monique futás

2011.01.18 Kedd, 13:24:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:19:35

Távolság

3.53 km

Tempó

05:33 p/km (10.82 km/h)

Pulzus

Átlag
167
Minimum
0
Maximum
205

Edzésleírás

kellett csinálni egy 5p tesztet, mert edző azt mondta, nem stimmel, hogy úgy felment a pulzus a 4:36-os tempónál a múltkor+ miért volt olyan szenvedős az a tempó, viszont utána 2,5percig nagyon jól nyomtam 3:50-en belüli tempóban (és a pulzus se ment fel úgy). ezért azt mondta, hogy csináljam meg inkább rendesen a full 5 perces tesztet önmagában.

 

én ehhez még hozzáteszem hogy amikor a 2,5p-es futást csináltam múltkor, akkor végig úgy éreztem mintha a sprintelő izomrostjaimat használnám. mert nagyon könnyen ment, semmi savasodós érzés, és oxigénből se kellett túl sok. ma viszont nem aktiválódtak a sprintelők, meg nem is lett volna jó ötlet, mert 5 percig nem bírnám olyan anaerob módban. úgyhogy ma rendesen felpörgött a lélegzés is, a 2. kör végére. mondjuk próbáltam 3:50 alatti tempóban indulni, ami sikerült is, de aztán úgy éreztem, ez tuti nem fog 5 percig menni és lassítottam (igazam is lett, mert még ebből is lassultam utána, pedig igyekeztem).

 

viszont nem biztos, hogy jól gondolom a fentit, mert elvileg a sprintelő izomrostok nem bírják olyan sokáig, csak kb. 1-1,5 percig. én meg annál tovább mentem a múltkor és nem lassultam semmit. de lehet h ez az 1-1,5p csak egy átlag, és vannak egyéni eltérések? mert egyébként is elég sokáig bírom a sprint utazótempómmal, kb. 500m-ig. csak az a tempó nem 3:45-3:50 hanem inkább 3:10. ez meg a másik (eltérő tempó) ami miatt lehet, hogy hülyeség amit gondolok. :)

 

na és van még 1 furaság. szeptemberben is kb. ilyen tempóban nyomtam az 5p-es tesztet, sőt akkor nem is álltam meg túl hamar (erősebb voltam fejben?). :) tehát ez akkor nem változott. azóta viszont csomót javult a pulzusom az alacsonyabb tempókon, 5p-es, 6p-es, ilyenek, ami jobb versenyidőket is eredményez persze, legalábbis a hosszabb távokon... és úgy érzem, a laktátküszöbömhöz tartozó tempó is javult szeptember óta. akkor ez miért nem változott semmit? :) a résztávozás az állóképességem javította csak, a max. aerob tempót nem??? nem fordítva kéne lennie? :O pff, nem értem, sajnos... remélem edző tud rá vmit mondani.

 

jaj, még 1 jó dolog. dupla nadrágban futottam (és az egyik testhezálló, így benntartja a meleg levegőt), meg +5 fok volt, és nem volt semmi gond az izmokkal, nem döglöttek be úgy mint korábban a nagy hidegben! :) ja, amúgy nem volt akkora szél, csak néha éreztem h nagyon fúj átmenetileg.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:09:36 1.66 05:47 10.38 0 0 183 163
00:04:16 1.04 04:06 14.63 0 0 205 194
00:05:43 0.83 06:53 8.71 0 0 157 152
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

22 hozzászólás

monique képe

monique 4905 napja

ja 2)-eshez még h pont hogy nem akarom a határaimat feszegetni. én már csak ilyen nyuszi vagyok.

monique képe

monique 4905 napja

RemAti: köszi, csak, bocsi, de megint picit felületesen olvastál. :)

1) a lényeg pont az volt hogy NE AKTIVÁLJAM a sprintelő izmokat, mert aerob teszt volt, nem anaerob! a bemelegítő futás átlagtempóját pedig full felesleges nézni, mert elég sokféle tempó van benne.

