monique futás

2012.04.06 Péntek, 16:18:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:00:45

Távolság

11.65 km

Tempó

05:13 p/km (11.51 km/h)

Pulzus

Átlag
175
Minimum
0
Maximum
196

Edzésleírás

kicsit esőre álló időben. de nagyonminimális csepergésnél több nem volt. ok volt ez így.

 

a fartlekes vagymi résznél nem erőltettem meg magam, csak az utolsó pár körben, akkor jobban pörögtek a lábak és végre látszott a pulzuson is :) mondjuk nem nagyon akartam 190-en túlra menni, szóval jó volt ez így. meg egyébként is a terv pont ilyen 4:30 tempó volt a gyorsabbakhoz. úgyhogy ez így még nem résztáv, de az első teljes körnek az lett az átlaga az elbambulás miatt (1:53 lett), és erről eszembe jutott h ilyen tempóval kezdtem tavaly nyár végén a résztávokat. :) de most egy darabig nem akarok rendesen résztávozni..

 

azon kellemesen meglepődtem, hogy az az 5km, amit bemelegítésnek gondoltam, milyen könnyen ment abban a tempóban. ez már tényleg a tavalyi őszt idézte, bár a pulzus még nem annyira :)

 

egy dolognak viszont nem örülök: vmikor tegnap este meghúztam vhogy a bal lábamnál azt az izmot vagy mit, ami a külső boka alatt végződik, és éreztem futás közben az elején. az edzés után meg jobban. remélem nem volt túl gáz az a logika, hogy ha nem futástól van, akkor futás talán nem lehet probléma neki..

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:27:49 5.01 05:33 10.81 0 0 178 163
00:32:56 6.64 04:58 12.10 0 0 196 186
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

25 hozzászólás

monique képe

monique 4449 napja

hihető, előtte volt már két pulzusmérőm, mind ugyanazt méri. hidd el, nem ma kezdtem a pulzusmérést =)

az pedig egy konkrét tény, hogy egyeseknek magas a munkapulzusa másokhoz képest. egyéni dolog, genetika határozza meg az életkoron túl.

tomcsi képe

tomcsi 4451 napja

látom garmin, de hihető amit mér?

acconynak használtam vettem egy timexet...rajt elött 32-őt mutatott...halálközeli :-))

aztán mintha frankót, 160-170 körülit...nálam mikor felvettem jót, 70-80 körülit nyugalmi állapotban...

más is vegye fel, nála mit mutat...sőőőt, ha lehet vegyél fel még egy frankót, és egyszerre mit mutatnak...így kimurdeltatod magad hamar...

 

tomcsi képe

tomcsi 4451 napja

má úgy egyébként...komoly pulzuscuccod van?

monique képe

monique 4454 napja

jah így érthető :))

Bozót képe

Bozót 4454 napja

Bocs, a nullákat nem láttam, csak hogy nincs semmi leírás :) De már megtaláltam :) 

monique képe

monique 4454 napja

aorsolya: nem emlékszem ennyiből, hogy ki az az "A.", esetleg még pár betűt elárulsz? :)

milyen 170-re utalsz? ez egyénfüggő, szerintem. van akinek a maxpulzusa alig éri el a 170-et. maxpulzus pedig ugye nagyon rövid ideig tartható csak fent.

a 18 hét elég lehet egyeseknek a félmaratonhoz, másoknak meg nem, ez is egyénfüggő.. és teljesen mindegy, a lényeg h élvezi + opcionálisan -ha vannak célok- előbb-utóbb eléri az ember a célokat :) gondolom ebben egyetértés.

torolt_12 képe

torolt_12 4455 napja

Khm, aki kiakadt F. miatt pár hónapja. A főoldalon írt a laboros dologról.

Még két dolog és békén hagylak: aki halálosan komolyan írt, azt is írha, hogy ha átlagot be tudjuk szorítani 170 alá, az már kielégítő lehet...

Továbbá van a futaneten egy 18 hetes edzésterv félmaratonra teljesen kezdőknek : senki nem adta nevét hozzá! Sem M.S., sem semelyik sportmagazin... vajon miért? Nem egészséges túl gyorsra erőltetni a fejlődést, de ki-ki maga dönt a saját teste és egészsége felett...

monique képe

monique 4455 napja

az a 180-életkor MAF képlet nem mindenkinél működik módosítás nélkül. nekem ugye szintén azt a számot adná mint neked, de nyilván a gyakorlatban ez másképp néz ki...

