monique futás

2011.03.04 Péntek, 16:21:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:54:56

Távolság

9.96 km

Tempó

05:31 p/km (10.88 km/h)

Pulzus

Átlag
175
Minimum
0
Maximum
192

Edzésleírás

nos, érdekes élmény volt a mai edzés. szerintem ugyanaz történt a lábaimmal ami a félmaraton előtt is. csak most picit rosszabb:P

 

az első esetnél tudom hogy kb. 6 hét múlva már rendben voltak a combjaim. addig is futottam, edzettem, alapozás volt lassú tempóban, azt nem befolyásolta. én a hidegre fogtam az egészet, de az már egy ideje egyértelmű h nem attól volt...

 

szóval nem tudom mi az oka a jelenségnek, csak annyit tudok, hogy elmúlik idővel magától. és még annyi jellemző rá, hogy főleg a combizmokkal van a gond (főleg combfeszítő), és minél gyorsabb tempóban megyek annál rövidebb ideig bírja a combom.

 

ezért volt olyan szörnyű a múlt héten is a kb. 6 perces tempójú 17km második fele. 5:50-6p-esben olyan 1 óráig volt oké, és aztán kezdett egyre rosszabb lenni. ja, ez a másik jellemző, hogy fokozatosan rosszabbodik a helyzet. először csak nehéz menni aztán el is kezd fájni az izom és egyre jobban.

 

az okot nemtom biztosan, de szerintem ha 1 órát futok közepes intenzitáson akkor utána ha rövid távon próbálok menni erős tempót (all-out), attól lesz. mert novemberben is egy ilyen futás után jött ki (nov. 17.). meg most is a febr. 18-i sprintek után jött ki. (ja novemberben kérdeztem edzőt h mitől volt olyan fájdalmas a félmaraton, netán a hidegtől, de nem volt neki se jobb ötlete.)

 

na asszem ennyire jöttem rá ma :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:07:53 1.25 06:18 9.51 0 0 155 143
00:31:58 5.81 05:30 10.91 0 0 186 176
00:15:05 2.9 05:12 11.54 0 0 192 188
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

46 hozzászólás

monique képe

monique 4859 napja

miki: igen, ez nehéz mert minden előzetes jelzés nélkül hirtelen lett elég a combizmoknak a terhelésből.. én ezért (is) tulajdonítok neki nagy jelentőséget. a heti 21 óra edzés azért nekem durván hangzik..

tzh: köszi. amúgy azt hiszem az elég egyértelmű volt eddig is hogy többet rombolt az az edzés mint épített.....mivel 1 hét alatt sem jött rendbe a combom.

látom eredetileg olipapa erre reagálta: "Mennyi idő kell a max. pulzuson való futás (4-5 percig) utáni regenerálódásra? Múlt hét szombaton is kicsináltak, másnap is nagyon leszerepeltem (fáradt voltam). Kedden sem ment, csütörtökön már feléledtem."

max pulzuson futás??? én nem hiszem h tudok 5 percig futni a max pulzusomon. :) simán elsavasodok hamarabb mint 5 perc. amúgy nem vagyok fáradt, "csak" a combizmom fáj...

tzh képe

tzh 4859 napja

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107842126&t=9186500

 

Nem szó szerint kell magadra értened, a lényeg ott lesz valahol a "meglepődik a szervezet" 

és a:

"Valakinek elég fél óra, van akinek 5 nap kell a regenerálódáshoz.

Ezzel a manőverrel többet romboltál mint építettél, ezt remélem legalább sejted." 

