monique futás

2011.11.27 Vasárnap, 08:44:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:52:27

Távolság

22.6 km Szint: 860 m

Tempó

07:38 p/km (7.86 km/h)

Pulzus

Átlag
179
Minimum
0
Maximum
199

Edzésleírás

a barlangos túrára mentem el végül :), ez az idő bruttó, a nettó 12 perccel kevesebb tehát 2:40 (7p-es nettó tempóátlaggal). hosszú beszámoló, mert azért ez még elég újdonság volt nekem jelenlegi körülmények között. ja, a 860m a hivatalos szint, de lehet h a gyakorlatban picit több lett...

 

végül is nem aludtam el... naná, biztosra mentem :P (de nem voltam álmos, mert elég sokat aludtam előző nap.) kissé korgó gyomorral indultam, mert rég ettem, meg nem is ettem eleget tegnap, útközben emiatt betoltam 1 sportszeletet a biztonság kedvéért meg 1 szaloncukrot amit adtak, bár kétlem hogy számított bármit :).

 

na, hát érdekes volt egyedül túrafutni... mondjuk úgy, h felemás élmények... de azért megérte.

 

na először h mi volt igazán rossz: kb. 10% rákerült a távra, mivel 6 db elkavarásom volt, bár ebből nem mindegyik volt az én hibám. kezdem ott, hogy ahol én hibám volt, ott az itiner, amit adtak, az nekem kevés volt  - a részletesebb leírás elbújt a barlangokról szóló leírás mellett, de az is kevés lett volna, mert tele van olyanokkal h ezt meg azt a táblát vegyem észre... esélytelen :P, az internetes kinyomtatott térkép az útvonallal rajta viccnek jó volt, mert a felbontása... hát... a nagyobb fordulópontokat lehetett csak látni rajta, ha pedig ismeretlen az ember azon a környéken ahol a feltüntetett kanyar/irányváltás van, akkor egyáltalán nem segít ez se. ami nekem kéne az egy ugyanilyen nyomtatott térkép az útvonallal, de nagyobb felbontásban.
de persze egy szép nap eljutok oda, hogy ismerni fogom az összes hegy összes kis ösvényét, akkor meg már nem kell térkép :) most is, ha olyan helyen jártam, ahol már jártam korábban, ott nem kellett semmiféle térkép, gondolkodás nélkül tudtam merre menjek :)

 

de sajnos a legtöbb rész ezen a túrán ismeretlen volt számomra (persze most már nem azok :)) ), na mindegy, a stratégia így az volt, h megyek a túrázók után, akikből szerencsére elég sok volt. de rögtön az első elkavarás azért volt, mert az előttem levő csoport is rossz irányba mászott. láttam hogy egy másik csoport másik irányba ment, hát random döntöttem h melyiket követem, a szimpatikusabb irány pedig sajnos a rossz irány volt :) ez rajt után 1km-rel volt.... elfutottam a csoport mellett (erős felfelé, de aszfalt volt), aztán elkezdett nyugtalanítani, h senki nincs előttem, végül is rálestem a térképre, és abból azért egyértelmű volt h nem jó az irány, mert ismertem a környéket (szépvölgyi út), utána a csoporttal is közöltem h rossz irányba mennek :)). 

 

ezután a következő elkavarás úgy történt, hogy mentem a túrázók végtelen sora után, azaz elfutottam mellettük 4-5p közötti tempóban :)), mivel itt még aszfalt volt, aztán egyszercsak nem volt előttem túrázó, mentem még előre, aztán megálltam vakarni a fejem. jó, visszamegyek, végre meglátom hogy hol tűnnek el a túrázók, vmi lépcsőn felmásztak az erdőbe :)

 

na innentől persze belegyalogoltam az emelkedők egy részén, ja, egy srác elfutott mellettem fel a lépcsőkön, oké nem ment gyorsan, de olyan hihetetlen lazának tűnt a mozgása :), majd egyszer én is felfutok, de most simán gyalog kettesével vettem a lépcsőfokokat. no, innentől egy darabig eseménytelen, futás alapból, kivéve meredekebb emelkedőket. bár a pára miatt a meredekhez számítottam azt is, amit máskor nem :) spóroltam az energiával a biztonság kedvéért, mert a pulzus már párszáz méterrel a kezdés után 170-en túlra ment, néhány km futás után már a 190-et nyaldosta, ha kicsit jobban megtoltam emelkedőn, sokat nem tehettem ez ellen, pára... nem is esett mindig olyan jól, de az már észrevettem, hogy túrafutáson az első néhány km mindig relatív szar, utána meg már tök jó és gyorsan mennek el a km-ek, csak az első néhány km telik lassan :P

