monique futás

2011.02.11 Péntek, 19:23:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:30:55

Távolság

15.16 km

Tempó

06:00 p/km (10.00 km/h)

Pulzus

Átlag
166
Minimum
0
Maximum
174

Edzésleírás

szigetre ki, 2 kör, és még 500m be, aztán amikor észrevettem h megvolt az 500, fordulás, aztán vissza, aztán hazafelé a szigetről.

 

picike eső az idő nagy részében, de inkább jól esett, mint zavart,  mert nem zuhogott, csak csepergett. néha el-elállt.

 

90p-et kellett ezen az intenzitáson futni, de volt egy kis különbség, ha túlságosan felment a pulzus egy idő után akkor inkább be kellett lassítanom. na ez kb. féltávnál következett be, akkor láttam 170-es pulzust, addig 5:50 körül mentem. utána 168 körül tartottam a pulzust végig, jó hír, hogy csak 6:10-ig lassult a tempó :)

 

legközelebb hosszabbat kell futni, el kell jutni a 2 óráig ezzel a tempóval meg pulzussal. na nem azt mondom hogy ne tudtam volna most 2 órát menni :), de jobb is hogy nem kellett, mert meghúztam a jobb térdhajlatom valahogy.

 

aztán vmiért jó lassan ment le a pulzus utána. de már ok.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:30:55 15.16 06:00 10.00 0 0 174 166
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

33 hozzászólás

monique képe

monique 4875 napja

amúgy ma tényleg volt erőfejlesztő futóedzésem. ... :P

monique képe

monique 4875 napja

faritrek: a 166 is alacsony nekem. nagyon messze van az erő- vagy tempóedzéstől :) és a legtöbb edzésem 150 körül van... miylen kis sérülésekre utaltál amúgy? mert ezt nem kérdeztem meg a múltkor

Fari képe

Fari 4875 napja

félreértések elkerülése miatt!!ehhez az edzésedhez írtam kommentet,és itt 166volt az átlag nem 150...jó edzéseket!!

monique képe

monique 4878 napja

fair enough :)

Bozót képe

Bozót 4879 napja

Persze, igazad van, de azért nem hordanék pulzusmérőt, hogy aztán figyelmen kívül hagyjam :P 

 

monique képe

monique 4880 napja

Bozót: még az jut eszembe, hogy szerintem nem a kütyü mondja meg, mit csinálsz hanem te magad, a te döntésed, hogy milyen pulzust akarsz tartani. bármikor eldöntheted hogy mégse tartod a pulzust. vagyis én így vagyok vele, de persze lehet h más nem így érzi.

monique képe

monique 4880 napja

Bozót: akkor te ügyes vagy :) amúgy még ha ki is tudnám menet közben tapintani rendesen, csak idegesítene az egész, ezzel szórakozni futás közben. a lélegzésem vagy a lépésszámot is utálom számolni. amúgy ami frusztrál azt valóban nem kell erőltetni! érzésre is lehet ezt az egészet, nekem is menne most már érzésre, de szeretem a számokat :)
ja, az érzésre futással csak az a baj, hogy nehéz elmagyarázni objektívan, hogy mikor mit kellene érezni, úgyhogy én hasznosnak találtam a pulzusmérőt az intenzitások szubjektív érzés alapú elkülönítésében is.

tzh: engem frusztrál a lélegzés figyelése. úgy érzem hogy ettől többé nem lélegzek spontán. én meg csak spontán szeretek :) arra meg végképp képtelen vagyok, hogy a lélegzés ütemére lépkedjek tudatosan. nyilván tudattalanul így működik, de ha tudatosan próbálnám, olyan béna és idegesítő lenne az egész.
hja, órára meg úgy nézek csakis, hogy előtte megnéztem hogy a lábam előtt stb. tiszta-e a terep. :P

tzh képe

tzh 4880 napja

A létező legegyszerűbb módszer a légzéstechnika, és annak ütemére belőni a mozgást. A légzés némiképp amúgy is összefügg a pulzussal, viszont nem frusztrál, nem órát leseget az ember (ahelyett, hogy a lába elé nézne - lásd terepen), és könnyebb is arra koncentrálni. Úgy tudom, minden harcművészet alapja is a légzéstechnika, márpedig azok közül akad párezer éves múltú is.

