monique futás

2010.12.14 Kedd, 13:18:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:43:03

Távolság

8.81 km

Tempó

04:53 p/km (12.28 km/h)

Pulzus

Átlag
172
Minimum
0
Maximum
195

Edzésleírás

ahogy írtam az edzésszakaszoknál is, nem tudom mennyire volt ez hasznos, mert csak a lábaimnak volt nehéz, de amúgy annyira nem volt vo2max érzés, mint ősszel volt.

 

elvileg ezen a héten túl még 2 hétig van gyorsítóedzés. de nem vagyok benne biztos, hogy képes leszek rá, mert ebben a hidegben sikerült majdnem meghúzni mindkét combhajlítót, vagy nem tudom. időnként fájtak kicsit de aztán elmúlt aztán megint előjött, aztán elmúlt. a levezetős futás közben is kb. ugyanez volt. hazaértem, azóta még nem éreztem semmit ott. akkor ez micsoda?

 

ja meg a tempót se tudom annyira tartani, hiába van 2 nadrág. (igaz, az átlag jobb lett, mint 4:15, legalább ez vigasztal. :P)
jó biztos az se segített, h nem a pályán nyomtam hanem ócska úttesten... :P
nade, ez azért is érdekes, mert már tényleg nem fáztak a lábaim a 2 nadrágban. sőt sapka is volt meg kesztyű is, és felül 3 réteg amiből a legfelső egy vastag polár és nem volt melegem! :) eddig még sose öltöztem be ennyire! de mégse megy jól ez a tempózás, tökmind1 mennyi a ruha, nem tudom becsapni vele a lábaimat h nincs is olyan hideg.

 

úgy tűnik, hogy ebben a hidegben az 5p körüli tempó vagy kicsit azon belül még megy, mert a 3x10 perces edzéssel nem volt semmi gondom, de ezek a gyorsak már nem annyira jók. nemtudom, kéne keresni vmi beltéri pályát, vagy kérek másik edzéstervet. nem akarom tényleg meghúzni az izmaimat.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:10:24 1.9 05:28 10.96 0 0 182 167
00:20:22 4.93 04:08 14.52 0 0 195 173
00:12:17 1.98 06:12 9.67 0 0 177 168
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

40 hozzászólás

monique képe

monique 4940 napja

pffúj, az is döntött? akkor hagyjuk:P azért mesélj majd h milyen volt, ha elmész.

daddy képe

daddy 4940 napja

Igen, bár engem is egyre kevésbé érdekel!

Körülményes a belépő!

Lehet nem lehet a belsőben futni, meg ilyenek!

monique képe

monique 4940 napja

hát ha az is döntött akkor nem érdekel az a pálya :D ha elmész kipróbálni, majd megírod? :)

daddy képe

daddy 4940 napja

Bár lehet az is döntött!

http://beacatletika.atw.hu/foto/foto_fedettifi10/content/bin/images/large/DSC03951.jpg

 

daddy képe

daddy 4940 napja

A legbelső nem!

Viszont lehet, hogy ott nincs hely a sportolók miatt!

monique képe

monique 4940 napja

daddy: a legbelső sehol nem döntött akkor?

és köszi mindenkinek! :)

monique képe

monique 4940 napja

RemAti: a franc fog szórakozni azzal h egyesével viszek fel 16 darab résztávot... :D beleírtam a szövegbe a 16 részidőt, az elég szerintem, nem? a pihenőt is leírtam hogy azonos idejű pihenő volt. iramjátékot utálom!

NincsMeSE képe

NincsMeSE 4940 napja

Óvatosan az izomhúzódással, de a tempód fergeteges, hatalmas gratula!!!!!

RemAti képe

RemAti 4940 napja

Értem 16db 300m. miért nem egyesével vitted fel? Ha enged az idő inkább 5x1000 v. 6x800 Pihenő mennyi volt? Nem sikerült kihámoznom. Szerintem az iramjáték sokat segít! A bejutsz fedett pályára ott is ezzel próbálkoz először. Egyenest megfutni, kanyarban kocogás.

RemAti képe

RemAti 4940 napja

Iramjáték Lassan kocogsz aztán bekegyorsítasz, de nem maxra mondjuk mint, ha repülőt futnál(fokozatosan emeled a az iramot és kb.80m után kiengedsz) osztán kocogosra váltasz)

A fedett pálya már csak ilyen( amit a daddy-t ír). -:) Szenzációs érzés - :)  Főleg mikor nem tudod bevenni a kanyart. -:)

daddy képe

daddy 4940 napja

Központi Sport Intézet!

Sport egyesületi belépő!

