Pepe88 futás

TNF futás 2024 #1/17 Résztáv (#4, rövid #2) 10x1000m/1:30 (3:00)2023.10.17 Kedd, 13:50:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:15:01

Távolság

15 km

Tempó

05:00 p/km (12.00 km/h)

Pulzus

Átlag
150
Minimum
0
Maximum
178

Edzésleírás

TNF futás 2024 #1/17  Résztáv (#4, rövid #2) 10x1000m/1:30 (3:00)

GARMIN

 

Nagyon elegem van már. A melegből is, meg magamból is. Már megint rövíditettem a résztávon, ráadásul nem is kicsit, hanem nagyon. 2000m váltogatót is kihagytam, és 12x1000 helyett 10x1000-et futottam. Zsinórban második résztáv amit nem tudtam megcsinálni. Pedig papíron ez is simán kellett volna hogy menjen. Úgyhogy futás eldöntöttem, hogy a következő résztáv bármi is lesz, ha kórházba kell elvinni akkor is megcsinálom. Ha nem, akkor kinevezek Siófokról, mert ez egy vicc hogy mi a francot csinálok. Vagyis hát hogy mit nem csinálok… Persze ezt még úgy gondoltam, arra volt ez a tervem, hogyha olyan résztávot kapok amit érzésre meg is tudnék csinálni. A következő azért annyira brutálnak tűnik, hogy szerintem az nem elvárható tőlem most, ilyen formában nem biztos, hogy érvényes lesz ez a kitétel, de majd meglátom.

 

A mai nap sem lustálkodtam amúgy. Nem csaltam el. Nem lazsáltam el, kifutottam magam…De mégis… :( Legutóbbi rövid résztávon is igazából rendesen megcsináltam, 15x1000 volt, de mivel gyorsabb tempóban futottam, ezért rövíditettem 12x1000-re, főleg mert gyomrom is problémás volt. Mára „csak” 12x1000-et kaptam, de (jóval) kevesebb pihenővel. Ráadásul (brutál) melegben. És hiába vagyok pihenőhét után, a combom/térdem nem az igazi, be volt tapelve. Szóval kifogás megint van, és igazából el is fogadom, valid dolgok ezek. Csak éppen elegem van, hogy mindig van valami, így nem lehet edzeni (fejlődni).

 

A feladat mára 12x1000m lett volna. 4:00-es tempóban. 1:30-as pihivel, de minden negyedik után 3:00 pihi (ha igénylem).

Edzés előtt még nagyszájú (bátor?) voltam, hogy minek nekem a 3:00-as pihi. Legutóbb is ment (Pesten) végig 1:30-ban. Igen, csak hát azzal nem számoltam, azt nem néztem meg, hogy ott lazán futottam szinte végig (első hat kör 4:15-ben, utsó 3 4:00-ban). És ott nem volt ennyire meleg. (Bár pont akkor pesten is meleg volt eléggé, de azért így sem annyira mint itt. Ráadásul Reni szerint páratartalom is más itt). Mondjuk úgy voltam vele, hogy nyilván majd edzésen meglátom igénylem-e, lesz-e szükségem. Hát kurva hamar kiderült, hogy igen!

 

