monique futás

2011.01.10 Hétfő, 19:12:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:45:02

Távolság

7 km

Tempó

06:26 p/km (9.33 km/h)

Pulzus

Átlag
158
Minimum
0
Maximum
176

Edzésleírás

mivel ma már megvolt az "erő" a bal vádliban sétához, kimentem egy laza regenerálódós kocogásra baromi nagy párában/ködben. :) (1 kör "fel-le" meg 1km "le" és onnan 1km vissza.)

az elején elég fura volt a futás, mert a combfeszítők elkezdtek fájni jó erősen (semmi vész, csak izomláz). kis bemelegedés után 7:xx tempóban mentem 133bpm körül, mert ez esett jól :) aztán le kellett venni a polár pulcsit, ehhez pár pillanatra meg kellett állnom, na megállás után már nem volt meg az izomláz, és ment gyorsabban is és jól esett :)

a végére felment a pulzus 165-170 közé, akkor visszajött egy kis izomláz, de nem lassítottam, mert így is jól esett :) a legvégén vhogy begyorsíthattam (megálláskor volt a 176-os max), de végig figyeltem hogy nagyon könnyed tempót menjek csak.

megállás után azért pár percig a bal vádli megint elvesztette az "erőt". ezt nemtom megfogalmazni ennél jobban...nem megy a sétánál a lendületes talajról való elrugaszkodás ilyenkor, főleg hegynek felfelé. ilyenkor nem fáj, csak nem megy (na jó, ha nagyon erőltetném a lendületeset akkor lehet fájna is). jobb lett hamar, de azért nem százas most se. naa, múljon már el ez a szar :P pedig már nincs hó a rekortán pályán, tehát csinálhatnám a tempós tesztet. de csak akkor fogom, ha ez az izé lenyugodott.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:45:02 7 06:26 9.33 0 0 176 158
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

27 hozzászólás

monique képe

monique 4912 napja

Bozót: hm, ezt most olvasom, akkor mégse értetted félre :)) valóban nem ilyesmi volt. fogalmam sincs mi volt ez :) most már majdnem teljesen eltűnt.

Orbea orca: nem baj a sokat írás, szeretek olvasni. :) érdekes h bodybuildingben ennyit kell pihenni. a futásnál meg lehet csinálni, hogy nem pihen az ember 2-3 napot. mondjuk lehet pihenni és a többi időben bicikli+úszás, de most inkább futok, miközben igyekszem óvatos lenni. :)

Bozót képe

Bozót 4912 napja

Klassz, hogy mindenki jól hozzászól az izomlázhoz, izomhúzódáshoz, satöbbihez, de ha jól fogom, Monerdnek nem ilyesmi gondja lehet(ett) azzal a vádlival. Mert azért egy húzódás fáj, egy gyulladás szinte folyton fáj, az izomlázat meg azért talán már megismeri :P

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4912 napja

Én is ugyanezt vallom..Bár bevallom,amikor keményebben edzettem csak bodyt nem igazán edzettem keringési sportot.Mondjuk az átlagtól eltérően aki edzi a szokásos 4-6x8-10 egyenes edzést,és jó esetben egy évben egy-két hónapot megpróbált "leszálkásítani"általában kevés sikerrel,addig én elég sok intenzívebb,keringést is fejlesztő súlyzós gyakorlatot csináltam.

Például elmaradt izomcsoportok specializációja:2 nap egy nap szünet,2nap 2 nap szünet beosztásban délelőtönként 1óra Vádli-Has mindegyikre 3-4 fajta gyakorlat váltva non-stop pihenés nélkül.Így egy állandó emelt keringésen égettem zsírt az mellett,hogy javítottam a gyengébb izomcsoportjaimat.Aki elhanyagolja a has edzését,mindig az edzés végére hagyja,aztán persze akkor meg már elhagyja annak ajánlom,hogy tegye be nyugodtan a hasgyakorlatokat valamelyik izomcsoport sorozatai közé a szünetekbe.

A hasizom gyakorlat alatt a dolgozott fő izomcsoport simán rápihen az újabb sorozatra.

Épp ez műkódik a multisportolással is szerintem is.

Nálunk bodyban mint írtam már tapasztalat szerint 48-72 óra kell az alkattól,adottságtól,anyagcserétől,hormonrendszertől,terheléstől,stb

függő regenerációra.Ezért általában egy adott izomcsoport edzését 2-3 nap szünet kell hogy kövesse.A sűrűbb terhelés miképp Miki is mondta nem ad időt arra,hogy a mikroszakadások rgenerálódjanak,így újra sérülnek...Ha túl sok idő telik el az edzések között a ma divatos minden nap csak egy izomcsoport,így egy hét!!!!marad ki két edzés között az pedig már szinte első terhelésként hat az izomra,ami addigra már nem a hypertrófia irányába indul,hanem inkább leépíti magát,hisz nincs rendszeres terhelés,nincs rá szükség...

