Pepe88 futás

TNF Futás 2024: #62 (#4/5, Vivi #21), Résztáv #16 15x1000m/2:00p2024.02.21 Szerda, 15:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:35:59

Távolság

20 km

Tempó

04:48 p/km (12.50 km/h)

Pulzus

Átlag
151
Minimum
0
Maximum
184

Edzésleírás

F Futás 2024: #62 (#4/5, Vivi #21), Résztáv #16 15x1000m/2:00p

GARMIN

Végre! A kurva életbe, végre valami értelmes edzés! Kell(ett) ez a lelkemnek. Bár csak a számok biztatóak, érzésre egyáltalán nem volt ilyen…. Érzetre közel sem volt olyan jó, úgy „csak” átlagos volt.

 

 

 

Az első terve Reninek még rövid résztáv volt és minél tovább kérdeztem tőle, annál inkább nőtt a táv....Eredeti terv még 4,6km volt, abból lett volna egy 6,4kili, de ebben az esetben meg kellett volna futnom maxra elejétől a hétvégi versenyt. Önbizalomhány miatt aztán kaptam a pofámba egy 15x1000-et....Mindezt 45perccel az edzés előtt tudtam meg, beszéltük meg....Lehet, hogy ez még jó is volt, mert legalább nem tudtam nagyon gondolkodni rajta. Szerintem ha pár nappal előtte ezt tudom, és tudok rá fejben készülni, hangolodni, akkor tuti offoltam volna, mondtam volna, hogy ez nekem nem fog menni. Bár ki tudja, a hétfői résztávot amikor először meg tudtam hülyedeztem, de rá 1-2 napra már úgy voltam, hogy nem hogy nehéz lesz, hanem inkább könnyű lesz. Ehhez képest katasztrófa voltam ott...

 

 

 

Viszonylag jó előjelekkel kezdtem neki. Gyomromat féltettem, de eleve résztávnál ha meg kell állni sem gond, másrészt, minden 5. után volt extra pihenőm. Combom fokozatosan javulgat. Még nem tökéletes a hétköznapokon egyáltalán nem érzem, nem tűnik fel, ezért már majdnem elfelejtettem elmenni dry needle, tűszúrásos kezelésre. De azért tegnap voltam és meg tervben van egy ideig, mert azért ma is éreztem repülőknél.  A betegségemet tekintve is úgy éreztem ~1 hétig hogy stagnálok, hogy valami nincs teljesen rendben velem, de azért tudtam simán edzeni. Ma van először, hogy azt érzem (=TUDOM), hogy helyre fogok jönni hamar nem sokára.

 

Edzés közben is minden rendben volt velem!!! Gyomrom is tök jó volt! Bár gondolkoztam azon hogy 10. vagy 12. kör után a nagy pihenőben egy kis mosdót csináljak, de nem volt annyira nagy szükség arra se. Combomat meg futás közben egyáltalán nem éreztem! 

 

 

 

 

 

TERV: 3x5x1000m,  4:10->4:05->4:00, ha megy! Ha nem megy, akkor is legyen meg lehetőség szerint a minimum ~4:15-4:20   Ebből az lett hogy 12x1000-et futottam egyenletesen, és az utolsó hármat megfutottam….De nagyon hosszú úton jutottam el ide….

 

 

 

TERV/VALÓSÁG: Az eredeti terv szerint 4:05-es átlagtempó kellett volna/jött volna ki. Pont ez lett a vége így is, hogy nem fokozóra futottam. Az első 12-13 amúgy 4:07-es átlagra jött ki, de a végét meg tudtam fokozni. Egyik (ha nem a ) legjobb rövid résztávas edzésem ever!!!! (Ha figyelembe veszem a távot is).

 

 

 

Sose futottam még 15x1000-et!!! Volt már ilyen kiírva, de mindig közbejött valami és csak 12x volt a maximum!!! (egyszer gyomor szólt közbe, máskor meg túl gyorsan kezdtem és inkább tartottam gyors alaptempót végig). Most se úgy kezdtem neki hogy 15x-et futok. Vagyis hát elindultam és will see.