Bozót képe

Bozót 4880 napja

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy más ne edzzen pulzuskontrollal :) Sokaknak nagyon bejön, de tudom, hogy vannak akiket rettentően frusztrál, akkor szerintem kár erőltetni.

Bozót képe

Bozót 4880 napja

Próbáltam, sikerült.

Nem a lassú tempóhoz nem vagyok elég fegyelmezett, hanem ahhoz hogy egy kütyü mondja meg mikor mit csináljak :) A számolgatáshoz meg végképp nincs kedvem :( 

Gida képe

Gida 4880 napja

akoor....öö..  csak 219 a max :-)

monique képe

monique 4880 napja

te, a maxom nincs is 220 :P

Gida képe

Gida 4881 napja

19-ik komment író!! Nem jöttél ráá.jajj :(

Akkor a 4:30-as tempó= 220bpm  :DD

monique képe

monique 4881 napja

Gida:

most direkt bosszantani akarsz? :DD

kérdésedre válaszolva, a félmaratonon 189-es pulzussal futottam az 5:00 tempót. 4:50-es tempót 190-en.

Gida képe

Gida 4881 napja

Huhh...mi van itt...lehet én leszek a 19-ik? :))

Farinak igaza van! Ne a tempót nézd hanem a pulzust (mint midíg)

Azért megnézném milyen pulzuson futod 5percesekben a félmaratont...220bpm? :D

Én nem azt írom hogy "további jó edzést"....hanem:

További jó matekozást! :)

 

monique képe

monique 4881 napja

Bozót: igen, kell fegyelem is hozzá főleg ha a lábak éppen szállnának :) ez akkor még fokozottabban így van, ha CSAK ilyen intenzitáson fut az ember. tavaly ugye csináltam sok ilyet, ahol CSAK ilyen 153 körül futottam, és állandóan úgy éreztem hogy jaj nekem most azonnal muszáj sprintelnem egy jót főleg ha láttam egy kellemes meredek emelkedőt :). nem simán agyilag éreztem így (tehát nem unalomból), hanem egyszerűen túl sok volt az energiám, ki tudja miért ;).

az aggodalom afelett hogy sok minden befolyásolja a pulzust, szerintem túlzott aggodalom. ha valamiért másképp viselkedik a pulzus, mint normális, akkor csak meg kell keresni az okát. aztán attól függően lehet cselekedni:)

monique képe

monique 4881 napja

ja még az a vicces hogy egyrészt azt kapom itt a kommentekben h túl magas a pulzusom, másrészt azt kapom, hogy miért megyek ebben a "rémisztően lassú" tempóban (6:50). sőt, ugyanattól az embertől is megkaptam ezt a kétféle, egymásnak homlokegyenest ellentmondó kommentet :)))

monique képe

monique 4881 napja

Bozót: próbáltad már menet közben mérni? még nem találkoztam senkivel akinek ment...:P

faritrek: nem vagyok felháborodva, csak meglepődve. a pulzus nem egy abszolút szám, mindenkinél mást jelent. nekem az anaerob küszöbhöz tartozó pulzusom nagyon magas.  de megpróbálom másképp megfogalmazni: a félmaratoni versenytempóm 5:05, így sem elég lassú a 6:50? :P

dgabica: én csak azt unom hogy mindenki félreérti a pulzusom. :P kivéve edzőtanácsadóm, meg még egy-két embert. :)

dgabica képe

dgabica 4881 napja

néha úgy gondolom hogy el kellene hajítani a fr.......ba a pulzusmérőt. és csak úgy futkosni. az élvezetért.........(a kütyük lassan átveszik a hatalmat a világ fölött)

Fari képe

Fari 4881 napja

a pulzust nézd,ne a tempót.....nem a sebességed határozza meg milyen tehelést ad az edzés..úgylátom fel vagy háborodva,elnézést hogy megzavartalak..bocs

Bozót képe

Bozót 4881 napja

Miért kéne megállni a kézi méréshez?

