monique futás

2011.10.09 Vasárnap, 11:04:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:43:48

Távolság

10 km

Tempó

04:23 p/km (13.70 km/h)

Pulzus

Átlag
191
Minimum
0
Maximum
202

Edzésleírás

nato futás 10km, na, ez is egy érdekes verseny volt.. :D

 

a rajt előtt a nevezésre várva már meg akart áztatni az eső, de a rajtra elállt:), viszont addig vártam a nevezésre a sorban, hogy bemelegítésre nem maradt idő, egész pontosan futkostam 200m-t tessék-lássék, de már majdnem 11 óra volt, szóval hagytam, annyi kiderült azért h a lábak frissek voltak :), de tudtam h ez kb. semmire se volt elég.

az útvonalról: hát tényleg nem voltak kilométertáblák, de sebaj... viszont jelenthetem, hogy rendesen ki volt mérve 10km-re a táv :) aztán, az elején volt 100-200m 1%-2%-os "lejtés", aztán picit "fel", aztán párszáz méter kb. 3-4%-os lejtőcske, aztán alagútnál meglepetésemre elkanyarodtunk (nem figyeltem a térképet a múltkor...), egy kisebb utcába a várhoz közel, itt emelkedés, emelkedés, aminek örültem, mert így kiegyenlíthette a verseny szempontjából a lejtőt. egy nagyon rövid éles lejtő, aztán picit felfelé a lánchídra, aztán onnantól már sík volt végig (városligetben persze nem teljesen, hogy pontosak legyünk :D mert ott az ember már érzi ám azt a picit is, pedig lassítok ilyenkor).

 

az első 500m ilyen 4:25-4:30 között lett, aztán jött a 3-4%-os lejtő, ahol nem gyorsítottam nagyon, csak 4:10-re gyorsítottam. mert sejtettem h a jobb sípcsonti izom tapadásának nem tetszene, sajna így is beszólt mikor a kis lejtőn mentünk le (de lehet h már előtte rákezdett), onnantól kínlódhattam vele, később aztán már a bal is beszólt... azaz nemsokáig volt a lábszáron, elég hamar átvándorolt a fájdalom a lábfej tetejére, szinte csak húztam a lábfejeimet magam után :P... nem örültem neki, ez kellemetlenné tette a futást, és nem tudtam rendesen 10km intenzitásra beállni, egy icipicit lassabban mentem annál. cserébe kb. nem lélegeztem semmit, kényelmes volt, a laktátküszöböt nem léptem át, pont alatta mentem még... azt még bírták a lábfejeim. pulzus egy szolid 189-190 volt féltávig. a tempó változó, mert nem volt teljesen sík, "felfelé" 4:35-4:40, "lefelé" 4:10-esek (ez de konzervatív volt!), síkon 4:25.

 

aztán féltáv után kezdett múlni fokozatosan a fájdalom, picit próbáltam gyorsítani, néhány mp/km gyorsítás, rögtön kezdtem érezni, h már a laktátküszöbbel kacérkodok, de nem léptem túl :) pulzus felment 193-196 közé. 196-nál azért már a küszöbön voltam rajta rendesen, és erősen közel voltam ahhoz h totál túllépjem, de erre még várni kellett h tényleg túlmenjek rajta :P 7km után végre eltűnt a lábfejeimből a szarság, és végre tempót váltottam. 7,5km 4:20 körül, és az utolsó 2km-en 4:10-4:15 között végig. pulzus beállt 201-re az utolsó 1km-en :P, de nem volt extrém vészes a dolog érzésre, asszem 1km-t még bírtam volna ebben a tempóban, de sprintelni már nem tudtam a célnál, a hidegtől vagy mi.

 

(az átlagpulzus 1km-enként: 171, 184, 189, 190, 192, 195, 196, 197, 199, 201.)

 

ja, az utolsó km nagy részét egy sráccal fej-fej mellett toltuk, párszor lehagytam pár mp-re, de amúgy egyikünk se akarta igazán a másikat lehagyni még... aztán volt egy "fake finish", vagy mi a fene, amikor azt megláttuk, a srác rákapcsolt pár fokozattal feljebb és otthagyott... :) aztán már nem lassult be a célig sajna, na mindegy, legalább nem nőnemű volt. :P

 

a vége 43:48 így a tempóváltással, az első fele amúgy 22 percen kívül volt, a 2. fele gyorsabb lett bőven.. :D gyorsabb, mint a múltkori 5km verseny... :) (21:40 körül)

 

szóval lehet gyorsultam picit, lehet a hűvös idő is segített..  de szerintem gyorsulás is, mert ugye nem is sikerült rendesen kifutnom magam ezen a versenyen a hülyeségek miatt. :) a pulzuson is látszik ez, a 191 kevés nekem egy rendes 10k-hoz (a tavalyi 193-as átlag volt, de úgy, h ott óvatosságból tartalékoltam, és az utolsó km-en hoztam be vmennyit belőle akkor).

 

szóval, kevésbé futottam ezt meg, mint az 5km-en, bár ott se nyomtam teljesen, mert óvatoskodtam.. még tanulom ezt az egészet. :) de ezentúl bemelegítés tényleg TOP prioritás... max felkelek 1 órával korábban vagy akármi h legyen időm a versenyen nemcsak nevezni hanem melegíteni is...
egyébként a cipő is lehet picit bénán csillapít már, betonon nem is bírtam lejtőn futni (túlságosan éreztem a betont), csak aszfaltra (úttest) rámenve ment rendesen. meg lefagyott az első párszáz m-en a lábfejem :D

 

mindenesetre elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, ez kb. az álomidő volt amire gondoltam verseny előtt... :D na meg ráadásul féltáv előtt komolyan még a 45p-ben se voltam biztos... :D azért se, mert nem szoktam közben az órán a teljes időt nézni, inkább pesszimistáskodok egy kicsit, h jobban toljam... :D csak a tempót-részidőket nézem alapból menet közben. meg persze a pulzust. itt meg összevissza voltak a részidők, mert hol "felfelé" mentünk egy picit, hol "lefelé" egy picit.