Igen, döntött a pálya, elöl-hátul a kanyarokban, a legbelsőt kivéve ami egyenes, majd kifelé emelkedik, mint egy fedett bringapálya!

monique képe

monique 4941 napja

ja és köszi :D

monique képe

monique 4941 napja

mi ez a KSI-s kártya??

daddy képe

daddy 4941 napja

Feri kicsit túldramatizálta!

Elképesztő tempó volt ez ilyen időben, ennyi ruhával!

Óriási gratula!

Symába fedett részre KSI-s kártya kell!!!

Én még eldöntöm, hogy szombaton megyek-e!

monique képe

monique 4941 napja

ja, Mamba, azért köszi a tippet persze! az is lehet 30p melegítés kéne, de leginkább h a pihenőknél ne álljak meg nagyon.

monique képe

monique 4941 napja

ja hogy mennyit futottam, ez miért nem világos? ott van az edzésszakaszokban leírva. :)

monique képe

monique 4941 napja

Cz. Ferenc: akkor mínusz 13 volt...:) most nem, ezért nem is fázott a térdem :DD

RemAti: köszi a tippet! ;) a 140m mondjuk nemsok, de a semminél több=) amúgy azon én is gondolkoztam h kocogok a pihenőben.

Mamba: ha jobban megnézed, futottam én előtte bemelegítést és előtte sétáltam is szóval megvolt az a 15p simán....nah mind1 :P

RemAti képe

RemAti 4941 napja

Lemaradt, hogy nem verseny tempóban -:)

RemAti képe

RemAti 4941 napja

Akkor mennyit is futottál ezt nem tudom kitalálni. -:) Ilyen hidegben rövid résztáv nincs!!! Bármennyire öltözöl fel közte, ha megállsz és pihensz könnyen húzódás lesz a vége. Akkor már iramjáték 100L(kocogás)-100GY(persze nem max gáz. mondjuk 5km-s tempótban)

Mamba képe

Mamba 4941 napja

Az a helyzet, hogy télen nagyobb szükség van bemelegítésre, bemelegítő krém használatára, mint általában. Ha csak úgy elindulunk a hidegbe, a hajszálerek még zárva tartanak, hidegindítás van, az izmokba nem jut elegendő oxigén, felmehet a vérnyomás hirtelen, az izom gyorsabban fárad, és nő a sérülés veszély. Próbálj futás előtt 15 percet melegíteni! Hihetetlen lesz a különbség! :)

RemAti képe

RemAti 4941 napja

SYMA csarnok. De ott hol? Nem tudom. A MASZ-nál kaphatak az egyesületek bérletet. Nem tudom mennyire ellenőrzik. Régen olimpia csarnokba simán belehetett jutni. -:) Megpróbálom megtudni, de ... Nem ígérek semmit. Honvédnak is volt régen futófolyósoja. Nem tudom mi vele a helyzet. Bár az kb 140m hosszú volt

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

Múlt év december 21.-én is fázott a térded -13 fokban-olvasd el az akkori blogodat! Akkor a masszírozást némileg segített....

monique képe

monique 4941 napja

azért öltöztem fel, h hátha az segít a lábaimnak. asszem kicsit segített is.

monique képe

monique 4941 napja

köszi, de nemcsak erről van szó. még1x leírom, fizikailag nem éreztem a hideget...mert már megszoktam ilyen szempontból. az tény h a 15 fok különbség jó sok :) de már megszoktam előtte, a torkom és a tüdőm sem hűlt ki. csak a lábaim furák...de aztán ki tudja, h az mitől van. a hideg csak tipp :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

Jaj Móni kedves! Azóta 15 fokot hült a levegő! Esetleg nem ott van az eb elhantolva, hogy nem szoktál még hozzá ebben az évben a hidegben valló futáshoz? Hidd el lehet még élvezni is!!!! Mindenki bent van a jó meleg lakásban, te pedig futkosol, és meleged van! De mi lenne ha a következő futásodnál bebeszélnéd magadnak, hogy meleged van?  Egyszerüen ne vegyél tudomást a hidegről.....ha alaposan felöltözöl akkor saját magad részére is bizonygatod, hogy nagyon hideg van, hiszen azért vagyok felöltözve...remélem, hogy érted?

monique képe

monique 4941 napja

...azért nemtom, mert ősszel 10 fok az oké volt. most meg nem. (dec. 8-án 10C volt)

monique képe

monique 4941 napja

1.: hova tegyem a termoszt, amíg futok? azért köszi a javaslatot!

2.: nem baj, szívesen becsavarodom, nekem fedett pálya kell! :D az a baj, hogy a gyors futásoknál ha addig várnék, amíg +15 celsius fok lesz, akkor várhatok tavaszig. ;) (ami 15C alatt van az számít hidegnek a lábaimnak..vagy nemtom tényleg...)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

1. Termosz?

2. Hidegben elvileg mindenki lassabban fut, én is 1-2 tized km/h-val lassabb vagyok. Van akinek a hidegben valló futás jőn be, van akinek a melegben valló futás....Szerintem  a melegben valló futás a te műfajod!