Huanitával egyet kell értsek, engem érdekelne a pulzuskontrollon alapuló edzés, de nem vagyok hozzá elég fegyelmezett és engem is ez zavar, hogy annyi minden befolyásolja.

monique képe

monique 4881 napja

faritrek: biztos hogy ezt nekem írtad?? :P amiket futok mostanában, az nekem nagyon lassú tempó, az nem kérdés hogy rá tudok-e még pakolni az edzés végén... :P méghogy tempót/erőt edz a 6:50-es meg 6:00-s tempó és nem állóképességet...... :D

Fari képe

Fari 4881 napja

a pulzus több dolog miatt mászik el,de a 2 legfontosabb:a dehidratáció,bár ez pár kilinél még nem kéne hogy jelentkezzen,a másik az állóképesség hiánya..ha az edzés végéig tudod tartani a pulzus/ütemet,ugy hogy az állandó marad az már jó dolog..ha még az edzés végére rá is tudsz pakolni az már az állólépesség jó szintjét jelzi..szerintem kicsit erősen futsz,azért van néha kis sérülésed,mert ez a pulzus már nem állóképességet edz,hanem tempót és/vagy erőt...bocs hogy beleokoskodtam,jó edzéseket!!!

monique képe

monique 4882 napja

még a kéziről: najó, sokszoros mintavétellel valszeg az is használható. de akkor meg idegesítene hogy annyiszor állok meg. utálok megállni futás közben :))

monique képe

monique 4882 napja

még arról h sok minden befolyásolja a pulzust.. a pulzus az összterhelés mértékét jelzi,  és nyilván nagyobb a terhelés ha viszel egy vizespalackot (mondjuk nemtom miért számít h melyik kezed :)) futás hatékonysága miatt?), túl nagy terhelést meg nem akar az ember egy alacsony intenzitásúnak szánt edzésen. a másik, hogy tényleg sok minden befolyásolja a terhelést, nemcsak maga a futás, és ezt ki kell szűrni mielőtt az ember a pulzus jelentését próbálja értékelni, így nem kell aggódni ha tudjuk hogy miért magas éppen a pulzus. nálam ha elég alacsony a pulzus, akkor attól is képes felmenni, ha elkezdek egy versenyen gondolkozni, gondolom ilyenkor van egy kis extra adrenalin ami feltolja pár ütéssel. :)

monique képe

monique 4882 napja

nos, szerencsére nálam ennyire nem befolyásolódik a pulzus, ha meg mégis, akkor szarok rá. :))) azt mondjuk nem tudom h miért mászik el felfelé a pulzus, de gondolom az állóképességhez is van köze. sebaj, már megszoktam :P

nekem szinte mindegyik futás jól esik, ha alacsony a pulzusom. szóval ezt nincs kedvem beírogatni hogy hú de jól esett mert úgyis az az alap szerencsére :) ha magas pulzussal megyek, mondjuk 185, na akkor már nem törvényszerű h jól esik a futás de azért idővel abba is bele tudok szokni :). meg nagyon fontos szerepe van annak is a jó érzésben hogy milyen tempóban indulok el (bemelegedés).

a tempót nem szeretem annyira figyelni, azon túl hogy betartom az edzéstervet - mert abból teljesítménykényszer lehet. a pulzus ilyen szempontból nagyrészt semleges nekem :) (na persze a tempó VS pulzus figyelése, az már megint teljesítménykényszer-veszélyes.)

más: arról h ment volna-e és jól esett volna-e az 5:40. lehet h meglepődnél, ha megpróbálnád! az elején nehezemre esne nekem is. de úgy 10-15p után felőlem mehet 5:10-ben is, az is jól fog esni :)) persze ez feltételezi h nem vagyok nagyon lefáradva.

kézi pulzusmérés: bocs, most szövegelek egy kicsit h mi a bajom vele... szóval, ha megállok akkor nekem néhány mp alatt leesik egy kicsit a pulzus, aztán ott hirtelen még egy csomót esik szóval mondjuk az első 5mp-ben lenne megbízható a kézi mérés, de akkor meg túl nagy a hibahatár, mert 12-vel kellene szorozni a megkapott értéket, tehát egy 24bpm-es zónában bárhová eshetne a pulzus ha csak másodperc pontossággal tudunk mérni... pl. ha 15 ütést sikerült számolni 5mp alatt, már ha nem számoltam el az ütéseket, akkor 180 is lehet a pulzus, de lehet hogy 168 sőt lehet hogy 192... a 168 azért lehetne, mert esetleg elszámoltam, vagy túl hamar számoltam bele a köv. ütést. stb.
ha meg tovább várok 5mp-nél akkor már tuti túl alacsonyat mérek. meg még azt találtam, hogy ha mondjuk még csak 150 a pulzusom, akkor is nekem már nagyon nehezemre esik azt a sok ütést követni, 150 az másodpercenként 2,5 ütés...
ezen okokból kifolyólag túl pontatlannak találom az egészet, ezért sose szórakozok a kézi méréssel. (plusz még a saját bénaságom h nem mindig könnyű kitapintanom a pulzusom, főleg ha épp csak megálltam futás közben. nekem ehhez nyugis körülmények kellenek... na jó eleget írtam a dologról ;) )