 

 

 

Az eredeti tervet próbáltam volna tartani, de olyan szinten kurvára off az iramérzékem, hogy a második után hagytam az egészet a francba. Az első 400méterem 4:28-as tempó lett! Bár azt beszéltük Renivel, hogy lehet lazább, de ez azért sokkolt, a maradék 600-at már kicsit jobban futottam 4:18-as tempóban. Viszont az történt, ami mindig történni szokott: másodikra belejövök, bemelegszek és túl is kompenzáltam, ezért a második résztáv első 400-a  3:55-es tempó lett! Sehogy sem sikerült a megfelelő alaptempót megtalálnom az elejétől….Bár magák az 1000-ek egyenletesek voltak, de mindig úgy nézett ki az elején (első 4) hogy az első 400 gyorsabb, utána kicsit visszábbvettem…Úgyhogy az ötödiktől kezdve hagytam az egészet a faszba francba. Reni fokozást kért volna, de hát eleve össze-vissza kezdtem el futni az elejétől (=nem volt stabil a tempó ahogy fent írtam). Úgyhogy az ötösik sorozattal úgy voltam hogy futok egy stabil alaptempót. Az ötös blokkok kurva sokat segítettek fejben, ha azok nincsenek nem tudom mit csináltam volna. (Vagyis tudom, tuti nem futottam volna végig). De minden 5. után kaptam extra 2 perc pihenőt, és ezeket vártam. Bár így se tudtam az elején elképzelni, hogy mi lesz ebből a végére. Megállapítottam magamban, hogy Reni sajnos megbolondult. Soha, SOHA, SOHAAAAAAAAAAA nem futottam még 15x1000-et!!! Erre a legelső rövid résztávnak ezt találja ki!?!?!?!?    Ezt ráadásul úgy, hogy 2 napja is résztávoztam!!!!!! Teljesen bolond.

 

 

 

Erre most ezeket kombinálta!?!?! Nem elég hogy 15x brutálhosszú, de erős résztáv után!?!? Már „tavaly is” (Siófokra készülve) azt éreztem, hogy 2naponta a résztávozás az nem megy annyira…Ezzel telt kb a 4-7.résztáv, hogy ezt megállapítottam, és eldöntöttem. . Utána viszont arra is rájöttem hogy én se vagyok normális! Miért hoztam el a versenyfutócipőmet? Akkor szoktam ezt átvenni edzés végén, ha rövid résztávok vannak és érzem magamban az erőt és tudok gyorsulni. Most ugyebár úgy voltam hogy nem is fogom végigfutni a 15-öt, az is csodával érne fel…

 

 

 

 

 

Az ötös blokk tudat sokat segített, tudtam hogy csak a 10. kell eljutnom. Azután nagy pihi és utána úgy voltam vele ha lesz erőm akkor megfokozom az utolsó kettőt és én 12-vel is kurva elégedett lennék. (Ha én magamnak írtam volna, találtam volna, ki akkor tuti 10x1000 lett volna mára).

 

A nyolcadik környékén arra jöttem rá, hogy igazából bármi is történik kurva happy leszek és kurva jól jövök ki belőle. Végig érzésre futottam az 1000-eket, részidőket sem figyeltem. Úgy voltam vele, hogy amíg nem lassulok be, addig futok. Ha meg belassulok akkor hurrá, vége van, és befejezhetem! De bármi is van, nekem ugye jó lesz! Bár az első gondolatom ezzel kapcsolatban még pont az ellenkezője volt, már nem tudom mi, de hogy mindenképp negatív lesz, de elég hamar megváltoztattam a gondolkodásmódomat. Innentől pedig sima út vezetett végig!?!! Csak nem akartam fáradni!!!!