Alapvetően baromi motivált vagyok/lennék. De a kurva meleg miatt mégse volt sok kedvem. Szívem a pihenőhét végén nagyon vitt volna átmozgató edzésem. Lábam mondjuk kicsit fáradt volt, szóval vissza tudtam fogni magam. Pihenőhét utáni első edzés, elvileg brutál jól kellene menjen. Múlt héten csináltam rövid diétát is (3napig szilárd étel nélkül), súlyban is könnyebb vagyok így. Időjárás előrejelzés azt mondta, hogy vasárnaptól jön a lehűlés. 28fok, enyhén felhős időt mondtak. Ehhez képest ma egész napra 29-30 fokot, de ami nagyobb baj hogy napsütést mondtak. Ráadásul a nap is erősebben sütött (mint mondjuk holnap fog). Igazából már péntek-szombattól kellett volna jönni a lehűlés. Egy kicsit mondjuk csökkent, 38fokos hőérzet helyet így már „csak” 35 volt. De ez is brutál. Ráadásul (bár ez semmit sem befolyásolt), félúton jöttem rá hogy az órámat otthon hagytam, úgyhogy hazamentem és vissza, 40percet így elpocsékoltam. Időjárást tekintve mondjuk mind1 volt, meg nem is fáraszott le, meg semmi. De lehet egy jel volt hogy ne fussak :) Bemelegítő 2kili után is úgy voltam, hogy ez akkor így elég lesz. Most akkor hazakéne menni, átmozgatósának ez jó. Nem tudom hogy futottam én 12kiliket átmozgatónak. Most ez a 2 pont ideális lett volna….De hát ez csak bemelegítés volt…

Ami eléggé meglep az a hőmérséklet!Legmelegebb (résztávos) edzés!?! Én nem éreztem ennyire melegnek. Most először futottam (a résztávot) napellenőben, ami sokat segített. Nagyon sokat felfogott. Garmin szerint mégis hőérzetre ez volt a legmelegebb futásom!  34,8  34,7   30,9   35,3-as hőérzet…Amikor legutóbbi 1000métereket futottam, akkor este futottam és kellemes (tényleg!) 30,9 hőmérséklet volt. Most kurvára nem volt kellemes!

 

A bemelegítés amúgy elég okésan ment. Kicsit tartottam sérülésemtől, ugyan érzem egy kicsit, de ma már csak a combomat. Tegnap betapeltek, azóta térdemet egyáltalán nem, pedig onnan „indult” ki. Szóval ez (azt hiszem) jó. És rendben ment a bemelegítés. Repülőktől tettem függővé, hogy futok-e váltogatót, de mivel fel tudtam pörögni, ezért úgy döntöttem hogy lusta leszek (fasza, így minek edzek??). Bár Reni azt mondta hogy elhagyhatom, de kicsit úgy tűnt hogy csak azért, mert kisírtam. Lábamnak semmi baja nem volt se itt, se edzésen. Éreztem kicsit, de amíg tavalyi szezonban, ugyanennél a sérülésnél éreztem hogy másképp terhelek, másképp futok ma ez nem volt. Bár éreztem a combom egy kicsit, de nem éreztem hogy terhelésnél máshol lenne a súlypont. És nem is (ez) akadályozott szerintem. Bár nyilván egy kicsit benne van.

 

A futásról:

Már az első 400méter után sírni támadt volna kedvem. Ott eldőlt hogy ez katasztrófális lesz. Bár belülről nem éltem meg tragédiának, semmi sírás, de utólag azt mondom hogy itt eldőlt minden. Utólag viszont borzasztó. Ez az amit egyszerűen nem értem. Amíg múltkori rövid résztávot (a 12x1000-et) úgy kezdtem el futni hogy az első 400m/de teljes 1kili lehet akár lazább is (4:20-as tempó) mondjuk, ennek ellenére jóval gyorsabb lett az első 400m mint 4perces. Most elindultam egy érzésre erős (4:00!) tempóban. Viszont futás közben úgy éreztem hogy ez túl gyors lesz (~3:50-3:55). Ehhez képest 400méterre odaértem és 4:12-es tempó! MI A KURVA ÉLET!?!?!? MI A F@SZ EZ??? Pedig a lábaimat szedtem nagyon, tényleg baromi erősen futottam! Amíg múltkor az volt az érzetem hogy az a 4:00-ás tempó relatív kényelmes, és elvileg egy 10kilit versenyen (talán) végigbírnék benne. Most 4:12-es tempóval kezdtem, és ezt pár km-nél tovább nem is bírtam volna kitartani! Oké, lehet azt mondani hogy meleg van! De edzés legelején volt, könyörgöm, még nem főttem meg! Oké, lábam kicsit sérült, de hát igazából én nem éreztem (annyira) hogy hátráltatni. Botrány. Azért összeszedtem magam. Már az első 400-at úgy éreztem hogy túl erős, de oké, lassú a tempó, rátettem és a maradék 600métert megfutottam kereken a tervezett (4:00) tempóban.