 

Valami túl sok, meg is lepted a szervezeted, és lehet, hogy most épp többett rontottál, mint építettél. És több nap is kellett a regenerálódáshoz.

miki képe

miki 4859 napja

Én nem látom a nagy drámát abban, hogy csinálunk valami egzotikus edzést, mint 100 méterek vagy akármi. Lehet, hogy sok értelme sincs, de én nem tulajdonítanék neki nagy jelentőséget. Ha gondot okozott, az csak azt jelenti hogy éppen ez volt az utolsó csepp a pohárban. Csak gondoljatok bele, milyen semmiség ez mondjuk egy dombos terepen futott versenyhez képest, ahol szintén fáradt lábbal maxra futunk le lejtőkön. Az egésznek a kulcsa a krónikus túlterhelés, nem egy edzés, hanem hetek, hónapok távlatában. Ezt a hosszú távú edzésterhelést kell olyan szintre belőni, amit fel tud dolgozni a szervezet. Tudom, hogy ez nem könnyű, nálunk tapasztaltabbak is elhibázták már. Elméletben könnyű lenne, csak felére kellene csökkenteni az edzést :-) Ha futás közben valami fáj, vagy akár kellemetlen, az annak a jele, hogy valami túlterhelődött. Drasztikusan csökkenteni kell a terhelését, aztán, mikor rendben van, óvatosan növelni. De nem minden határon túl.

Éppen most néztem végig William Sichel videóit (youtube), nagyon tanulságos, hogy több korosztályos ultrafutó világcsúcsot tart, heti 80 kilométer futásból. Persze rengeteg keresztedzéssel, heti 21 óra körül van a heti edzésideje.

monique képe

monique 4859 napja

ja kimaradt: mindennap 8-10 órát alszom. a 8 a minimum:)

monique képe

monique 4859 napja

köszi mindenkinek a jóindulatú tanácsokat, stb.! nagyon sokat segítetek :)

csak az az 1 esett rosszul, hogy csak önigazolást keresnék.. nem azt keresek, vagy talán nemcsak azt..

miki: igen, én is vhogy úgy gondolom h simán jó beszélgetni ezekről :) az meg még jobb, ha segíteni is tudunk egymásnak néha.

miki, tudom h nagyon tapasztalt vagy ebben 20 év futás után. veled volt már ilyen? a döglött láb szindróma az ilyen? az normális hogy fáj is futás közben? nyugalomban nem fáj (najó most lett 1 kis izomláz a tegnapi után, ezt lépcsőn lefelé sétálva érzem).
a könnyű futás az MAF lesz, azt már most látom :)) vagyis ilyen 150-es pulzus körül.
a tavaly februári gázból is úgy sikerült kimásznom hogy márciusban végig csak MAFoztam heti 6 napot és isteni volt (csak nagyon lassú volt:) ). nem bírom amúgy elhinni hogy már megint februárban sikerült elrontani valamit. :) mert tavaly is februárban...nah mind1. akkor amúgy elég volt 3 hét MAFozás hogy kimásszak a pácból, de azért csináltam tovább h legyen egy teljes 6 hetes MAF alapozás.
(mondjuk az teljesen más probléma volt, akkoriban a keringéssel volt a baj nem az izmokkal.)

 

tzh: kíváncsi leszek olipapa megjegyzésére, előre is köszi!

 

Orbea Orca: én is úgy gondoltam hogy kemény lesz az a 12 ismétlés a 100-akból. persze azt nem tudtam hogy ez lehet belőle. sajnos halvány fogalmam sem volt, hogy ez történhet!
a tippeket pedig köszi.
a heti 2 darab 2 órás futás nekem most talán sok lenne, 1-et elégnek tartok. bár most lehet h nem lesz 1 se, mert jelenlegi állapotomban ha olyan hosszú ideig futnék az csak 7p-esben menne fájdalom nélkül. :)

 

faritrek: nem zavartál és érdekes amit meséltél. szerintem simán csak kisebbeket ver a szívem tehát nem visz át annyi vért mint vki másnak akinek alacsonyabb a maxpulzusa. legalábbis ezt mondták nekem. a másik témában, alapvetően (mivel tél van) csak D-vitamint szedek kalciummal, néha B-ket (többféle B van a csomagban).