 

a HHH-n kúszva felfelé már engedtem a 190-et is, de legalább az út nagy részét végig futottam :) persze a tető előtt a lépcsőn simán gyalogolva is 190 volt. 50 perc alatt értem ide beleszámolva a korábbi pár megállást és tűnődést h merre is kavartam el vajon :P... aztán itt jött a következő elkavarás, ez nem az én hibám volt, egy csapat futó után mentem, akik szintén a túrán futottak. párszáz m alatt azért rájöttek h nem jó irányba mennek :) utána viszont nagyon élveztem, lefelé, 4-5p-es közötti tempóban, le is hagytam majdnem az összes ott futót :P

 

a "rettegett" 35%-os emelkedőm ezúttal lejtő volt :), még mindig elég nyuszi vagyok az ilyen erős lejtőkön, főleg h csúszni akart a talaj... de azt vettem észre h ezeket az extrém meredek lejtőket leszámítva már egész korrekt elég meredek lejtőkön tudok lefutni, nem gyalogolni, botladozni, vagy kocogni, hanem futni akár 4:xx-es tempóban lazán :). sztem olyan 15-20%-os meredekségig megy ez most terepen :) ja, meg akkor ha nem minden négyzetcentimétert kövek borítanak, de azért elég sok követ elviselek. ja, erről jut eszembe, eddig még nem piszkáltam a bokámat terepen, de most először a jobbal sikerült jól "ellépni" oldalra, aztán később a ballal. szerencsére csak ennyi, hamar reagáltam és visszahúztam a bokámat.

 

azután a kb. 35%-os meredekségű lejtő után következő szakasz, amit úúú nagyon élveztem, az hűvösvölgyig futás volt, hepehupás kis fel-le szakaszok, de alapvetően picit lejthetett, jó sok avarral, kevés kővel, szóval nagyon jól futható, ja és még tudtam is h merre megyek, mert ezt a részt már ismerem. az eredmény úgy 2km-nyi 4:20-4:30-as tempó :)) ú de jól esett, és könnyed volt. (jah ezt közben nem néztem, csak utána... meg még ott a túrán egyszer véletlen megláttam h 2:10-es 500m részidőt jelez az óra... :) )
egyébként lehet h nem ott mentem, ahol a többiek, egy ember mutatta h arra menjek de ő nem jött vmiért, és aztán egy szál túrázót nem láttam, csak hűvösvölgy közelébe érve tűntek fel megint... de mindegy, rövidebb biztos nem volt ez az útvonal se :)

 

hűvösvölgyben az erdőből kiérés előtt további tanácstalan túrázók mellett el, jeleztem nekik az utat kb... :) nagyréten azt hittem 6p-esben kocogok, annyira lassú volt.. emiatt kivételesen megnéztem órát, erre látom hogy 4:55 a tempó.. eh. (a pulzus meg 189, ráfogtam párára persze.)

 

volt egy kis elkavarás a nagy hárshegyre felfelé menet, mármint az első szakaszát nagyon jól ismerem gyerekkoromból... (ezt hívják szépjuhásznénak??), ebbe képes voltam még belefutni is :)), de aztán olyan úton kellett tovább menni, ahol meg még nem jártam. kis elkavarás után inkább rábíztam magam az előttem gyaloglóra, hát elég lassan ment fel az emelkedőkön, pulzus le 140-esekbe, muszáj volt felhúzni a dzsekit h meg ne fagyjak :)) de más választásom nem volt ott.. néztem én az itinerkét, azon az volt h sárgán balra, de nem arra ment tovább.. na mind1 mentem utána, bíztam benne :) és el is értünk a kilátóig!