"A." az kicsoda is? nem ugrik be, kire utalhatsz.

torolt_12 képe

torolt_12 4455 napja

Amúgy qvára megéri a MAF-os, fegyelemmel betartva, heti 50-nel is meglepően jó eredményt adott ősz óta... Egy-két izgága futás volt mindössze. :)

torolt_12 képe

torolt_12 4455 napja

Ja, a leelőzés: kb. 2-3 éve én is próbáltam kergetni a gyorsabb futókat nemtől, kortól függetlenül... mára ez a kényszerem is elmúlt szerencsére! :)

Lassan járj, tovább érsz... lassan járj, tovább ÉLSZ! Nekem halálosan komolyan megírták, hogy egyszerűen lassan/lassabban kell futni. MAf talán számítólag próbál általános képletet adni az anaerob határra, de ha igazán érezzük, akkor mi magunk pontosabban kitapasztaljuk - de ehhez nem elég egy-két év. Nekem a képlet 151, én meg 153-157 közé saccolom. De lehet, tévedek, de nem sokkal járnék tán mellette... Azt hiszem... :O A. azt írta, neki is magas a terheléses, de ő már laborban is mérette magát... így nagyobb mersze lehet hozzá károsodás nélkül.

monique képe

monique 4455 napja

(azt pedig köszönöm, hogy nem kioktatólag írtál!)

monique képe

monique 4455 napja

aorsolya: értem amit írsz, szerintem is fontos hogy ne hajtsuk magunkat agyon. én is csinálok olyat, hogy ha úgy érzem, hogy most nem menne annyi, akkor nem megyek annyit, vagy lassabban megyek. igazából a megfelelően alacsony pulzuson (már ami nekem az :)) ) ilyen érzésem rendkívül ritkán van. a MAF-os témában is ez a jó, hogy igazából sose fárad el benne az ember.

 

a fél év alatt 12-15-ös pulzuscsökkenés (adott tempó mellett) nagyon szép eredmény. nekem is volt már ilyesmi eredményem, és szeretnék továbbra is fejlődni. :) de persze az öröm is fontos, ha nem élvezi az ember akkor minek az egész? itt az oldalon sztem se érdemes versengeni, de nekem konkrét versenyen futva azért nem baj, ha megpróbálok leelőzni más futókat. :)))

 

a 186-os maxpulzus simán lehet pl. elmozduló túl laza pulzusöv mellett, vagy magasfeszültség bezavarásakor is. nekem egy időben túl laza volt az öv, és futásoknál az első 1-2 perc után képes volt hirtelen 200-as értéket mérni, de nem jöttem rá egy darabig, hogy ezért volt.. amúgy nem gyorsítottam egyáltalán. meg is ijedtem amúgy tőle akkor :) egyébként ha elég keményen futja az ember az emelkedőt, akkor fel lehet vinni maxra, csak megfelelően keményen kell futni. :D

torolt_12 képe

torolt_12 4455 napja

Szia! Bocs, ígérem nem leszek kioktató... Tehát: egyéniek vagyunk, terheléses pulzusok is eltérőek ugye. Csak a magam példáját tudom említeni:

2000 km utáni év, egy év alatt 1:30 javulás 10 km - en, plusz 12-13 átlagpulzus-csökkenés. Laza sík 155, 7% emelkedőn 1 km-en keresztül 168

-sík talajon futva viszont nem hinném, hogy akárkinél a 144 emelkedőn 186 maxba torkollik...


Az adott emelkedő megdobja 15 körül, de a 40 sok. Úgy érezted, ignoráltam a hozzászólásod, de ott válaszoltam rá, csak jöttek az újabbak, a réigek visszanézése funkció meg nem működik.

Nos, nekem is ajánlották a MAF-ot: kúva nagy fegyelmet igényel, még "némi engedménnyel" állítottam 155-re az órám... Amint csipog, lassítani kell! Hiába vagy izgága, hiába érzed, hogy több szusz van benned... piszok nagy fegyelmet igényel. Az ösztönös futásról - ha ráérzel a tempóra, akkor érzed, hogy mennyi van benned! Egyszerűen, ha kimész, érzed, hogy mekkora távhoz "van kedved", milyen tempóval - annyihoz van kedve az embernek, amennyi van benne - energiailag, fáradtság, stb. Hosszú nap után sosincs kedvem futni, résztáv után nincs kedvem még egy kemény naphoz... Szinte ösztönösen adja magát, hogy mennyi tartalék van bennünk. Ha kimegyek, és 7 kilihez van kedvem, akkor nem lesz 10, mert nincs bennem annyi - előre érzem, hogy mennyi. Annyit futni, hogy azért maradjon is bennünk. Ez is egyéni, de heti 40 kilivel kábé egy év alatt megy le a pulzus 12-15-tel kb 10-15 másodperccel gyorsabb tempó mellett. Majd heti 50-es adag mellett fél év alatt hasonló eredmény... Allennek 40-nel ment le egy év alatt, de háromszor ennyit futott... Viszont ennyi futáshoz is kellenek alapok, a mi szintünkön ez kicsinál minket. Úgy kezdtem futni, hogy kijelöltem saroktól-sarokig, majd mikor úgy éreztem, több van bennem, mindig hozzátettem további kerülőt - fogalmam nem volt, távban pontosan mennyi, csak később mértem le. :)