 

Bozót: azért vontam le a következtetést mert mind a kétszer ugyanaz történt. a konkrét következtetés pedig csakis ennyi: hogy nem fogok többé a büdös életben olyat csinálni h 1 óra futás után gyors "sprintek". SOHA!!!!!!!!!
aztán ha hibás a következtetésem, ott egye meg a fene, legfeljebb erről az 1féle edzéstípusról lemaradok, na és? :D
bocs, ha kicsit durván fogalmaztam, de így érzek ezzel a sprintes témával kapcsolatban. (ha csak sima bemelegítés után csinálom az OK, de x idő futás után nem merem most már)

Bozót képe

Bozót 4860 napja

Én csak két részletet emelnék ki a saját gondolatommal kiegészítve:

- "azt még nem írta le senki h ő tapasztalt-e ilyet h 1 óra közepes futás + közvetlenül utána sprintek után pár hétre "bedöglött" az izomrostok egy része"

Ez lehet amiatt is, hogy az edzéseidet látogatók közül senki nem csinált éppen ilyen edzést.

Az is elmond valamit, ha ennyi emberből senki sem végez ilyen edzést......

 

-milyen harmadik alkalom?? kétszer csináltam. 1x november és 1x most

Mennyire érdemes igen konkrét következtetést levonni két, egymástól 3 hónap távolságra lévő eseményből?.....

 

miki képe

miki 4860 napja

Figyelj Anita, nem baj az. Ez egy játék, talán nem is azért beszélgetünk itt, hogy a végső objektív igazságot kiderítsük, nem is lenne jó tudni talán. 

Fari képe

Fari 4860 napja

magas pulzusra:van a szomszédomba egy reégi jó versenytársam(bicajos)ő neki is kb úgy üzemel a szervezete mint neked.igaz ő 42éves,de ő is elkegyeg simán 180akon,egy 4-5órás versenyen nem gond neki a tartós 190feletti pulzus se..persze nem végig...ő vele se tudtunk semmit csinálni,pedig megy 4-5órás hosszukat,csinál hegyi edzést,satöbbi,szóval az edzésfelépítése jó..amit ő észrevesz,hogy tovább tart a regenerálódása..ez lehet a kora miatt is,de azért nem sokkal több mint én,de valószínű azért mert erősebben dolgozik a szervezete..lehet elkéne mennie komplex kivizsgálásra,de szerintem minden okés lenne,egyszerűen neki ezek az adottságai.neki is terhelés után gyengébb a  pulzusmegnyugvása,emiatt most kicsit másképp kezdett el edzeni,most azt próbálgatjuk(wattmérős görgőn 1hónap alatt már látszik jó irányba megyünk e,vagy zsákutca...lehet Te is kb igy üzemelhetsz,mert végülis nem tegnap kezdtél futni nem 0 án áll az állóképességed,egész egyszerűen ilyen a szervezeted,így reagál a terhelésre...az izmod a glikogén kiürüléstől nem fájhat,attól esetleg nem bírsz menni,inkább valami túlerőltetést,vagy tápagyag-vitamin hiányt keress..próbálj ki minnél több terméket(ha van rá lehetőséged)és különböző vitaminokat..az is lehet hogy szedsz valamilyet,de az a fajta nem tud felszívódni,míg más gyártóé tuti betud épülni...ezek csak kis ötletek,elnézést ha zavartam,de ez eszembe jutott,hátha segít..sose tudni

Hauanita képe

Hauanita 4860 napja

Miki, O.O és még sokan mások!!
Vegyük már észre, hogy Mónikának nem épeszű véleményre van szüksége, hanem önigazolásra. És mivel nem azt kínáljuk, így aztán teljességgel feleslegesen tépjük magunkat. :( Én részemről befejeztem.

miki képe

miki 4860 napja

A krónikus fáradtság, a döglött láb szindróma, a túledzés különböző formái hónapok alatt épülnek fel. Magamnál azt figyeltem meg, hogy kb. két hónap erős edzés kell ahhoz, hogy kimerüljön a szervezet. És ebből nem lehet kijönni három pihenőnappal, inkább csak két hónap könnyű edzéssel. Most úgy tűnik , kicsit túlfeszítetted a húrt. Van ilyen, valahogy meg kell tudnunk, meddig vagyunk terhelhetők.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4860 napja

Mónika,én azt még el tudom képzelni,hogy az edzés utolsó harmadában valaki közel maxot menjen,de csak EGY TEMPÓBAN,aztán az időtartamtól függően 5-10 perc laza levezetés van még.

