monique futás

2011.09.02 Péntek, 09:37:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:56:19

Távolság

10.54 km

Tempó

05:21 p/km (11.23 km/h)

Pulzus

Átlag
174
Minimum
0
Maximum
187

Edzésleírás

ki szigetre (másik úton, mert nem vártam ki amíg a busz végigmegy a dugóban..), ott pedig még 8km, visszafutás helyett, mert tudtam h nem élem túl ha megint a napon futok - rakpart, híd csupa napsütés volt, amíg kiértem a belső útra a szigeten, hálistennek az eléggé árnyékos volt. így a pulzus nem szállt el még jobban (előtte már kezdett kontrollálhatatlanná válni) :)  azért egy 187-et véletlenül így is összehoztam egyszer valamelyik napos részen :) elég nehéz volt 180 alatt tartani a pulzust, de azért nagyjából sikerült - tempót nem figyeltem közben, de extralaza volt végig (ja végig kb. egyenletes is), meg a lélegzésem is laza volt, a pulzus volt csak elszállva. majd csak jön már az őszi idő :P pedig amúgy szeretem a nyarat, és nincs bajom a meleggel, meg a nappal se, csak jó, ha nincs elszállva a pulzus.

jó volt, és meglep a tempó amit utólag néztem csak meg rendesen :) régen ez olyan 5:50-nek érződött.. ami most 5:20-nak :)

ja még a kifutáskor, akkor még figyeltem a tempót(mivel pulzus még nem melegedett be), és jó ötlet volt figyelni, mert így visszafogtam magam, amikor 5:05-re ment le.. :) az is olyan érzés volt, mint régen az 5:50..

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:56:19 10.54 05:21 11.23 0 0 187 174
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

32 hozzászólás

monique képe

monique 4675 napja

baddi: nem tudom h nálam ez túl magas-e vagy sem (mármint a 170-175 zóna, nem a konkrét edzés ahová írunk most, mert az tényleg tuti magas volt:P), nem én írtam a tervet sem, de eddig működik. :) közben mindig tapasztalok és tanulok.. :)

 

ha a maffetonera gondolsz, az a képlet nálam nem működik. egyébként se tökéletes az a képlet, miért is lenne az? na pl ebben Hauanitával tökjól egyetértünk :D

 

Anita, amúgy tényleg igyekszem logikusan gondolkozni, csak lehet h a premisszák mások :P

 

annak örülök ha mások is úgy gondolják h senki se akar bántani senkit:) nem tudom Mamba mennyire látja jól, de ha Bozót azt mondja h ő nem így van vele, akkor én szívesen hiszek neki.. mondjuk a baddihoz intézett litánia érdekelt volna, csak úgy :)

 

Bozót: az elméletről: igen, az lehet h menekültek sokan. bár pl. aorsolya írta, h direkt a napon edzett, csak éppen rövideket, ilyen 6km-eket, és ez nem volt aztán elég... (na nekem 6km is nehezen megy :D )

Bozót képe

Bozót 4675 napja

Mamba, senkinek nincs igaza és mindenkinek van. Tényleg nem erről szól. "Írtam" ma fejben egy litániát Baddinak válaszul, de nem írom le, épp azért mert magyarázkodás szaga lenne, pedig nem annak szántam volna.

Ha meg már a szemantika az aktuális vesszőparipa, hát szerintem Móni nem kicsi. (igen, ugyanabban az értelemben gondolom, mint te)

Mamba képe

Mamba 4675 napja

Na kedves mindenki. :) Vannak dolgok amit kimondunk, és vannak amit nem szokás. Én az utóbbit is ki szoktam. Ami az érzelem kitörést illeti, ez nem volt az. Az másmilyen szokott lenni. :) Értelmes emberekkel van dolgom, így nem szereném magyarázni a kicsi, a nagy, a rossz és a jó, és egyebek jelentését. (Ha nem baj Huanita)  Ti itt MIND pontosan tudjátok, hogy miről beszélek, csak meg akarjátok magyarázni, mert ez történik itt már elég rég óta, lovaglás a szavakon és jelentésükön. És mivel monique nem tud leszállni erről a lóról, hanem próbálja békével, szavakkal meglovaolni és addig le nem szállni róla, amíg meg nem nyugszik a lelke... Ez az adok-kapok itt már régen tart. És már rég nem arról van szó, hogy kinek van igaza és kinek nem. Hanem a lelki fegyverekről, amiket itt használtok.

