monique futás

2011.07.26 Kedd, 20:35:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:58:21

Távolság

10.32 km

Tempó

05:39 p/km (10.61 km/h)

Pulzus

Átlag
173
Minimum
0
Maximum
183

Edzésleírás

szigetre ki, ott másfél kör ill még 500m, tehát a szigeten 8km.. hogy kijöjjön  kb. 1 óra. mert annyit kellett. kb. ilyen tempóban (5:45 körül volt a cél). azt nemtudom ez hány % intenzitás, bár elvileg 75..

 

óó nagyon jól esett, lábaknak már az első 400m nagyonlaza, 5:40 volt már ott is a tempó rögtön. ritkán van olyan h már az első pár lépés után lazának érzem a 6-on belülit:) aztán végig extralaza maradt. a hídig 5:35-ben mentem, aztán igyekeztem odafigyelni h ne gyorsuljak tovább:) az 3. félkör végén az árpád híd előtt elkapott a totál runner's high ezért utolsó 500m-en már nem figyeltem semmit az órán, csak utána láttam h az 5:20 lett 181-es pulzusátlaggal. :) előtte úgy 168-171-ről ment fel fokozatosan 177-178-ra.
azt érdekes volt figyelni menet közben, h épp nem léptem át a határt ezzel a tempóval-intenzitással, mármint azt a határt, ahol változik a lélegzésem egy picit mélyebbre. nem, egyáltalán nem lihegősre, hanem picit mélyebben veszem (olyan 3/3-4/3 ritmusban, de ritkán számolok ilyesmit mert utálom). a lényeg, ez most nem volt, az utolsó 500-on kezdett volna el átmenni ezen a határon de végül is nem volt rá ideje :)
ja és azt a határt átlépve nemcsak a lélegzés változik picikét hanem a lábaimnak se olyan extralaza már vhogy a mozgás. és azt én nem szeretem annyira. (egy fura dolog, hogy viszont tovább fokozva a tempót megint kezd jól esni a tempó a lábaimnak, csak egy bizonyos közepes intenzitás mellett nem.) na erre se volt már idő az utolsó 500-on szerencsére :)

 

idő: kissé párás levegő de amúgy kellemes. biztos ettől ment fel a pulzus már az első 400m-en =P

 

ja, 1 belső út-kör 28:32, és a köv. félkör 14:04.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:58:21 10.32 05:39 10.61 0 0 183 173
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

24 hozzászólás

monique képe

monique 4713 napja

Bozót: oké akkor én nem teszek meg mindent a siker érdekében :) mindig is azt írtam és mondtam, hogy nekem élvezet ÉS fejlődés IS kell. egyik a másik nélkül kevés.

de nem is hiszek abban, hogy elengedhetetlen a kiegészítő sport a futáshoz. engem a triatlon miatt érdekel csak a bringa+úszás, nem az lesz soha a cél hogy a futás jobb legyen ezektől, hiszen inkább időt és figyelmet von el a futástől a másféle sport űzése.

Bozót képe

Bozót 4714 napja

Arra utaltam csupán, hogy aki minden megtesz a siker érdekében az nem azzal foglalkozik hogy hundert prozent élvezi-e :) 

monique képe

monique 4715 napja

Bozót, én nem vagyok 100% racionális, csak legfeljebb 90 :D tehát ha valami untat nem foglalkozom vele ha nem muszáj. az aerobik és a labdasportok is untatnak, utóbbitól speciel feláll a szőr a hátamon. az ugrókötél az érdekes lehet:P

Bozót képe

Bozót 4715 napja

Sztem lényegtelen, hogy "izgat"-e ha hasznosnak találod és kiegészíti az edzéseket. De a bringa is jó lehet, meg az aerobik, meg az ugrókötél, meg labdasportok....

monique képe

monique 4716 napja

aha ez tényleg jó válasz. engem sajna nem izgat=)

pátyalso képe

pátyalso 4716 napja

Evezőpad.

monique képe

monique 4716 napja

Anita, de jóóó, nem csak én vagyok így vele akkor :D ja, én egyelőre el nem tudom képzelni h maratont 5:20-ban fussam, de nem is menne a maraton így a pulzust nézve se :)

