zsolaaa futás

2011.03.06 Vasárnap, 10:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:40:43

Távolság

16.2 km Szint: 221 m

Tempó

06:13 p/km (9.65 km/h)

Edzésleírás

GÖCSEJI GALOPP terepfutó verseny Kávás, avagy első dagonyászásom a terepfutás világában :)

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=fcrhvyjflafekjsa

Nem készültem rá különösebben, és az is kérdéses volt hogy az otthoni teendők miatt el tudok e menni a tegnapi 5 órás kerékpározásom után, végülis aztán úgydöntöttem hogy dacára a jeges szélnek és a megemelkedett ébredési pulzusomnak (50 felett dobogott 42 helyett) a házimunka marad délutánra délelőtt inkább elkirándulok egyet Kávásra megnézni milyen is egy ilyen terep(táj)futó verseny. Sajnos a feleségemet nem tudtam rábeszélni hogy jöjjön el és teljesítse az 5km.es túrát viszont finom ebéd várt otthon mire hazaértem. :)

9 előtt indultam nem sokkal, sietnem kellett hogy leérjek. Szerencsére nem volt nagy forgalom és röpke 20 perc alatt lenn is voltam Káváson.

A rajthelyet nem volt hehéz megtalálnom, mert többszáz m-en keresztül út szélén parkoló autókat és készülődő futókat láttam.

 Az 55km-es távon induló egyben országos "terep ultra kupa" futóinak 9 órai rajtját sajnos lekéstem, de azért volt jópár futó is aki a rövidebb távot választotta.  A nevezést 5 perc alatt letudtam, csak az időmérő chip volt szokatlan mivel olyan vékony kötője volt hogy nem tudtam sehova rakni. gondoltam majd lesz valami áthaladós kapu ahol érzékeli ezért hogy el ne vesszen elraktam a mobilom tokjába.

Az egyik szervező srác -mint később kiderült ő Mézes Tibor / Sólyom az egész rendezvény értelmi szerzője- mondta hogy bemelegítésként fussak el a falépcsőig amit meg is tettem plusz még fel is mentem rajta. Fent a Kávási falumúzeum szép takaros parasztházai fogadtak engem. Szerencsére turista egy szál se volt, gyorsan könnyítettem is magamon és visszakocogtam a rajthoz. Pár komolyabbnak kinéző futó már nagyban készült repülőfutásokkal, gondoltam is szép halál elé nézek az elmúlt hetekben végzett 2 edzésen futott 10km-es edzésmunkáimmal végem lesz hamar.

A rajt előtt a főszervező végigmondta az utat amiből én egy árva kukkot nem jegyeztem meg szerencsére elég jól ki volt táblázva az útvonal és térkép is volt nálunk vészhelyzet esetére.

kb 20-25-en indultunk el ebből 3-4 volt nő

A rajt erős tempóban indult meg rögtön rá is álltam az élbolyra (hja verseny hát legyen verseny alapon) de ezt a tempót pár száz m-ig a falépcső aljáig bírtam csak. A falépcső az előzetes figyelmeztetésekkel szemben nem különösebben volt csúszós, elég jól sikerült felszökdelni rajta csak 1-2 ember előzött meg.

A lépcső után viszont megkezdődött a tereprallyverseny

Kegyetlenül csúszott a saras föld ráadásul az előttünk indult túrázók ki is taposták az utat plusz emelkedet is szépen. Ez azt eredményezte hogy méterről méterre szakadtam le az élenjáróktól és folyamatosan előzgettek az emberek. Az első frissítőig 3x oldódott el a cipőfűzőm és emiatt meg kellett állnom pont akkor mikor egy nekem kellemesebb tempót futó csoport elment mellettem

Az út tele volt vályúval, lyukakkal, faágakkal, gazzal (Halkan kérdem a szervezők miért nem tudták eltakarítani tegnap ?)

Az egész futás alatt 5x estem el, egyszer úgy megütöttem az oldalam hogy fájt is rendesen.

Az első frissítőnél naívan tovább akartam futni de figylemneztettek hogy álljak meg és adjam oda a dugóm. Nagynehezen kapcsoltam hogy a chiprő van szó.

Na előkerestem ez újabb fél perc volt és dugtam is a lyukba.

A következő frissítőig jeges oldalszélben haladtam feltűnt előttem egy rasztafrizurás alak. Szerencsére meg tudtam előzni és jó volt tudni a lehetőségét hogy talán nem én leszek az utolsó helyezett.

 Németfaluban majdnem elmentem rossz irányba de szóltak hogy forduljak vissza Kávás felé.

Itt erdőben haladtam lefelé, sajnos itt sem tudtam nagyobb tempót futni mert sorozatosan csúszkált a cipőm meg meg botladoztam és elestem.

Sokszor vissza kellett állni gyaloglásra mert annyira szar volt az út.

A 200m-el előttem  lévő futót próbáltam nem szem elől téveszteni de behozni már nem sikerült hiába doppingoltam magam egy koffeintablettával.

