monique futás

2011.07.15 Péntek, 16:08:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:30:16

Távolság

5.4 km

Tempó

05:36 p/km (10.70 km/h)

Pulzus

Átlag
172
Minimum
0
Maximum
189

Edzésleírás

na akkor ma elkezdem rendesen=) lemásolom amit egy futó csaj csinált (vmi blogban írt erről, nem ismerem), akinek szintén az volt a baja h nem izzadt, és ezért nem bírta a nyári versenyeket, rendszeresen súlyosan túlhevült. amúgy nem egy edzetlen futó egyáltalán! mondjuk én nemcsak a versenyeket nem bírom ilyen időben....

 

a lényeg, szerinte (is) be kell öltözni, az a titok... ő mondjuk eléggé komolyan veszi, egész évben úgy edz kivéve gyors futások. hát asszem én ezt nem fogom :) elvileg 1 hét után már látszik a hatása, már nem lesz kellemetlen hogy be van öltözve az ember, hanem hűvös érzés :O nehéz elhinni..

 

na jó, szóval kivonultam a délutáni napon a pályára ebben a szerelésben: sportmelltartó, atlétatrikó, vékony hosszúujjú (világos színű), fehér futósapka, kesztyű (!! vékony és rózsaszín :P ). alul egyelőre rövid futósort, mert fő a fokozatosság=)

 

indulás előtt ittam pohár vizet, és a futás megkezdése előtt 1 perccel még fél liter vizet.

 

hát, érdekes volt... tudni kell nagyon érzékeny vagyok arra mi van a kezemen, csak sokmínuszban veszek rá kesztyűt, különben túl melegnek érzem. szóval majd megőrültem attól h kesztyű van a kezemen. legszívesebben letéptem volna pár kör után :) ezt leszámítva nem is volt rossz, az szinte nem is zavart h hosszúujjúban megyek. sztem a pulzus is jobban bírta ma, pedig sütött a nap rám mint állat. pont azért is mentem ki a pályára, mert az nagyon napos, nemsok az árnyék. lehet h jó ötlet volt így felöltözni, a kesztyűt leszámítva=) talán nem vagyok reménytelen eset! ez az első eset életemben h nem borultam meg 20p-en belül a tűző napon nagyonlassú tempónál gyorsabb tempóban :)

 

ezt a kesztyűt azért megpróbálom legközelebb is, ha akkor is megőrülök tőle akkor hagyom a fenébe :)

 

abban sajnos nem vagyok biztos, hogy jó ötlet-e hogy volt még atléta a hosszúujjú felső alatt. lehet elég lenne csak a hosszúujjú meg sportmelltartó alá. vélemény?

 

azért sem vagyok benne biztos, mert ott félóránál kezdtem tényleg melegnek érezni az öltözékem. nem a kesztyűt (azt addig is :D), hanem a felsőtestemen a ruházatot éreztem melegnek. ez egybeesik azzal h a 185-öt elértem és elkezdtem lassítani. lehet a lassításnak nincs értelme, hanem ott meg kéne állni? legközelebb megpróbálok kicsit lassabb tempót tartani, mondjuk 5:40 az 5:20 helyett, hogy később jusson el 185-ig, csak ezt nehéz megsaccolni, mert ugye gyorsabban emelkedik a pulzus mint normál esetben. amúgy mára nem volt tempótervem, csak az h ne menjen fel rögtön 180 fölé a pulzus, ez rendben is volt, egész sokáig volt 170-esekben.

 

érdekes élmény volt... nem készített ki szerencsére, tegnap igen, de ma nem, főleg mert nem mentem 185-ön túlra. hazafelé a buszon már úgy éreztem h kéne megint menni este mondjuk egy lazára :)) (amúgy nem megyek, csak így éreztem :P )

 

ja, a szél nem volt állandó, csak néha volt, de akkor egész erős :) olyankor pár mp-ig igen kellemes volt.

