmi. ebben az a szép h én is mindig éreztem h 185-nél elkezdődik LASSAN valamiféle változás nálam :P főleg hosszúfutáson ha már sok km-t toltam..... mondjuk sztem 193-ig nem lépem túl igazán a küszöböt, de ugye nem 1db érték a küszöb, hanem egy zóna.

 

azon a túlalacsony pulzuson nagyon gondolkozok :) szerinte többet kell erősítenem a maratonra 175 környékén. egy érdekesség ezzel kapcsolatban; pont kb. ennél a pulzusnál érzem szubjektívan azt, hogy nem vagyok felkészült izomzatilag (combfeszítő) abban a zónában. a laktátküszöbhöz közelebb paradox módon nincs ez az érzésem, elmúlik, ilyesmi. tán arra gondol, hogy 175 alatt nagyon alacsony a laktátszintem. hát igen, látszik h ott már sokat gyakoroltam a futást :P

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:24:00 4 06:00 10.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

19 hozzászólás

monique képe

monique 4353 napja

vVO2max vs VO2max: az előbbi azért jó, mert ez a mérhető végeredmény :) a VO2max érték (mennyi oxigént képes a keringésed szállítani) önmagában csak egy faktor, vannak más tényezők is (oxigénfeldolgozás hatékonysága, izmok hatékonysága (fizikailag + idegrendszeri utasítások mennyire hatékonyak)). persze az összes tényezőt fejleszti az edzés... mindenesetre, ezért érdekel engem a vVO2max jobban :P

monique képe

monique 4353 napja

RQ = respiratory quotient, az O2 felhasználás és a CO2 (széndioxid) termelés arányát jelzi (CO2 / O2), ahogy emelkedik az intenzitás, relatíve annál több széndioxid termelődik a felvett-elhasznált oxigénhez képest, mert a széndioxid nagyobb mennyiségben keletkezik, ha nemcsak zsírt éget az ember, hanem cukrot is, anaerob módban pedig abszolúte nagyobb mennyiségben keletkezik a felvett oxigénhez képest. zsírégetési folyamatoknál (idealizált helyzet, 100% zsírégetés, a gyakorlatban ez max. nyugalmi állapotban van) az RQ 0,7, mert zsírt égetve is keletkezik persze széndioxid, csak nem olyan sok. 100% cukorégetési folyamatnál 1,0 az RQ, úgyhogy anaerob küszöb ezen definíció szerint ott van, ahol az RQ érték 1 (mivel ugyanakkor anaerob küszöbtől felfelé 0 zsírégetés van).

 

vVO2max = a sebességed VO2max intenzitáson.

lacika76 képe

lacika76 4353 napja

Nos, egy kis magyarázatot kérnék ehhez a két rövidítéshez (RQ, VVO2max). :-)

monique képe

monique 4354 napja

hát, a 175-180 és a 180-185 tartomány nem tempófutás nekem :) (ezt javasolta gyakorolni) csak sima normál közepes tempó.

 

VO2maxot 8 ezer Ft-ért nem kapsz=)) csak laktátmérés volt vérből. láttam drága helyeket, ahol mérnek azt is, fel kell hozzá venni egy maszkot, hogy tudják a gázcserét elemezni. de igazából nem nagyon érdekel a VO2max, nem megyek vele semmire, ha valaha elmegyek egy ilyen helyre, az RQ jobban fog érdekelni... a vVO2max érték tud hasznos lenni, arra viszont létezik pályateszt, amit ingyen meg tudsz csinálni te magad is =)

lacika76 képe

lacika76 4354 napja

Tényleg, VO2Max-ot nem mérettél?

lacika76 képe

lacika76 4354 napja

Nos, ezért kellene akár hetente elgondolkodnunk egy tempófutáson abban a tartományban, ami javasoltak. Nekem egy normál futás, neked meg egy igen hasznos tempó edzés. :-)

monique képe

monique 4354 napja

aha hát nekem se természetes alapból de olipapa azt írta pont h ez a tartomány nincs eléggé gyakorolva, ha jól értettem :) a lábadnak nem volt más érzés a határtempó?

Hauanita képe

Hauanita 4354 napja

Valami olyasmi. Esetleg hajszállal lassabb.
Az a nem kényelmes, amit korábban is írtam: gyorsnak lassú - úgyértem, vissza kell fognom magam, hogy ne toljam, maratonon mondjuk meg is van hozzá a motiováció: elég hosszú tudniillik a táv, és én mindig kb egyenletes/enyhén lassuló tempóval kalkuláltam. Vagyis nem kezdhettem 5 percesben (ami nekem a tolom-neki tempó pl. félmaratonnál vagy tempóedzésnél). Lassúnak viszont gyors, mert nekem a laza az mindig ilyen 5:40-6:00 körüli volt. Vagyis nem természetes ez az 5:20 környéke nekem, a lehető legritkábban is futok ilyen tempóban. Ha ilyenre jön ki az edzésátlag, az is mindig iramváltós edzésből adódik :)

monique képe

monique 4354 napja

köszi az infókat és előre is köszi ha megkeresed :)

de ezek szerint neked pont ez a "határtempó" volt a maratoni versenytempód is? mi a nem kényelmes rajta amúgy?