Baddikám. Nagyon szeretem, amikor építeni kezdek egy hidat, te meg ráépítesz egy tornyot. :) Tudod, hogy imádom ugye.

na pont.

 

Bozót képe

Bozót 4676 napja

Mambuc, imádlak, szeretlek, de ne akard megváltani amit nem kell :-) Megbeszéljük mi Mónival a dolgainkat, nyugi. Tudod, nagy elmék ha ütköznek :)))))))))

 De hogy ismét magyarázzam a szavaimat (bár ezt nagyon utálom tenni :P   )  a fentebbi megjegyzésem nem Anitával való cinkos összekacsintás kívánt lenni, sokkal inkább (ön)irónia a folyton logikát és rendszert keresgélő hozzászólásokra :) De mégis, nem gondolom, hogy az a megoldás, hogy amit nem értünk azt inkább nem olvassuk....

Ja, és hogy ne mondjátok, hogy egy követ fújúnk Anitával, szerintem igenis érdemes "szivatni magunkat" edzésen is, időjáráshoz és egyéb körülményekhez való alkalmazkodás céljából. Van is egy legfrisebb elméletem, miszerint a vasárnapi félmaratonon talán épp azért dőltek annyira az emberek, mert mostanság már kaptunk bőven a kánikulából és a népek nemhogy jól hozzászoktak volna, hanem menekülve a hőség elöl inkább hajnalban vagy késő este edzettek és így odaverhette őket az alig 30fok körüli meleg és déli nap... Persze tévedhetek :)

Bozót képe

Bozót 4676 napja

Baddi, természetesen sok igazság van abban amit írsz, de szerintem nem mondtál újat egyikőnknek sem. Szerintem itt senki sem akar bántani senkit, abban pedig egyet kell értsek Anitával, hogy nagyon remélem, senki sem gondolja úgy, hogy itt vannak a "nagyok" akiket csak csodálni szabad és vannak "kicsik". Ilyen szerintem nincs, ebben egyformák vagyunk.   De mégis vannak viccesek, érdekesek, meglepőek, elgondolkodtatók, stb és mivel adott a hozzászólás lehetősége, olykor viccelődünk, kérdezünk, értetlenkedünk, megmosolygunk, elcsodálkozunk, meghajlunk vagy éppen megsajnálunk.  És még annyit, egy ilyen egyszerre nyilvános, de privát kommunikációra is lehetőséget adó oldalon a résztvevők közti kapcsolat/kommunikáció nem feltétlenül annyi ami pár hozzászólásból látszik. Elteheted a kardod, d'Artagnan! :-)

 A megszólítás tekintetében, igen, igazad van, jelen helyen és szituban nem találtam viccesnek. Ennyi. 

Hauanita képe

Hauanita 4676 napja

Mamba!

Ööö, bocs. Nem tudtam, hogy vannak nagyok, és kicsik. Számomra futók vannak. Egyformák. Azért teszem fel a kérdéseimet Móninak, mert egy végtelenül logikusan gondolkodó lánynak látom, és próbálom megérteni. Nem bántásból, nem sértésből. 

Baddi!

Na igen. Valóban mindenki úgy tesz kárt magában ahogy akar. Csak szerintem a futás nem ennek az eszköze kellene, hogy legyen, hanem épp az ellenkezőjének. 

baddi képe

baddi 4676 napja

Visszaolvasva az írásom van pár dolog amit átfogalmaznék. :-)

De mindegy is, ha valaki valamit nem ért kérdezzen bátran :-)

 

Monique!

A kivételnél arra gondoltam, hogy van az a pulzustartzomány, amivel fejlődsz, de nem terheli, stresszeli annyira a szervezetet. Kissebb a sérülésveszély, de ad elegendő terhelést, hogy létrejöjjön a szuperkompenzáció.

