monique futás

2012.04.11 Szerda, 11:04:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:16:13

Távolság

2.78 km

Tempó

05:50 p/km (10.29 km/h)

Pulzus

Átlag
160
Minimum
0
Maximum
183

Edzésleírás

délelőtt voltam kint, de még most is nehezen vettem rá magam, hogy idejöjjek és beírjam, mert csak emlékeztet a kudarcra.

 

ez az IZÉ nem úgy működik, mint azt én tippeltem... mindennap jobb és jobb lett, ma reggel már a sima járás teljesen fájdalommentesnek tűnt, ok, a lépcsőn lefelé még mindig nem, de a kertben a futós "tesztnél" csak 1-2x és csak nagyon halványan éreztem és nem is a (bal külső) boka alatti részt, hanem annál jóval előrébb a lábfejem külső oldalán valami pontot.

 

úgyhogy azthittem, jó lesz ma egy (óvatosságból mindössze) félóra futás... aztán lehet jó is lett volna, ha 7p-esben futok végig, de sajnos csak az első néhányszáz m volt annyira lassú, ott gyakorlatilag tünetmentes volt, azután fokozatos gyorsulás - öntudatlanul -, és minél gyorsabb volt a rohadt tempó, annál jobban éreztem. például 6p-esben már nagyon is éreztem. ez nem olyan volt, mint pénteken, mert akkor a bemelegedés elején jobban éreztem, de aztán elmúlt magától. ja és azért gyorsítottam be a végére annyira, mert már tökmindegy volt és elegem volt az egész szarból.

 

futás stílusát egyáltalán nem befolyásolja, de nyilván nem lehet fájdalommal futni, mert akkor elvileg eljuthat odáig a dolog, hogy tényleg nem tud már futni se tőle az ember...

 

utána a sétánál is éreztem, és mire hazaértem, már nagyon frusztrált voltam afelett, hogy rossz döntést hoztam. úgy saccoltam a trendből, hogy 4 nap után már lehet futni, meg a teszt is jónak tűnt, máskor alapelv ami bejött, hogy ha már nagyon javulóban van egy fájdalom ami amúgy nem tűnik komoly dolognak, akkor már lehet vele futni, hát nem.

 

nem tudom, most azért már sokkal jobb, mint a futás után, de felejthető minden terv. én nem tudom mikor lesz maraton, ha mindig van valami.... pl. most a hétvégével együtt kimaradt a "hosszabb" futás (mindössze 17-18km-t gondoltam)......

 

ráadásul már nagyon jól ment, még az 5:20 tempó is olyannak érződött múlt héten, mint tavaly ősszel, és akkor ez, ma bőven magasabb volt a pulzus, nemár hogy 4 nap pihenéstől ez legyen.

 

csak lesem hogy mások csak 1 vagy fél futóévvel a hátuk mögött 100km-eket tolnak (nem Ferire gondolok), probléma és fájdalom nélkül. nekem az 50km-es terv se jön össze. és nem, 140-es pulzuson se menne 100km. nabassz....

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:16:13 2.78 05:50 10.29 0 0 183 160
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

42 hozzászólás

monique képe

monique 4451 napja

no, akkor nem lehet, hogy mégis van 1 kis tehetség benned? :D

lacika76 képe

lacika76 4453 napja

Ebben lehet valami, de például magamat nem tartom egy futó tehetségnek, mégis sokat tudok futni (persze ez relatív), még alighogy haladó vagyok, igen gyorsan fejlődöm, és képes vagyok gyorsan regenerálódni. Néha azért én is átlépem a határaimat. Ebből tanultam, ilyenkor picit pihenni szoktam. Pl. félmarcsi előtt 3 nappal pihi, és utána is kb. ennyi. Ez nálam jelenleg bevált. Örülök neki, hogy rendbe van a háttér, ez nagyon fontos. Ott van Running Laca is, neki is borzasztó rendezett lehet a háttér, hogy egy picur mellett is tud edzeni. Ő igazi harcos. :-)