Tehát optimális pihenő időszakokkal kell edzeni.Akár egy féle sportot,akár többet végzünk.

A különféle mozgások,terhelések váltogatásával elkerüljük "kedvenc-rettegett"sérülési formámat,a sok ismétléses sérülést-gyulladást,ami ha idült lesz,akkor aztán vakaródzhatunk...Mert mást nem igen fogunk tudni csinálni.

Érdekes,sokan csak ilyankor keresnek másik sportot,mozgást amikor már késő...Ha már eleve így edzettek volna,akkor valószínűelkerülték volna asérülést.Legyen mindenki nyitott,ne korteskedjen az mellett ,hogy csak az ő választott sportága a legjobb,legkeményebb,mert az nagy hiba.

Elég öreg vagyok már,hogy ennyit írjak....A fiatalok vagy elhiszik,vagy nem amit hablatyolok,de ha majd ennyi idősek lesznek,akkor maguknak is azt fogják bevallani:Basszus,most már annyi mindent tudok,érzem,mire,hogy reagálok,mi az én igazi utam az edzésben...Ha mindezt tudom már fiatalon hú de jó lett volna,nem csinálom azt a sok marhaságot,baklövést...Ha visszamehetnék most újra akkor sokkal intelligensebben edzenék,,,Ez persze rám is érvényes.

monique képe

monique 4912 napja

multisportolás: hú, hát tavaly nyáron én csúfosan beégtem vele :) de tervezem idővel (úszás, bicikli). biztos hogy menni fog egyszer.

a sörtől sajnos hányok :P

miki képe

miki 4913 napja

Valamennyire a (mikro)sérülések is specifikusak. A futással szerzett, a kellemesnél erősebb izomlázra én nem tartom jó ötletnek, ha ráfut valaki, viszont egy ésszerű mértékű erőedzés vagy bicaj jót tesz neki. És fordítva, az erősítésből szerzett izomlázzal lehet futni, még ha furcsa érzés is, amíg bemelegszel. Én egyre inkább úgy érzem, a multisportolás a tuti, minél színesebb az edzésnapló, annál többet lehet edzeni büntetlenül. Már feltéve, ha valaki úgy általában szeretne fitt lenni, nem pedig egy speciális területen, mint mondjuk a futás vagy a testépítés önmagában.

 

P.S. Lehet, nem jót iszol, hiába sokat. Sört kell :-)

monique képe

monique 4913 napja

köszi!

orbea orca: ezt nem érzem. akkor ezek szerint nem lehet húzódás. azt nem értem hogy pl. a strandpapucsban mindig működik rendesen az izom (akármelyik izom is legyen az.. de pl. hátsó sípcsonti izom...?). :) más helyzetekben meg hol igen hol nem.

Crusader képe

Crusader 4913 napja

Jobbulást! És nem itt műteni:)

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4913 napja

Minden húzódást érzel.

A kisebbeket,kisebb izomkötegekben persze kevésbé,és általában inkább csak bizonyos mozdulatokra,szögekben.

Egy erősebb húzódás szintén így mutatkozik,jellemzően nem egyforma a fájdalom erőssége mozgásra,és itt már erősen nyillal is,ami szinte azonnal blokkolja a mozgást.

Gyulladásokra jellemzőek inkább a folyamatos,tompa fájdalomérzés nem csak mozgásra,hanem állandóan.Ezért gondoltam én esetleg egy érgyulladásra,ami által a keringés gyenge az izomban,így nyílván nagyon lelassul az anyagcsere az izomban,ezért mindenképp meg kellene nézetni dokival áramlásmérővel,és kizárni ezt a lehetőséget,mert ez nem játék.

Exfeleségemnek volt gyszer,pedig igazán nagyon sportos volt,egészséges,jó formában,de örökletesen is lehet ilyen gond.

monique képe

monique 4913 napja

orbea orca: köszi a tippeket. :) az lehet h nem fáj egy húzódás? hm, gyulladás? :S annak milyen tünete van még? :O nem szedek semmilyen szart:P és sokat iszom.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4913 napja

Kontárként:Sérült izmot nem nyújtunk,alapszabály.Főként nem a szokásos bevett módszerrel,szép egészséges rángatásokkal.

