Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #64 (#4/7, Vivi #23), Résztáv #17 (Vivis #7), 2-3-4-3-2k/2:30p2024.02.27 Kedd, 14:15:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:32:18

Távolság

19 km

Tempó

04:51 p/km (12.35 km/h)

Pulzus

Átlag
156
Minimum
0
Maximum
178

Edzésleírás

TNF Futás 2024: #64 (#4/7, Vivi #23), Résztáv #17 (Vivis #7), 2-3-4-3-2k/2:30p

GARMIN

 

Mi a franc volt ez (már megint)????

 

Tegnapelőtt, vasárnap még minimális esélyt adtam volna a teljesítésre. Minden bajom volt, lábam azért KO lett verseny miatt, de főleg a fülem a fájt, és ezúttal jobban, mint korábban. Szerencsére tegnapi bringa nem ártott, és ma már jobb állapotban keltem, mint tegnap. Azért nem vagyok 100%-os, de úgy éreztem rizikó nélkül tudok edzeni, úgyhogy let’s go. Nagy elvárásom nem volt magammal kapcsolatban, sőt. Minden elvárást (túl) teljesítettem múlt héten, a brutál szerdai résztáv és a szombati versennyel. Reni (szokás szerint) olyan edzést talált ki, ami teljesíthetetlen, de sikerült „lealkudni” vele a tempót. Az elmúlt hét után amúgy teljesen reális, hogy ezt az edzést tudjam, csak nem ebben az állapotban, hogy 3 napja futottam egy maxot, amire bringáztam egy erőset is tegnap (az hogy fizikailag nem vagyok 100%-os az igazából irreleváns, mert ezt nem tudhatja, és hát csak akkor megyek el edzeni, ha úgy érzem képes vagyok értékelhető teljesítményre).

 

A terv:

2000-3000-4000-3000-2000, felfelé versenytempó (4:15), lefelé gyorsuló.

De azt beszéltük, hogyha a felfelé 4000 és utána 3000-re picit belassul a tempó, az nem gond. Úgy éreztem, sőt biztos voltam, hogy ez lesz. Drasztikusan már nem lassulok/nem fogyok el, de ~4:25-4:30 előfordulhat.

 

Bemelegítés/Edzés eleje:

Ehhez képest meglepően jó tempót futottam a bemelegítésen. Bár ebből semmilyen következtetést nem szoktam levonni, de általában ~5:50 körüli tempót futok itt. Volt viszont már 5:57-es tempó ami után brutál jól ment a résztáv. Most ugyan éreztem hogy fáradtak a lábaim, de ~5:45 tempó azért nyilván jó. A futóiskolát és repülőt igyekeztem jobban megfutni ezúttal… Ugyanis rögtön erős tempóval kezdek, bár „csak” 2kili. Viszont emiatt nagyon felmerült bennem, hogy kéne futni egy váltogatót. De kurvára nem volt kedvem, így is fáradt vagyok…Szóval bíztam a „csodában”, és hogy már elejétől fogok tudni rendesen futni. De azért repülőket egy picit intenzívebben csináltam és ugyan fáradt volt a lábam itt is, de meglepően rendben ment!

 

Az edzésről, elképzelésem:

 Abban biztos voltam, hogy 2000-et/3000-et simán kéne tudnom futni. Hiába a fáradság, ez volt ez az elvárásom magam felé, hogy ezeket fussam meg rendesen. Utána meg belassulhatok nyugodtan a 4000/3000-re, de az utsó 2kilit megfutom maxra nyilván.

 

Edzésről:

2000m 4:12-es átlag;  4:13, 4:11   Simán ment, és full tökéletes tempóérzet! Végre se nem túl gyors, se nem túl lassú. Nem is volt megterhelő már elejétől ezt futni. Az első kör kereken 4:15-ös tempójú lett (1:42), szóval ebben kiindulva utána levő rész kicsit gyorsabb, mint kéne, de egyenletes.

3000m: 4:12-es átlag 4:10, 4:15, 4:11:  Az első kört bár érzésre lazán futottam, de 4:00-ás tempó lett (1:36), WTF. Utána visszavettem, de óramű pontosággal hoztam a tempót, a maradék 600m az első kilin fullra 4:15, utána levő kili is. Minden rendben volt. Bár azért a táv végefelé kezdett fáradni a lábam egy kicsit.