Ha ezzel edzel állandóan, időnként eljön az az idő, amikor meg kell prögetni, és kell egy, vagy több magas pulzusos, gyorsabb edzés.

Amúgy az életkorodnak megfelelően szerintem hasznosabb lehet egy alacsonyabb pulzuson való futás.

de ez csak az én gondolatom.

Szerintem, ha meleg van és magas a pulzusod, hiába esik jól, a szervezet "szenved" a pulzuskontroll pont ezért jó, hogy megállapítsuk, és tudjunk változtatni edzés alatt.

Ha kevesebb stresszt szerettél volna, akkor futhattad volna 5:20 helyett 5:50 ben is.

De mindegy nem fontos, csak én maximalista vagyok (az elméleteimben) :-)

monique képe

monique 4676 napja

ja igen... kivételnél mire gondoltál? :)

monique képe

monique 4676 napja

baddi+Mamba, köszi, jobban sikerült leírni ezt a melegben futás témát, mint nekem. :)

 

valóban nem sértésnek szántam semmit sem, csak a kisördögöt játszottam :) ha esetleg nem egyértelmű, akkor leírom, hogy remélem senkinek nem esett rosszul semmi abból, amit mondtam, ilyen szándék nem volt bennnem.
más: én régebben valóban relatíve sokat szenvedtem amiatt, hogy úgy éreztem, néhányan belekötnek dolgaimba, de ezen már túl vagyok, most már nem zavar, mert már nem látom értelmét, szóval azóta kicsit más színben látom a dolgokat. így ha kérdezik h mit miért csinálok, nem gond, csak max. picit fárasztó az ötödik kérdésre is válaszolni :)
"játszmákat" viszont valóban nem szeretnék én sem, mondjuk nem is értek hozzá különösebben. szóval indulat részemről nincs, és úgy gondolom a többiek részéről sincs (vagy legalábbis így szeretném gondolni :) ), talán régebben több lehetett.

 

az edzéseimről: hát a pulzussal én már csak így meg vagyok verve :) tudok azért 140-en is futni 8 perces tempóban. :) meg versenyen 190-en 5-ösön belüli tempóban. :) amúgy 28 vagyok, bár nem nézek ki annyinak :P
én is sokalltam ennél a konkrét edzésnél a pulzust, mert a terv szerint 170-175 között kellett volna lennie, és sokszor sajnos túlment a 175-ön. máskor azért általában tudom kontrollálni, csak most nem ment :). szerintem is plusz stressz volt, de most már talán jön az ősz....

baddi képe

baddi 4676 napja

Sziasztok!

Talán néhányan nem simerjük személyesen egymást, nem is írogatok...ma reggel elolvastam ezt ami ebben az edzésben, hozzászólásokban áll.

Bizton állíthatom Mambától függetlenül, engem is hozzászólásra késztetett.

Elsőnek Huanitának írnék. Anita személyesen nem simerjük egymást, de régóta tudok rólad...még anno a futóbolondos topicban írogattam...

Mambának érzelmi kitörése volt, ő ilyen ő védelmező, ha úgy érzi a lelke. Én szerintem egy kicsit több tapasztalattal rendelkezem, én inkább ez irányban írnék nektek(aszem) :-).

"A hőséget nem fokozni, hanem mérsékelni kell." ez igaz, ha a hőség adott, de szerintem nem árt edzéskörülmények között szimulálni a nagy nehézségeket. Mert itt bármikor módosíthatunk, feladhatjuk, ezt persze versenyen is megtehetjük, de jobb, ha edzésen tesszük. Jobb ha edzésen jövünk rá képességeink határára. EZért is feszegetjük képességeinket.

Csak két példát mondok, bár nem a hőséges edzésre jó példa, de van benne párhuzam.

Végh Ati tudom, hogy őt és Ispi is ismeritek. Végh Ati aszem 3 éve csinálta a Velencei tó futáson az a vöröskeresztes 56 kilis (2 karika) versenyen, hogy edzésnek fogta fel a Sparta előtt. Azt csinálta, ha jól emlékszem, hogy nem evett, csak ivott, és talán azt is rosszul. csak magnéziumot, és meghajtotta, mindegy a részlet nem fontos. Csak egy iszonyat nagy szenvedéses futása volt. tudta közben is, hogy javíthatná a helyzetet. De szivatni akarta magát, tudta jól jöhet ez neki majd a Spartán...