Egy viszonylag hosszú egy tempójú futásból,ahol valaki beáll mondjuk 5 perces ezrekre nem egyszerű mondjuk 4 20-asokra felpörögni,nemhogy max sebességre szakaszosan.

Sprint edzéseket mindig megfelelő bemelegítés után minél pihentebben szoktunk csinálni,ezért bringában nálunk pld úgy van beosztva,hogy mindig kedden, a hétfői pihenőnapot követően van sprint edzés.Egyébként értelmetlen.

Ha időfutamra készülök akkor szoktam olyan edzéseket csinálni,hogy akár 80-100km után az utolsó 15-30km-t síkon egy emelt állandó tempóban 90-95%-on teljesítem,aztán 5km levezetés.

Ezek alapvető edzés tézisek,aki komolyan sportol,versenyez az így alkalmazza általában keringési sportokban,ha topon akarsz lenni.

Reakcióm arra,amit írtál,hogy nekem semmi sem jó:

Fussál heti két hosszabbat legalább 2 órát,alap állóképességnek,egyik után tarts egy pihenőt.legyen két közepes futásod 1ó-1ó30,és egy pihenőnapot követően futhatsz egy gyorsító szakaszedzést melegítő futással levezetéssel együtt max egy órát,és én kezdésnek max 10-12X30-50m-es megindulásokat futnék csak,aztán vinném feljebb.Én legalábbis bringán ilyesmi rendszerben csinálom,és jól működik.

Így is kijönne heti 50-60 km,és a két pihenőnappal az izmaid is tudnának regenerálódni.

És valóban,ha nem alszol rendszeresen 8-9 órát az semmilyen sportban sem jó.

tzh képe

tzh 4860 napja

"azt még nem írta le senki h ő tapasztalt-e ilyet h 1 óra közepes futás + közvetlenül utána sprintek után pár hétre "bedöglött" az izomrostok egy része"

Ez lehet amiatt is, hogy az edzéseidet látogatók közül senki nem csinált éppen ilyen edzést.

Én is csak ötletelni tudok, de végigolvasva mondjuk kb. meg tudnám ismételni azt, amit hauanita mondott.

És meg fogom keresni Olipapa egyik megjegyzését a terepfutás topikból, mert szerintem passzolna ide. Most "sajna" indulnunk kell a Normafa 20-ra -)

monique képe

monique 4861 napja

milyen harmadik alkalom?? kétszer csináltam. 1x november és 1x most

 

nem is fogom többé:)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4861 napja

Kedves Mónika! Ha kétszer csináltad, és mindkétszer negatívum lett a dologból, akkor miért csináltad meg 3. alkalommal?

monique képe

monique 4861 napja

3-as ponthoz hozzáteszem: azt írtad sokszor futottam ilyet. nem, konkrétan kétszer futottam ilyet egész életemben, és mind a kétszer hazavágta az izomzatom egy részét hetekre. ezért találom a dolgot érdekesnek.

monique képe

monique 4861 napja

ha már tippadásról van szó, azt még nem írta le senki h ő tapasztalt-e ilyet h 1 óra közepes futás + közvetlenül utána sprintek után pár hétre "bedöglött" az izomrostok egy része?

monique képe

monique 4861 napja

köszi az aggódást neked is :)

1. a probléma akkor jelentkezett miután lefutottam a 12x100-at. előtte semmi baj nem volt.

2. nem a hideg az oka.

3. leírtam hogy miből gondolom hogy miért jött elő. 1 óra közepes tempón + sprint a végén. külön-külön nem gáz.

4. rosszul érzed a hangulat dolgot.

5. nem attól függ h mikor fekszem, világéletemben bagoly voltam.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4861 napja

Kedves Mónika! Milyen sok ember aggódik érted! Ez igen!

