monique futás

2011.01.11 Kedd, 19:49:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:08:05

Távolság

12.07 km

Tempó

05:38 p/km (10.64 km/h)

Pulzus

Átlag
175
Minimum
0
Maximum
184

Edzésleírás

eldöntöttem h ez a micsoda a vádlival nem olyasvalami, ami miatt ne futhatnék. :) meg amúgy is egész jól ment a járkálás utcákon amikor teendőket intéztem, mielőtt kimentem futni.

szigeten 2 kör belső úton és utána hazafelé futás.

ez elvileg 1 óra lett volna 70%-on, de azt tudtam h a hazafelé futás miatt több lesz, mint 1 óra. :) a másik meg, hogy elvileg 6:05 körüli tempót kellett volna, de 5:40 lett elég gyorsan indulás után és nem bírtam leszabályozni a lábaim, mert még ez is képtelenül lassú tempónak érződött. maguktól gyorsultak utána néha 5:30-ra amíg észre nem vettem és vissza nem fogtam magam. a 184-es max is attól van, hogy egyszer kb. 9km után véletlenül 5:15-re gyorsítottam. :)

a pulzus szerintem érdekes h ennyivel magasabb ha 70%-on túlra megyek. lehet h itt vmi változás van a metabolizmusban? :) és akkor ez a futás csak "junk mile" volt? :) amúgy érzésre ez még elég könnyű. ja, 169-ről ment 180-ig.

most a combfeszítőkben megint érzem az izomlázat. :) pedig futás előtt már csak lépcsőn lefelé volt (de ott jó erős)... :P

ja és...sssemmi hó! :DD

a szigeten (10km) pedig: 1. kör 28:30, 2. kör 27:58.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:08:05 12.07 05:38 10.64 0 0 184 175
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

20 hozzászólás

monique képe

monique 4912 napja

tzh: köszi az infót :) 6 óra alatt tényleg jó lenne! :)

orbea orca: sajnos nem figyeltem h mennyivel pörgettem a pedált a hegyen. majd ezt is megnézem :) annyi biztos hogy mentem fel picit nagyobb áttétellel is, és akkor éreztem is a combjaimban h égnek főleg nagyobb tempónál... a 120-as pulzusod valszeg tényleg kb. 145 lehet nálam.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4912 napja

Én 175 körüli maxhoz mérten hosszútávú edzéseken 120-125 közötti pulzussal megyek,ezért ajánlom neked a 140-150-et ami nekem már egy elég erős edzés lenne mondjuk 150km-re 5 órán át.

Egyébként bringán,ha magas a pulzusod,de ugyanakkor még magas a lábforgás is,90-100 akkor általában nincsen gond.Akkor van gond,amikor magas a pulzus,ugyanakkor akkora az ellenállás mondjuk hegymenetben,hogy leesik a lábforgás 80 alá.Akkor szép lassan teljesen feltelítődsz savval,a máj nem képes visszaforgatni,és vége mindennek,ende....Egy versenyen egyszer így megütöm magam,utána már nem tudok leregenerálódni.

tzh képe

tzh 4912 napja

Mondom: legutóbb két éve bakancsban 6:29 -cel hagytam el a futók célját, (de előtte kitérőt tettem finálé-sörök beszerzése okán egy kisboltban, ami 9 percembe került -) így 6:20 körül lett meg. Ha nekem az úgy sikerült, hogy akkor próbáltam ki először, engedik-e a térdek a belekocogást, illetve mennyire bírom. szigorúan csak lejtőkön, ott se mindegyiket. Nagyon reménykedem hasonló talajviszonyokban, és akkor lemegyek 6 óra alá, de szerintem te is, mert nálam sokkal jobb futó vagy.

monique képe

monique 4912 napja

hát, ha csak 650m a szint arra a távra, akkor az elég lankás szóval biztos megoldható, főleg hó nélkül :))

tzh képe

tzh 4912 napja

Azt jelenti a potya plecsni, hogy 7 órát adnak a 39,5km / 650m táv/szint mellé. Eddig 2-ből 2-szer mentem 7 órán belül a 40,5 kilis TT verzióján bakancsban. (azért a +1 kili, mert a gyalogosoknak nincs külön célvonal, hanem teljesen az iskoláig kell menni a becsekkoláshoz).

