monique futás

2010.12.02 Csütörtök, 17:38:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:00:10

Távolság

9.06 km

Tempó

06:38 p/km (9.03 km/h)

Pulzus

Átlag
158
Minimum
0
Maximum
165

Edzésleírás

még 1 kis kocogás :) amúgy igazából sose érzem a futás után h történt valami, se keringésügyileg se a lábamban. meg az első hétre 1 duplát terveztem, ma jött úgy össze a nap, hogy ideális volt erre. majd egyszer biztos lesz megint rendes hosszúfutás az edzéstervben, de addig ez jó nekem :)

 

most nem cipeltem a kabátot a derekamon, lehet ezért alacsonyabb a pulzus? :)) (anyumnál voltam és ezért már kaputól futottam, így nem kellett kabát.) még a 3. kör közepe előtt is képes volt leugrani 150-re csak úgy magától :)

 

viszont lehet kéne egy rövidnadrág a lábamnak a hosszú alá, mert mintha fázna 1-2 helyen, de nem tűnik fel általában.. nemtom, tavaly télen csak mínusz 10-től éreztem szükségét az extra rövidnadrágnak.
ja és a 3. körtől fokozatosan elkezdett havazni :) az utolsó kört már baromi nagy hóesésben tettem meg, tiszta hóemberként értem be a házba. ja, a pályán alapból megint az a kb. 100-150m hó volt, ahol lusták takarítani.

 


még 1 érdekesség: végre eszembe jutott h (mivel anyuméknál van) lemérjem magam mérlegen futás előtt és után. előtte ruhában: 52.5-52.6, utána ugyanabban a ruhában: 52.3. tegyük fel hogy az 500 kalória 100g glikogén+zsír keveréke, akkor 200g ment el víz formájában. ez legyen kb. 200ml víz, ami még egy pohár sincsen. ennyit a futás közbeni frissítés szükségéről :) persze ilyenkor télen még kevesebbet izzadok, mint máskor.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:01:10 9.06 06:45 8.89 0 0 165 158
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

12 hozzászólás

monique képe

monique 4951 napja

s persze köszi!

monique képe

monique 4951 napja

ezt honnan idézted? melyik könyvből?

a laktátküszöb: bevallom valóban túl "bonyolult" volt a kérdés, de közben már beszélgettem róla máshol, és most már világos hogy miért azt mérik teszten, amit.

Andrásx2s képe

Andrásx2s 4951 napja

Szia Monerd!

"amúgy még az érdekelne h milyen ártalmak lehetségesek, ha nem jól edz az ember, most persze nem a túledzésre gondolok, mert az elkerülhető ha az ember eleget pihen."

Igen komoly kérdést tettél fel. Nagyon jó:) Pár fogalmi kérdésre próbálok válaszolni:

1. Edzés jellemzői:

Az edzés, vagy versenyzés, akkor kedvező hatású, ha képes vagy a teljesítmény fokozásra ill. fenntartásra a terhelésekkel szemben.

Az edzésben akkor tudunk terveszerűséget megteremteni, ha távlati, középtávú vagy rövid időre szóló operatív terveket készítünk.

2. Edzés

alapfogalom: a teljesítményfokozás tudományosan irányított folyamata, amelynek során tervszerűen alakítjuk a sportoló teljesítőképességét és teljesítőkészségét.

Fő területei:

  • fizikai, pszichikai
  • technikai-taktikai képzés
  • nevelő hatások a személyiség alakításában
  • életmód célszerű formálása a felkészülés követelményeinek figyelembevételével.

Túledzés: a túledzés a terhelés és terhelhetőség kedvezőtlen viszonya.

Túledzést nagyon nehéz észerevenni, azaz:

- Enyhe fáradékonyság
- Alvászavar
- Csökkent étvágy
- Hajlam izzadásra, éjszakai izzadás, nedves tenyér
- Fejfájás
- Szívtájéki nyomás, gyorsult nyugalmi pulzus
- Terhelés alatt abnormálisan gyorsult légzés
- Túlérzékenység külső, főként hallási ingerekre
- Zavart mozgáskoordináció
- Megrövidült reakcióidő
- Belső nyugtalanság

DE!! a vegetatív idegrendszer gátló folyamatai:

- Enyhe (nem természetes) fáradékonyság
- A mérsékelt teljesítmény nem magyarázható
- Elégtelen szintű mozgáskoordináció
- Flegmatikus reakciók
- Terhelés alatt és után a diastolés nyomás gyakran felmegy 100 Torr-ra
- Zavartalan alvás
- Normális étvágy
- Normális nyugalmi pulzus

A túledzsé fogalma nem a pihenésre korlátozódik le, hanem az előbb leírtakra. Ezt nagyon tömören másoltam be, mer tbaromi  lusta lettem vagyok beírni bármit is.