Az én véleményem: én is csak találgatok, csak néhány dologra felhívnám szives figyelmedet! Nem muszály egyetérteni, de lehet, hogy együtt egy szép nagy gubancot okoznak....

1. Ha jól emlékszem ezek a problémák akkor jelentkeztek amikor 85 km-et futottál egy hét alatt.

2. A problémák akkor súlyosbodtak amikor azt az 12x100 métert kellett lefutni.

3. Mindig csodálak téged, látom néha, a bejegyzések idejéről, hogy hajnali 3-kor még ébren vagy, aki ilyen nagy fizikai aktivitást vállal, annak ez helyes?

4. Pihenés/futás megfelelő mennyisége.

5. Hideg van.

Elnézést kérek, ha úgy érzed, hogy ez bírálat lenne, nem ez az érted aggódás mondatja velem.

Ragd össze ezeket, és ezek egymást erősitik, önmagában egyik sem vészes, de együtt....és véleményem szerint úgy nem is fog megoldódni a probléma, ha az egyiket kikapcsolod, korrigálod, egyszerre kell öket megoldani!

Nem muszály velem egyetérteni, de legalább gondolkodj el ezeken a dolgokon.

Glikogén: nem vagyok szakértő a dologban, csak gondolkodom, az elmúlt néhány hónapban sokszor futottál ilyet, ott nem jött elő ez a probléma. Akkor most miért jött elő? Viszont mostanában néhány bejegyzésedben, érzem, hogy sokszor már nem vagy olyan vidám hangulatú, mint még néhány hete, problémákat érzek. Mi a probléma? Futás/egyéb? Ez természetesen a te dolgod, nem kivánok beleszólni.

Összefoglalva, ez egy nagy gombolyag amit neked kell kibogozni, mi akik aggódunk érted csak tippeket adhatunk.

Nem lesz könnyű kibogozni ezt, de csak úgy tudol továbblépni a következő lépcsőfokra!

monique képe

monique 4861 napja

utálom a bort :P

meg a beragadt capslockot is :)

Gida képe

Gida 4861 napja

Móni!

SZERINTEM PIHENJ AZ LESZ A LEGJOBB !!!

26 HOZZÁSZÓLÁSBÓL 16 A TIÉD....TÉNYLEG PIHENJ, IGYÁL EGY JÓ FINOM FORRALT BORT !!! :-)

JOBBULÁST!

monique képe

monique 4861 napja

ja intervalloknál 190 fölé megy a pulzusom. és télen nem tudok intervallozni a hóban stb. a tél nekem alapozásra jó csak.

monique képe

monique 4861 napja

Orbea Orca: 175-ös pulzuson is szar volt a combomnak.... amúgy meg ritkán futok 180 felett, de akkor meg az a baj, mert akkor meg szerinted egyoldalúan edzek... ha tempósan nyomom akkor meg tuti 180 fölé megy a pulzusom, ez van ;) akkor mégis mit kéne tennem javaslatod szerint, ha az alacsony pulzusos edzéseimet egyhangúnak tartod, a magasabb pulzus meg veszélyes?

 

lassukapitany: nem tudom miért olyan hihetetlen h már elég régóta le tudok kezelni 4 futást egymás után ha abból 3 futás 7p-es tempóban van...

lassukapitany képe

lassukapitany 4861 napja

Én - bár nem vagyok valami rutinos futó - Huanitával értek egyet. Szerintem a rendszeres pihenőnap (esetleg magasabb szinten keresztedzés a pihenőnapokon egyéb izomcsoportokra) nagyon fontos része az edzésnek.

 

Valahol olvastam egy kifejezést, asszem "szuperkompenzáció"-nak hívták, nem vagyok benne biztos.

A lényeg az volt:

1. Terheld megfelelő mennyiségű munkával az izmaid, izületeid, stb.

2. Pihentesd őket, hogy tudjanak regenerálódni.

3. A regenerálódás után ismét edzés, és ezt ismételgetni.

 

- Ha sikerül a megfelelően eltalálni az összhangot a pihenési idő és az edzésmennyiség közt, akkor folyamatos a fejlődés. Minden regenerálódás után fejlettebb és fejlettebb szintre kerül a szervezeted.

