monique bringázás

2012.04.12 Csütörtök, 17:48:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:53:20

Távolság

17.8 km

Tempó

03:00 p/km (20.03 km/h)

Pulzus

Átlag
164
Minimum
0
Maximum
184

Edzésleírás

leporoltam a bringát! :) a terv h intenzíven belevetem magam ebbe, amíg más nincs. :P utoljára 2010 nyarán bringáztam, előtte meg a 90-es évek végén....... az alternatívák még úszás és görkori lettek volna, de az úszás most túl macera lett volna, a sok overhead miatt (nem mintha a bringának nem lenne, mivel sík felület csak anyukámnál van, és a bringa is nála van tárolva... így + utazási idő), a görkori tetszett volna, de féltem, hogy az nem tetszene a lábfejemnek.

 

no elindultam, a nagyréten 800m egy kanyargós fel-le köröcske (100m sincs ami rendesen sík lenne benne), ott köröztem. oh rémesen nehéz volt felülni a nyeregbe, ebben iszonyú béna vagyok. de már kitaláltam, hogy hogyan tudnám gyakorolni. na majd.

 

a nyögvenyelős indulás után viszont meglepett, hogy vhogy sokkal könnyebben megy, félelem nélkül, ahhoz képest ahogy 2010-ben.  a sebességről nem is beszélve, a régi 14-15 km/h-k helyett 20-akkal mentem. 28,xx volt a leggyorsabb, a végefelé, amikor már kezdtem tényleg rendesen belejönni, ez a sík nemegészen 100m szakaszon jött össze és nem érződött nehéznek. amúgy a pálya fele felfelé megy kicsit, így az 20 körül (az áttéttel még játszani kell), másik fele meg kicsit lefelé, ott nem merek még teljesen rendesen pedálozni végig, így az is csak 20 körül :D. ha sík lenne az egész, könnyen menne gyorsabban, de ez van. majd megszokom a lefelé tekerést. :)

 

egész élvezetes volt, bár lassan telt néha az idő, főleg az első felében, ezeken a kis körökön. de más pályám nincs most... forgalomban nem akarok menni.

 

a pulzus bemelegedés után 160-asokban a "lejtős" felén, amúgy ez igen enyhén lejt csak, a kör végére 160-ra esett le általában, a másik felében 165-170, a félkör "tetején" 170 vagy afelett (180 fölött nagyon keveset volt, csak a végefelé, amikor picit meghúztam 1-1x). elég lazának éreztem, de comboknak azért ennél erősebben a felfelé rész nem lett volna jó.

 

egy kis gond: a vége után picit megfájdult a jobb térdem szélénél, nem tudom hogy az áttétel volt túl nagy a felfelé résznek (úgy éreztem h nem pörög ott nagyon a pedál, de nem volt még kapacitásom az áttéttel játszani), vagy a nyeregnek kéne feljebb lennie? ötlet? ha állok a biciklivel, akkor a lábam ÉPPHOGY leér a jelenlegi nyeregállás mellett, a térdem pedig ha a pedál legalsó állásban van, nem nyújtott, picit hajlított.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:53:20 17.8 03:00 20.03 0 0 0 184 164
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

26 hozzászólás

monique képe

monique 4432 napja

hát lehet átmenetileg igen:) de meglátom, lehet h pihenőnapon néha lesz időm rá. a múltkor tényleg nagyon tetszett a dolog

Bozót képe

Bozót 4433 napja

Szegény bringa megy vissza a garázsba? 

Huszárlány képe

Huszárlány 4450 napja

Oks! :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4451 napja

Kiváncsian várom a holnapi napodat, remélem, hogy minden rendben lesz.

monique képe

monique 4451 napja

köszi érdeklődést, nincs semmi gond :), volt most más dolgom, de holnap megnézem mi van a futással, ha nem ok, akkor pattanok a biciklire.

Huszárlány képe

Huszárlány 4451 napja

Tök jók a leírások :-)

De tényleg! Most mi van? Fizikai aktivitás terén???

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4452 napja

tényleg mi ez a két nap szünet?

Vigyázz a lábadra, mivel a bokám miatt most csillagokat látok....lásd blog.....

Bozót képe

Bozót 4452 napja

Na, két nap teljes szünet?! A bringát azért próbálgattad?