 

na itt volt egy kis meglepetés... van a nagy hárshegyről lefelé indulva ez az utálatos lefelé szakasz, ahol egy kis fahídon kell átmenni, és az előtte levő kb. 10-20m vhogy nagyon gázos, ismerem és utálom. na a nice touch az volt, hogy kifeszítettek kötelet végig :D hát igénybe vettem, mert így kényelmes volt :))

 

aztán sima ügy egy darabig, csak a kis hárshegyen sikerült egy felesleges kört mennem, mert a túrázó akit követtem, felmászott a kis kilátóba (amit amúgy ismerek, nagyréttől ismerem oda az utat régóta, de az utána köv. szakaszt bizony nem ismertem), így a következőt kérdeztem, hogy merre is kell menni, és rosszat tippelt... itt aztán egy csapat futó jött valamerről máshonnan, és pont arra mentek, amerre nekem is kellett menni :) ez itt lejtős rész volt, 1 futó hihetetlenül jól rohant lefelé ott a 20% feletti meredekségű lejtőkön is, hogy hu. én azokon botladoztam, de a 10-15% az már rendben volt, azokon jól megtoltam, a többiek lemaradtak simán :P élveztem ezt is meg az enyhébb lejtőket is utána, 4:30-ban végre megint. :) bár közben gondolkoztam hogy nehogy megint rosszul lépjek vmelyik kőnél, vagy hol, mert eddigra már a bal bokát is sikerült veszélybe sodorni, azon gondolkoztam utána tovább futás közben, hogy biztos az aerob állóképességem túlment a technikai képességeimen... :) bár azért nem, mert az is javult sokat lejtőn lefelé futva!

 

vhol még arra is volt időm hogy azon agyaljak, hogy mi a fene ez hogy ha fel kell ismerni egy táblát vagy meg kell látni egy felfestett útvonaljelzést egy fán, akkor abban tök szar vagyok, meg egyáltalán, nem figyelek semmi tárgyra magam körül, de abban mégis jó vagyok, hogy figyelem-észreveszem az akadályokat, köveket, stb. az ösvényeken (meg járdákon ha városban futok), és gondolkodás nélkül gyorsan futva is kikerülöm őket meg átugrok rajtuk meg minden :) (a másik paradoxon meg persze az, hogy hogy a fenébe tájékozódom ott gondolkodás nélkül, ahol már jártam korábban, még ha X éve is volt az és csak egyszer, ha közben a tárgyakat meg nem figyelem... vmi irányérzékem van meg ebből felépített belső térképem meg nemtom.)

 

azt még indulás előtt nézegettem, hogy apáthy sziklától már laza kéne legyen, már majdnem otthon... de addig is még erdőből kiérve le pasarétre menve volt csuda jó kis ismerős meredek (10% vagy több) aszfaltos lejtő, sok, hosszú :) 4:xx-es tempóban persze, pár km-en :), le is hagytam vmi futót, azt, aki korábban olyan gyorsan szökdelt le a 20%-os lejtőkön az erdőben. de visszaelőzött apáthy sziklához felfelé (lassan de lazán és 15%-os emelkedőn is futva...).

 

apáthynál az ösvényen futottam nagyrészt, bár már kicsit fáradt 1-2 izom attól a felkapaszkodástól előtte, aztán volt még itt vmi amit vaskapunak hívnak az itinerben, ez pár tíz m meredek, néztem egyet h csúszós-e vajon, aztán belekapaszkodtam egy fába, aztán észrevettem h megint kifeszítettek egy kötelet :)) én meg lusta... nem erőltettem a tempót de a pulzus az azért felment itt 199-re :P (bár érzésre nem volt annyi, hanem mondjuk 185-nek tippeltem volna máskor.)

 

innen aztán már csak aszfaltos utcákon a maradék kb. 4 km, számomra ismerős városrészben :) persze nem lett volna teljes ez még 1 elkavarás nélkül, ezt meg úgy sikerült, hogy fogalmam se volt, mi az a balogh szikla, feltételeztem h elég a törökvészen elfutni a ferenchegyi útig... na jó, elfutottam 4-5p-es tempóban :), csak éppen vmi más úton kellett volna menni, láttam utólag... aztán ott a kis erdőrészben gázosabb elkavarás, addig megvolt h zuhany utca ok (eddig ismerős rész), de aztán persze másfelé futottam (ezt a részt sajnos nem ismertem előtte) és eltöltöttem egy kis időt a bozótban, abban reménykedve, hogy hátha át tudok mászni ott h kilyukadjak vmi más útra... hát nem.