 

a szél miatt pedig kicsit lehajtva tartottam a fejemet, hogy le ne fújja a sapkát a fejemről. egy idő után már így tartottam a fejemet egyébként is (szél nélkül is), mert rossz érzés volt felemelni. érdekes.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:05:19 0.83 06:24 9.37 0 0 156 141
00:24:57 4.57 05:28 10.99 0 0 189 178
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

19 hozzászólás

monique képe

monique 4727 napja

köszi! akkor marad az atléta=) a többit egyelőre nem venném fel, pont a fokozatosság miatt.

Bozót képe

Bozót 4727 napja

Csak érdekességképpen a szomszédból:

......ahol nem a tempó, hanem a túlöltözéses ruházat a lényeg, rajtam van 2 póló, 2 pulcsi, meg 1 szélkabát (a módszert Kónya Ákos is alkalmazta. forrás Csanya 2007 Bia 25 )  /Jaat - TT topik/

monique képe

monique 4728 napja

hát ö, nem fehér:DD

 

(de azért elég világos színű.)

 

az lehet h védett, mert talán így nem érte a bőröm a sugárzás, és talán erre vagyok érzékeny alapból nem?

 

akkor az atlétát tartsam meg alatta h melegítsen is?

 

a pulzust muszáj néznem mert különben túlzottan felmegy. egy kezdőnél is pont ezért hasznos a pulzusmérő..

 

a 30 perc sok volt szerinted?

Bozót képe

Bozót 4728 napja

Na, nem olvastam még a többi hozzászólást, lehet, hogy valakit ismétlek, bocs. Nincs rá komoly elméletem vagy ilyesmi, de én nagyon lazán kezdeném ezt a szoktatósdit, úgy mint egy kezdő futónál, nem a tempót vagy a pulzust, sokkal inkább a napon töltött időt nézve és növelgetve. A vékony fehér hosszúujjú szerintem többet védett, mint használt (használt, mint túlöltözés) 

monique képe

monique 4728 napja

én is! :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4728 napja

Tekintve hogy a te pulzusodról van szó, az csak tetőled függ!

Nagyon kiváncsian várom a folytatást!

monique képe

monique 4728 napja

Tündüs: na ez az h most nézem h Feri azt írta, facsarni lehetett az izzadságot ma is a pólójából. na nekem nem volt mit facsarni egyáltalán belőle=) hiába voltam beöltözve =)

Feri: hát de ilyen szempontból nem rajtam múlik h mennyi a pulzus :) persze ha egyszercsak azt látom h nem megy fel 185-re, ugyanolyan tempó és időjárás mellett akkor tudom h nyugodtan gyorsíthatok. szóval pulzusmérővel is be lehet ezeket a dolgokat lőni amiket írtál feljebb h hűvösebb időjárásban gyorsabban, melegebb időjárás mellett meg picit lassabban. pont ez az egyik haszna a pulzusmérőnek. a másik meg amit pár sorral előbb írtam, hogy látható a fejlődés anélkül h megpróbálnék gyorsítani, és ezzel megborulást kockáztatni.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4728 napja

Éppen ez a lényeg, hogy megcsináld ezen sebességnél, ilyen távon, ilyen melegben, napsütésben, de a pulzusnak nem szabadna feljebb menni!!!!! Esetleg jó lenne ha nagyon picit kevesebb lenne, persze ez már hab lenne a tortán.

Az izzadsággal nincs baj, hiszen a szervezet így hűti magát!

Tündüs képe

Tündüs 4728 napja

Hát erre kíváncsi leszek. Ahogy  a hortobágyi eredményemet elnézem én sem bírom a meleget, viszont úgy tudok izzadni mint egy ló...

monique képe

monique 4728 napja

de hát most is megy az olyan tempó ilyen távon ilyen melegben:), csak a pulzus felmenne 185-ön túlra, azt pedig nem akarom.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4728 napja

Nos én azt mondanám, hogy ugyanilyen hőfokot feltételezve, ugyanilyen távokat feltételezve mondjuk 3 mp-vel gyorsabb tempót diktálnék, az nagyon kicsi külömbség, viszont az jelezné, hogy javulás van a fizikai teljesítőképességben, hiszen ha nagyon picit gyorsabb tempóban, megy az ugyanolyan táv, és ugyanolyan pulzusértékeken, akkor azt jelenti, hogy a szervezeted melegtolarenciája javult, és a tempót is engedi picit növelni. Na remélem érted!