4000m: 4:13-es átlag: 4:08, 4:14, 4:17, 4:13   Itt már elengedhettem volna a dolgokat, de úgy voltam vele megnézem, hogy mit tudok. Itt már nem néztem első 400-at, csak első kilit és sokkolt a tempó, mert relatív könnyen ment az első kili…. Úgy voltam vele, hogy akkor most már megfutom ezt végig rendesen a kurva életbe, nem szórakozok, nem lazsálok. Ha első kili így ment, akkor végig tudom ezt a résztávot is futni rendesen és voálá! Ami nagyon fontos volt, hogy az utolsó kilit is „normál” intenzitáson futottam meg, vagyis úgy hogyha kellett volna futni még egy kilit akkor tudtam volna ebben a tempóban (mondanám hogy simán de utána azért nagy/nagyobb KO lett volna). Mivel ez 4:13 volt, ezért kurvára bizakodó voltam a 3000 előtt. Vagyis ez rossz szó, inkább baromi nagy elvárásaim lettek, mert ebből kiindulva akkor a 3000-et is tudnom kéne, az már szinte rövid táv….Itt már azért a lábaim jóval fáradtabbak voltak, de ismerem már magam/a testem. Bizonyítottam a versenyen is, hogy hiába a fáradt láb, tudom tartani a tempót, szóval nem érdekelt és szépen végig is futottam.

3000m: 4:13-es átlag (4:15, 4:17, 4:07):  Az egész edzéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy Reni szerintem előtte beverte a fejét valamibe, amikor kitalálta….De hogy még ezen belül fokozzam innentől kezdve…???? Ezt azért hagytam a francba. Előzetesen ide én 4:25-4:30-at tippeltem,szóval ha innen nézem akkor a tempó tartása is már fokozás! Az viszont a minimum volt az előző résztáv vége miatt, és a tervem az volt hogy az első két kilit megfutom „normálisan”, viszont azért utsó kilit megfokozom. Mission accomplish, full tökéletesen ez történt. Nagyon nehéz volt az utolsó 1kili ebben, de hát ez az edzés legfontosabb része. Olyan ez, mintha 21kili utsó kilijét futnám, az is hasonló lehet majd. Szóval nem engedtem meg ezt az agyamnak hogy blokkolja a „testem” és lassabban fussak, hanem átkapcsoltam a gombot és megfutottam rendesen. Annak sok értelme nem lett volna, ha „csak végigkocom” versenytempóban… A cél a fokozás, ha fáradtan tudom fokozni, akkor Vivi végén a tempó tartása sima lesz/lehet. Ezekkel a gondolatakkal a fejemben simán ment. De itt is úgy fejeztem be ezt a résztávot, hogy ha nagyon muszáj tudtam volna futni még 1 kilit.

2000m: 4:11-es átlag (4:09, 4:13 (utsó 400m 4:00 tempó):  Na itt már elengedtem a gyeplőt. Sajnos nem néztem az első 400-at, de érzésre azért elfutottam ezt. De nem volt ezzel baj, meg utána se lassultam be drasztikusan. A tervem alapvetően az volt, hogy az első 1kilit fussam meg erősen, és utána arra még rágyorsulok….Ahhaaaa. 1000->1600-ig habár fejben kurvára nem engedtem el a dolgokat de drasztikussan belassultam (4:22-es tempó lett). Kurvára nem tartalékoltam, futottam rendesen. De utólag azt mondom hogy egy nagyon kicsit itt hiányzott valami, valahogy a fókusz, vagy nem tudom, fejben itt nem voltam teljesen ott (vélhetően azért mert már halálomon voltam). DE ITT SE ENGEDTEM EL, EZT IS RENDESEN FUTOTTAM!!! Csak utólag éreztem, hogy ebben a részben maradt, főleg  azért, mert úgy voltam vele, bármilyen állapotban leszek az utsó 400-at még onnan is meg fokozam. Normális esetben úgy kellett volna történjen, hogy mondjuk 1000->1600 4:15 tempó, 1600->2000 4:11, és akkor happy vagyok és max. De túl sokat gyorsultam az utós 400-ra, szóval ebből mondom hogy valami maradt bennem 1000->1600 között. Bár hogy mi és hol azt nehezen tudom. De utsó 400m kereken 4:00-ás tempó lett!

 

Hogy mi a franc történt itt?

1, IDŐJÁRÁS!!!!!!!!!!! 21 fok és szinte végig felhős idő (egy nagyon kicsit néha kisütött a nap). Ez volt a kulcs. Pulzusilag azért nem esett jól, de pl. múlt heti 6x2000 sokkal fárasztóbb/nehezebb volt.