De a phichológiát is ne feled ki a számításból, hiszen fúj a szél, havas minden hideg van, hallod, hogy milyen hideg van.

Ha fedett helyen futol, akkor be fogol csavarodni, mikor már a 80. körnél jársz....

Esetleg az előrejelzésekre hagyatkozzál, és akkor fussál amikor napon belül a legmelegebb van!!!

monique képe

monique 4941 napja

hát az esés nem egy szerencsés dolog :(

hideg: tudom h hülyén hangzik. nem fázom, meg ilyesmi. csak ezzel magyarázom azt h nem megy olyan gyorsan az edzés, mint ősszel. :) mert más okot nem találtam rá... a meleg tea közvetlenül a futás előtt esélytelen mert a gyorsítóedzéseknél nem ajtótól ajtóig futok, hanem el kell mennem a megfelelő sík terepre (hegyen lakom).

remélem így érthetőbb lett... ?! szólj, ha nem :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

Hideg: logikailag nem illeszthető össze amit írtál: nem pszichikailag érzed a hideget? Esetleg: az edvéz kezdés előtt egy pohár meleg tea? Illetve tudatosítani magadban, hogy nincs olyan nagyon hideg!!!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

A lovaglóizom gyulladás, enyhébb mint a húzódás. A tünetek nálam a lovaglóizmon fájt, gyakorlatilag képtelen voltam vele futni hetekig,  a gyaloglás az első néhány napon is nagyon nehezen ment, ha bemelegedett mármint a gyaloglásba akkor kicsit javult a helyzet, viszont az érintett oldalon nagyon nehezen tudtam ülni is, és mikor elindultam szó szerint sántikálva tettem meg az első lépéseket...az okozat: túlterhelés, ill valószinüleg az is közrejátszott, hogy egy hatalmas nagyot estem egy futás közben, több métert gurultam is ( két járdalap függölegesen elmozdult, és egy halom falevél takarta el) akkor azonnal talpra ugrottan, és futottam tovább, de 1-2 nap múlva már éreztem, hogy nem jó valami. Kezelése a legjobb a pihentetés, esetleg lehet vizes ruhával borogatni, talán lehet masszirozni, gyulladáscsökkentőkkel lehet kezelni stb...de a javulást a pihentetéstől kell várni...

monique képe

monique 4941 napja

Czeglédi Ferenc: nem az adductor izmok fájtak amúgy hanem hátul.

monique képe

monique 4941 napja

Cz. Ferenc: köszi, de azért elég lett volna 1 link is... :)

martski: köszi, bár ez nem egyben volt :))

martski képe

martski 4941 napja

4:07 / km. Az nagyon gyors! Szép!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

Combizom húzódások

Az adductor (lovaglóizom) húzódások általában hirtelen mozdulatra, a végtag erőltetett távolítására és kirotációjára következnek be, de kialakulhat izomfájdalom ismétlődő túlterhelés, mikrotraumák következtében is. Labdarúgásban típusos és gyakori sérülés.

 

Leggyakrabban az adductor longus izom sérül.
A combhajlító izmok húzódásait az állományukban fellépő hirtelen megnyúlás okozza, ami általában hajlított csípő és nyújtott térd mellett következik be. Alapozó időszakban gyakori, a túlterhelt, görcsös izomzat hajlamosít a sérülésre.


Tünetek

Lovaglóizom sérülésnél jellemző a hirtelen fájdalom az érintett izom területén. Az inak vagy izomzat felett nyomásérzékenység jelentkezik. A passzív távolítás (abductio) fájdalmat okoz, ugyanúgy, mint az aktív ellenállással szembeni közelítés (adductio).
A combhajlító húzódás típusos tünetei közé tartoznak a fokozott izomtónus, a duzzanat és a combhajlító izmok nyomásérzékenysége. A térd teljes nyújtása és gyors (vagy ellenállással szembeni) hajlítása fokozza a fájdalmat.

Helyszíni ellátás, elsősegély

Akut izomsérülésnél az általános részben leírt PRICE kezelés. A sportterhelés folytatása fájdalmas, sérült izomzattal nem javasolt.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat, aktív és passzív izom-ín tesztek mellett ultrahang vizsgálat segíthet, egyéb vizsgálat egyszerű izomsérülésnél nem indokolt. Krónikus, visszatérő, makacs panaszt okozó esetekben az általános háttér tisztázása feltétlenül szükséges (labor vizsgálat, góckutatás).
Kezelés: az adductorok és a combhajlító izmok húzódásainak kezelése alapjában konzervatív, azaz pihenésből, jegelésből, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatából, és kezdetben elasztikus pólyák alkalmazásából áll, amit rehabilitáció követ. Műtétre csak korrekt kezelés eredménytelensége esetén van szükség.