Az is igaz, hogy hó nem volt, ellenben tavaszias idő, és többnyire ideális talaj.

monique képe

monique 4912 napja

ja és hegyi bringa: itt is olyan 4-6% emelkedőn tudok vele menni a jánoshegyi úton, mert ott nincsenek autók. (legalábbis elvileg ki vannak tiltva :) ) ott amikor tavaly nyáron próbáltam, akkor a 2. legkisebb áttétellel volt kényelmes :) (majd meg kell néznem hogy ez pontosan mekkora). pulzusban meg még a (pulzusmérő szerinti) 189 is baromi jó érzés volt :) de ezt majd muszáj lesz ellenőriznem idén nyáron :)

monique képe

monique 4912 napja

tzh: :) amúgy mi az h potya plecsni? :)

lilla: persze, szerintem is marhaság, minden fejlesztő hatású lehet ;) csak eszembe jutott, hogy ez lehet az az intenzitás, amit sok edző annak hív.

orbea orca: az a 140-150 simán menne síkon bringán akármeddig (amúgy futva is akármeddig, ez egy nagyon könnyű pulzus nekem), csak a technikát kell még újratanulni. :) nagyon köszi a leírást erről, most már csak át kell vinni a gyakorlatba! :)

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4912 napja

Szia!

Hogy ne kelljen keresgélned,elnézést,nem láttam a kérdésedet,amit írtál egy edzésemhez,csak ma.

Szóval szerintem heti 2 hosszabb bringa 3-4 órában a pulzusodhoz mérten 140-150-es átlagpulzussal azért szép lassan lecsipegetne párat a max pulzusodból.

Ez azért nem lenne hátrány,mert bár én sok mindenben nem vagyok túlképzett,de úgy tudom,a szívizmot friss oxigénnel ellátó erek,a koszorús erek diasztolében,tehát a szívizom elernyedése közben telítődnek friss vérrel.Viszont ha olyan magas a frekvencia,akkor egyszerűen nem elég az idő erre,így éppúgy oxigénadósságban dolgozik a szívizom,mint bármely más izom,így pedig károsodik...

Nézetem szerint max pulzuson már közel sem elegendő az oxigénellátás,a savasodási pont felett épp úgy savasodik a szívizomzat,mint bármely más izom.

Ezért írtam 2szeres Andrásnak is,aki most spinning órákat tart,hogy én nem engednék pld aerobic órákat tartani megfelelő valódi edzőképesítés nélkül...Bárki elvégez egy 3 napos gyorstalpalót olyanoktól akik szintén elvégezték ezt már pár éve,és már lehet is gyilkolni az emberekt...Pulzusmérés nélkül,mert még arra sem ruháznak be...

A kérdésedre:

Csak nem a bal lábacskáddal van ott is gond?:-)

Legelőször a bringa ülésmagasság beállításának alapszabályai.

Akár sima sportcipőben,akár stoplis bringásban tekersz a pedáltengelyre kell esni a nagylábújj  alatti párnának,nem telitalppal tekerünk,ez nyílván alapvető az erőátvitel szempontjából.A nyerget olyan magasra kell állítani,hogy a pedálra helyezve a lábad most viszont talpközéppel akkor épp körbe tudd hajtani a pedált úgy,hogy ne emelkedjen el a talapad a pedáltól.Persze a csípőnek közben nem szabad mozognia,ezzel ne csaljunk,hogy elérjük a pedált.

Esetleg egy picit lehet lejjebb ülni 1-max 1,5cm-el,az nem baj,de magasabbra nem célszerű,mert terheli a térdet,és nálaad a bokát is.

Ha a nyereg elejétől lelógatsz egy függőt,akkor a középcsapágy/hajtómű/ közepétől olyan 4-6 cm.re kell esnie.

Arra figyelj,hogy többféle saroktartás lehetséges.

Taposásnál kemény áttételnél alacsony lábforgáson minden forgásnál lenyomod a sarkad teljes körben,nem csak az alsó ponton

Pörgetésnél könnyű áttétellel a sarok végig magasan van,így 90 feletti forgánál,de még inkább 100 felett lehet jól haladni

Körkörös hajtás semleges szinte visszintes bokatartás végig,közép állásnál arra kell figyelni,hogy a pedált hátrafelé húzzuk meg,nem felfelé,mint pörgetésnél.