 

A második 1kili ellenkező előjellel kezdődött: annyira elment az önbizalmam hogy túlságosan bekezdtem. Pedig az jellemző rám, hogy bemelegszek, és második-harmadik sorozat (jóval) gyosabban vagy. De most az első 400 túl gyors lett (3:52 környéke), de visszavettem és így kerek 4:00-ra jött ki az kili. Nem volt amúgy ez a tempó se túl sok 400méteren, szóval nem az volt hogy kifutottam magam, túl erős kezdés és kinyírtam.

 

A harmadik után viszont olyan történt, amiremég nem volt példa. LE KELLETT ÜLNÖM!!!! Három után b@ssza meg!!! Amikor úgy voltam vele, hogy már „csak” egyet kell futni és jön a nagy pihenő. (Elég hamar eldőlt, már tudtam másdik-harmadikban, hogy bizony kelleni fog az extra 3perces pihi). De nem bírtam ki, le kellett ülni. Szóval innntől végig ültem…

Az edzés maradék része: Futottam, ahogy bírtam. De egyszerűen baromi meleg volt és pulzusilag nem bírtam. Lábilag bírtam volna (az elején főleg). De pulzusilag nem ment…A napellenző segített, de hát azért persze (kurva) meleg volt. Igazából büszke is vagyok magamra. Eddig két sikertelen (mindkettő hosszú) résztávon vagyok túl Tenerifén. Mindketten a meleg csinált ki, ahogy ma is. Ott mindig az volt a „menetrend”, hogy éreztem hogy meleg van, felfő az agyam. Második lépésben ezért elmegy kicsit a kedvem/koncentrációm. Harmadik lépésbe lábaim is megadják magukat, elfáradnak. Most a második lépés ellen nagyon küzdöttem. Koncentráltam, és nem hagytam, hogy kicsit se elengedjem (nem nagy elengedésre kell amúgy korábban sem gondolni). Reni azt javasolta, hogy ha érzem hogy hasonló van, akkor csináljam azt hogy a résztáv végét meghúzom legalább. Most a hatodikban volt ez először, de ott is úgy futottam, hogy igazából az intenzitással, tempóval én elégedett voltam. Nem hagytam hogy az agyam bármennyire is feladja, futottam amit tudtam. Csak a pulzusom nem engedett többet. Ekkor úgy voltam vele a (hatodik) résztáv elején, hogy „csak akkor kell” meghúzni a végét, ha fejben kicsit elengedtem. Gondoltam, hogy megkérdezem majd edzés után Renit, hogy mit javasolna, bár tudtam volna hogy azt mondja hogy ígyis-úgyis húzzam meg. De én ugyebár az intenzitással elégedett voltam teljesen, szóval úgy voltam vele, hogy majd miután tényleg azt mondja….De mégis!!! Mégis valamiért innentől a résztávok végét egy kicsit jobban megfutottam!


Éreztem hogy nem nagyon megy ugyebár, fokozatosan lassultam, nem is kicsit. Nem tudom Reni mikor mondta volna hogy elég, ha itt van és látja ezt a lassulást. Én mindenesetre a „szokásos csalással” próbálkoztam: csak 10x1000 lesz, ami könnyű, mert nyolcadik után nagy pihi van. De ilyenkor az esetek nagy részében (90%) azért az jön ki, hogy végig tudtam futni, meg tudom csinálni a maradékot. Hát nem most. Nem max. Ma egyszerűen nem tudtam rávenni magam. Bár ha nagyon muszáj, és valami olyan motivációm van akkor lehet megcsináltam volna 12x-et. De ide a siófok/1:30 kevés lett volna. Meg amúgy is kérdés van-e bármi értelme 4:20-as (4:30-as?) tempóban vánszorogni. 4:00 helyett…!?!?!?! Bár ezt igazából azelőtt eldöntöttem hogy ennyire belassultam…