 

aztán picike erdőn-mezőn át kilyukadtam vmi utcára, nézem, őzgida és baba utca? ó remek, a francba, hihetetlen messzire kerültem a célponttól :)) hát a ferenchegyi barlanghoz már nem próbáltam visszamenni (egye ott a fene, ahol van), de mivel ezután már csak egy kis futás volt a célhoz elvileg az itineren, megkerestem a fejemben a legrövidebb útvonalat oda az utcákon át, és végül is egy 4:00-ás átlagtempójú rohanással fejeztem be a legutolsó lejtőt a célnál :P

 

hát, tudtam volna még menni, direkt nem akartam tolni, nem verseny volt ez részemről... de azért ennyi most elég volt a sok kavarós viszontagság után :) meg azért nem vettem olyan lazára se, mint terveztem eredetileg, de ahhoz hogy 170 alatt tartsam a pulzust ebben az időjárásban, kb. sima gyaloglásnak lett volna csak esélye :P oké, erős túlzással...

 

viszont talán megszeretem ezeket a 15% feletti meredek emelkedőket (bár egyelőre csak gyalog van értelme ezeken, az meg uncsi), meg a hasonló meredek lejtőket, kezdtem ráérezni pár technikai fogásra asszem :) azért még álmodok egy nagyobb felbontású térképről... :) sokkal jobb az nekem, mint egy szöveges itiner. de idővel úgyis megoldódik ez, ha bejárom és így megismerem ezeket a helyeket.

 

ja a lábaim jól bírták, a comboknak meg se kottyant az a sok 4:xx-es tempó akármilyen meredek lejtőn :)) oké, leállás után néhány percig hirtelen baromira fájni akart pár dolog (pl. talp egy része), de ez hamar elmúlt :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:52:27 22.6 07:38 7.86 0 0 199 179
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

35 hozzászólás

monique képe

monique 4578 napja

jó ötlet, legközelebb úgy teszek :)

Hiver képe

Hiver 4578 napja

tény, h megijedtem, amikor 3 oldalra se fért ki a monitoromon :o)
írhatnál az elejére valami 3 mondatos összefoglalót :oDDD 

monique képe

monique 4582 napja

haha, diplomatikus megfogalmazás :)) amúgy köszi!

Hiver képe

Hiver 4582 napja

egyelőre nem volt időm végigolvasni, de örülök a távnak! :o))) hajrá!

monique képe

monique 4591 napja

bár lehet h inkább házibarkáccsal akkutöltőt viszek.. az olcsóbb, bár mire a 110km-ig eljutok, valszeg már rég potom áron lehet venni használt garmint tartaléknak.. :P egyébként is jó lenne egy tartalék, mert a polar rs200-asomból már nagyon kinőttem, az csak úszásra lesz már jó.

monique képe

monique 4591 napja

tzh: nem találkoztam senkivel, aki az én tempómban ment volna, és gyanítom hogy ez a legtöbb alkalommal így lesz, egyszerűen kicsi rá az esély.. :P

amúgyis amint gyűjtöttem egy kis tapasztalatot, nem is akarok senkit követni, hanem megoldom magamnak az egészet (jobban fogom ismerni a környéket, stb).

garminból meg majd tuti viszek tartalék órát ha egyszer valaha 110km-re vetemedem (ez nem vicc!!). de az még soká lesz.

de köszi a tanácsokat =P

tzh képe

tzh 4591 napja

Ez a kanyarok levágása legfeljebb annyiban jöhet ide, hogy kevés tapasztalattal esetleg beállsz sokszoros teljesítő, tempódnak is éppen megfelelő egyének mögét, de te magad nem ismered az utat, és követed. Az adott rendezvény tegyük fel, a BEAC MAXI 110, ahol a graminkáddal se mégy sokra, mivel még féltáv környékén lemerül, tehát onnantól kezdve nem mérsz távot. Beérsz a célba abban a hiszemben, hogy micsoda frankó idővel teljesítetted a 110km-t, nem is sejtve, hogy olyan valakiket követtél, akik megoldották az egészet potom 95 km-ből.