2) írtam hogy nem akarok heti 7 nap edzeni, és az edzéstervben is csak 6 nap van. na persze ha alkalmakat számoljuk, az több mint 7x. de ilyen lassú tempóban nehogy már gáz legyen :DD

amúgy nem, nem szoktam erősíteni, nem is érdekel. :P

RemAti képe

RemAti 4905 napja

Nem aktiválodtak a sprintelő izmok. Esetleg a lassú futás után csinálj néhány repülőt. -:) Szóval szólj az izmoknak, hogy mit szeretnél tőlük.

Határ feszegetés? A városban nagy hagyománya van a hosszútáv futásnak. Láttam már néhány kiégetett hosszútáv futót és gyaloglót. Heti 7x edzetek. Ha célod van nem biztos, hogy ez a megoldás. Szerintem Haunita a pihenő hét alatt a terhelés csökkentésére gondol.(Kevesebb km, kevesebb futással töltött nap) Szoktál erősíteni?

monique képe

monique 4905 napja

forgi: csak edzés alatt, sőt el tud múlni, ha pár percig pihentetem: kiveszem a lábam a cipőből és öö, asszem a jó szó az, h spiccbe rakom a lábfejem egy kis időre. illetve magától is el tud múlni, megállás nélkül, ha a tempó gyorsasága nem megoldhatatlan feladat neki. (lásd balaton félmaraton.) de most nem akartam ezzel szarozni :))

Bozót: valamikor egyszer azért meg lehetne csinálni :) mondjuk egy jó kis magaslati edzőtábor, én is mennék :)))

Hauanita: 2 hétre adta meg a tervet most, szóval nincs benne pihenőhét, de ha visszanézek az előző tervekre, máskor se volt :)) csak a versenyek után voltak könnyű hetek. bár ez így pont kijön 3-4 hét edzés meg 1 hét lazára. lehet, hogy ezért van, hogy már elég régen nem éreztem szükségét egy pihenőhétnek, max 1-1 pihenőnap itt vagy ott, érzésre. itt ami fontos, h nem a pihenőnapon döntöm el h na akkor pihenés, hanem korábban - pl. ha egy futáson fájt itt-ott valami (akkor is ha elmúlik rögtön..), vagy ha észreveszem hogy már 6 napja edzek, mert egyelőre vmiért félek a 7 nap edzéstől. hmm, lehet hogy csak nem feszegetem a határaimat eléggé :).

Hauanita képe

Hauanita 4905 napja

"megkaptam most az edzéstervet is, tovább gyúrunk a lassú futásokra. :) vo2max 60%-on kell futnom heti 6 nap + 1 pihenőnap, ezen a  6napon belül pedig ha lehet akkor minél gyakrabban napi 2x 1 órát... a cél annyi km, amennyit bírok :D"

És ebben nincs semmi olyan, hogy fokozatosan növekedő heti km-számok 2-3 hétig, majd egy lazább mondjuk kb 3-4 futásos pihenőhét?
Mert én olyat is tanultam a nagyoktól, hogy nem a folyamatos terheléstől, hanem a terhelés/pihenés arány megfelelő eltalálálásától lehet fejlődni. 

Bozót képe

Bozót 4905 napja

Bocs, napi kettő :)))))

Edzőtábor? Ja, persze, bilibe lóg a kezem....

forgi képe

forgi 4905 napja

Hogy van a sípcsonti izmod? Ilyenkor csak edzés alatt ég, vagy tovább késöbb is?

monique képe

monique 4906 napja

öö, májusban hol? :)

MungDaal képe

MungDaal 4906 napja

Nagyon gyors vagy! Én viszont szívesen versenyeznék veled, mondjuk májusban! ;)

Ügyes vagy!
Egészségedre!

monique képe

monique 4906 napja

heti két óra? az tényleg smafu. :DDD

egyébként leginkább lábakra gondoltam h mennyit bírnak :)

pár hétre? edzőtábor? :)