Hauanita képe

Hauanita 4882 napja

A pulzusmérőm tönkrement, ha jól rémlik :S 
Meg fel is hagytam az ilyetén irányú tevékenységekkel, mert engem nyomasztott a dolog. És mivel frankón drágák ezek a cuccok, nem is tervezek venni ilyet mostanában :S

Azt tudom, hogy működik a pulzus megállás után, de azt is, hogy 1-2-vel kevesebb volt az ütés többször 15 mp alatt, 1 percen az meg már sokat számít...

Amúgy régi tendenciákra ennyire nem emlékszem. Akkor is max érdekességképpen figyelgettem, vagy próbálgattam pulzus alapon edzeni, de nagyon hamar kiderült, hogy az nem nekem való, mert semmi türelmem hozzá, meg nem is hittem benne, mert annyi minden befolyásolhatja a pulzust (fáradtság, időjárás, de még az is, hogy van-e nálam vizespalack, és hogy melyik kezemben viszem. Ez hótt komoly). Meg amint azt máskor írtam, nekem ezek a dolgok sokat elvettek a futás igazi lényegéből. Nekem egy futást ne az jellemezzen, hogy 165 volt a pulzusom, hanem hogy jól esett vagy sem. :) Meg aztán a tempó is jól jellemez egy futást, hamár ez érdekli az embert: ma pl. a 6-os tempó esett jól, és ha ütöttek volna se akartam volna mondjuk akár 5:40-ben menni. Nyilván ezek pulzusban is kijönnek, de engem az zavart, hogy mért mászik fel, ha én amúgy jól érzem magam...

monique képe

monique 4882 napja

ja és előkereshetnéd a pulzusmérőd, tök kíváncsi vagyok hogy még mindig olyan érdekes a pulzusod mint 5 éve... :)

monique képe

monique 4882 napja

izé, 166 volt az átlag, mind1 :P

monique képe

monique 4882 napja

Hauanita: az átlagpulzus 165 volt. :) a valóságban 162-168 között, aztán amikor 170-re átlagolódott a kör végén a "hegyen" felfutás :))), akkor onnantól tartottam az annál alacsonyabb pulzust. amúgy nekem a 170 még tök laza érzés, biztos vagyok abban hogy neked is :P

a pulzusmérő nélkül nem is tűnt volna fel, hogy nem 165 hanem 170.

még azt megemlíteném, hogy kézzel méréssel szerintem nem ugyanaz jön ki, mert elkezd esni a pulzus hamar megállás után.

és az sem mindegy hogy mikor méred, mert 20 perccel a futás kezdése után még bőven 165 alatt marad nekem is a 6p-es tempó. 90 perccel a kezdés után már picit magasabb, ez van.. nekem mindig elindul felfelé a pulzus, mondjuk pár km-enként 1-2 ütést megy fel, ez mindig így volt kivéve ha olyan 150-155 körül vagy az alatt tartom a pulzust. de jobb a helyzet ilyen téren, mint tavaly ilyenkor.

neked sose indult el felfelé lassacskán a pulzus így?

Hauanita képe

Hauanita 4882 napja

Bakker, ennyi futás után is 170-en tolod a 6-perces tempót? :O De furcsa...
Mert én mostanában akárhányszor belemérek a laza futásaimba (persze csak kézzel, nem kütyüvel), akkor 160 vagy alatta van a pulzus, pedig én kb 6 perc környékén vagy kicsit belül futom ezeket a lazákat. 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4882 napja

Nagyon szép távolság, és szép tempó!!! Gratulálok!!!

picikata képe

picikata 4882 napja

Gratulálok Mónika!Szép tempót mentél!

Lábikódat most kényeztesd egy kicsit... :)

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305