 

 

 

Ami a legdurvább, hogy pulzusilag a 11-12-13.résztávok sokkal könnyebben esett, mint a korábbiak!!! Azért ez se volt könnyű! Tempón látszik hogy normális futás volt, és azért  pulzus is ment fel és feljebb! Nem igazán értettem hogy a francba lehet ez, de egyértelműen azért, mert ment le a nap és a pálya egyes részén árnyék volt!!!! Bár hogy ez ennyit segített…? Azért furcsa nagyon!

 

 

 

Lábilag úgy ahogy bírtam. Azért kicsit kezdtem fáradni, de semmi drasztikus nem volt, amit megjegyezhetném. Szép lassan éreztem hogy egyre nehezebb emelnem. Vártam már erre, mert szerettem volna ezt gyakorolni és ilyenkor átkapcsolni az agyamat és előhozni a rejtett tartalékokat. Előző blokkban ez a vége felé tök jól ment. Most azért közel sem voltam ennyire sikeres. Éreztem hogy fáradok, és azért nem törtem meg közel sem annyira, mint korábban, de belülről úgy éreztem ez csak arra volt elég, hogy tartsam a tempót. Mondjuk nyilván ez is siker a tavalyi edzésekhez képest, de azért (fejben) még ennél is többet kéne tudom előhozni magamból. Bár csalódott így sem lehetek, mert a végét nagyon szépen megcsináltam.

 

 

 

Elvileg a pihenők úgy lettek volna, hogy 5. és 10. után kapok 4percet. Kicsit átvariáltam és 3x adtam magamnak 4percet.  Az ötödik utántól amúgy végig ültem/ülve pihentem. Ötödiknél tervezett nagy pihi megvolt. Frissítés amúgy rendben volt:  MG volt az elején, sótabi 6. és 10.után. A 10.blokk után úgy ültem le, hogy 4perc lesz, kényelmesen sótabizok, átveszem a polómat, fújok egyet. Ha kell akkor elmegyek kismosdóba. De olyan hamar megnyugodt a pulzusom hogy sótabi bevétele után úgy döntöttem inkább megyek egyből és majd 12.után pihenek. Így aztán a nagyobb 4perces pihit 12.után tartottam és innen úgy voltam vele, hogy megpróbálom fokozni. Kurvára nem értem amúgy a 13-14.közötti különbséget. Intenzitásban én közel sem éreztem ekkroa különbséget (4:03->3:57). De úgy látszik hiába volt nagyobb pihenő az első előtt, ott lehet kicsit tartalékoltam. A 14.-et aztán nagyon megfutottam, így az utolsó előtt adtam magamnak még egy nagyobb (4perces) pihenőt. Ami durva, hogy jobban összeestem, lihegtem a 14.után, mint a 15. , utolsó után!?!! Hiába volt az utolsó erősebb, pulzuson is látszik hogy azért a 14. nehezebb volt.

 

 

 

Az utolsó előtt amúgy úgy döntöttem hogy nagy pihiben átveszem és átvettem a versenycipőmet. Ez mindig doppingol és elindulok ebben. Mondjuk az most még rámstresszelt hogy a női gondnok elkezdett kötözködni hogy vigyem le a fűről a frissítőmet/cipőmet. Hát viszi a halál, ha zavarja vigye le. Én nem megyek sehova a pihenőidőmben, próbáltam észre sem venni, aztán köszöntem szépen és elindultam. Attól féltem mondjuk hogy az utamat fogják állni az első kör végén és majd valahogy ki kell őket kerülnöm vagy ilyesmi, ezen stresszeltem első 300 alatt, de aztán felfogták hogy én most edzek. Bár nem értem mit baszogatott, mondtam neki hogy még egy 1000-em van és utána elteszem…Szerintem ez azért kicsit hátráltatott, nem tudtam fejben annyira neki, rákészülni. De kicsit azért fel is baszta az agyamat. Azért szerintem inkább negatívan jöttem ki ebből, de azért így is sikerült megfutnom az utolsót jobbnak, mint a 14.-et, és ez volt a célom.

