monique futás

2012.01.13 Péntek, 13:46:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:51:19

Távolság

9.14 km

Tempó

05:37 p/km (10.69 km/h)

Pulzus

Átlag
169
Minimum
0
Maximum
181

Edzésleírás

végre futás :) délelőtt hullott a jég :) amikor kimentem és elkezdtem volna futni kolosynál, akkor pont rákezdett megint, de végül is az már nem volt olyan durva, mert semmit nem éreztem belőle, meg el is múlt hamar az egész.

 

amúgy a 4 nap pihenős kísérlet eredménye sajnos az, hogy ez nem oszt, nem szoroz. ennyitől csak elfelejtették a lábfej izmai, hogy hogyan is kell futni.. olyan félóra futás után bemelegedtek, és onnantól jobban esett. a jó hír még, hogy a combfeszítő egész jól bírta. a rossz, hogy a pulzus ment fel végig folyamatosan, 177-178-ig. de úgy döntöttem inkább ez legyen, mint hogy belassítok annyira, hogy elfelejtsenek az izmaim futni.

 

mikor kimentem, az volt a terv, hogy még elfutok az árpád hídig és vissza, mert 70p-et akartam menni, persze ennél picit alacsonyabb pulzuson, de mivel ennyire felment, meg az izmoknak se számított semmit a 4 nap pihenés, úgy döntöttem elég ennyi. de van még más ötletem, majd meglátjuk mi lesz belőle.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:51:19 9.14 05:37 10.69 0 0 181 169
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

12 hozzászólás

monique képe

monique 4543 napja

Bozót: helyes, nem árt néha megnézetni :) (nekem ez most follow-up volt a nyári után a tavaszi vashiány miatt)

 

Feri, bocsi de nagyon jól tudom mi az a ferritin, sőt. az a 4-161 tartomány baromság, bár lehet csak más mértékegységben van. az itteni labornál 12-ig normál, de az edzésekhez 30 felett kell lennie! és a tendencia sem mindegy, hogy lement 100-ról ide. és nem, sajnos nem megy jól a futás. a magas pulzus nem jelentés nélküli szám, ez azt jósolja be, hogy a gyorsabb tempó már nagyon szar lesz, és tényleg nem megy, kipróbáltam múlt hétvégén ugyebár.. de mind1 nemmagyarázom tovább, ha ennyire nem világos. azért a segíteni akarásodat köszönöm.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4543 napja

A házipatika.hu-ról másoltam ide a két érték értelmezését, mint látszik a ferritined, nem vészesen alacsony, még a türhető tartományban van, viszont vas tabletta szedés ellenére sem túl magas érték!

De! Hangsúlyozom, hogy nem vagyok orvos, hogy értelmezzem a dolgokat. Esetleg keres meg majd egy sportorvost, ha meglesz a jövő héten az eredmény!

Esetleg végiggondoltál már mindent kizárásos alapon?

Viszont mikor vasproblémáid voltak, a futás is nagyon vacakul ment, most az viszonylag jól megy, csak a pulzusértékek viszonylagosan kiugróak!

Tehát valami olyasvalami lehet az ok, ami nem akadályozza a futást, és tágabb értelemben a fizikai teljesítőképességedet, hanem csak a pulzust dobja meg.

Mivel még ifjú hölgy vagy, nem hinném, hogy az életkori tényező bejönne, meg 1 évről van szó!

Tényleg mikor figyeltél fel erre a dologra, ha be tudod lőni az idejét, akkor meg tudod állapítani, hogy mondjuk pl. októberben észleltem, tehát mi történhetet velem augusztus-és október között.

Tehát próbáld szűkíteni a kőrt!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4543 napja

 
Megnevezés: Ferritin

Rövidítés: 

Típus: Vérszérumból készült

Normálérték: Nők: 4-161µg/l Férfiak: 16-300µg/l

A szérum ferritin szintje a szervezet vastartalmának jelzője. Vashiányban szintje csökken. A vashiányos vérszegénység leggyakoribb oka a vérveszteség a bélrendszerből, amit okozhat többek között vérző fekély, daganat, aranyeres csomó.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.
Mit mér a vizsgálat?  
A test vastartalmának elsődleges helyei - a keringő vörösvértesteken kívül - a vasraktárak. A vas ferritin és hemosiderin formájában raktározódik.
A ferritin egy májban termelődő fehérje, mely vasat köt meg. A szervezetben található ferritinnek csak egy része jelenik meg a keringésben, ez azonban a raktározott vas mennyiségével párhuzamosan változik. A szervezet vastartalékát méri, a vashiány mértékéről ad felvilágosítást. Emellett gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén is fokozottan termelődik.
Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vérszegénység fajtájának kiderítésében játszik szerepet. Vashiányban a szervezet vasraktárai kiürülnek, a szérum ferritin-szintje csökken.
Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A vasraktárak csökkenésére, kiürülésére utal. A szérum-ferritin szint még azelőtt jelzi a vashiányt, mielőtt a vashiányos vérszegénység kialakulna, tehát kimutatja a lappangó vashiányt is.
Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A ferritin szintje gyulladás, daganatos betegségek esetén is megemelkedik. Krónikus gyulladással járó betegségekben (vese, máj, tüdő, vérképzőszervi, stb.) is kialakulhat vérszegénység, ilyenkor a ferritin-szint magas. Daganatos betegségekben a ferritin-szint együtt változik a daganat kiterjedésével, miután azonban ez a változás nem csak a daganatok esetén áll fönn, a betegség lefolyásának követésére nem alkalmas a vizsgálat.
Ha túl sok vasat pótolunk, illetve bizonyos betegségekben, amikor sok vas raktározódik (ún. hemosiderosis), a ferritin-szint szintén magas lehet.
Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vashiány okai lehetnek elégtelen vasbevitel, hiányos táplálkozás, csökkent felszívódása a bélrendszerből, megnövekedett vasigény (várandósság, szoptatás idején), vérvesztés (emésztőrendszerből, menstruáció, gyakori véradás), tartós vörösvértest-szétesés (pl. beteg szívbillentyű miatt).
Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Krónikus gyulladásos, daganatos betegségekben, valamint fokozott vasraktározással járó betegségekben (hemosiderosis) is lehet a szintje magasabb.
 
Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4543 napja

Megnevezés: Össz-bilirubin

Rövidítés: 

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.

Normálérték: 17 umol/l (10 mg/l) alatt

A bilirubin a vérfesték lebontási terméke, szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet.

 

Speciális előkészület:  
Nem igényel.
Mit mér a vizsgálat?  
A vörös vértestekben lévő hemoglobin, mely a vér vörös színét adja, felszabadul a lebomló vörös vértestekből, és átalakul bilirubinná, ez az indirekt bilirubin. A máj enzimrendszere vízoldékonnyá teszi (ez a direkt bilirubin), majd az epével kiválasztja. A bélben lévő epefesték egy része visszaszívódik a belekből a vérbe, ahonnan a vizelettel ürül ki. A hemoglobin lebomlási termékei okozzák a normális széklet és a vizelet színét.
Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot májbetegség, sárgaság gyanúja esetén, illetve azok kizárására végzik.
Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas bilirubinszint a szemfehérje, a nyálkahártyák és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.
Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A bilirubinszint emelkedett lehet fokozott bilirubin-termelődés, azaz a vörösvértestek fokozott szétesése, illetve csökkent átalakítás és kiválasztás, azaz máj enzimrendszereinek zavara (májgyulladás, májzsugor, mérgezés) vagy epeút-elzáródás (epekő, hasnyálmirigy-betegségek) esetén. Az okok kiderítéshez további vizsgálatok szükségesek.
 
bibe2 képe

bibe2 4544 napja

kíváncsi vagyok milyen ötleted van még. én is remélem hamar rájössz mi lehet a probléma. egs!

Bozót képe

Bozót 4544 napja

Fura :/    Remélem, hamar rájössz, mi a gond. A labort jó, hogy eszembe juttattad, ezer éve akarok kérni egy beutalót....

monique képe

monique 4544 napja

még vas (ferritin) témában: az a 100->33 úgy külön ciki hogy még nyár után is szedtem 1 kis vasat (1 hónap kivételével), a biztonság kedvéért, mert ugye étrendből nincs elég. 36mg/nap de csak edzésnapokon, lehet h ez ennyire kevés volt....?

monique képe

monique 4544 napja

ja és nem dolgoztam többet vagy ilyesmi, vitamint meg szedek meg egyébként is akkor nem már decemberben kellett volna kezdődnie ennek a xarságnak hanem később.

monique képe

monique 4544 napja

Feri: hát ezek szerint de, elfelejtették... :P

 

lab: decemberben voltam, nem tudom miért de a nyári 100-as ferritin lement 33-ra, viszont az még nem kéne h túl kevés legyen, főleg h írt is fel vasat az orvos... a hemoglobinnal meg ilyenekkel nem volt gond. bilirubin volt magas vmiért, ami eddig még sose lógott ki, el is küldött vizsgálatra, de az csak 18-án lesz és nem gondolom h köze lenne a futáshoz. de vissza vagyok küldve vérvételre is ezután a vizsgálat után, és ha kiderül h a ferritin (meg a többi vassal kapcsolatos érték) még lejjebb ment volna esetleg (hja, így vas szedés mellett nem valószínű, de ki tudja...) akkor dühös leszek, egyrészt mert akkor mégis emiatt lenne a pulzusgond, másrészt akkor van vmi oka az edzések+menstruáción kívül, amit szintén ki kell vizsgáltatni. :O

 

KaCsa_Judit, nekem alapból 80-90p után ugrik meg kissé. decemberben 40p után ilyen tempó mellett még vhol 165-170 között volt, nem 177... az elírás meg vicces. :)

empirke képe

empirke 4544 napja

hosszú ő-vel írtam, h tökéletes :) höhö, nem úgy akartam, de hülyén néz ki :o

empirke képe

empirke 4544 napja

Az átlagod mindenesetre tőkéletes! Ez jó. Úgy kb. 45 perc futás után kezd nekem is ua. tempónál kúszni felfelé. Ez normális, remélem.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4544 napja

Mit látok kora délutáni futás? Na ilyet sem láttam nálad sokat! Picit vitatkoznék, elvileg 4 nap után nem felejtik el, hogyan kell futni azok a lábfej izmok. Viszont kérdés, hogy mi okozhatja a viszonylagosan magas pulzusértékeket? Találgatok: laborban mikor voltál utoljára, ott nem volt valami eltérő érték? Mostanában nem dolgoztál jóval többet az átlagosnál? Nem tavaszi fáradság, mármint esetleg vitaminhiány? Nem tudok, csak találgatok, de kivánom, hogy minél hamarabb oldódjon meg a probléma. Te esetleg mire gondolsz még?

Felszerelések

Asics gel 2150 f 2 w
Egyéb Garmin FR 305