 

Ispi edzésötlete, egy átalvatlan éjszaka után éhgyomorra menj ki hajnalban futni egy 30 kilit. Na ez is jó szoktatás.

És szerintem igenis, jó az, ha valaki melegben fut, ha ahhoz kívánja szoktatni magát. van benne logika!

Egy ellenpélda, ami sokkal rosszabb. Ha valki edzőteremben légkondis helyiségben mondjuk futópadon simán felkészül a Nkie-ra, majd a versenyen belepusztul. Na ez nagyobb butaság szertintem. Monique-ot nem ismerem, csak hallok róla, és nagy-nagy ritkán olvasom. Volt, hogy nem értettem egyet vele, de most en volt rossz amit csinált.

Próbálkozott, és még verseny előtt rájött ez neki nem fog menni. ennyi.

Bozót! Mi jól ismerjük egymást, egyszer jót "vitáztunk" az ultráról. :-)

Most azt gondolom, te okosabb vagy ennél, minthogy ilyen sértegető legyél.Tapasztalt vagy, és ügyes, de ettől még azt is meg kell értened, hogy ha  valaki hibákat is követ, vagy követne el, attól még nem kell úgy beszélni vele, mint ahogy te most.

Lehet a drágaságot sértésként mondta, de nem vagyok benne biztos. Én észre sem vettem volna, csak téged zavart. Erre azt mondják az sértődik meg aki akar. te, ti most játszmáztik, vagy belevitted egy "játszmába".

Nem lehetsz benne biztos, hogy sértés volt, de te azonnal "visszasértetted". egy ilyen közösségben nem kell a hivatalos közlés, felesleges. Tegeződtök, majd hivatalosan felszólítod, hogy kéreteik.....ha szépen megkéred, hogy légyszíves ne írd oda, hogy drágaság, mert zavar. azt is megérti, és sokkal kultúráltabb. (Ezt Mambának is elmondtam)(de ez az én véleményem (kívűlűllóként könnyű....)))

 

Biztos régi dolog ez, sokmindent nem értek, de hogy sugárzik, hogy valami nem tetszik neked ebben a lányban az biztos. De akkor miért olvasod?? :-)

"Anita, kemény világ ez azoknak akik mindent szeretnének érteni :))))))))))"

Monique bizonyára mindent tudatosan tudományosan szeretne érteni, ő ilyen ez van. :-) de ez neked miért fáj?

Másrészt Bozót nem azt mondták, hogy nem tudsz olvasni, hanem, hogy Monique szerint olyan szóra nem fordítottál kellő figyelmet, mint az az edzés nevében is benne van. Ez alapján tökre érthető nekem most. És olybá tűnik, hogy bármilyen eszközzel, és erővel akarjátok nyomni, hogy nektek van igazatok. Pedig az nagy igazság, hogy sosincs egy igazság.

És valóban nem mindig kell érteni, hogy a másik mit miért csinál. Nekem, neked, mindenkinek van ugyanolyan tette, amit más mások logikátlannak találnak akár.

Monique

REgy dologra biztos, hogy büszke lehetsz. Szerintem szépen kiiálltál magadért, és tetszett, hogy nem kicsinyeskedtél, csak magaddal foglalkoztál, ha igaz. És nem reagáltál az érzelmi bántásokra. Ez miatt mindenképp dicséret illet.

bár ez már egy kis fricska "hát izé:P" ez nem hiányzott, ha minden észre akarok venni :-)

Nem tudom milyen edzéstervvel készülsz, nem tudom hány éves vagy.

Én azért a pulzusod sokalltam, szerintem magas volt, így első ránézésre. Bár a meleg biztos, sőt tény, hogy megdobja.