monique képe

monique 4453 napja

ja, a hátterem abszolúte 100% ideális a sok edzéshez. de genetika az nem :P

monique képe

monique 4453 napja

én nem a gyors fejlődésre gondoltam hanem hogy akik ilyen sokat futnak relatív kezdőként, azok jól regenerálódnak, bírnak rengeteget edzeni. nem mindenki tud azon a pengeélen táncolni. :D sztem ez genetika. a többieknek akik nem iklyen szerencsések, éveket kell várni amíg eljuthatnak oda, hogy így terhelhetik magukat. ettől függetlenül még az is fejlődhet gyorsan, aki nem tud annyit edzeni rögtön. néha a kevesebb több, és én igen elégedett voltam a saját fejlődésemmel eddig :)

lacika76 képe

lacika76 4453 napja

Igen Mónika, vannak olyanok, akik nagyon rövid futómúlttal is képesek nagyon gyorsan fejlődni. Ez lehet genetika, lehet világ életükben sportoltak, és nagyon jó alapok vannak, de nekik is igen keményen meg kellett dolgozni a sikerért. Amikor versenytáncoltam volt egy páros, akik fél-egy év alatt elég jól felfejlődtek, viszont iszonyatosan sokat gyakoroltak. Hatalmas munka volt mögöttük, így azon futó is, aki ezt el tudja érni brutálisan sokat foglalkozik azzal, hogyan lehetne jobb. Ez egy pengeélen való táncolás, és olvasni, hogy 60Km heti futás felett nagyon megnő a sérülés esélye, de nekik sikerül. Ha van egy lassan felfutó terved, akkor igen rövid idő alatt is nagyon magas szintre lehet eljutni. Én nem vagyok UFO, de pl. nekem is elég jól jön a fejlődés, de baromi sokat dolgoztam érte. Nagyon sok függ az ember életvitelétől. Aki családod, vagy nagyon nehéz, fárasztó munkája van, vagy csak egyszerűen nem tudja legyőzni önmagát, nekik nem biztos, hogy olyan nagy öröm rendszeresen kimenni mozogni, akár napi 20-30 percre sem, ugyanakkor aki egyedül él, kevés tennivalója van, és képes tenni a mozgásért, az igen sokat elérhet. Ezért mondom, hogy sok függ a háttértől is, hogy mennyi támogatást kapsz. Így kell látni ezt az egészet, szerintem.

A probléma, sérülések témakörben meg nem hiszem, hogy van köztünk olyan, aki ne találkozott volna vele. Lehetetlen kikerülni, sőt ezekből sokat lehet tanulni. 1-2 ilyenen már én is átmentem, de az igazi harcos talpra tud állni, sőt, képes rá. És még egy apró gondolat a Békés harcos útja című filmből "az igazi harcos nagyon is sérülékeny". :-) Te is harcos vagy, mint a többiek, talpra fogsz tudni állni, de sajnos az embernek végső soron önmagának kell tudni, megtalálni a problémára a megoldást.

Bozót képe

Bozót 4453 napja

Nem tudom. Sokfélét hallottam már. Ha javul az biztosan jó.

monique képe

monique 4453 napja

mármint nem érzékelhető napról-napra a javulás... ennél itt igen :) az első 2 napban gyorsan javult, azóta csak pici léptékben..

monique képe

monique 4453 napja

de a törés előtti állapot nem javul gyorsan vagy igen?:)

Bozót képe

Bozót 4454 napja

Röviden: nem. A teljes törés nagyon fáj, a repedés, törés előtti állapot nem annyira. Legalábbis azt mondják. Csak teljes törésem volt még...

monique képe

monique 4454 napja

huszadszor ismétlődő javaslat olyasvalamire, amit 2010-ben csináltam sokáig. addig, amíg jobban működő módszert nem találtam. röviden összefoglalva ennyi. :P

 

huu, ne ijesztgess töréssel :)) az jobban fájna, nem? :o

Bozót képe

Bozót 4454 napja

Bocsánat, nem bírtam most végigolvasni (az amúgy láthatóan huszadszor ismétlődő) javaslatokat a hozzászólásokban, így csak annyit, sajnálom, hogy valamid megint szórakozik :( Sok kis izé van ott a boka és a lábfej körül, apró izomprobléma és szélsőséges esetben a metatarzális vagy valamelyik csont részleges törése is lehetséges, nehéz okosnak lenni, pláne a távolból.  

