monique futás

2012.01.19 Csütörtök, 16:18:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:44:51

Távolság

6.54 km

Tempó

06:51 p/km (8.75 km/h)

Pulzus

Átlag
155
Minimum
0
Maximum
169

Edzésleírás

teljesen sík terepen rakparton lánchídig le és vissza. térdhajlat ami beszólt legutóbb, most jó volt, emiatt óvatoskodtam ennyire :) na meg a pulzus se állt vissza normálisra egyelőre, sőt... ilyen rossz nem is tudom volt-e ezen a télen. de majd csak összeszedi magát idővel.. 155 alatt próbáltam tartani, de egy idő után az nagyon lassú tempó lett volna, így is a lehető leglassabban igyekeztem menni :) amúgy kellemes laza volt legalább ez a futás. az idő is még mindig elég "meleg". nem tudom lesz-e még hó ezen a télen... :O

terv: heti 3-4 futáska, semmi durva, amíg vissza nem áll normálra a helyzet. jah, az orvos által még decemberben felírt vasat is tömöm most már rendesen magamba, decemberben kihagytam jónéhány napot belőle.. hátha segít :P (de elvileg ez nem vashiány, csak vashiány előtti állapot, nem kéne befolyásolja a futást)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:44:51 6.54 06:51 8.75 0 0 169 155
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

15 hozzászólás

monique képe

monique 4534 napja

hát igen, ezért csodálkozom én is. dokihoz amúgy biztos megyek majd, mert februárban akar megint vérvételt csináltatni, ez is follow-up keretében lesz. nagyon alapos amúgy, mert a bilirubin túl magas volt decemberben és elküldött UH-ra emiatt :) (ott minden teljesen normális volt...)

Hauanita képe

Hauanita 4534 napja

Vagy nem foglalkoznak vele annyira, mert nem ennyire elsődleges céljuk, hogy fejlődjenek.
Mondjuk az igaz, hogy _ennyire_komoly visszaesést én sem tapasztaltam még másoknál, magamnál meg pláne hasonló miatt. Főleg egy hónappal utána már.
Akkor viszont, ha nem ez, akkor komolyabb baj lehet, ezért gondoltam és kérdeztem a legelején, hogy dokihoz fordultál-e. 

monique képe

monique 4535 napja

ja és másoknak is ilyen az edzésnaplója és nem okoz gondot náluk.

monique képe

monique 4535 napja

tehát úgy gondolod, hogy a megfázás előtti futások + a kihagyott hét az egyenetlen terhelés volt, ami megviselhetett? nem értek egyet. oké a megfázás előtti hét csak 45km volt, mert az volt a pihenőhét... a megfázást meg nem én terveztem bele. hát ha ez szerinted egyenetlen volt, akkor sajna ezt már mindig így fogod látni, mert én ennél többet nem tudok tenni.

Hauanita képe

Hauanita 4536 napja

"azt nem nagyon tudom értelmezni, mit jelent az, hogy a pulzus - mint megszemélyesített alany - nem tudja követni az "összevissza edzéseket". picit kifejtenéd ezt?"
Arra gondoltam, hogy véleményem szerint a szervezetet megviselheti az egyenetlen terhelés, amelynek jelei a pulzus által mutatkoznak. Ettől jobban nem tudom elmagyarázni. Nekem nagyon egyértelmű :) De ez az egész csak egy laikus gondolatmenet, nem vagyok orvos, hogy értsek hozzá. 

monique képe

monique 4536 napja

ezzel az ötlettel hogy a pulzusmérő hibája az egész :), csak az a baj hogy pulzusmérés nélkül is észrevettem volna h ami a lábamnak jól esik (5:30 tempó példa, ez laza nekik és korábban pulzusügyileg is laza volt), az a szervezetemnek kevésbé.  elég jól észlelem a "szubjektív" jelzéseket futás közben.

 

egyébként annyira nem aggaszt, majd lesz vmi, várakozó állásponton vagyok, ezt az edzésleírásokban is jeleztem. :) majd kiderül.

 

azt nem nagyon tudom értelmezni, mit jelent az, hogy a pulzus - mint megszemélyesített alany - nem tudja követni az "összevissza edzéseket". picit kifejtenéd ezt?

 

egyébként írtam vmelyik edzésleírásba (ja igen, pont ebbe, ahol beszélgetünk most..), h azt tervezem h heti 3-4 futáska lesz. ha ettől javul, akkor lehet picit több is.

Hauanita képe

Hauanita 4536 napja

Nem az, hogy bosszantod, - igazad van, rosszul fogalmaztam - hanem, hogy aggodalomra okot adó következtetéseket vonsz le belőle, emiatt nem érzed jól magad (mármint nem fizikailag, hanem hogy aggaszt a dolog).
Ha teszem azt, nem vinnél pulzusmérőt, ez az egész probléma eleve fel sem vetődött volna, hanem futnál, ahogy jól esik. Ilyesmire gondolok.