- Ha túl sokat pihensz és keveset edzel, nem fejlődsz.

- Ha túl sokat edzel, keveset pihensz, akkor jönnek a sérülések, mert nem tudsz regenerálódni.

 

Remélem nem tűntem okoskodónak, csak szerintem van ebben az elméletben valami.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4861 napja

Bocs,ezt nem is néztem,csak írtam,látom,ma gyorsat futottál,és a pulzusod is fent volt.

Én nem azt mondtam,hogy ne terheld ki magad néha,mondjuk 3-4 edzésenként,ha jól érzed magadat 180-190 pulzusig,csak épp akkor lehetőleg intervall edzésben pár perces blokkokban legyen fent a pulzusod,aztán engedd vissza normál 140-160 tartományba.Amit írtam neked egyszer,hogy a 180 feletti pulzus nem egészséges,és maguk a koszorús erek nem kapnak friss oxigéndús vért az nem hasraütésből írtam,sajnálatos tapasztalat volt egy tehetséges testépítő tanítványommal.Röviden:maximális terhelésű edzést végzett minimális betegséggel,megfázással,pár tized hőemelkedéssel.

A gyakorlat:Guggolás testsúllyal,50 ismétléssel egy sorozat...Aki edzett már ilyet,valaha megcsinálta az tudja milyen,és milyen keringési rendszer kell hozzá.Ez az edzés elég volt ahhoz,hogy a jó percnyi max pulzus ami alatt a szívizomzat oxigénszegény állapotban,szinte infarktusközeloi állapotban működik egy szívizom gyulladássá fajuljon.

Akkoriban beszélgettem többet errről a témáról orvosokkal,azért nyugodtan elmehetsz bármelyik specialistához,nem fogja egyik sem ajánlani a 180 feletti pulzust tartósabban.Hiába van 200 felett a maxod.

forgi képe

forgi 4861 napja

Egészségedre!

monique képe

monique 4861 napja

orbea orca...60%-on futottam ma? igen? nem? nem... :)

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4861 napja

Móni,mánmeg az ösztönös futás,mert ez a vesszőparipám...Nézd meg a mai edzésemet,és nézd meg az előzőt pld,mekkora különbség van...

Nálad ilyen nem nagyon van,állandóan egy sebességen futsz szinte,mostanság ez a 60% os fix a nyerő az edződ szerint...

Nem csoda,ha a szervezeted tiltakozik.

A változatosság gyönyörködtet...Ha nincsenek kekaszlizott szabályok akkor szabad vagy....Egész más érzés.

monique képe

monique 4861 napja

ja azért se érzem cikinek a pihenést mert tök szívesen ülök a fenekemen egész nap a gép előtt. teljesen jó nekem az :)) nincs mozgáshiányom ha nem futok. de ha pihenés után visszatérek futni, az is tök jó érzés h na megint futok.  :)

monique képe

monique 4861 napja

nem érzem cikinek a pihenést. tök nyugodtan pihentem azt az 5 napot is. de akkor ennyi erővel a 7p-eseket is tolhatom 6p-esben ha csak heti 5 napot/5-ször akarok futni.... csak akkor az meg egy tök más edzésterv lenne...

sérüléssel kapcs. meg, baromi paranoid vagyok, ha vmi beszól tök halványan akkor én már azonnal pihenek 1 napot. annyi elég is szokott lenni.

Hauanita képe

Hauanita 4861 napja

Az én tanácsadóm mindig azt hangoztatta: "Az ember nem akkor fáradt, amikor annak érzi magát". 