monique képe

monique 4454 napja

aorsolya, az a a heti 160km azoknak való, akiknek 3:xx perces a versenytempója, mint pl. muhari (mtraining itt az edzésonline-on). :)
később állítólag írta is vhol maga Lydiard, hogy lassabb futók inkább arra törekedjenek hogy heti 10 óra legyen vagy vmi ilyesmi.
pihenőnapban teljesen igazad van.

empirke képe

empirke 4454 napja

Válaszoltam nálam, leírtam, hogy nekem mi segített. Ez a tape irtó gyorsan, kvázi azonnal hatott. Nekem nem ilyen szines cuccom volt, a helyi korházban egy gyógymasször tette fel, nem bonyolult dolog szerintem.  

torolt_12 képe

torolt_12 4454 napja

Jaj, közben elnéztem Lydardot picit... a heti 160-at fokozatosan gyorsan elérni, több viszont nem érdemes. De ő nem tartja fontosnak a pihenőnapokat - pedig azok. Erről olvastam is cikket, hogy a pihenőnapokat tartó atléták jobban fejlődtek. REgenerálódni kell. Bocs, hogy ide írom, de hajlamos vagyok a kapkodva olvasásra...

Az biztos, hogy jó dolog azért kísérletezni addig, amíg nem torkollik kegyetlen erőlködésbe.

monique képe

monique 4454 napja

nekem jelentős mértékben csökkentette. jobban, mint az alacsony intenzitás. de az is csökkentette, legalábbis olyan 155-160-as pulzus környékén futva :)

torolt_12 képe

torolt_12 4454 napja

...ja, ez lemaradt: most ősz óta csinálom a MAF-ot fegyelmezetten, és ne tudjátok meg, mekkora hatalmas fejlődési eltérés van az alacsonyabb tartomány javára!!!

torolt_12 képe

torolt_12 4454 napja

A magas intenzitás ha csökkenti is, nem jelentős mértékben! Igen, eltérőek vagyunk, de a genetikánk valahol ugyanott gyökerezik... Igen, egyikünk meg tud tanulni repülni, másikunkak nem sikerül. Értitek a poént... ;)

monique képe

monique 4454 napja

köszi nektek :)

válaszolok mindenkinek! :)

 

Fari: igen, ebben teljesen igazad van, én is rájöttem erre, úgyhogy nem számolgatok most már napokat :) nekem is tényleg kell időnként 1 nap pihenő, nem futnék heti 7 napot, nem tudom ennek mennyi köze van ahhoz h ilyen a szervezet.

 

faxau: tudod, sokféle tanácsot kaptam már az évek során, egymásnak ellentmondóakat is. ötletgenerálásnak azért jók + ki lehet próbálni ezt-azt :) Briel téma: nézd meg én mit csináltam 2010-ben tavasszal és nyáron. ;)

 

KaCsa_Judit: hm, te mertél vele futni? na mindegy én ehhez nyuszi vagyok :D javul egyébként, ma még jobb volt! a laktátos valszeg nyár elején, mert még el kell intéznem addig valami mást is. beszéltünk már róla olipapával. :)

 

Lydiard RLZ! :) aorsolya ez a része tetszik annak amit írtál, kevés helyen olvasom, mindenhol hol csak ezt vagy csak azt hangsúlyozzák ki.. pedig.. egyébként nekem a magasabb intenzitás is csökkenti nekem a pulzust X tempó mellett, fejlődés eredményeképpen (és szubjektíven is könnyebben megy, tehát nem túledzés). lehetséges hogy ez kicsit bonyolultabb, mindenesetre most nem látom át hogy a tapasztalatom mit jelent. egyébként természetesen az alacsonyabb intenzitáson edzve is csökkent a pulzus!

 

Feri, nekem is volt több, mint 10p javulás, és nem turbóztam olyan sokat hozzá. ;)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4454 napja

Konkrét példa: az én esetem, januárban turbó edzések napi 16 km, 4.40-ben, majd most 30 km is lazán megy 5.15 kornyekén, 145 kornyeki pulzussal ami nem rossz, persze van még hova javulni bőven. Viszont az is igaz, hogy januiári pulzusadatokkal nem tudok szolgálni.

Viszont félmaratonon 1 év alatt tobb mint 10 perc javulás....