 

Más esetben meg olyanokat is követhetsz, akik maguk és elkavartak, és épp rátesznek a távra egy kis bónuszt :)

Mindenféle távon van ilyen, de 10-12 órán belül a Graminnal legalább a "valós"-hoz közeli távot tudod a végén beírni.

Egyébként nem tartozna ide, csak megemlítettem, hogy ilyen is van, méghozzá bevallottan szándékosan mindenhol a javára kozmetikázó fajtából - ismerek ilyeneket, de nem vagyok velük beszélő viszonyban -)

monique képe

monique 4591 napja

Feri: hát én félmaratoni versenyen max pár kortyot iszom, ahhoz lassítani se nagyon kell.. :) (nagy melegben más lenne a helyzet, de akkor meg nem versenyzek)

ezen a terepfutáson kaját emelkedőn gyalogolva ettem, amikor túl meredek volt az emelkedő futáshoz. na az benne van a nettó időben :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4591 napja

Mónika: ha félmaratont futol akkor is benne van a vizivás az időben! Nem is tudnán leminuszolni.

Viszont egy ilyen versenyen, ahol sokszor megállsz, és ahol tudatosan nem a dobogóra hajtol, ott igen is lehet nettó időt mérni, hiszen nem annyi időre állsz meg, hogy megigyál 1 pohár vizet...

Tehát bizonyos esetekben, lehet (célszerű) mérni nettó időt is!

monique képe

monique 4591 napja

ja kiegészítés: azt írtam h ez nekem edzés. na lehet h még jobb megfogalmazás lenne az, hogy fun run. mert túl konkrét edzéscél nem volt, bár rá lehet fogni h alapozás. :)) de azért még érdekel az átlagtempó utána (menet közben nem érdekelt, nem néztem). :P

monique képe

monique 4591 napja

tzh: nos jópár dolgot másképp értelmeztél, ahogy látom. 

 

ez nekem edzés, nem verseny, vagy másféle rendezvény. :)

 

amit még félreértesz az az hogy szerinted pihenőidőket vontam ki a bruttó időből. hát nem, csak kétféle dolgot vontam ki 1) eltévedéskor megállás 2) pecsételéskor várakozás a pecsétre. tehát a kényszerű megállásokat. pont úgy, mint te a futóedzéseiden.

 

ilyen rövid távon nem nagyon kellett megállva pihenni, a pihenés az időnkénti belegyaloglás volt emelkedőkön. :) és ez benne van a nettó időben, mert a fene se választja külön a sétát meg a futást így.

 

amúgy meg a bruttó időt írtam be edzésidőnek, ha még nem esett volna le, szóval ilyen értelemben se volt "kozmetikázás". a nettó időt csak az edzésleírás szövegébe írtam be plusz infóként, nem pedig edzésidőnek.. pont azért hogy ne érződjön se magamnak se másnak kozmetikázásnak :P. (de azért csak megkaptam, látom..)

 

nah és azt én se értem, h hogy jött ide a kanyarok levágása. ez nem verseny, semmiféle előnyt nem szereznék vele, de ha verseny lenne, akkor meg ugye önbecsapás lenne meg etikátlan stb. ezeken a túrákon még ha lenne is helyismeretem, akkor se lenne értelme ennek.....

 

sőt, kanyarlevágás helyett inkább toldottam hozzá a távhoz extra kanyarokat :)) (eltévedések ugye)
ha figyeled, a hivatalos táv 20,5km volt, én meg hosszabbat írtam be, a garmin ennyit mért az extra kanyarokkal együtt.

 

jah, gyaloglás témában én is azt mondom, amit Anita. :)

Hauanita képe

Hauanita 4591 napja

TZH!
Tudod, mi a különbség? Az, hogy a futás tempóján az álldogálás lényegesen többet ront, mint azok idején, akik gyalogolnak. Ami abban az egy esetben érdekes, ha a delikvenst (pl. Mónit vagy engem) -saját magának, hangsúlyozom még egyszer- érdekli a futás tempója (bármilyen okból kifolyólag). Ez az adat, spec engem nem érdekel, ha sétálva túrázok.
Különben tök igazad van: ilyesmi egy félmaratonon valóban nem jutna eszembe. Viszont tudom is, hogy 4:50-ben kell futnom, ha 5 perces átlaggal szeretném azt teljesítenit ;)
Viszont mindaddig, amíg valaki ezt számára fontos/érdekes adatként kezeli, és nem "előnyszerzés" céljából (nem mintha bármilyen előnyt is lehetne ilyenből szerezni, de akkor meg pláne), én nem tartom ördögtől valónak :))

A másikra nem reagálnék, nem is értem, hogy jött ide... Nem ingünk...