Hauanita képe

Hauanita 4354 napja

Móni!
Az az érdekes, hogy a maratoni átlagtempóim ilyen 5:20 tempó környékén voltak. Illetve az első néhány maratonom nagyon stabilan 3:48-3:50 környékén mozgott, és bár most nem számolok tempót, de úgy rémlik, hogy az 5:20, vagy kicsit lassabb.
Egy kölcsönpulzusmérő volt nálam (és sztem ez a 2. maratonom volt), ami nem számolt átlagpulzust, ha mondtam ilyet korábban, akkor az azért lehetett, mert többször rémlenek ilyen értékek. Hogy bemelegedés után mikor mennyi volt a pulzus, azt nem tartottam számon, nem is néztem, inkább tájékozódást jelentett, ha néha ránéztem. De megnézem majd, nincs-e maratoni pulzusom elmentve xls-be, ha igen, majd megkereslek, és elküldöm (csak most nem vagyok annak a gépnek a közelében, amelyiken ezek az adatok lehetnek)
Amúgy a maratonjaimat vagy nagyon egyforma két féllel futottam ebben az első néhány esetben, vagy nagyon enyhén lassulva. Később kényelmesedtem el :P (vagy volt olyan, ahol túl gyorsan kezdtem) és futottam lassuló maratonokat :)

monique képe

monique 4355 napja

Anita, nem a 185-190 lepett meg, hanem hogy a 175 még csak 1.4-es laktát... ah, úgyis túl kényelmes vagyok ahhoz, hogy túlhajtsam magam :P

 

a maratoni tempód (amikor lassulás nélkül futottál maratont) mennyivel volt gyorsabb vagy lassabb ennél a bizonyos határtempónál?

 

azt nem értem miért mondod hogy 186 a végefelé volt, régebben azt mondtad, hogy az átlagpulzus volt 186. nem mindegy :D

 

a 180-as pulzust mennyivel bemelegedés után érted el? rögtön az első mondjuk 10p futás után már 180-on ketyegtél? és 30-40km (vagy mennyi) után ment fel innen 186-ra? :O

 

köszi!

 

 

Feri: tökéletes állóképesség mellett igen. de az nincs. :P szóval nem, nem tervezek 4:40 tempót a maratonra egyelőre :DD

 

kéztartás: részben valóban amiatt volt, h szokatlan volt a kevés hely a futópadon. majd talán megpróbálok azért javítani rajta vmikor :P

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4355 napja

Ha jól értelmezem 4.40-es tempó tartozik a laktátküszob értékedhez? Tehát ezt fent tudod tartani kb. átlagnak akár egy maratoni távon is? Ebből kovetkezik egy kb. 3.20-as maraton? Jól értelmezem? Ez mennyire elméleti tempó, vagy véleményed szerint ha mondjuk a jovő hónapban lenne, mondjuk 15 fokban meg tudnád csinálni?

Nagyon kiváncsian várom a blogot, főleg a kovetkeztetéseket.

Kéztartás: szerintem a futópad miatt volt, hiszen nem szoktál rajta futni, meg ha nem megfelelő is, te már így szoktad meg.

Hauanita képe

Hauanita 4355 napja

Móni! Azért ez a 185-190 környéki laktátküszöb nem kellene, hogy meglepjen, teljesen reális.
A 160-as pulzus túl alacsony elv maitt azért húzódoznék kicsit, mert nekem azért határozottan mondták többen is, hogy azért az nem feltétlenül jó a szívnek, ha ennyire gyorsan ver. Én biztos, hogy nem erőltetném a lassú-laza-regeneráló futásokat 160 pulzus fölött, mert az - engem legalábbis - biztos nem pihentetne.
A 175 pulzus meg pont az a határtempó lehet Nálad is, mint nálam az 5:20, amit egyszerűen 'nem tudok' futni. Nem kényelmes, mert lassúnak túl gyors, gyorsnak meg túl lassú. 
A 180-185-ös maratoni tempó is reális lehet, én is hasonló pulzussal futottam, amikor mértem. Bár nekem 186-7 is erősen rémlik, igaz, az a végefelé volt :)

Hajrá.

monique képe

monique 4355 napja

írtam kis update-ot :)

Huszárlány képe

Huszárlány 4355 napja

Na ez tényleg érdekes!

lacika76 képe

lacika76 4355 napja

Huh, ez tök izgi. Én is kíváncsi vagyok. :-)

Tündüs képe

Tündüs 4356 napja

Kíváncsi vagyok!

monique képe

monique 4356 napja

köszi! nem kértem edzéstervet (nem hiszem h fogok de még meglátom), egyelőre csak az eredmények érdekelnének =)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4356 napja

Kiváncsian várom az eredményeket! Ő majd egy konkrét edzéstervet ad?

Kegyetlenül vágtattál 4.08 az már nem semmi!

Felszerelések

Saucony phoenix progrid 5 w