Bödén a második frissítő után végre egy kis aszfalt következett utána megint terep

Itt végleg kezdtem megunni a botladozást és abbahagytam előttem lévő üldözését Már csak annyi célkitűzésem volt hogy térd bokaficam és nyaktörés nélkül abszolváljam a mai etapot. Folyamatosan hátranézve szép kényelmesen belesétáltam a futásba, nem nagyon érdekelt hogy milyen időt fogok futni a végén. Bár az utolsó km-en a  100 perc en belüli időért rohantam de nem sikerült belül maradni e szép számon. mindegy...

A végéig le kellett ereszkedni egy rohadt meredek lejtőn átvágni magamat egy az utat teljesen elfoglaló traktoros és teherautós favágó társaságon.

A célban meglepődve vettem észre hogy jópár olyan embert sikerült megelőznöm akik lehagytak útközben. Valószínűleg eltévedtek vagy frissítettek míg én tovahaladtam.

Lenyomtam 2 zsíroskenyeret 3-4 bögre teát majd úgydöntöttem nem várom meg az eredményhirdetést hanem hazajövök.

A kapott szolgáltatással elégedetlen vagyok, máshol (Felsőhegyi futás, Szaggasd az aszfaltot) 1000ft-os nevezési díjért kap ennyit az ember. Itt 2200ft-ot fizettem és még meleg éltelt sem kaptam a végén (az is csak előnevezettelnek járt, másoknak +500ft) A chipes mérés is körülményes sokkal egyszerűbb lett volna a rajtszámfelirogatós stopperes módszer. Fura hogy a teljesítménytúrázóknak csak 600 ft-ot kellett fizetni nekem ez rejtély miért mert a chip és a rajtszám nem indokolta a futók többlet árát. (?) Az OK hogy válság van na de ennyire ?

 Féltem hogy el fogok tévedni de szerencsére helyismeret és GPS nélkül is tudtam boldogulni ez mindenképpen sikerélmény

Ennek ellenére nem sikerült túlságosan megszeretni a terepfutást úgynézki maradok az aszfaltnál és bringában is csak országútizni fogok egyenlőre.

Sokan aztmondják hogy nem szabad aszfalton futni csak terepen mert megsérül az ember térde, én erre aztmondom hogy ilyen terepen sem érdemes mert ki lehet törni az ember nyakát és komoly sérülést is össze lehet szedni!!

A cipőmről (Nike Air Alaris hiába volt az év terepfutócipőjének beharangozva ) bebizonyosodott hogy es egy rakás ...

finom talpi bordázatával ilyen utakra nem való feleslegesen van benne Gore Tex ha kicsit is saras az út csúszik mint a veszedelem.

Sajnos az én tartásom és test egyensúlyom sem jó a gerincferdülésem miatt. Lehet hogy azért estem keltem annyit (?)

 Végülis nem bántam meg hogy elmentem, elsősorban nem versenyezni akartam csak kitapasztalni milyen egy terepfutó verseny. Összességében pozitív benyomásokkal gazdagodtam, és az idő amúgy is mindent megszépít. Legközelebb valószínű túrázni fogok csak ha ilyen sár lesz

Helyezésem: 25 indulóból a 18., a kategóriában utolsó előtti lettem

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:39:23 6.9 05:42 10.51 221 0 0 0
00:33:16 5.5 06:03 9.92 0 0 0 0
00:28:04 3.8 07:23 8.12 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

11 hozzászólás

Mozg képe

Mozg 4851 napja

Gratulálok, hogy minden viszontagság ellenére végigmentél. Én előneveztem így összesen 2200ft volt a nevezés és a meleg étel benne volt. Volt szines térkép, a beérkezés után számítógépes lista a részidőmről. Szerintem a chipes időmérés jó dolog (a chip elhagyása és keresése az én bénázásom volt). A terep meg, hát a terep versenyek már többnyire ilyenek. Ehhez bizony szükséges a gyakorlott boka, erős szalagokkal. Anno 25 évvel ezelőt amikor tájfutottam és még nem volt elég erős a bokám neokoplast csíkokkal ragasztottuk be a bokánkat, hogy ne forduljon ki. Persze ez a módszer manapság már megfizethetetlen lenne. A sok terepen futás aztán megedzette a lábam. Azért ne add fel és úgysem a győzelem a lényeg.

zsolaaa képe

zsolaaa 4855 napja

Köszi faritrek!

A versenyzés része nagyon nem sikerült van mikor egy sima regeneráló futáson gyorsabban futok ennél.

Nem azt a nyomorult pár 1000ft-ot sajnálom de azt eléggé furcsállom hogy se tombola se póló nem volt.

Jó alapozást neked is!