Bozót képe

Bozót 4906 napja

Család, gyerek és ilyesmi nélkül, nem fix munkaidővel a heti két óra smafu. Persze nem cserélném le a családomat egy ilyen életmódra, de egy pár hétre klassz lenne :)

monique képe

monique 4906 napja

az amennyit bírok, az annyit tesz h amennyi edzést bele tudok rakni a heti 6 napba.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4906 napja

" a cél annyi km amennyit birok" mint a honvédségnél! " irány az ég alja! Lépés indulj!"

monique képe

monique 4906 napja

amúgy versenyzésről annyit h neked is hasonló PB-id vannak, mint nekem, nem? :)

monique képe

monique 4906 napja

KaCsa_Judit: háát, korábban is volt ilyen teszt párszor és a gyorsítóedzések+versenyek akkor még nem voltak annyira a távoli múltban :) és akkor se lett gyorsabb, sőt...lassabb is volt :D

amúgy, ősszel a résztávoknál a pulzusom nem esett igazán le a pihenők között...volt hogy csak 160-ig esett le 1 perc alatt... :P bár volt egyszer egy résztávos edzés ahol 110-esekbe, mert ott kicsit hosszúra sikerült az előírt pihenő. de a többinél nem ment le ennyire.

szóval a fentit mondta (hogy túl anaerob volt a 2,5p tesztem), meg hogy egyelőre még kicsit magas a pulzusom a vo2max %-okhoz képest (pl. 75% vo2-nél 85% max pulzusnak kéne lennie). de jobb, mint ősszel tehát javult az állóképesség.

megkaptam most az edzéstervet is, tovább gyúrunk a lassú futásokra. :) vo2max 60%-on kell futnom heti 6 nap + 1 pihenőnap, ezen a  6napon belül pedig ha lehet akkor minél gyakrabban napi 2x 1 órát... a cél annyi km, amennyit bírok :D

empirke képe

empirke 4906 napja

Kíváncsian várom mit mond az edződ. Írd majd be, légyszi.

Azt gondolom, ha majd többször csinálsz intervall futásokat (pulzus fel, le), akkor ezek a gyors futások sem tolják fel ennyire a pulzusod, de eléggé egyéni ez is persze. A résztávozásaidnál nem mindegy, hogy mennyire esik le a pulzusod a futások között.

Most a sok lassúbb, alacsony pulzus után szerintem ez a teszt nem meglepő. Ha elkezded a gyorsakat, tuti, hogy érzésre is gyorsabb lesz a tempód aerob zónában, mint ősszel.  Én legalábbis ezt remélem magamnál is :-)

Nagyon gyors vagy egyébként, nem is versenyeznék veled szívesen! :-o

monique képe

monique 4906 napja

amúgy beszéltem edzővel, azt mondja szerinte is a múltkori tesztnél nem eléggé aerob módban nyomtam. talán mert nem fejeztem be az előttte levő tesztet (2km helyett 1,2km).

monique képe

monique 4906 napja

ugyanmár 205 az semmi, az eddig mért max pulzusom 208 és még csak meg se haltam, még tudtam volna menni akkor:P (sok függ attól hogy 3 perc alatt érem el a maxot vagy 1 óra alatt... :) )

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4906 napja

A 205-ös pulzus elég brutális, igaz a gyorsaság is brutális volt!!! Gratulálok, megtaláltad a hiperűr sebességedet!

RunKa képe

RunKa 4906 napja

Egy ilyen 200 feletti pulzus láttán jól megijdenék :), de nem is tudok ilyen örült tempót, mint kiskegyed :)))

monique képe

monique 4906 napja

hát, többet akartam, csak hát... :)) de mind1, holnapra rendben lesznek a sípcsonti izmok :)

Briel képe

Briel 4906 napja

Jajj, fura volt elsőre ilyen kicsi km számot látni a neved mellett, már azt hittem, elestél...

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_2 w
Egyéb Garmin FR 305