Viszont mivel mindenki más, nem biztos hogy szintén így hat rá, lehet hogy sokkal jobb eredményeket ér le, lehet, hogy sokkal rosszabbakat...nagyon sokféle edzésmódszer létezik, kinek mi jőn be....

torolt_12 képe

torolt_12 4454 napja

Lydard cikkben is benne van, hogy az aerob és a gyorsító (résztáv-turbó) edzések ellensúlyozzák egymás hatását. Optimálisan kell a kettőt összeegyeztetni. Az alacsonyabb intenzitáson nő a pulzustérfogat, javul a keringés, csökken a pulzus. A magasabb intenzitás a gyorsaságot, az izmokat edzi, viszont az aerob folyamatokért felelős rostokat égeti. Azaz növeli ismét a pulzust... Lydard szerint az aerob (maratoni) szakaszt olyan hosszan kell végezni, ahogyan lehetséges, a gyorsító (turbó-résztáv) edzést nem érdemes 4 hétnél tovább végezni. Allen és Lydard edzését ha jól értem, számomra az jött le, hogy az alapelv ugyanaz, a módszer viszont merőben más. Fő alapelv a magasra fejlesztett aerob képesség, azaz adott tempóhoz minél alacsonyabb pulzus... ezt tudom, hogy tudod, nem kioktani akarok. (Lydard a keringésjavító edzést is kilométerben méri, holott némelyek szerint időben kell a szívet nem túl magas, aerob zónában dobogtatni, hogy fejlődjön. - egy héten egyszer 2-3 órát) Ezt csak F. hozzászólása miatt írom ismét ide, mivel tökéletesen téves, hogy a turbó edzésektől csökken a pulzus!!! Amit ő művel, az köszönőviszonyban sincs Lydard edzésmódszerével.

 

Jajj, már megint indulatos voltam... pff, bocsánat! :( Nem csak miattad írom, de azok miatt is, akik belekukkolnak a naplódba és ezeket olvassák - mindenkitől elnézést! Nem bírtam, képtelen voltam magamban tartani. Viszont ha valamit rosszul értenék és tévednék, kérem szépen korrigálljon valaki. Köszönöm!

empirke képe

empirke 4455 napja

:( áááá, nagyon sajnálom :(( Francba! A külső boka alatti rész tavaly télen nálam is hosszan fájt. Nekem a hófutások alatt jött össze valami, és ráfutottam folyamatosan a dombokat, aztán Szekszárd után STOP lett, mert annyira kész volt. Jujj, nem arra gondolok, hogy nálad is ez játszik, csak elmesélem, hogy mostani eszemmel inkább jobban odafigyelek rá.

Egyetértek, amit itt írnak igaz, inkább nézesd meg, ha nem javul.

Pulzustémában én inkább nem szólok hozzá, ismered a hozzáállásom :) Kíváncsi vagyok nagyon a laktát szintjeidre, azt mindenképpen írd be majd! Mikor mész?

Turbó gyors gyógyulást a bokádnak!!!

V.Petra képe

V.Petra 4455 napja

Móni!

Sajnálom, hogy nem megy! Szoktam gondolkodni rajtad, mert te is annyit kínlódsz, mint az állat - velem együtt, és lehet a kínlódásunknak fele sem az, mint aminek mi gondoljuk...

O.O-tól én személy szerint rengeteget "kaptam", de ott és akkor nem jöttem rá, most már tudom. Tanulunk, mindig... A legjobbakat neked! :)

faxau képe

faxau 4455 napja

Na tessék! ezt mondtam:) Nem feltétlenül Tibi tanácsát,-bár lehet az övét is!- hanem valakiét, aki kívülről látja a dolgokat és ért is hozzá. Vagy mondjuk másképp nézi a dolgokat mint Te!

Kérdésedre a válasz: Nem nem hiszem, hogy tudnék:) Viszont ott van Briel. Le a kalappal, nagyon okosan, tudatosan, odafigyelve fut. Ezer százalék, hogy meglesz az eredménye.