Bozót képe

Bozót 4453 napja

Talán nagyon lábujjhegyen egy icipicit...nem is tudom, sose teszem le úgy a lábam, csak bedöntve az egyik oldalra.  

monique képe

monique 4453 napja

Feri: 1 mp-ig tart, hogyne, és közben eldőlhetek, megüthetem magam, szóval nagyon nem mindegy. :P

 

Bozót: köszi a segítséget. :) rollereztem mondjuk 5-10 évesen 1-2 alkalommal, így sajnos a fene emlékszik rá. :( próbálgatom majd amiket írtál tegnap és ma.

amúgy ezeken nem gondolkoztam én se 6 éves koromban tanultam biciklizni, DE: gyerekméretű biciklim volt, sose vettek nekem másik biciklit, és akkor hagytam abba a biciklizést rajta, amikor már nevetségesen kicsi volt nekem, 13 éves korom körül. úgyhogy..... nem nagyon van tapasztalatom azzal hogy hogy kell normálisan fel-leszállni, ha pedig egész kicsi koromban még nem ért le a lábam annyira, akkor arra a technikára meg bizony nem emlékszem.

 

azt megkérdezném még: a te nyerged olyan magasan van, hogy le se ér a lábad _semennyire_ a nyeregben ülve?

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4453 napja

nem akarok negatív lenni, de egy kb. 1 mp-ig tartó dologról írtunk kb. 1 oldalt, amihez kb. 10 perc kellett mire leírjuk......

Bozót képe

Bozót 4453 napja

Ja, még valami: ha ennyire rémisztőnek találod, azt javaslom, hogy lépj át a vázon egyik lábbal, tedd a lábad alsó álláson a pedálra, tedd rá a súlyod, és anélkül hogy a nyeregbe ülnél, csak lökd el magad a másik lábbal, és hagyd kicsit gurulni a bringát. Ha így már kényelmesen tudod tartani az egyensúlyt akkor simán fel is tudsz ülni közben a nyeregbe. Pár méter sík vagy enyhén lejtős terep elég hozzá. Leszálláshoz ugyanez, egyik pedálon a súly és lassú gurulás közben leveszed a hátsód a nyeregről.

Bozót képe

Bozót 4453 napja

Hú, hát a leszállás....rollereztél gyerekkorodban? Na, olyan. Ahogy a videón a néni is, lassítok, a fenekem leemelem a nyeregről, arra a lábamra teszem a súlyt amelyiknél a pedál alsó állásban van (vagyis azt hozom ilyen helyzetbe amerre le szeretnék majd szállni) és amikor a bici teljesen megállt, akkor egyszerűen leteszem ezt a lábam a talajra . Ha férfi bringa akkor ne felejtsd el megdönteni, különben fájni fog :)  Ha alacsonyan van a nyerged és leér a lábad, akkor simán le is teheted megálláskor a lábad az egyik oldalon, picit arra döntve a bringát (így rendesen talpon le fog érni)   Bocs, ha nem világosan írtam le, nehéz ezt így próbálni elmagyarázni hiszen kb 4 éves korom óta nem gondolkdom rajta, hogyan biciklizek :)

monique képe

monique 4453 napja

huh, a leszállás része még ennél is rémisztőbb.... :O ezt hogy lehet eldőlés nélkül? nem vagyok jó megfigyelésben, esetleg részletes lépésenkénti leírást tudsz adni a leszállásról?

monique képe

monique 4453 napja

tudom hogy no offense. tisztában vagyok vele, jeleztem is, h rémszar technika.

nekem amit írsz, arra írtam hogy "ugrás". :)

a linket köszi :). de továbbra is rémisztő :) gyakorolni úgy fogom a tervek szerint h az udvaron játszom ezzel és valaki készen áll arra h elkapjon :P

Bozót képe

Bozót 4453 napja

Hmm..ez elég kevéssé hatékony technika valóban, a gyerekek csinálják így amíg nem érzik  az egyensúlyt igazán (no offense, csak ezt láttam a gyerekemtől anélkül, hogy mondtam volna, hogy így csinálja vagy bárkit látna így indulni)

Természetesen amint elkezded lenyomni a pedált - a bicikli elindul, a másik lábad is felveszed a pedálra és ráülsz a nyeregre. Ennnyi :) Semmi ugrás nincs benne :)  Ki gondolná, hogy erről is van videó a tyúbon :)

monique képe

monique 4453 napja

köszi!