Tündüs! Sztem nem kell "csak" a gyaloglás elé. Bár hasonlítható a kétféle mozgásforma, de nem gondolnám, hogy egyik vagy másik magasabb rangú. :) Én pl. maximális tisztelettel adózok mindenkinek, aki azokat a távokat, amiket én futok, legyalogolja, mert nekem nem lenne türelmem hozzá. Nem beszélve arról, hogy kicsit sem kevésbé fárasztó. Más. De nincs csak :) Szerintem. 

Tündüs képe

Tündüs 4591 napja

Én ezért nem szeretnék egyedül túrán. Pár száz m és már menthetetlenül eltévedtem...

De látom feltaláltad magad! Egészségedre!

Mi is az össz időt, pihenőkkel együtt írjuk be bár csak gyaloglunk.

 

A YT január utolsó vasárnapján van, 29-én (meg febr.is)

tzh képe

tzh 4592 napja

Nincs baj a nettó idővel, de amúgy szerintem a pihenők nélkül az idő előrehaladtával esetleg jobban fáradna az ember folyamatosan mozogva, és így lassulna, ezért a pihenőkkel kivont nettó idő fals egy kicsit, és minél hosszabb a táv, annál nagyobb benne a "hiba", vagy más megközelítésben az eredmény kozmetikázása.

Edzésen persze úgy mér az ember időt, ahogy akar, kényszerű megállásoknál a városban én is stopot nyomok, amikor várakoznom kell gyalogátkelőknél.

Egyszerűen csak nekem elvem, hogy rendezvényen hosszú futásnál ugyanúgy nem nyomom le az órát, mint félmaratonon, vagy maratonon sem teszem még olyankor sem, ha sokat pancsolok a lavorok mellett, mert a szervezők sem állítják le nekem az időt. Még ha ez a rendezvény csupán TT, és nem Terepfutó verseny. Egy VTM-en a várgesztesi frissítőpontnál, vagy Terep 50/100, illetve Piros 85T esetén a dömösi ponton melyikőtök nyomna stopot, és a végén beírná be megjegyzésként a nettó időt? (eddig még egyik versenyzőtől sem láttam ilyet)

 

Ez esetleg súlyosnak tűnő vád lesz, de sajnos elég általános futók részéről, hogy a teljesítménytúrát, mint rendezvényt nem tisztelik meg annyira, mint városi társait, és gyakran kisebb kanyarokat vágnak le szándékosan, mert úgy kényelmesebb vagy csak reflexből, míg egy városi versenyenen hasonló eset micsoda rosszallást szokott kiváltani. Ilyesmit még általam amúgy ismert és nagyon tisztelt ultrázótól is láttam már, aki később persze a hivatalos útvonalon mért távhoz írta oda az idejét. Nem szívesen általánosítanék, csak azt tudom mondani, hogy a futóbarátabb TT-ken is eddig minden alkalomal megfigyelhettem ezt a jelenséget.

monique képe

monique 4592 napja

"annyira nem zavar": persze azért kényelmesebb lenne, ha nem kellene ezzel tökölni, no majd idővel.. kipróbálok vmi rendes terepfutós rendezvényt is, ahol állítólag nincs erre szükség :)) (egyébként ezen a túrán is volt pár hely, ahol az erdőben kifüggesztett valamilyen papír alapján tudtam h merre kell menni tovább. de sajnos ilyen nem volt mindenütt)

monique képe

monique 4592 napja

tzh: jaja majd lesz nagyobb táv.. :) 30km-es pl. már volt, annyi elég most nekem egyelőre. majd idővel lehet h bevállalom az 50-est is. :) T50-es mondjuk, hmm.. :))

 