Viszont ha! nem ilyen időjárás lesz a következő alkalmakkor, akkor ha hüvösebb lesz azért kell növelni a tempót, ill esetleg a távot, hogy kompenzáld a meleg viszonylagos hiányát, ha melegebb lesz, akkor lehet némileg csökkenteni a tempót, hogy kompenzáld a túlságos meleget a maihoz képest!

Persze el lehet róla vitatkozni, hogy mennyivel....

Ezek a mai értékek fontos viszonyítási pontok!!!!!

Idővel lehet növelni némileg a távot, ill némileg növelni a tempót, de fontos a fokozatosság, és szerintem a 11 km/h környékénél felesleges gyorsabban menni, max 11-2 11,3, mint látom ma 10,99 volt, tehát szerintem a tempót max 2-3%-kal növeld de úgy kb. jó ez a 11 is, főleg ha figyelembe veszem, hogy amúgy sem szoktál gyorsan futni!

monique képe

monique 4728 napja

Bendeguz85, köszi szépen, bár már elég régóta nem volt sok eredménye:D

monique képe

monique 4728 napja

a tempót miért lőnéd be gyorsabbra, mint most? szerintem jó lenne azért ha menne 40 percig anélkül h a pulzuslimitet túllépném. most meg 30 perc sikerült így. gyorsabban menve ennyi se, legalábbis amíg meg nem szoknám a meleget.. amúgy 28 fok napon az simán megvan 35 fok nemnapos időben.....

Bendeguz85 képe

Bendeguz85 4728 napja

Mindig ámulva olvasom az edzésleírásidat. Te aztán rendesen beleástad magad a futás mikéntjébe. De meg is van az eredménye ahogy látom.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4728 napja

A tempó is nagyon szép volt!

Már a kezdet is igéretes!!!

Menni fog ez!!!!

monique képe

monique 4728 napja

hát igen, a tatánál az is lehet hogy előtte 2 hétig nem nagyon futottam így lehet a szervezetem azt a kis melegre kondicionálást is elfelejtette ami volt :) tényleg nem számítottam arra h egy 5:20-as tempótól úgy szétmenjen a pulzusom akkor ott tatán, meleg ide vagy oda.

amúgy tavaly tatán én is hasonlóan meg voltam lepődve :D akkor se bírtam a meleget, de sikerült jót futnom az akkori szintemhez képest.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4728 napja

Ez egy nagyon érdekes kisérlet, és nagyon kiváncsian várom a folytatást!!!

Vélemény: a kesztyűt én is hanyagolnám, viszont egyebet pontosan úgyanúgy, viszont a tempót abban az esetben ha nem lesz melegebb ! akkor ugyanannyira lőném be, vagy nagyon picit magasabbra!

Tehát véleményem szerint magasabb hőfokhoz, kicsit lassabb tempó

Alacsonyabb hőfokhoz gyorsabb tempót

A 4-5 alkalommal a távot némileg lehet növelni, ill a tempót is!

Napszúrásra-hőgutára nagyon vigyázzni!!!!

Az lesz majd a nagyon érdekes kisérlet, ha megint 35 fok lesz, és akkor kell majd futnod....

Nagyon kiváncsian várom a folytatást, érdekes kisérlet, nagyon jó ötlet!!!!

bibe2 képe

bibe2 4728 napja

na erre én is kíváncsi leszek. egyébként én azon gondolkodom Tata óta, hogy hogyan sikerült olyan jót futnom és biztos közre játszik, hogy azért én nagyon sokat nagymelegben futottam pl. 13,14,15 körül, mert kicsit így tudtam leadni, és lehet hogy nekem már hozzá volt szokva valamennyire a szervezetem a melegben futáshoz.

faxau képe

faxau 4728 napja

Érdekes! Kiváncsi vagyok a folytatásra! Egs!

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_2 w
Egyéb Garmin FR 305