De lehet, hogy a továbbiakban inkább nem próbállak meggyőzni. Majd szépen csöndben végignézem még párszor, hogyan sérülsz le időről időre. Sajnos szokva vagyok, néztem már végig nem egy ilyet :(
Figyelj oda, és vigyázz magadra, kérlek. És ne érezd cikinek pihenni...

monique képe

monique 4861 napja

na látom közben írtál :) szóval, 70%-ot egész télen csináltam heti 6 napos futásokkal, a 75%-ot pedig ősszel kezdtem. tehát ezek nekem nem vmi új tempók. és nem okozott soha gondot. a 7p-es tempó (60%) az pedig aktív pihenésnek számít. azért mégiscsak lassabb majd' 2 perccel a félmaratoni tempónál....tök más lenne ha 5:40-6:00-ban próbálnék futni, abból én se bírnék el heti 6 napot. 5-öt igen de 6-ot nem. kb. mint te.

és, az nem elgondolkoztató hogy novemberben már volt tök ugyanez a probléma? pedig akkor nem is ez volt az edzésterv. és a glikogénlemerítős sprintes futás után jött elő akkor is.

és, nem növeltem egyszerre a távot meg az intenzitást. először volt 60-70% között, csak később lett a tempózás.

még hozzáteszem, hogy nem érzem magam fáradtnak. a mai tempó is tök jól esett a fájdalmat leszámítva.

monique képe

monique 4861 napja

amúgy a pihis múlt hét hét két okból volt 1) emiatt az izé miatt, csak akkor még nem azonosítottam be h ugyanaz mint ami novemberben is volt. pl. a 6p-es tempóban a hosszúfutást (ami egy pihenőnap utáni nap volt!!!) is tönkretette.  persze szart az 5 nap pihenésre, ennek a micsodának sajnos hetek kellenek h rendbejöjjön. 2) sípcsonti izom fájt, az már elmúlt szerencsére.

Hauanita képe

Hauanita 4861 napja

Monerd: elhiszem, hogy nem gond, amíg lazákat futottál. De ha futod ezeket a 70-80%-osokat, akkor -szerintem- igenis kell(ene) pihenni előtte vagy utána. Nem lehet "büntetlenül" megúszni, ha egyszerre növeled a távot és az intenzitást is, és azt sem, ha egy félbehagyott edzéstervet gyakorlatilag egyik napról a másikra folytatsz, mintha mi sem történt volna. Elnézést, ha az érveim nem népszerűek számodra, de ezt a megfelelő mennyiségű pihenés kérdést egész egyszerűen figyelmen kívül hagyod. 

/Én részemről sose bírtam el heti 5-nél több futást; bár az is tagadhatatlan, hogy mindig is teljesen más edzésekkel működtem/

monique képe

monique 4861 napja

Hauanita: tuti nem erről van szó mert 4 futós nap nálam már elég régóta nem gond. főleg ha abból 3 nap gyakorlatilag tök laza 7p-es tempóban. nem ezzel van a baj..az 1 hét pihi előtt is megvolt ez az izomgond, mert febr. 18-a óta van meg, amióta a sprintek voltak. a sprintes futás előtt mindig simán ment a 4 nap futás a 75%/80% tempóval, nem fájt az izomzatnak! és emlékszel a félmaratonomra? ott is tök hasonlóan fájt és előtte néhány nappal játszottam tök ugyanilyen sprinteset, glikogénlemerítés után. mert direkt glikogénlemerítős protokollt csináltam. aztán a sprintes futás után a verseny előtt volt pár nap pihi ahol persze pótoltam a szénhidrátot jó alaposan. szóval a lábaim nem voltak fáradtak, úgyhogy a versenyen az első pár km még elég jól is ment, de aztán.....

Hauanita képe

Hauanita 4861 napja

Te figyu! Nálad nincs átmenet vagy fokozatosság? Vagy pihenőnap nélkül nyomod (a tapasztalatok ellenére), vagy nullázol egy hétig? Nem tudsz meggyőzni arról, hogy ez jó, és ilyenkor mindig újra aggódni kezdek érted.