Fari képe

Fari 4455 napja

emléxel hogy jártam???ne azt mondd hogy na most még 4nap pihi,mert lehet hogy ráleszel akár tudatalatt is pörögve,hogy utána futni kell...hagyd a szervezeted rendesen regenerálódni,ne siettesd(sajnos tapasztalatból mondom)kapcsolódj ki,ne gondolj az egészre,hogy na akkor idén nem lesz maraton vagy mittudomén 5.10es ezrek..azt már nem mondom hogy alacsonyabb terheléssel fuss,mert neked ilyen valószínü a szervezeted,így reagál az edzésre..a haverom,akiről egyszer meséltem(ő is magas pulzusokat tart)azt veszem észre rajta,hogy    többet kell pihennie,mert ha nem ,hamar megáll a fejlődése....attól ne ggódj,ha sokat kihagysz,nem fogsz jól futni,mert mikor egy ilyen hosszabb kihagyás van,a szervezet,kijavítja magát,és még jobb is lehetsz mint előtte...jobbulást!!

monique képe

monique 4455 napja

Briel: jah, én is erre jutottam, hogy még ha csak húzódás is (annak tűnik...), akkor sem érdemes ráfutni, mivel ma nem tetszett ez neki. amúgy most már nem nagyon érzem :) de holnap még nem próbálkozom újra. majd ha lépcsőn lefelé se érzem már!

 

pulzus: fogok menni laktátmérésre majd, egy elég olcsó helyre, aki csinálja, futófórumozik is. :) (nem ezen az oldalon). előzetesben annyit mondott adataim alapján h valszeg 170-ig bezárólag OK alapozónak a pulzus. a tapasztalataim ezzel eléggé egybeesnek. nekem ez nem is probléma, csak nem egészen értem néha, hogy mások pontosan mit javasolnak, én pedig szeretem tudni hogy ki mire gondol, ha már írnak nekem erről. :)) úgyhogy ezért társalgunk most erről ennyit.

Briel képe

Briel 4455 napja

Szerintem itt most két dologról van szó. Az egyik a sérülés a lábadban, ami lehet egy egyszerű húzódás, de lehet komolyabb is, ha nem múlik, akkor érdemes lenne megnézetni. Semmiképp ne terhelj rá szerintem, ameddig nem jön rendbe teljesen.

A másik a pulzus dolog, itt nem tudom, kinek a tanácsát fogadnád meg... Én a helyedben megkérdeznék valakit, akinek bízom a véleményében és  vázolnám a problémának ezt a részét.

monique képe

monique 4455 napja

nekem a tempó nem kényszer == futás közben nem az, direkt azért nem figyelem általában, h ne befolyásoljon. edzés után viszont ha úgy látom visszaesés van, az tud zavarni, de azért igyekszem a nagyobb távlatok szemszögéből nézni mindent, ez segít fegyelmezetten edzeni is, azért is haragudtam ma magamra, mert talán valahol sejtettem, hogy biztonságosabb lenne még pár pihenőnapot beiktatni és nem így tettem...  de jó lecke volt.

monique képe

monique 4455 napja

RemAti: nem, alapból nem zavar, én totál elégedett vagyok az 50-nel, csak most a kihagyás frusztrál, így ugye bőven nincs még 50 se.

 

nekem a tempó nem kényszer, az órán többnyire kikapcsolom a tempójelzést, a pulzus az, amit figyelek.

 

tudom hogy sokan azt nézik futás közben, hogy "na a tempó nem elég gyors, gyorsítsunk", de én nem ezt nézem. ugye látod, volt 6:30-as tempóm is nemrég, mert a pulzus aznap annyit engedett. ennyire egyszerű ez. jól is szokott esni így.

 

szóval szerinted min kéne változtatni, ha már most se hajtom magam agyon? ezt nem egészen értem.

 

chi futás: már most is simán 180 felett van a lépésfrekvenciám.

 

Feri: ok, értem hogy mire gondolsz és hogy nálad bejött, de én nem tudnám ezt így csinálni sajnos :)

RemAti képe

RemAti 4455 napja

Móni,

Nem javaslom a magasabb intenzítást. -:)  Jóleső futás nem egyenlő a Feri féle a végén megyek  maxi gázzal vagy figyelem az órát és görcsölök az időn. -:)

 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4455 napja

Lehet, hogy fából vaskarika, de nálam bejött: ha a szervezeted megszokja a turbó edzéseket, akkor számára az lesz a természetes, és a pulzusértékeket hozzáigazítja, ha így futol mondjuk 3-5 hónapig akkor utána ha 10%-kal csökkented a tempót valószinüsítem, hogy a pulzus többel, mint 10%-kal csökkan, viszont a lábaid lazán bírják a gyorsabb tempót is, amit heti 1-2 10 km-es turbóval szintentartól, viszont  ezek után a lábaidnak meg sem kottyan a 20-30 km-es közepes intenzitás.