Rehabilitáció

Az akut tünetek megszűnte után stretching gyakorlatok kezdhetők, majd erősítő gyakorlatok következnek. Ultrahang és egyéb fizikoterápia hasznos kiegészítő lehet.

Sportba való visszatérés

A fájdalom megszűnte, teljes mozgásterjedelem és izomerő esetén fokozatos edzésterhelés kezdhető.

Megelőzés

A rendszeres stretching (pl. az érintett izomcsoportok gumiszalaggal történő nyújtása), kompressziós sportnadrág viselése jelentősen csökkentheti a sérülés kiújulásának veszélyét és az újrasérülés esélyét is csökkenti.

Megjegyzések

Lágyéktáji fájdalmat izomhúzódáson kívül sokféle elváltozás okoz, ezek kivizsgálása alapos és hozzáértő szakorvosokat igényel.
Lágyéktáji fájdalmak esetén az egyéb panaszt nem okozó urológiai góc előfordulása 40 % feletti.
Helyi kortikoszteroid injekciók adása fokozatosan kiszorul a kezelésből. Kivételesen szóba jöhet, de nagy az ínkárosodás és kiújulás veszélye.



monique képe

monique 4941 napja

azt nem tudom eldönteni h hidegek voltak-e az izmok. a bemelegítés végére már jó meleg volt a lábam és jól esett a kb. 4:55-ös tempó. szóval hogy döntöm el ezt...?

monique képe

monique 4941 napja

a vicces h érzésre nem fáztam.... a 2 réteg nadrág azért ebben segített. lassú futásnál pedig nekem is rohadtul melegem van 5 perc után, olyankor le is veszem a sapkát meg kesztyűt simán, meg vékony technikai van csak rajtam akkor és nincs gond soha. 

de a gyors futások beöltözve sem oké, úgyhogy most megijedtem + keresek beltéri pályát ezerrel! :) mert én is érzem h veszélyes volt ez. nekem nem éri meg az a képlet h esetleg gyorsulok vagy esetleg lesérülök.

a pulzus amúgy kb. a max. 93%-a volt a résztávok végén. (vagy az itteni pulzustartományos képlettel számolva 90%.)

Mamba képe

Mamba 4941 napja

Elég fázós vagy tényleg. Én egy téli, közepesen vastag  futónaciban futok, egy vékony hosszú technikaiban, és rajta egy közepesen vastag technikai, persze sapka és futókesztyű, de 5 kili után melegem van. Pedig nem futok gyorsan. Állítólag a vérkeringésen múlik. Nem tom.

A pulzusméréshez keveset konyítok, de az biztos, hogy ez a pulzus szerintem magas. Javítsatok ki, de szeritnem a téli alapozás nem az ilyen vágtákról szól. Én kicsit óvlak ezektől a futásoktól, mert szerintem sérülés veszélyes. És ha nem csalt az órád, akkor nem is esett túl jól a testednek. Ha hideg izmokkal szaggatsz ilyen magas pulzussal, az nem vezet jóra! Vigyázz magadra!

De majd nálam okosabbak letorkolnak, ha hüyleséget beszélek.... Üdv!

monique képe

monique 4941 napja

köszi, máris jobban érzem magam! :)

 

abban igazad van h a ruha is lassíthat...meg az ócska úttest :P meg egyszer ki kellett kerülnöm egy szembejövő buszt :P
majd lemérem hány kg ruha volt! :)))

 

a pulzusmérő: nem tudom mi volt ez, eddig nem volt gond vele. volt azért egy kis nedvesség is, tehát az sem volt a gond. majd kicsit szorosabbra húzom a szíjat legközelebb...talán ez.

 

lovaglóizom: mitől volt neked ez? :S

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4941 napja

Üdv!

Benned egy kengyelfutó gyalogkakkuk veszett el! Ez osztán sebesség!!! Bárcsak én is így tudnék vágtatni....szerintem a sebeséghez adjál hozzá néhány tizedet, mert annyi ruha volt rajtad, hogy az +1-3 kg súlyt jelentett!!!! ( hogy lehet ennyi ruhában egyáltalán mozogni?)

Két gondolat még:

A pulzusmérő mennyire szereti a hideget? Esetleg nem onnan származik a vacakolása?

Nekem nemrégiben volt lovaglóizom gyulladásom-vigyázz nehogy neked is az legyen, mert akkor néhány hét kihagyás.....

Gratulálok a szenzációsan jó eredményedhez!!!!!

Ma is nagyon derék munkát végeztél!!!

Felszerelések

Nike lunarglide 2 w
Egyéb Garmin FR 305