Sztem egy baja volt a lábaidnak ugyanis: egy hét pihi után a 4. napi futás. Ennyi. Azt' nem kell a brainstorming. A megfejtés kulcsa a több pihenés. Illetve a terhelés/pihenés arány optimális megtalálása. 

monique képe

monique 4861 napja

ja, és azt nemtom h más hogy oldja meg az ilyen edzéseket, márpedig edző nyilván mással is csináltatta ezt az edzésfajtát, úgyhogy csak valszeg velem nincs rendben valami :)

brainstorming vége :)

monique képe

monique 4861 napja

ja ha vmi hülyeséget írtam (pl. rosszul emlékeztem valamire), akkor tessék kijavítani, nem sértődöm meg, sőt :)

monique képe

monique 4861 napja

ja a jóval gyorsabb tempónál az is gond, hogy muszáj szinte az összes izomrostot bekapcsolni hozzá. ezzel szemben ha csak ugyanazt a közepes tempót nyomja tovább az ember, akkor a szervezet szépen átkapcsol más izomrostok használatára amelyek még nem fáradtak és még sok a "saját" helyileg elérhető glikogénjük is.

monique képe

monique 4861 napja

na bocs, most még az eddiginél is "tudományosabb" leszek, akit nem érdekel, ne olvassa :), de közben eszembe jutott amit edző magyarázott nemrég vmi mással kapcsolatban.. ez is mintha ezt támasztaná alá... ott kezdődik, hogy amikor elkezdesz futni akkor először a glikogént égeted, aztán egyre nagyobb arányban zsírt is, ez eddig nem új, de ami új volt, az az hogy az izomglikogén csak helyileg elérhető, és ennek nagy része elég hamar elfogy pont azért mert a legelején használjuk legtöbbet a glikogént. aztán a májglikogént nehezebb mobilizálni, és annak részben az agy ellátása a feladata, de persze a futáshoz is elérhető ha kell. namost lehet 1 óra olyan futás után ahol relatíve kevés zsír égetődött (mivel közepes tempónál már a szénhidrátégetés dominál) ez már lehet gond hogy helyileg már nagyon kevés a glikogén egyes izomrostok közelében, hiába van más rostoknál még elég sok izomglikogén esetleg...és ebből lesz a gond ha hirtelen marha sok energiát kell termelni a hirtelen jóval gyorsabb tempóhoz...

aztán lehet h totál semmi köze ennek az egészhez. de azért érdekes...

monique képe

monique 4861 napja

azért gondolom h glikogénfüggő, mert ha rögtön a futás elején futok gyorsat attól nem csinál ilyet. csak ha előtte már mentem sokat.

monique képe

monique 4861 napja

Bozót: vmi olyasmi de nem az egész izmot. nagyon tempófüggő h meddig bírok menni. én ezért arra gondoltam hogy esetleg a gyors izomrostjaim "égetem el", mert 1 óra közepesen erős tempójú (nem erős, csak közepes, de az épp elég) futás után már azért kevesebb a glikogén és lehet a szervezetem a hirtelen nagyon gyors tempót vmi vészhelyzetnek érzékeli és mindent bevet és így szép nyugodtan elégeti az izmokat(fehérjét)? lehet nagyon hülye gondolat...de tényleg nem támadt még jobb ötletem. (ja persze edzőnek is leírtam most amiket megfigyeltem, hátha most több ötlete lesz.)

Bozót képe

Bozót 4861 napja

Szétizéli (:P) azokat az izmokat amik nem elég erősek ahhoz, hogy kibírják....hmmm?

monique képe

monique 4861 napja

ja RemAti: erősítés nem játszik mert nem az a baj. hanem vmit szétk@r a lábamban az ha 1 óra közepes tempójú futás után tolok gyors rövideket.

monique képe

monique 4861 napja

RemAti: azért nem mentem tovább mert nem akartam elesni:P

faritrek: köszi! sokat segít h már ismerős ez a dolog régebbről. így tudom hogy pár hét alatt rendbejön. addig meg futok amilyen tempót enged és addig ameddig.. a legtöbb futásom úgyis lassú tempójú

Fari képe

Fari 4861 napja

jobbulást

RemAti képe

RemAti 4861 napja

Könyörgöm azt a picit fussd hozzá. -:) erősítés. Nincs jobb hirtelen ötletem.

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_1 w
Egyéb Garmin FR 305