Az izmokat,ha nyújtok 15-20mp előfeszítés után 20-30mp-ig nyújtok a fájdalmas véghelyzetből kicsit visszaengedve az izmot,amíg nem a szétszakadok érzés dominál,hanem egy enyhén kellemetlen fájdalom,és inkább arra figyelek,hogy próbálok teljesen ellazulni aztán egy kis lelazítgatás-rázogatás.Ez 2-3x ismételve.

A sérülésed mivel csak balláb érdekes,mert  a túra magyarázhatja az erős túlterhelést,de mi van a jobb lábaddal?Semmi...

Egy erős húzódás lehet,egy melegen nem érzett rossz lépés következményeként...Esetleg keringési probléma,egy mélyvénás gyulladás,ami lehetséges,ha esetleg fog.gátlót szedsz,kevés folyadékbevitellel tud ilyet okozni...Doktor bácsihoz elsántikálnék,bár én sem szeretek.

Jobbulást.

monique képe

monique 4913 napja

Crusader: hát masszázs közben eldöntöttem, hogy ha szülök akkor azt csakis érzéstelenítővel. :) utána nem azt mondom hogy fájt, hanem furán "szét akart szakadni" a vádli, ha mezítláb sétáltam a lakásban. egy picike fájdalomérzettel járt ez az érzés.

Bozót: nyújtás, ha fáj, akkor nekem nem lazul el tőle az izom tőle, és nem tesz neki jót vagy legalábbis nem tűnt fel semmi pozitív hatása... nekem csak az a fajta nyújtás szokott segíteni, ami rendkívül enyhe, ugyanakkor sokáig kitartott nyújtás. annak VAN pozitív hatása. de ennél a "problémánál" nincs semmilyen hatása, próbáltam.

Czeglédi Ferenc: a vádlimban nincs és nem is volt izomláz. rendben? :P
a combfeszítőben volt csak, az meg nem akadályozott a mozgásban.

amúgy köszi kérdésed, de nem múlt el. csak annyit találtam ki, hogy az egyik strandpapucsomban feléled az izom(vagy akármi), úgy megy rendesen a járkálás. :) de papucsban nem megyek ki az utcára. :) na és ez a papucs minden,csak nem sima talpú, és ebből rájöttem, hogy mezítláb/normál cipőben is valamennyire feléleszthető az izom, ha erőltetem a külső talpélen sétálást vagy mi... csak ez meg fárasztó :)

szóval vmi nincs a "helyén", ettől futni még lehet, csak a séta a szívás. az ilyesmin segít a masszázs, hogy helyrebillenjen?

Bozót képe

Bozót 4913 napja

Azzal pedig nem értek egyet, hogy ha masszázs közben/után fáj akkor azt rosszul csinálják. Azért ennyire nem leegyszerűsíthatő.

Bozót képe

Bozót 4913 napja

Honnan tudod, hogy a fájdalomféle azt jelenti, hogy nem tetszik neki? Mármint attól hogy a nyújtáskor húzódik....épp azért nyújtjuk, hogy nyúljon :)    De mindegy tényleg, te érzed. Csak az alapján írtam, hogy a múltkori masszázsnál mennyire feszes volt. 

 

Ferenc, a tejsav csak egy részlete a sztorinak.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4913 napja

Ha jól tudom az izomláz azt jelenti, hogy túlsok tejsav molekula halmozódik fel az izmokban, ez túl nagy igénybevétel esetén szokott bekövetkezni. A szervezet, pontosabban a vérkeringés ezt 1-2 nap alatt elszállítja, viszont ha némi nem eröltetett mozgást végzünk akkor a keringés felgyorsul, és hamarabb elszállítódik, =hamarabb elmúlik az izomláz érzés! A dolog picit hasonlít arra mikor elgémberedik a kezed a hidegtől nem meleg vízbe kell tenni, hanem hidegbe!

Más kérdés, és ebben igazat adok némileg Móninak, hogy kinek van kedve hatalmas nagy izomlázzal mozogni. Viszont itt ütközik az észszerűség, és a fájdalomérzet.

Javaslom próbáld ki, hogy saját magadnak masszírozod meg a lábadat?!

Remélem, hogy mára már elmúlt, és tudol este futni?

DE AKKOR IS HATALMAS NAGY DOLGOT CSINÁLTÁL A FUTÁSSAL!!!