Az én terveimben, főleg, ha így 5:20-as kiliket mentél ez a pulzusérték magas. Edzés, szempontjából nem jó döntés. Persze jól érezted magad, de attól még a szervezetnek ez stressz. Az én edzéselméletem szerint (hangoztatom) :-) bár van kivétel és ezt most nem tudom megítélni, hogy ez volt-e épp a kivétel, de szerintem nem. :-)

Nem mindig jó amit csinálsz, tudom, mert én is ilyen vagyok bizonyos téren.

És utoljára azt mondanám, hogy nem baj, ha mások másképp edzenek, mint mi, vagy mint a nagy többség. lehetnek hibáink, de ez így van jól. El lehet mondani a véleményünk, segíthetünk, és az sem baj, ha meghallgatunk másokat, és még csak nem is kötelező hallgatni rájuk.

Egy biztos, hogy nem éri meg indulatot vinni bele, azért mert valakivel ne értünk egyet.

Szerintem inkább szeressétek egymást, vagy hagyjátok békén a másikat.

Ha segíteni akartok ne úgy ahogy neketek jól esik, ahogy ti akarjátok.

És ha nem is értünk, értetek egyet a másikkal, attól még fogadjátok, fogadjuk el ő ezt most így akarja.

Sorolhatném még, de így is hosszúra nyúltam, és bocsánat is érte.

Sok szeretettel: Baddi :-)

 

 

Mamba képe

Mamba 4676 napja

Kíváncsi vagyok egyébként, hogy mondjuk Pecsenyének nyomnátok -e ilyen stílusban és őszinteséggel a véleményeteket? Vagy valami hasonló ,,nagytiszteletnekörvendőnek" ? Bizonyára nem, mert rátok ugrana az egész rajongó tábor. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy ne itt élje ki magát a ,,kicsiken" Köszönöm!

Mamba képe

Mamba 4676 napja

Nekem fáj már ez az egész. Miért nem hagyjátok végre békén? Úgy fut, ahogy akar.

monique képe

monique 4677 napja

benne volt a futások nevében is ("hőséghez szoktatás"), hogy próbáltam akklimatizálódni hozzá.. valamennyire sikerült, de úgytűnik ez nálam nem lehet teljesen megoldani..

szerintem ha jobban odafigyelsz mint pl a futás típusának neve, akkor jobban megérted h mit miért csinálok.

Hauanita képe

Hauanita 4677 napja

Móni! 
Akkor csak azt áruld már el, hogy egy héten keresztül miért futottál 30+ fokban, hosszúujjúba beöltözve, tűző napon, 180-as pulzussal, ha ájulás szélén tántorogsz a melegtől, és ez nem élmény Neked?? Aztán egyszer csak felfogom...

monique képe

monique 4677 napja

értelek de nekem nem élmény az, hogy az ájulás szélén tántorgok :) a tatai futás is szörnyű volt, pedig az messze nem volt félmaratonnyi táv.. nekem még 1:55 sem jönne össze ilyen napos időben :)

Hauanita képe

Hauanita 4677 napja

Móni!
Az a következetesség, hogy míg az edzés időpontját Te magad döntheted el (ha akarsz este is edzhetsz), de a versenyé adott. 
És egy verseny célja nem csak egy adott eredmény elérése lehet, hanem mindenféle más élmények bezsebelése is. Futottam én már 1:55-ös félmaratont pár éve hőségriadóban, pedig jobban fel voltam készülve. Legrosszabb NIKE-m lett, de jó buli volt, mert sok ismerőssel futhattam össze. :) 

monique képe

monique 4677 napja

...nojó csak előbújik a kisördög :D s bemutatok egy másik nézőpontot: abban mi lenne a következetesség hogy lehetőleg nem edzek melegben de elmegyek versenyre melegben... te ezt javaslod... hát izé:P

monique képe

monique 4677 napja

ja Hauanita, nem láttam az utolsó sorodat előbb. következetességet akkor fogsz találni, ha megérted miben gondolkodom másképp.

monique képe

monique 4677 napja

Hauanita: én nem tudok versenyezni értelmes módon ilyen időben...sajnos ez van :( hívd menekülésnek ha akarod.

Bozót: oké, azt ne vedd a szívedre :) szerintem se lehet mindenkit mindig megérteni. bár érdekes lehet.