Miért írok? Leginkább F. versengő hozzáállása idegesít baromira! Ő mindig mindenkivel versenyezni akar, nem érti meg, hogy én nem akarok versenyezni - sem vele sem mással. Folyton méricskéli magát mindenkihez - láttam, M.-mel is összemérte magát, akinek évtizedes múltja van.  Igazat adok annak, aki azt mondja, hogy az amatőr futás nem az időcélért, hanem maga a futás öröméért van! Kezdőként stopperezni a legnagyobb marhaság szerintem - csak arra jó, hogy kiidegelje az embert, kisebbrendűségi érzést szüljön benne. Hat évig jártam spinngre, aerobicra, és csak simán ki kocogni azért, hogy a leadott kilók ne jöjjenek vissza... és csak idén jött össze 6 perc mellé a 151-es átlag. 8 év után... Ha az elején nem versengek, és minden héten emelek 10%-kal, akkor előrébb lennék. Úgy látom, sokunk nem emel távot minden héten - iskola, munka, család.

Én csak egy vagyok a sok közül, rengeteg emberhez néztem be, ki mennyit fejlődik mennyi futással... A naplóm privát lett, mert nem vagyok hajlandó az egymással való versengésben részt venni.

-viszont nagyon ott van Miki hozzászólása a "Futásról, de csak komolyan!" fórumban... Azaz lehet gyorsabban fejlődni, nagyobb kockázattal. Az amatőr meg mindek vágná gallyra az EGÉSZSÉGÉT?

monique képe

monique 4457 napja

köszi! talán holnap......

Huszárlány képe

Huszárlány 4457 napja

Káááár, :-(

 

 

monique képe

monique 4459 napja

ja, hát azt meg lehet saccolni a félmaratoni tempódból. de a 15mp-et félreértetted sztem, mert nem a tempóhoz hanem az időhöz kell adni a 15mp-et. mert különben ez nem fartlek lenne, hanem vmi kemény tempófutás. 4perces esetén a pihenő 200m 5:15 tempó, eszerint. amúgy nekem ehhez véletlenül elég hasonló lett, bár picikét gyorsabb lett a lassabb szakasz, kevesebb volt a különbség mint az a 15mp, de nem is igazán Hadd-ozok amúgy.

lacika76 képe

lacika76 4459 napja

Monika! A HADD féle fartlek kivitelezéséhez kell tudni az 5Km-es PB-det, mivel ez a gyors 200-as alapja, és ehhez képest van a lassabb szakasz, ami kb. -15 másodperc. Tehát mondjuk 4 perces 1000-kel futod az 5Km-es távot, akkor 200m 4 perces 1000-ek, majd 200m 4:15-ös. Ezért írtam, hogy kell az 5-ös PB hozzá. :-)

monique képe

monique 4460 napja

köszi!

 

huszárlány: de, úgy tűnik, gáz logika volt.....

 

lacika76: még nem hallottam olyat, hogy bizonyos PB szükséges fartlekhez. hidd el nekem még olyan sincs, mint neked. :D

forgi képe

forgi 4460 napja

Jobbulást!

 

lacika76 képe

lacika76 4460 napja

Szép lett az iram. :-) Én még a fartleket nem próbáltam, de lassan összeáll a hozzá szükséges 5km-es PB, így már reálisan tudom felépíteni.

Huszárlány képe

Huszárlány 4460 napja

Nem gáz, de akkor mitől fáj? Remélem rendbejön! :-)

monique képe

monique 4460 napja

(persze nem felháborodva írom, csak csodálkozva :P )

monique képe

monique 4460 napja

azthittem ennyi idő után már egyértelmű hogy ha elsőre 0km-t írok be és 0 percet, akkor az edzésszakaszos edzés lesz..

monique képe

monique 4460 napja

:rolleyes:

Bozót képe

Bozót 4460 napja

Hmm...nem szoktál ilyen bőbeszédű lenni :P 

Felszerelések

Saucony phoenix progrid 5 w
Egyéb Garmin FR 305