Amit nem ajánlok,olyat is szoktak csinálni amatőrök,hogy házasítják a taposást és a pörgetést.Tehát általában kemény áttételt taposnak,sarok le a lenti hajtókarhelyzetben,aztán pedig fent próbálnak magas sarokkal belehúzni a pedálba....Hát,ez nem igazán működik,még inkább lassul a forgás,megnő az amplitudó,sokáig kapnak terhelést az izmok,és izületek.

Én a középső kettő,tehát a pörgetés,és a körkörös hajtás gyakorlását ajánlom neked,azok biztosan kímélik az achillest,bár a bringa közel nem terheli annyira még rossz hajtási technikával sem,mint a futás.

Én szoktam még olyat,hogy a taposást,és a pörgetést házasítom.De nem egy forgásban,hanem blokkokat csinálok.

Hegyen szoktam végezni,a végrehajtás:

-Mindkét lábbal 10.-10 tekerés saroklenyomással,taposva teljes tartományban

-Mindkét lábbal 10-10 tekerés minél magasabb saroktartással tteljes tartományban

Miért jó ez?

Mert tevődik a terhelés az izmokban,és átadva a terhelést az addig kimerült izomrostok regenerálódni tudnak.

Ki lehet próbálni,bár nem vagyok egy hegyimenő,nálam működik olyan hegyeken ahol szenvedni kell.Természetesen haladós 4-6% emelkedőkön inkább magas lábforgással pörgetve,vagy körkörös hajtással megyek.

tzh képe

tzh 4912 napja

Én ilyen perceseket csak mostanában láttam először magamnál - 500m-es szakaszok erejéig -))

Szerezd be azt a terepfutó cipőt, és a Margita Terepmaraton után potya plecsnid van

lilla képe

lilla 4912 napja

mi az, hogy junk mile!? marhaság! :)

monique képe

monique 4912 napja

Bozót: látom a másiknál h nem értetted félre. :) de akkor meg nem értem az itteni kommented :))

monique képe

monique 4912 napja

ja és valóban tisztább, szárazabb érzés, ez egy nagyon eltalált kifejezés :D

monique képe

monique 4912 napja

Cz. Ferenc: totál véletlen volt. ez a véletlen begyorsulás egy rossz szokásom :P ja és nem közeledtem a célhoz még annyira, mert utána még volt kb. 2 km hazafelé futás. kütyü nélkül nem észleltem a gyorsulást. a levegőt 195-ös pulzusig veszem orron. :)

Bozót: a vádliban nem izomláz volt. nem hiszem el, hogy te is félreértetted :P

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4912 napja

Egyetértek Judittal! Nem kérünk havat!!!

empirke képe

empirke 4912 napja

" véletlenül 5:15-re gyorsítottam" - nagyon jó! :-)

Nenene Bozót! És én is nagggyon örülök, hogy most nincs hó! Éljen a tisztább, szárazabb érzés!!!

Bozót képe

Bozót 4912 napja

Jön még hó, már megrendeltem a következő szállítmányt!   Hehe:P

Örülök, hogy erre a következtetésre jutottál. Szerintem a maradék izomláz is pikk-pakk elmúlik.

Tündüs képe

Tündüs 4912 napja

DD, semmi hó, most jön  a Te időd!!!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4912 napja

Ha mindkét kőr 5-5 km volt, akkor a sebességed: 10,5 km/h, ill. 10,7 km/h vagyis elég gyors, a 2. körben csak a lábaid okozták a begyorsulást, vagy némileg szándékos is volt, a cél közelében? Észlelted, hogy gyorsultál, ketyere nélkül is? Végig bírtad a levegővételt orron keresztül? De a táv is elég szép volt! Gratulálok!

monique képe

monique 4912 napja

köszi :) örülök h elmúlt!

pátyalso képe

pátyalso 4913 napja

Végre futottál egy jóérzésűt:)

Nekem a derekam és a vállaim fájtak vasárnap óta de már elmúlt/a hátizsákos palacsitacipelés,kombinálva  popóncsúszás karralfékezéssel a szakadék szélén hátrányai/:))

Felszerelések

Asics gel 2150 w
Egyéb Garmin FR 305