2, A múlt szerdai rövid résztáv sokat segített. Ezt már tudom, ismerem a testemben, hogy ha futok rövid és gyors résztávot, utána a hosszabbon könnyebben esik a lassabb tempó. Annak ellenére, hogy a szerdai résztávon még lassan futottam (csak 4:05-ás tempó). Már ez is nagyon sokat segített. Korábban (és most is azt gondoltam), hogy ennek hatására, mondjuk a 4:25-4:30 könnyen esne. Hát (az is nyilván), de már a 4:15-öt is simán futottam. E kettő dolognak köszönhetem a mait, de főleg az időjárásnak!

ENNEK ELLENÉRE RENINEK ÜZENET: MEGINT EL LETT MÉRVE AZ EDZÉS, TÚL NEHÉZ VOLT ÉS CSODA TÖRTÉNT! TÖBB ILYET NEM KÉREK! :D KÖSZI! :D

 

 

Garmin how hard it was: 10/7 Very hard

Garmin how did u feel 5/4 Strong

Az a durva, hogy még nem is a 10/8 very hardot adom meg, hanem a nagyon nehéz alját….Nyilván lábaim már kezdetben fáradtak voltak, és folyamatosan fáradtak…. De én ugyebár arra gondoltam, hogy 4000/3000-ben már belassulok/meghalok, ehhez képest ez nem következett be, pedig rendesen futottam. Bár azért utólag azt mondom elég közel volt a 10/8 very hardhoz. És mivel jól ment az edzés muszáj vagyok strong-nak beírni az állapotomot, mert ilyenkor mindig így szoktam. De kurvára nem éreztem annak magam. Vagyis a teljesítményem alapján erős voltam ma, de ugyebár minden bajom volt előtte, és ezek valid dolgok….Reni is mondta előtte telefonba hogy erős hét után vagyok (mondjuk ezután arra a kérdésre, hogy mi a francért ilyen futást talált ki nem válaszolt…)

 

Vo2 max edzés, WTF:?

Garminom azt mondta erre az edzésre, hogy VO2 max volt szerinte. WTF, nem értem! Reni??? Pulzusilag relatív könnyű volt. Vagyis nyilván nem volt az, de lábilag volt nehéz…És korábban volt olyan edzésem, ami sokkal nehezebben esett pulzusilag, arra mégis Treshholdot írt….Biztos voltam most is hogy „Treshhold”-nak adja csak meg…

 

Vivi preview/thoughts:

Zsinórban 3 sikeres futás vagyok. Főleg mai és szombati verseny után tudok levonni következetéseket. Ekkor ugyebár „hideg” volt TNF viszonlatban. Ezek alapján ha most lenne Siófok akkor semmi kételyem nem lenne és SIMÁN végigfutnom, szinte kocogás lenne ott az 1:30. Időjáráson kurva sok múlik…. De ugyebár nem Siófoki időjárás, és nem is olyan szintkülönbség/kanyarhelyzet lesz Vivin. Azért így is elég komoly favorit vagyok az egyéni csúcsra.

5 fok esetén/Siófok:                       full sima 1:30, épphogy elfáradva

10-11 fok Vivi                                    sztem 1:30 így is meglesz

20 fok Vivi                                          itt viszont már csak PB lesz/lehet

Persze utóbbi esetén sem úgy fogok odaállni. És hát ugyebár addig még lesz sok-sok edzés, szóval még fejlődhetek. És igazából még sehol se vagyok igazából, elég sok edzés hiányzik még….De nyilván a forma kurvára biztató. Tartani kéne ezt, és jó lenne (MUSZÁJ) minden edzést megcsinálni. Betegség/semmi nem fér bele. Szerencsére most se lett semmi a fülemmel…De azért ennyi erős edzés után eléggé féltem a lábaimat is... Jót tesz neki a most következő ~3nap „pihi”

 

Nyugalmi pulzus:

Na ez az amit sajnos elfelejtettem többször is. Eleve csak 4 (nyugalmi) pulzusszám lett volna, de első után, és utolsó előtt is elfelejtettem nézni! De pulzusilag rendben voltam, nem úgy volt nehéz. Nyilván nehéz volt, de hála az időjárásnak nem volt gond.

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:11:29 2 05:45 10.45 0 0 131 121
00:10:00 1.15 08:42 6.90 0 0 137 110
00:08:24 2 04:12 14.29 0 0 160 149
00:12:37 3 04:12 14.27 0 0 166 156
00:16:52 4 04:13 14.23 0 0 169 163
00:12:39 3 04:13 14.23 0 0 178 164
00:08:22 2 04:11 14.34 0 0 174 164
00:11:55 1.85 06:26 9.31 0 0 132 127
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!