 

Bozót: kényelmes volt közben, utána volt a fájdalom, hazaérve.

felszállás: én úgy, hogy átteszem a lábam a vázon (női váz hálistennek), felülök a nyeregbe, lábam még lent van picit ekkor, persze csak lábujjhegyen érem el a talajt, ami nekem nagyon macerás és bizonytalan egyensúly így, na és ezután próbálom elindítani a biciklit - tisztában vagyok vele, hogy ez rém rossz technika, de másképp nem tudom hogy lehetne, persze van egy homályos elképzelésem arról, hogy fel kellene ugrani miközben már pedálozok is.. de ezt nem tudom kivitelezni egyelőre. amit te írtál, azzal az lenne a gondom, hogy közben a másik lábam még mindig csak lábujjhegyen van a talajon...

a leszállással hasonló gondjaim vannak.

mezesmelange képe

mezesmelange 4453 napja

bringa, jobb választás nincs is. :)

A beállítás valóban egyéni dolog, de a váztól  és a bringa típustól is függ. Egy hegyikerékpár más mint egy városi bringa, és a versenybringa újból külön téma. Emiatt a legkézenfekvőbb megnézetni valakivel aki ért hozzá, vagy elvinni egy általános szervízre, főleg ha régóta porosodott a pincében. 

 

 

Bozót képe

Bozót 4454 napja

A kényelmes azt is jelenti, hogy semmimet nem bántja. Ha pl előrebillen a nyereg túlzottan, az a popsinak se jó, de a térdet is terhelheti, mert támaszkodnod kell.....stb.  

 

A felszállással mi a gondod? Én gyerekesen csinálom, átteszem a lábam a vázon, rá a felső állású pedálra és ahogy indítom a pedált/biciklit, közben felülök a nyeregbe...Nénikésen nem tudom :)  (alsó állású pedálra teszik a lábat, ellökik magukat és már menet közben emelik át a másik lábat a túloldalra)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4454 napja

Én is a tele talpat favorizálom, mert biztonságosabb, néha meg is kell állni, megindulni, stb....de a beállítások nagyon egyéni, kinek mi jőn be.

menjél vele máshova is, ne csak korbe, az tényleg unalmas....

Jó látni, hogy biciklizel is, sok felkiáltójel.....

a lábam sokat javult, a te lábadnak is sok-sok javulást kívánok

monique képe

monique 4454 napja

runka: nem, nem úgy van állítva. nem tudom bármikor letenni a lábam, nehéz felszállni és leszállni a bicikliről, mert éppencsakhogy leér lábujjhegyen állva a lábam.

RunKa képe

RunKa 4454 napja

Nem, a nyeregnek olyan magasan kell lennie, hogy ha ülsz a nyeregben, a talpad a pedálon és térded nagyon enyhén hajlított állapotban van(nem teljesen nyújtot/egyenes) . Ez a nagykönyv, aztán majd te érzed. Ha biztonsági okokból, úgy állítod, hogy akármiért is letehesd a lábad, ez nem térdkímélő. Szerintem. Sőt. Gyilkos. Viszont igen, játssz a nyereg előre/hátra/fel/le állításával.

monique képe

monique 4454 napja

nekem kényelmes ez így, és ennél csak picit feljebb állítva a nyerget nem érne le a lábam egyáltalán, és az úgy nekem nem nagyon menne :S viszont ennek ellenére nem lehet teljesen kinyújtani a lábam az alsó állásban.

nem a kényelem miatt aggódom, hanem a térd szempontjából kérdeztem.

Bozót képe

Bozót 4454 napja

Hajrá! Jó látni, hogy előszedted a bringát!

 

A nyereg és egyéb beállítás nagyon egyéni, kinek mi válik be, mi kénylemes és ugye, hogy milyen célra. Nekem az már nagyon alacsony, ha telitalppal leérek álló helyzetben. Úgy szeretem, hogy a pedál alsó állásánál majdnem teljesen kinyújthassam a lábam (átlag tekeréshez nekem ez a legpihentetőbb) Próbálgasd a magasságot, dőlést, kormányt...

monique képe

monique 4454 napja

akkor az áttét volt nem megfelelő. remélem. amúgy pár perc után elmúlt a dolog, de azért erre figyelni kell..

egyébként nem érem el teli talppal, az is biztos.. de ha ezek szerint lehet így is anélkül h ártana a térdnek, az tök jó.. :)

lacika76 képe

lacika76 4454 napja

A nyereg olyan magasan legyen, hogy majdnem teli talppal érd el a földet. Nekem így volt, és semmi gond nem volt tekerésnél, és megállásnál sem. :-)

Felszerelések

Egyéb Garmin FR 305