Hauanita: na örülök h érti valaki h miért érdekel engem a nettó idő :)) igen, amúgy tényleg lazább is, pont mert nem versenynek fogom fel, így az elkavarásnál térképolvasással töltött idő annyira nem zavar, és ha vki mással futottunk volna, akkor nem lett volna kifogásom efféle megállások ellen se, mint amit írsz :)

Hauanita képe

Hauanita 4592 napja

Én nem értem, miért baj az, ha egy TT-n valaki mér magának nettó időt is?
Én viszonylag ritkán futok TT-n vagy ötpróbás túrák szoktak inkább erre lenni, de valahogy annak más a hangulata, mint egy utcai futásnak, pedig felénk gyakran a terep kb annyira futható, mint a NIKE-feles. Vagy épp a hortobágyi. Mégis a túra más. Lazább. Ott nem csak megállok pecsételni, hanem olykor kényelmesen megiszom a vizet, amit egy félmaratonon röptében, vagy volt már rá példa, hogy megálltunk pogácsázni vagy zsíroskenyerezni :P De ennek idejét miért kellene beleszámítanom, amikor én -saját magamnak- pusztán a futott táv tempójára vagyok kíváncsi? Úgyhogy én olyankor szintén szoktam egy részidőt nyomni, hogy reális legyen egy adott időből, mennyi volt álldogálós beszélgetés, és mennyi futás. Ettől még a túrát értelemszerűen a bruttó idő alatt teljesítem, ám a tempómat pl. a nettóból számolom. Mert az reális. 

tzh képe

tzh 4592 napja

20km-en én se pöcsölök frissítéssel, egy 50km-es távon általában egyszer kell meg is állnom ilyesmi miatt, ha vizet kell utántöltenem.

A jövőben vállalhatnál nagyobb távot is, de sok rövidebben is célszerű mocorogni, ezek közül sok van, amire Pátyalsó is rendszeresen megy, a a futériából is lassan lehetne kicsábítani a népet -)

Tavasszal gyertek VTM-re, Gerecse50-re, Sárgára, Kinizsire, mert jó ,)

monique képe

monique 4592 napja

áá, bátorság nem kellett egyáltalán, közel volt és gondoltam fun lesz:)) az önbizalom stimmel, jó volt látni h mennyivel jobban mennek terepen is a meredek lejtők, kevesebb helyen kellett bénázós netán fába-ágakba kapaszkodós botorkálásra átváltani :) (bár volt ilyen is a 35%-os lejtőn.. de majd elmúlik idővel! :P)

amikor duplázásra panaszkodik, csak próbáld meg újra beírni. érdemes vágólapra kitenni a dolgokat elküldés előtt, ha hosszú szöveget írtál.

de ja, imádom én is az ilyen lazázást. :))

empirke képe

empirke 4592 napja

Na, most jól meglepődtem! Mondjuk nem kellene, hiszen nem ismerlek, de azért azon mégis meglepődtem, hogy egyedül mertél nekivágni ilyen túrafutás félének. És perzse irigyellek, is, hogy meg merted csinálni, és elindultál, az ilyen élmények tök sok önbizalmat bírnak adni végül. (szerintem)

Próbáltam nálam válszolni, de nem engedett pont odaírni, hogy most nagyon élvezem a lassú "botorkálást", alap-pulzuson, amikor még nem történik semmi jelentős a szervezetemben, csak haladok finoman, halkan, óvatosan. Most így nagyon jó nekem :)

 

empirke képe

empirke 4592 napja

nem tudok ideírni. Mi az, hogy duplikált üzenetküldés?

monique képe

monique 4592 napja

ja, az lehet, de mivel még nem válaszolt nekem hogy hol futott, ezért nem vagyok benne biztos.

Bozót képe

Bozót 4592 napja

RemAti nem erre az eseményre gondolt hanem amin ő vett részt mostanság. Szerintem.