II. "

Andrásx2s: nekem az is elég ha vki elmondja h mi a laktátküszöb definíciója, mert azt látom h amit ott mérnek ki az nem az 1 óráig fenntartható intenzitáshoz tartozó pulzus hanem valami alacsonyabb pulzus :) szóval ha tudnám h mi a definíciója, akkor ki tudnám találni h hol van nekem."

Erről egy képzelt párbeszéd jutott eszembe legelőször, mintha bemennék a sebészhez és :

- dokikám hol kell felvágnom a hasamat, hogy a vakbelemet kivegyem, mert nagyon szúr a bal oldalon. Már sok mindent kipróbáltam, de tudja szerintem nem olyan nehéz ezt orvosolni.

- kedves betegem, ha gondolja itt van az anatómia könyv, és a vakbél definíciója, sok szerencsét. Ha elvérezne, vagy nem találja a belei között,  készségesen írjon mailt vagy hívjon fel.

Nem véletlen, hogy egyes tudományok multidiszciplinárisak.

monique képe

monique 4952 napja

Eperszem: kb. 63km a terv :)

Mike01 képe

Mike01 4952 napja

Fejlampa: nem elek vele.

Egeszsegedre.

Tündüs képe

Tündüs 4952 napja

ebben az időjárásban nem semmi ennyi futás.

Látom nem vet vissza a hó sem.

Eperszem képe

Eperszem 4952 napja

Fúú, én tökre beöltözök ám hozzátok képest, na de sebaj :) Viszont Monerd basszus, de komoly heted van, kiváncsi vagyok hány kili lesz a vége.

monique képe

monique 4953 napja

persze, az trivi h a széltől is függ, de alapból nekem annyira nem kell. csak ma "fázott" kicsit vhol a combom szélénél.

jófutis szörnyülködés: LOL! :))) ahogy nézem hasonlítunk ebben h nem kell annyira védenünk a végtagjainkat ilyen nem túl nagy hidegben. :)

Bozót képe

Bozót 4953 napja

Duplagatya nekem nem szimplán hőmérséklet, inkább páratartalom és szélerősség függvénye. Szélben, nedves hidegben baromira lehet fázni :)  sima harisnyát szoktam a futógatya alá venni, vagy egy rövidet fölé. Sál soha, sapka nagyon ritkán, inkább csak fülvédőnek pánt, kesztyűt rövid viselés után általában csak cipelem :)

 

(most a jótifutin mindig szörnyülködtek, hogy felgyűrtem a gatya szárát és feltűrtem a felsőm ujját)

monique képe

monique 4953 napja

mármint vékony sapkát mondjuk mínusz 2 fokban már elviselem a futás teljes idejére. van egy polár sapkám is, az nagyobb mínuszokban baromira jó. van 1 vékony selyemkesztyűm, azt talán mínusz 5-től viselem el. a vastagabb kesztyű mínusz 10-től. :)

amúgy azért öltözöm így, mert utálom ha túl melegnek érzem a ruhát futás közben. elég jó radiátor a futás :) és szeretem a felesleges hőt leadni a karomon+kezemen+fejemen+nyakamnál

monique képe

monique 4953 napja

azért ez erősen egyén- és hőmérsékletfüggő.. :) sapka, kesztyű, sál 0 fokban nekem nem kell kb. mínusz 2-7 fokig attól függően..azaz asszem sálat még sose hordtam :) a nadrág vastag, alsó nadrág eddig nem kellett, de tavaly télen a mínusz 10 fokban már felvettem, és nem volt benne melegem :)
és asszem nem szélállóak a felsőim :) vékonynak vékonyak :)) ja, 2-t hordok ilyen 5 fok alatt. (1 rövid meg 1 hosszú ujjú de a hosszú ujjúnak úgyis feltűröm az ujját 5 perc után :D )

miki képe

miki 4953 napja

Monerd, a téli futás lényege, vastag, lehtőleg kettő nadrág, sapka, kesztyű sál, viszonylag vékony, de azért szélálló felső.

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_2 w
Egyéb Garmin FR 305