 

Bozót: igen, sajnálom én is. amúgy, a biciklire gondoltál?=)

Sneci-ke képe

Sneci-ke 4716 napja

egészségedre, öröm az ilyen örömfutásról olvasni

Hauanita képe

Hauanita 4716 napja

Móni! Valami hasonlót mondtam én is a múltkor, csak én úgy fogalmaztam, hogy tudok futni 5:40-ben, meg 5:00-ban, csak nálam pl. az 5:20 kimarad. Illetve nyilván tudok 5:20-ban futni (hétvégén kiderül, bár nem cél, csak el tudom képzelni, hogy a verseny egy bizonyos szakaszában épp ezt a tempót fussam, pont mert nem gyors, de nem is laza), meg a maratonjaim során is ehhez az átlaghoz voltam közel, meg ha iramjátékozok/résztávozok is, csak valahogy magától nem adódik ez a tempó sem edzésen, sem rövidebb versenyen. De anno éreztem én is hasonlót, hogy kényelmetlen. Lazának gyors, gyorsnak laza. Na, erre varrjon gombot valaki :-)

Bozót képe

Bozót 4716 napja

Azért akad ami aerob is, erősít isés nem futás :P

 

Amúgy egs! Azért sajnálom kicsit, hogy nem futunk maratont ősszel

monique képe

monique 4716 napja

oké jó az 5:00, de: 5:40-ben is jól érzi magát :))) csak 5:20-ban nem annyira:P erre lehet varrni gombot. ja és nem a kéztartás miatt :P

a keringési rendszer fejlesztése hosszú idő. nyilván már fejlődött sokat és még fog is..

aerobik nem érdekel. erősítőgyakorlatoknak meg semmi hatása, nem aerob munka.

Briel képe

Briel 4716 napja

Örülök, hogy ennyire jólesett!  Gratulálok és egészségedre!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4716 napja

Az egérnek biztos a farkára lépett valaki...

Szerény véleményem szerint azért érzi jól magát a lábad 5. -ös tempóban mert ő abban szeretne menni, és egyre hangosabban követeli a gazdaasszonyától, hogy gyorsítson...

Véleményem szerint a kiút az lenne, ha találnál egy picit energiatakarékosabb futási módot, pl. a kéztartásod stb...félreértés ne legyen nagyon pici változtatásokról van szó!!!! Jó lenne a keringési rendszer fejleszteni, hiszen a lábak bírnák a gyorsabb tempót is!

Esetleg futáson kivül mivel tudnád még fejleszteni a keringési rendszeredet, már úgy értem, hogy a pulzusemelkedést némileg csökkentsd ! Remélem, érted, hogy értem?

Esetleg megnyergelni a biciklidet? Erősítőgyakorlatok? Én ezeken elgondolkoznék, hiszen sok futónál lehet látni ilyeneket, most nem azt mondtam, hogy mindennap, de hetente 1-2 óra biciklizés, 1-1 aerobik stb...nem jönne rosszul...

Fontos, hogy olyan legyen ami nem befolyásolja a futásodat olyan értelemben, hogy nem fáraszt ki nagyon, ill 1-2 óra alatt ki lehet pihenni!

Tehát összefoglalva: a lábak bírnák a tempót, viszont a keringési rendszer fejleszteni kell, mert azok korlátozzák a gyorsaságot!

Eperszem képe

Eperszem 4716 napja

Na ez tényleg jól hangzik, úgy legyen, sok ilyet még.

trixi55 képe

trixi55 4716 napja

Köszi:) Tényleg túl bonyolult nekem ez a pulzustéma:))) Egeret megróttam:) Igen, az edzőm bekeményített, a héten 3 félmaraton, jövő héttől meg egyik héten résztávok meg tempó futások, másik héten hosszabb futik:)

monique képe

monique 4716 napja

egér meg hülye:P ne aggódj!

monique képe

monique 4716 napja

trixi55: te 169-en átlagoltál félmaratont, én átlagoltam már 192-n is. akkor azonos pulzusszám azonos terhelést jelent-e kettőnknek, szerinted? ;) gondolom a 161-ed nekem olyan 180 felett lehet picivel. amúgy, mindennek megvan a maga ideje, az alacsony pulzusnak is, meg a magas pulzusnak is :) tehát ez attól függ h mi az edzések célja.