Túledzettséges kérdésedre nem tudom a választ, velem azért ilyesmi max évekkel ezelőtt, és akkor is ritkán fordult elő :) 

Szerintem amúgy most már az is van, hogy az elmúlt 1 hónapod nagyon össze-vissza alakult edzésileg, és ezt a pulzus nyilván nehezen tudja követni. Ha a helyedben lennék, és nem lenne más tünetem, akkor egy laza tempójú alapozást el mernék kezdeni/folytatni óvatos és fokozatos km-szám emeléssel. Ez nem terhelné meg a szervezetedet, illetve ha ezzel is gond van, akkor érdemes utánajárni.

monique képe

monique 4536 napja

ja, ez kimaradt: nem tudom azt miből gondoltad, hogy bosszantom magam a pulzusmérővel. én kifejezetten szeretem ha velem van :)

monique képe

monique 4536 napja

persze, hogy jelent valamit, de azt, hogy mit jelent, nem tudom, ezért próbálok csak regeneráló szinten futni most. azért sem értem, mert az az 1 hét kihagyás már ősrégen volt, bőven lett volna ideje visszaállnia normálra, de nem, csak még rosszabb lett. az meg persze még tovább bonyolítja, hogy tényleg nincs más tünet, nem érzem magam fáradtnak vagy nem kipihentnek (sőt túl kipihent vagyok már egy ideje), ezért nem gondolom, hogy sima túlterhelés, szóval tényleg csak a fejemet vakarom. :)

 

említed a túledzettséget. ez lehet-e szerinted úgy, hogy nincs más tünet?

 

amúgy köszi, jól estek amúgy a futások eddig is :), X pulzus mellett ugyanolyan kellemes, mint korábban, csak X nemnagyonlassú tempó (ez legyen mondjuk 5:30) mellett kevésbé jó szubjektíven, mint a visszaesés előtt, mert fárasztóbb a szervezetnek ugyanaz a tempó. eleve ezért hívom visszaesésnek.

Hauanita képe

Hauanita 4537 napja

Értem, csak mintha pár napja valakinek azt válaszoltad volna, hogy a magas pulzusértéked jelent valamit.
Az én ismereteim szerint két dolgot jelenthet (azon túl, hogy mindkettőnk magas pulzusa egyéni adottság is): 1) hogy edzetlen vagy arányaiban, 2) valami betegségre utal.
Személy szerint az 1)-esre nem tippelnék, hiszen alapozós időszak közepén beütött nátha után kezdődött ez nálad kb, de egy megfázás miatti egy hetes kihagyás nem redukálja nullára az állóképességet, ezért gondoltam, hogy esetleg a 2)-esre gondolsz, és utána jársz, mi lehet a gond.
Viszont ha nincs betegségtudatod, akkor meg nem értem, miért szakítod félbe az alapozást. Vagy azt tippeled, hogy túledzettség, pihenőhiány a gond? Mert akárhányszor erre utalok, heves ellentétet váltok ki belőled...
Tényleg továbbra is megérteni próbállak, mert az esetek egyre nagyobb százalékában csinálsz szögesen mást, mint amit én tennék hasonló helyzetben :)

Meg kívánom, hogy ez a kevesebb futás legalább essen igazán jól, meg azt is kívánnám, hogy tedd le azt a pulzusmérőt, fuss érzésre, jó érzésre, és ne bosszantsd magad a számokkal. Nem, én nem félek a számoktól, szeretem őket. :) De ha sportolok, mozgok, levegőn vagyok, akkor az érzések domináljanak :)  

monique képe

monique 4537 napja

nincs tünet, nem tudok arról, hogy beteg lennék, nem is gondolom. ha a vérvételre gondolsz hogy az azért lett volna, nem, az még decemberben volt, a magas pulzus jelentkezése előtt (a tavaszi vashiány utáni followup, az orvos rendelte el nyáron, hogy menjek vissza a tél kezdetén még vérvételre).

 

nullázás: a 3 napot a térdhajlatnál a combhajlító tapadásának adtam, kellett is neki. az előtte levő 4 nap meg kíváncsiságból, hátha változik tőle valami. nyilván alapból nem szeretek én kihagyni annyi napot :D

 

amúgy csak rosszabb lett a 3 nap után a pulzus (de legalább a combnak segített), szóval nem nagyon értem a dolgot. :S

 

nem veszem baxogatásnak, mert a korábbi beszélgetések alapján már tudom hogy milyen szándékkal írsz nekem. :)

Hauanita képe

Hauanita 4538 napja

Móni! Azon kívül, hogy magas a pulzusod, van bármi más tüneted? 
Illetve, ha úgy véled, hogy betegség okozza a gondjaidat, felkerested a háziorvosodat, mondott valamit? 

Annak örülök, hogy a nullkm-ekről áttértél a laza 6-7-ekre, napok óta vívódtam, hogy megkérdezzem, miért hiányzik ilyesmi az edzéseid közül, és főleg, hogy miért nullázol, amikor valami gondod van (nyilván egy súlyos sérülés, komolyabb megfázás, betegség, láz indokolja a teljes nullázást, de egyébként mondjuk ha fut az ember 2 naponta 5-7 kilit, attól semmi baja nem lesz. Szerintem, laikus gondolkodással), csak féltem, hogy ezt is b@szogatásnak veszed, ami máskor sem célom.
Remélem, ismét mielőbb helyrejössz !! 

monique képe

monique 4538 napja

köszi!

 

Feri: köszi nem érdekel hólapátolás, csak a futás miatt :)) és abból is elég néhány alkalom, különben már a hátrányait érezném :P

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4538 napja

Ha gondolod Mónika szivesen várlak ide Szoboszlóra kis hólapátolásra...itt ma este ömlött van kb. 3-4 cm, viszont most elkezdett olvadni....

Szurkolok neked, és a pulzusodnak!

Minden jót!

Tündüs képe

Tündüs 4538 napja

Megszenvedsz ezekkel rendesen, gyors felépülést!

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305