Bozót képe

Bozót 4678 napja

Kéretik a megszólítást a nevemre redukálni. Köszi. 

Nem csak a te világodra gondoltam amúgy, de valóban, arra is. Hidd el, rendesen olvasok úgy saccperkábé első osztály óta, de nem csak ezen múlik, hogy mások indítékait, céljait, gondolkodásmódját megértsük. Anitával ellentétben én olykor beérem a tudomásulvétellel, nem próbálok mindenkit megérteni :)

Hauanita képe

Hauanita 4678 napja

Az menekül, aki azért nem fut NIKE-ot, mert sütni fog a nap. 
Arra utaltam.
Az én szemléletem szerint a hőséget nem fokozni, hanem mérsékelni kell (=vagyis én ezért nem csinálnék hőségfutást, hanem inkább a komfortérzet javítását céloznám meg a már fent említett hűtés és megfelelő frissítés alkalmazásával), az edzésintenzitást ehhez igazítani (=nem feltétlenül a legnagyobb melegekben résztávozni, ha nem bírja az ember; ill. versenyen is laza, óvatos tempót futni). Nekem ezek a módszerek segítettek, amikor olyan szituáció volt, hogy melegben "kellett" futnom/versenyeznem.
Persze az is egy megoldás, ha lemondja az ember, olyat is csináltam már.
Csak próbálok valami következetesség mentén mintát keresni, és azt nem találok, azért kérdeztem. Semmi másért. 

monique képe

monique 4678 napja

Hauanita: vizes haj, felsőtest vizezése: igen.

a hosszúujjú úgytűnik nem volt elég a naphoz. amúgy ki menekül? akkor este futottam volna.

Bozót: drágaság, azért kemény ez a világ, mert nem olvastok rendesen.

Bozót képe

Bozót 4678 napja

Anita, kemény világ ez azoknak akik mindent szeretnének érteni :))))))))))

Hauanita képe

Hauanita 4678 napja

Én meg már teljesen nem értem, miért kellett nyár közepén egy héten át minden áldott nap hosszúujjúba beöltözve hőségfutni, ha most meg ennyire menekülsz a napfénytől.
Vizes sapi, felsőtested vizezése volt közben?? Nem feltétlenül a pulzus, hanem a komfortérzet miatt kérdezem... 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4679 napja

Aranyos!

monique képe

monique 4679 napja

nem a 22 fok volt a gond, hanem a napsütés ahol volt nap.. a 22-t önmagában nap nélkül én is kellemesnek éreztem.

Feri, nem, mert van tartalék :P

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4679 napja

22 fok? hsz az kellemes hüvös idő....

Mónika drága neked az lenne a legnagyobb tragédia ha bedöglene a pulzusmérőd.....

Tündüs képe

Tündüs 4679 napja

Én megértem ezt a problémát. Bár nekem nem laza ha magas a pulzus. Egs!

faxau képe

faxau 4679 napja

Ez szerintem tök jó érzés:) Nekem is tetszenek az ilyenek! EGS!

RemAti képe

RemAti 4679 napja

22 fok? Szerintem kellemes hőmérséklet. -:) Nagyon felgyorsultál!

monique képe

monique 4679 napja

noshát, részben gáz, részben nem, ennek megfelelően kompromisszum volt ez az edzés :) ezért engedtem 175-ön túlra. de ha éreztem h a légzés változna olyanra ami máskor 175-ön túli pulzushoz tartozik, akkor visszavettem. így lett 180 körül a pulzus a futás végére. a napos részeken elkezdett magától felkúszni 185-187-ig, de szerencsére aztán mindig jött árnyék és így visszament 180 alá.

 

ja, azért mondtam h részben gáz, mert azért nagyobb stressz a szervezetnek a magasabb pulzus. de vmennyire elfogadható mértékű:)

Bozót képe

Bozót 4679 napja

Most azon gondolkodtam, valóban akkora gáz az elszállt pulzus ha amúgy érzésre, légzésre, izomzatra tök laza?

Felszerelések

Asics gel 2150 w
Egyéb Garmin FR 305