trixi55 képe

trixi55 4716 napja

és bocsi, 5öt akartam nyomni, csak nagyon érzékeny az egér és elcsúszott:(((( nem tudom hogy lehet javítani:(((

 

trixi55 képe

trixi55 4716 napja

Monique! Most meglepődtem kicsit! Igzából a pulzuson. Úgy emlékeztem, h Te vagy (az egyik:), aki szorgalmazz az alacsony pulzuson való futkározást és ehhez ugye lassú tempót.  vagy rosszul emlékszem? Lehet. Én nem tudok pulzushoz igazítva futni és eddig az jött le nekem, h ahhoz a tempóhoz, amit én megyek, túl magas a pulzusom. most meg látom, h tul képpen nem is annyira, sőt. A tegnap előtti 21 kmemen 5'22es volt  az átlagtempó, 177 a max pulzus és 161 az átlag  a 232m-e sszintkülihez. Most akkor hogy van ez? De lehet, h a koromhoz is köze van, nekem ezn még mindig túl magas lenen? na, bocsi, egyépbként szép futás volt, gratulálok, nem rosszakat akartam itt írni, csak hirtelen ,meglepődtem. De biztos az van, h nekem még alacsonyabbnak kéne lenni. De mindegy is, úgy sem pulzus alapján futok, szóval ez csak egy hirtelen felindulásból elkövetett elméletbeli hozzászólás volt:)))

monique képe

monique 4716 napja

nem is tudtam h érdekel a pulzus:P

 

húúú bárcsak menne ezen a pulzusértéken az 5p-es áááááá de jó lenne:D jelenleg az a tempó mondjuk rögtön 179-nél kezdene, szóval tényleg elég rövid távon lenne olyan a pulzus, mint ebben a futásban..

 

a 10,6 tavaly ősszel is laza volt. aztán mikor jött a vasprobléma tavasszal akkor nem volt laza. az 5:20 tempó (vagy 11km/h felett) az ami már nem ilyen extralaza és az tavaly se volt az. fura az 5:00 az jobban esik a lábaimnak mint az 5:20-asok a fene tudja miért. csak persze a pulzus picit magasabb 5-ösben, mint 5:20-asokban.

 

melegben majd akkor futok, ha lesz meleg megint :P

 

edzésterv, nagyon szép színes, csak kapkodom a fejem. a gyorsítás a lényeg igen. ezen a héten az még nem lesz, aztán pár hétig heti 1 csak sprintelgetések aztán utána rendes résztávok. ősszel célversenyek két félmaraton meg 5km és esetleg 10km ha sikerül jól időzíteni..

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4716 napja

Viszonylag egyenletes pulzus, és a tempó is viszonylag egyenletes volt. A 10,6 km/h régebben is ilyen laza volt, vagy múlt év őszén kellett némileg erőlködni? Szerintem az 5.00-ás tempó is megy hamarosan szinte ezen a pulzusértéken, legfeljebb némileg rövidebb távon.

De én azt mondom, hogy nagyon biztatóan alakulnak a dolgok!

Szép volt Mónika!

Mi a lényege az edzéstervnek amit kaptál? Gyorsítás? Ilyen 10 km körüli távokkal?

Melegben valló futás?

monique képe

monique 4716 napja

köszi nektek!:D

amúgy akad azért máskor is örömfutás, nekem majdnem mindegyik az:) de azért intenzív runner's high mint ami ebben volt, tényleg nincs mindig=)

pátyalso képe

pátyalso 4717 napja

Gratulálok ehhez a tutiszép és jóleső edzéshez! jó az ilyet olvasni.De már az adatokat olvasva megszált a nyugalom,hogy végre örömfutásod volt:)

És dettó sok ilyet kívánok neked.

Hauanita képe

Hauanita 4717 napja

Na, ezt jó volt olvasni! :)
Sok ilyen edzést kívánok! 

Felszerelések

Asics gel 2150 w
Egyéb Garmin FR 305