monique képe

monique 4592 napja

amúgy itinerolvasgatásról: egyszer próbáltam olvasni menet közben, lejtőn volt, ahol persze jól megtoltam, érdekes élmény volt :)) (ment amúgy az olvasása, megtaláltam, amit akartam, csak így macera még a lábam elé is nézni :) )

monique képe

monique 4592 napja

köszi! :)

tzh: nos, én nem szoktam versenyeken frissítéssel tökölni. itt az ellenőrzőpontokon viszont meg kell állni, hogy lepecsételjék.
ezen túl versenyeken az útvonal is rendesen ki van jelölve, nem kell megállni tökölni az itinerrel vagy azon tűnődni, hogy vajon melyik csoport megy jó irányba...
szóval engem igenis érdekel a nettó idő... :P
azt már nem is említem, hogy a saját órám által mért időt írtam be ide, mert teljesítménytúrán indulásnál ugye nem a rajtidőd írják be a pecsét mellé, hanem azt az időt, ami a pecsételéskor volt. :P (utána még ki kellett mászni a házból, stb... most én ezt tényleg számítsam be a futott időbe?
ja amúgy nem futásidő a nettó időm, ha pl. megálltam zsebkendőt előhúzni, amit mondjuk versenyen is kellhet, az benne van. csak az említett marhaságokat vonom le a bruttóból. de azért a bruttót írom be edzésidőnek, csak emlékeztetem magam a nettóra is :).
térképügyben ezek szerint eddig egyetértünk mindenkivel :)

 

Bozót: ez nem terepfutásnak volt meghirdetve, hanem sima teljesítménytúrának, ezért kérdeztem rá h mire gondolt...  ezek szerint félreértette RemAti, és azt hitte h terepfutás volt a rendezvény.
a végén az volt, hogy fájt pár percig nagyon pár dolog, aztán meg elmúlt pár perc után. még ilyen se volt velem. :) ezért fogalmaztam így, hogy csak akart fájni. :D
ja, ma végül is van egy kis izomláz a comb külső oldalán, de nem vészes.. :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4593 napja

Szenzációs futás, szenzációs leírás!

Gratulálok Mónika! Ez mestermunka volt!

Bozót képe

Bozót 4593 napja

Segítek, RemAti úgy érti, hogy gáz, hogy egy terepfutáson hosszú szövegelős itinert adnak. TT-n tök természetes az olvasmányos itiner és gyenge térképvázlat (ha van...) hiszen elvileg viszed a saját turistatérképed és amúgy is gyalog mész, el tudod olvasgatni a leírást és van időd észrevenni a jelzéseket, táblákat. Így volt az itt is, ez túra és nem futóverseny, a tájékozódás benne van a feladatban :)   Terepfutó versenyen igyekeznek úgy jelezni az útvonalat, hogy ne kelljen térképet/itinert nézegetni közben, hisz a feladat a futás.

 

Gratu! A beszámolót most kicsit felületesen olvastam csak, de úgy tűnik, jól ment. No meg az időből is úgy tűnik :P A végét nem nagyon értem...fájni AKART? De nem tette? Vagy mi? :o)

tzh képe

tzh 4593 napja

Hanem ezeket a nettő időket TT-ken, terepen felejtsd el, amennyiben kizárólag mozgásidőre vonatkoznak, mert éppen annyira értelmezhetetlen, mint utcai futóversenyen a frissítések miatti megállások esetén lenne. Ami itt a buttó időd, azt utcai versenyen nettó időként tüntetik fel, mert pontosan ugyanúgy a te saját rajtvonaltól célvonalig tartó idődet mérik vele.

tzh képe

tzh 4593 napja

Nahát, ez jó volt :)

Végigolvasni ugyan nem bírtam a komplett beszámolót, de a lényeget kb. értem így is, voltam már ezen a túrán. Sajnos nekem ez az útvonal túl városias, de ha nekem is csak 670m lenne otthonomtól a rajt, nem sokat vakaróztam volna én se ,)

A szöveges itinereket nem szeretem, a jó felbontású színes térképeket, jó jelölésekkel igen.

Huszárlány képe

Huszárlány 4593 napja

Egs!

faxau képe

faxau 4593 napja

Gratulálok, szép terepet mentél, sok extrával!!:))

monique képe

monique 4593 napja

hogy érted h hab a tortán h terepfutásról van szó? :)

Briel képe

Briel 4593 napja

Gratula!

Duska73 képe

Duska73 4593 napja

Kemény vagy! Gratulálok!

RemAti képe

RemAti 4593 napja

Ez szép volt! Egészségedre! Szöveges itiniert én is utálom. Most is kaptam egyet. Ismerem a környéket jól, de a leírás alapján tuti az eltévedés. A hab a tortán, hogy terepfutásról van szó. -:)

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305