Fari képe

Fari 4855 napja

a versenyhez grat...a nevezéshez pedig:nyiregyi vagyok,úgyhogy a versenyekre sokat kell utazni mindig..és a nevezést még bele se vettem,..2éve fokozatosan keressük a szlovák versenyeket,mert ott nincs a pénzleszedésnek nyoma..10euró a nevezés,nincs csipes időmérő,mégis mikor beérek,10perc múlva kint az eredménylista..célterületen terülj aztal,ennyi,innivaló,nasi..tavaly kassán a tombolafődijat nyiregyiek nyerték meg,egy videókamerát..itt nálunk a csúcsnyeremény szerintem egy videókamerába való memóriakártya esetleg,és akkor a szervezők már nagyon odarakták magukat..lehetne ragozni,de felesleges sajnos..jó edzéseket

zsolaaa képe

zsolaaa 4855 napja

Köszi szépen a tippet!

yeppster képe

yeppster 4855 napja

Szia,

javaslom ezt a cipőt hasonló terepre: Inov8-Mudclaw 272 A sártengert és a havat nagyon szereti ez a cipő. Ikerkaszat tanúsíthatja, hogy felfelé a sáros dombon repül a cipő, csak én fogom vissza:D:D:D

 

zsolaaa képe

zsolaaa 4855 napja

Nem rosszak ezek az ausztriai maratonok de ott is sokszor az az érzésem hogy le akarják húzni az embert ezért ha nam kapok mást csak chipes mérést sokszor be sem szoktam nevezni hanem kalóz módon végigmegyek. Persze nyugaton más az életszínvonal és az útbiztosítás is drágább biztosan. Az a gond hogy nem tudok előnevezni így általában le kell perkálni az 50 eurot amit néha sajnálok

Fizettem én már 80eurot is a Dolomitok kerékpármaratonon de ott kaptam mezt, rengeteg frissítést, sapkát, a célbaérés után bőséges kaját.

..és szlovéniában minden hétvégén rendeznek ilyen kisebb versenyeket ott sem szokott 15 euro fölé menni a nevezési díj.

A Fertő tó körre akarok kimenni május elsején végig sík csak az elején van egy komolyabb emelkedő te még sprintelni is tudnál a végén.

 

Visszatérve a nevezési díjakra el lehetne várni hogy 1000-1500 ft-ból össze tudjanak hozni egy nyomorult futó versenyt mivel itt még útbiztosítás sem volt és az önkormányzat is támogatta a rendezvényt. Néztem ezt a harkány-pécsi futást itt horror a nevezési díj kb mint egy BSI rendezvényen

Tihany kupa után egy héttel sárvári félmaraton lesz lehet elmegyek rá Nem jössz el a benzinpénz igaz sok, de a nevezési díj csak 1500/2000ft

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4855 napja

Ja az kimaradt csak a keréktáska 40-50 Euro között van.....

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4855 napja

Gratulálok,azért biztosan sokat ügyesedtél...:-)

Én meg nem is futottam ma,mert én sem tartom arányosnak a nevezési díjat a szolgáltatással....

Ellenpélda.Leitha-Berg Radmaraton 40Euro nevezési díjjal.

A szolgáltatás:

Tökéletesen biztosított verseny,3 választható táv körpályán 80,120,160km.

Nevezési szatyorban energia ital,banán,mg por,csoki,müzliszelet

A pályán verseny közben is két frissítőpont energiaitalokkal,gyümölcslevekkel,banánnal,helyi rétes szerű sütikkel,pitékkel ami hirtelen eszembe jut...

Verseny után 2pár helyi virsli,üditő,,+5 Euroért meleg hús étel

És végül jár egy mavic Hélium keréktáska, a Leita Berg nyomattal a SPONZOR jóvoltából,és még 5 Euroért megkapod a párját is.....

Idén már én is úgy megyek,mint tavaly,mikor először voltam ott a barátommal.

Szuper jó volt,érkeztek reggel a versenyzők fiataltó a 70-esekig,de egy közös dolog mindenkinél volt:

A TAVALYI KERÉKTÁSKÁKAT vette ki mindnki a kocsikból,tele volt a parkoló piros Mavic keréktáskákkal...

Leszakadtam az élről a hegyen,és lettem vagy 20.a korosztályombanvagy 50.abszolútban a 150 80km-es között,de idén is ott a helyem:-)

És szerintem aki volt már ott,az nem érzi úgy,csak befizette a nevezést,aztán le van ...rva

ikerkaszat képe

ikerkaszat 4855 napja

Nos, így lenne ötösöm a lottón... :-) Sajnálom, hogy ennyiszer estél. Hát, igen a terepfutás az egy másik világ. Egy jó cipő sokat segíthet... Mondjuk terepen jobban meg kell válogatni az időt. Pl esős, nyirkos időben, ha csúszik a föld, én nem szívesen megyek terepre. Viszont sokat gyorsultam a terepfutástól:-)

ikerkaszat képe

ikerkaszat 4855 napja

Ezek szerint nem tévedtél el. :-) Szívesen olvastam volna valami bőbeszédűbb beszámolót. Gratulálok!:-)

Felszerelések

Nike Air Alaris GTX