Crusader képe

Crusader 4913 napja

Félsz a masszázstól? Fájt utána? Akkor egészen biztos, hogy valamit rosszul csináltak. Engem gyakran, szakavatott kéz masszíroz meg és nagyon jó hatással van rám. Szerintem próbálj találni egy másik masszőzt, tuti segíteni fog!

monique képe

monique 4913 napja

találtam egy jobb leírást a probléma kifejezésére=) nem megy a bal sarok emelése, ha rajta van a testsúlyom egy része a bal lábamon. ha nincs rajta semennyi súly, akkor megy. fogalmam nincs melyik izom működésképtelen ilyenkor :P de valszeg a vádli egy része.

és futáshoz ez nem kell annyira, sétához igen, az ellépés előtt amikor elkezdeném a sarkam emelni, úgy hogy még nem léptem el, az nem működik mindig. grrr.

az a vicces megfigyelésem akad még, hogy a futás után voltam kint kajáért, és egész jól ment a séta már, de átfutottam a zebrán, tehát pár méter futás. utána rögtön bedöglött a mechanizmus megint egy időre. amúgy üldögélés után jó egy darabig, aztán néha bexarik megint.

monique képe

monique 4913 napja

a masszázstól azért félek mert amikor próbáltam, utána úgy éreztem 1-2 napig gyalogláskor (főleg mezítláb) hogy mindjárt elszakad vmi a vádliban, nem volt túl kellemes érzés :) (futáskor amúgy nem éreztem ezt.)

monique képe

monique 4913 napja

RemAti: feladom... a vádli és a combfeszítő két külön izom. csak az utóbbiban van/volt izomláz. és az nem is akadályozta a sétát.

Bozót: a nyújtás nem tetszik neki. masszázs? passz..félek tőle.
az elrugaszkodásról: igen, valóban emelkedőn kell a legtöbb belőle tehát ott a legrosszabb... a sima séta nálam 9p-es körül van, oda is kell egy kicsi erő. de lehet hogy rossz a gyalogló formám/stílusom :) de még ha nagyon lelassítok akkor is kell egy kis ellépés. el lehet ugyan kerülni azzal, hogy a combfeszítővel emelem a lábfejem gyalogláskor, de az meg már bőven a sántikálás kategória. szerintem. nekem nem természetes érzés.

Bozót képe

Bozót 4914 napja

Alapból én is a másnapi átmozgatásra szoktam szavazni, de mindenki saját maga érzi legjobban, hogy mi esik jól. Így látatlanban és tippelve (a korábbi infók alapján) azt mondanám, hogy egy masszázzsal-nyújtással tettél volna legjobbat a vádlinak (de persze tévedhetek, nem az én lábam :P )

Az elrugaszkodás részét én se nagyon értem - max emelkedőn van erő nálam az ellépésben - de bizonyára csak nem jól értelmezek valamit.

RemAti képe

RemAti 4914 napja

Ezt írtad:az elején elég fura volt a futás, mert a combfeszítők elkezdtek fájni jó erősen (semmi vész, csak izomláz).

Ezt tényleg nem értem: 

asszem azért nem érted mert nem érted hogy az "izé" NEM IZOMLÁZ. az csak a combfeszítőben.

Hidd el tudom mi az izomláz. -:) Volt idő mikor komolyan sportoltam. -:)  Életem első félmaratonja után haza mentem 2 órát aludtam utána pedig mentünk sétálni. -:) Domonyvölgy után is volt séta. -:) 

 

monique képe

monique 4914 napja

asszem azért nem érted mert nem érted hogy az "izé" NEM IZOMLÁZ. az csak a combfeszítőben.

monique képe

monique 4914 napja

ha ez az izé van, akkor se lassan se gyorsan nem megy a séta rendesen.  csak sántikálva. :P

monique képe

monique 4914 napja

de ha NEM TUDOK sétálni akkor hogy????

RemAti képe

RemAti 4914 napja

A séta is jó!(Nekem bejött.) Persze nem kell "rohanni közben". -:)

monique képe

monique 4914 napja

ja..érdekes módon a futás jobban megy ilyenkor, mint a séta :)) viszont attól lesz rossz a séta. tehát mégse kéne erőltetni a futást. mittomén. :)

monique képe

monique 4914 napja

a "másnap" tegnap volt, de akkor nem ment a vádli miatt a séta sem túl jól. ezért nem tartottam jó ötletnek a futást.

RemAti képe

RemAti 4914 napja

Tökéletesen fogalmaztál.("bal vádli megint elvesztette az "erőt".) Azt elfelejtettem írni a múltkor, hogy másnap egy lazát kocogj. -:)

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_2 w
Egyéb Garmin FR 305