érted, hogy gondolom?

RemAti képe

RemAti 4455 napja

A frusztált szó jutott eszembe. Igazából arra gondoltam, hogy tudat alatt esetleg nem zavar mások km mennyisége? Tudod én pl. Debrecenben úgy éreztem , hogy egy 3:20-as maratont simán letudtam volna futni. Pedig, ha nem emlékszem rosszul akkor 1 db 100km-s hetem volt(Akkor is éppen szabadságon voltam.)

Nem vagyok egy szakértő, de szerintem a jóleső futásnak éppen az alacsony pulzus az alapja. mert minden más esetben. Már az első edzésen kimerülsz! Másnap már nem jóleső lesz, hanem kényszer az előzö napi táv és tempó! Egyszer galagyuri felhívta a figyelmemet a Chi futásra. Elolvastam és bizonyos dolgokat elkezdtem megvalósítani és megtanulni. (Lehetőség és idő függvényében). Egyszer csak elkezdődött kialakulni egy kényelmes és gazdaságos mozgás forma és ezt kezdtem el fejleszgetni. Mindenesetben törekedtem, hogy egyenletes tempóm legyen. Igaz ezt lejtőkön és dombokon kellett elosztani, Nincs gyors kezdés, véghajrá. Lejtőn nem gyorsulunk be. Szerintem így kialakitható egyfajta alacsony pulzuson futást. Ha ez megy innentől kezdve lehet játszani a távadta lehetőségekkel.

Persze a már sokszor javasolt erősítés, gimnasztika, gyógytorn a ezek is fontosak. Gyógytorna sokat segítet a télen. Elhanyagoltam van is böjtje.

monique képe

monique 4455 napja

Feri, nekem elég kevés a turbó edzésem, pont mert pulzuskontrollozok. és így is tudtam fejlődni, de elhiszem hogy neked meg az segített. az átlag egyenletes tempójú edzéseimen nem fáradok el semennyire, se jólesően, se máshogy.

 

arra nem vagyok képes átlag edzésen, hogy úgy fussak 10-15km-t ahogy mondod, tehát hogy 15 után úgy érezzem, hogy már CSAK 5-10-et tudnék futni, mert akkor az már kissé fárasztó érzés lenne, én meg nem akarok úgy futni a legtöbb edzésemen. mentálisan túlságosan hajtósnak, túl erősnek érezném ezt.

 

szóval kíváncsi vagyok hogy RemAti miért javasol nekem az eddigieknél magasabb intenzitást az erős alapok felépítéséhez. nekem ez logikailag ellentmondásnak hangzik.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4455 napja

Ha valami negatív dolog van, ne azon törd az okos kis kobakodat, hogy miért van ez, hanem, hogy hogyan tudom kicselezni, javítani rajta, előnyömre fordítani! Van egy bölcs mondás! Ha a hegyet nem tudod megmászni, akkor kerüld meg! Ezt nem konkrétan a hegyi futásokra értem!

Ha hosszú távon futol, tehát legalább 10-15 km-en ott nem nyomhatol túl gyors tempót, mert a táv lekorlátoz! Fussál kellemes, nézegetős, de ne túl lassú tempóban, úgy hogy ha kell még 15 km futás után is tudjál abban a tempóban további 5-10 km-et futni ha kellene!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4455 napja

Ja a kérdésedre ott részletesen kifejtettem a választ!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4455 napja

RemAti sok okos dolgot írt!

Én azzal egészíteném ki, hogyha nekem nem lettek volna "túrbó" edzéseim, amik miatt nagyon sok bírálatot kaptam, most nem biztos, hogy 140-150-ös értéken 5.10 körüli tempóval futnék!

Nincsen univerzális edzésmódszer, sok-sok aprómunka kell!

monique képe

monique 4455 napja

RemAti: köszi, nem frusztrálom magam ezzel alapból, csak most sok negatív gondolat eszembe jutott, köztük ez is.