 

 

 

Első felindulásból, még aznap úgy gondoltam hogy ez volt a legsikeresebb/legjobb rövid résztávom. Aludva rá egyet azért már lehet módosítok, de így is legalább ugyanolyan jó, mint a korábbi legjobb. Az átlagot tekintve volt ugyan jobb, de akkor kevesebb sorozat volt. Ma viszont azért voltak extra pihenők is, ezért „downgradeltem”. Nekem az eredeti tervem az volt, hogy ebben a ciklusban jussak el oda hogy megközelítem a régi önmagamat, formámat. Erre ma nem hogy megközelítettem, de lehet túl is szárnyaltam? Ráadásul ezt úgy, hogy belülről amúgy ezt is szarnak éreztem!!! Vagyis nem éreztem igazából magamban a dinamikát és az erőt. Valami hiányzott. Lehet hogy csak amiatt volt, hogy ez az első rövid résztáv, és a 2-3.ban már az is meg fog jönni. Ennek ellenére azért továbbra sem értek egyet Renivel, és továbbra sem tartottam jó ötletnek ezt az edzést…Ez túl erős, nehéz volt. Szóval az idők azok jók és biztatóak, de az érzet még nem az igazi!

 

 

 

GARMIN how did you feel: 5/4 Strong

 

Garmin how hard it was: 10/7 Very hard (alja)

 

Fura, de közel sem fáradtam el annyira, mint a hétfői résztávon. Ezért ez a „laza” értékelés. Biztos segített az árnyék is…Belülről inkább átlagosnak éreztem magam, de amikor jól szokott menni akkor mindig megadom magamnak azt hogy erős voltam, így hát most is ezt nyomtam le garminon.

 

 

 

-Annak is örülök, hogy végre GARMIN szerint is VO2Max edzést futottam, első végre a mostani (Vivis) ciklusban!

 

-Ami brutál hogy legelőször amikor még (Covid alatt) pályán voltam 2órás blokkokban lehetett edzeni, utána mindenkit kiküldtek és volt hogy kicsúsztam. Szerencsére a korlátozást feloldották és mostanában stabilan 3órát szoktam résztávos edzésen pályán lenni. A mai napon viszont ez 3h 40p volt! WTF!

 

-Verseny így off, semmilyen elvárásom nincs. Majd ott fogom kitalálni hogy épp mihez lesz kedvem (vagyis inkább erőm). Azért persze megfutom, erősebb lesz, mint egy normál edzés.

 

 

 

Nyugalmi pulzus: ugyan vittem tollat és papírt és minden második után leírtam, de néha elfelejtettem. Ilyenkor ha nem voltam biztos, akkor ?-et írtam be. De látszik amúgy stabilan, hogy 118 fölé nem ment! (Utolsó előtt is 11x valamennyi volt). Pedig ijesztően indult ugyebár, 86->96->107, és ülés után is 108->116, mondom mi lesz a vége….De aztán beállt erre. (Mondjuk biztos segített hogy a végére kezdett megjelenni az árnyék is)

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:11:56 2 05:58 10.06 0 0 122 116
00:09:40 1.03 09:23 6.39 0 0 138 119
00:04:22 1 04:22 13.74 0 0 157 144
00:04:05 1 04:05 14.69 0 0 163 149
00:04:09 1 04:09 14.46 0 0 168 154
00:04:01 1 04:01 14.94 0 0 169 157
00:04:05 1 04:05 14.69 0 0 173 161
00:04:04 1 04:04 14.75 0 0 171 160
00:04:07 1 04:07 14.57 0 0 178 163
00:04:03 1 04:03 14.81 0 0 172 161
00:04:08 1 04:08 14.52 0 0 176 163
00:04:07 1 04:07 14.57 0 0 174 160
00:04:06 1 04:06 14.63 0 0 175 164
00:04:05 1 04:05 14.69 0 0 176 164
00:04:03 1 04:03 14.81 0 0 177 163
00:03:57 1 03:57 15.19 0 0 184 168
00:03:53 1 03:53 15.45 0 0 180 167
00:13:08 1.97 06:40 9.00 0 0 134 129
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!