 

szóval álomidő, de közben még arra is gondolok h még picit jobb is lehetett volna ideális körülmények között, így meg csak még jobban örülök az eredménynek! :D

 

ja, az idő persze egyelőre saját mérés, de max 1mp-cel lehet eltérés, mert figyeltem (általában figyelek), h leállítsam a célban. 

 

ps: az első km után fokozatosan felkúszott a pulzus 207-re vagymi, aztán visszament 186-ra 1-2p alatt... onnantól normális volt.. ez is elmérés??

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:43:48 10 04:23 13.70 0 0 202 191
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

32 hozzászólás

V.Petra képe

V.Petra 4633 napja

Gratulálok! Nagyon szép tempó!

monique képe

monique 4640 napja

hehe najólvan az már világrekord lenne :D

Mamba képe

Mamba 4640 napja

Hóógyne! :o) Meg 221-en is. :D

monique képe

monique 4640 napja

KaCsa_Judit: a próféta szóljon belőled :DDDD (azért az kemény cél egyelőre!)

empirke képe

empirke 4640 napja

Hú, de durva! Nagyon kemény, gratulálok, szuper vagy! 5-ön ennyi, 10-en ennyi, akkor a 21-en is ennyi lesz? :o

mezesmelange képe

mezesmelange 4641 napja

:) gratulálok

Tündüs képe

Tündüs 4641 napja

A mindenit! Gratulálok és most is tanultál valamit amit a jövőben hazsnosíthatsz!

Mike01 képe

Mike01 4641 napja

Gratula. Nagyon gyorsan futsz már. :)

Mira képe

Mira 4641 napja

Gratulálok, nagyon jót mentél! :-)

monique képe

monique 4641 napja

köszi!:) Bozót: jaja, már az 5km utáni héten a résztávozáskor láttam h valszeg menne gyorsabban is egy 5km.. :) ott meleg is volt azért, az se segített.. :)

lilla képe

lilla 4641 napja

alakul ez! szép volt!

Eperszem képe

Eperszem 4641 napja

hűűű, nagyon szép! Gratu!! Na az ilyeneket nem hiszem, hogy nekem valaha menni fog :)

Bozót képe

Bozót 4641 napja

Nagyon klassz idő!   Pont az 5kilis verseny jutott eszembe, hogy ezek szerint az menne sokkal gyorsabban is ha a tizes így megy. Az a 3-4%-os lejtő nekem jól jött volna, ott talán meg tudok villantani egy négyessel kezdődő tempót :))

kocsonya képe

kocsonya 4641 napja

Remek futás volt, és erről az őszi időjárás is tehet :)

Alabárdos képe

Alabárdos 4641 napja

Gratulálok!

Na belőled csak a kondenzcsíkot láttam... :)

monique képe

monique 4642 napja

köszi! :) 

 

Feri, gyakorlatilag u.a tempó volt mint az 5km, főleg ha az elején gyorsabban bírok menni... :D
a sípcsonti izom alja (ezért hívom tapadásnak) : igen, akkor van baja ha nem melegítek gyors futás előtt. passz h mitől van! :) (amúgy most nem maradt a lábszár aljánál, hanem egyenesen átment a lábfej elülső részére, nem is értem h ez miért meg hogy.)

Pierre képe

Pierre 4642 napja

Grat!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4642 napja

Gratulálok Mónika! Nagyon szép időt futottál, sőt hogy jobb is volt bizonyos szempontból mint az 5 km-es az nem semmi!

Ha normálisan bemelegítettél volna ( erre, főleg versenyen nagyon kell majd figyelned) akkor a sípcsonti tapadási probléma nem jött volna elő? Tényleg nálad ez elég régóta probléma, mitől van ez? Mit lehet vele kezdeni?

Különben nagyon szép volt!

Blogom fent van)

retisonic képe

retisonic 4642 napja

Gratulálok! Király időt futottál!

Minstrel képe

Minstrel 4642 napja

Micsoda szélvész tempó, gratula! :)

picikata képe

picikata 4642 napja

Hát ezt nagyon klasszul megfutottad Mónika! :)

Gratulálok!

mjoci képe

mjoci 4642 napja

Gratulálok.

monique képe

monique 4642 napja

izé nem 4 alatt, csak 44 alatt! :) de köszi! :) mindenkinek :)

RunKa képe

RunKa 4642 napja

Óóóóóó ::))) 4 alatt !!! Nagy gratu Monique !!! Ezt aztán odatetted, nesze neked NATO, így kell ezt :)

 

Sneci-ke képe

Sneci-ke 4642 napja

Asssszta, szuperjó tempóban nyomtad, gratulálok.

Mamba képe

Mamba 4642 napja

Gratulálok! :) Odapakoltad! :)

RemAti képe

RemAti 4642 napja

Szép volt! Gratulálok! Hoztad magad! -:)

faxau képe

faxau 4642 napja

Nagyon hasítottál!! Gratulálok!!

lassukapitany képe

lassukapitany 4642 napja

Ez nagyon szép eredmény! :) Őszinte tiszteletem! ;)

Briel képe

Briel 4642 napja

Hú, száguldottál rendesen! Gratulálok a rendkívüli eredményhez! :)

monique képe

monique 4642 napja

köszi! :D

miki képe

miki 4642 napja

Szép idő, gratu!

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305