 

egy kérdés: ha a pulzusmérőt elfelejtem, és megpróbálok helyette jólesően elfáradni, az nem áll logikailag ellentmondásban azzal a tanáccsal, hogy alacsony pulzuson szabad csak futni?

RemAti képe

RemAti 4455 napja

Pedig egyszerű Móni. Felejsd el a pulzusmérőt. Ne nézd az órát. Vegyél fel egy kényelmes tempót és jelölj ki egy értelmes távot és próbálj meg úgy futni, hogy jólesően fáradj el és ne úgy mint, ha az életed függ ne tőle. Ne akarj versenyezni senkivel, ne frusztáld magad mások km mennyiségével.

Egy megszívelendő tanács:

Általános elvek a távfutók felkészülésében. A néhai Kiyoshi Nakamura, több neves hosszútávfutó, köztük a 2:08-as Toshihiko Seko edzője (Boston és Fukuoka Maraton győztese), gyakran hasonlította a távfutó edzésmunkáját szüntelenül lehulló esőcseppekhez, melyek a hosszú évek alatt képesek lyukat vájni egy hatalmas sziklatömbbe. Bizonyos napokon erősen zuhog, időnként csendesen szemerkél, és gyakran egyáltalán nem esik. A folyamatot nem lehet siettetni, türelmesen ki kell várni az események természetes egymásutániságát, mielőtt a végeredményt csodálnánk. Túl sok futó és edző keresi a „Mágikus Edzést”, holott valójában az igazi titok a szívkeringési rendszer fenti példához hasonló türelmes és hosszú távú fejlesztése. Ha az ember egy megfelelő ütemű, hosszú távú megközelítés mellett dönt, gyakran előfordul,hogy a fejlődés lassabb ütemű, ugyanakkor szinte bizonyos, hogy az adaptáció teljesebb lesz és a sportkarrier magasabbra ível.

monique képe

monique 4455 napja

ja akkor jól sejtettem, bár lehet te nem az ösztönös futós tanácsra gondoltál, hanem hogy azt javasolta még, hogy 140-es pulzuson fussak, de azt sajnos nem tudom megtenni. bevallom hogy nincs türelmem hozzá :) mert 7-8 perces között lenne úgy a tempóm, közben versenyen 5-ösön belül van. neked is 5-ön belül van azt tudom :) neked menne a 7-8 perces tempó rendszeres futásnak?

faxau képe

faxau 4455 napja

ORBEA ORCA. Pl. Persze nem kell  pont rá hallgatnod, csak valaki kritikus hangra, aki nagyon másként gondolja és nem kis tapasztalat van mögötte.....

monique képe

monique 4455 napja

köszi a biztatást! :) azóta már picit jobban vagyok, de külön jól esik, amiket írtok. jó más szemszögből nézni a helyzetet. :)

 

az "O.O" nem tudom mit jelent pontosan, kifejted picit? köszi. most kapásból az jut eszembe csak róla, hogy valaki javasolta, hogy érzésre fussak, de akkor nekem 180 fölé megy a pulzusom, az meg sok azért sztem.

faxau képe

faxau 4455 napja

HogyúgyvanahogyFerimondja! Ill, estetleg egy-két hasznos tanács elfogadása lehet, hogy segít....Persze nem mindig tűnnek ezek a tanácsok szimpatikusnak, de hátha van bennük igazság..(pl.:O.O) ...Ezt sem kell megfogadni:))) Remélem rendbe jössz, és  a maraton is itt lesz az edzésnaplódban még az idén!!!!!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4455 napja

EZ NEM KUDARC!!!!!!!!!!

Mivel ez tetőled független dolog, mármint a lábad állapota, ez nem kudarc!!!!!!!!

Mielőbbi jobbulást kívánok neked!

Ebben az évben sajnos nincs szerencséd!

Igen van az ufó kategória akiket te is leírtál, de ezzel az erővel egy országos bajnokkal is összemérheted magadat!

Magadhoz tessék mérni magadat, a javulást, ahhoz képest, hogy honnan indult a futásod nagyon szép eredményeket értél el!

Fel a fejjel!!!

Felszerelések

Asics gel 2150 f 2 w
Egyéb Garmin FR 305