 

A végére a lábaim is elfogytak már. Ilyenkor át szoktam venni a versenycipőt, hogy szokjam azt, meg abban szárnyalok. De lábaim nem mozogtak, szóval nem láttam értelmét. (amúgy is veszítek pihenőidőből a cipőcserével, és hiába volt 3perces pihi 8.után, az utolsó kettő előtt, kellett a teljes három perc). Utolsó előtti katasztrófa lett, hiába 3perces pihi. Pedig futottam ott is. Utolsót még jobban megfutottam. Első 600m 4:12, utolsó 400-at tényleg meghúztam és az 4:05. Edzés végén összeesés, jajjgatás, fűben fekvés. Bár őszinte leszek, volt hogy ennél jobban kifutottam magma. Nem mintha az hiányzott volna. Meg nem mintha maradt volna bennem bármi. De voltam már jobban halálomon résztáv után.

 

Katasztófa az egész. Múltkor elvileg fáradtan, ciklus végén, ráadásul kurva keveset aludva (de „hidegben” szárnyaltam 10x1000-en és tök könnyen esett lábaimnak a tempó és simán tartottam. Most pihenten ugyan, de melegban csak vánszorogtam…

 

Amire edzés után jöttem rá, és majd egyezteni kell Renivel:

azt megbeszéltük, hogy ha úgy érzem lassú a tempó a résztáv végét húzzam meg. Ez pipa volt. Ráadásul duplán megcsináltam, úgy éreztem hogy intenzitás/pulzus magas, csak tempó alacsony, mégis meghúztam mindig a végét. Viszont ugyebár rövíditettem. Részben azért mert halálomon voltam amúgy is. De amúgy se ment a tempó. Utólag viszont az merült fel bennem, hogy oké, nem 12x1000. De mi lett volna, ha futok 10x1000-et, és utána 2x400-at? Vagy(is) olyan távot, amiben tudom tartani, futni az eredeti tempót! Mivel 400méter ezért, „gyorsan” megvagyok vele, így talán az 1:30-as pihi sem olyan rossz…De ez már későn jutott eszembe. Bár igazából nem látom hogy erre miért mondana nemet. Nyilván 10x1000 helyett jobb a 10x1000 és 2x400 legalább…Azért majd átbeszélni, hogyha tempó miatt (sem) tudok futni, akkor mi legyen a következő lépésem. Azt beszéltük ugyan, hogy nagyobb pihenő jöhet ilyenkor, és fel is merült bennem, hogy 10. után is tartok egy 3perces pihit. De hát a kilencedik résztáv, ami előtt volt 3perces pihim 4:22-es lett! Szóval pihenhettem bármennyit, itt már nem tudtam futni…

Extra levezetés:

Váltogató helyett azt mondta Reni, hogy kimaradhat de legyen extra levezetés. Kérdés szintén hogy ennek mikor van értelme, milyen tempónál? És mennyire legyen több a levezetés? Véhetően több mint most, de igazából a mai-val is „túlteljesítettem”  magam. 930 vagy 1930méter volt   a két opcióm (hogy kerekítsem az edzést). Elég egyértelműe 930méter lett volna, de mégis úgy döntöttem közben, hogy mivel azért tudtam valamennyire futni legyen 1930m. Ami viszont durva az a pulzus. Hiába a lassú tempó, butál magas pulzus ehhez képest. Fokozó lassulóra futottam, vagyis első ~1000métert még normálisabb tempóban, intenzitáson (5:55), maradékot lazábban (~6:15)

 

 

PS #1 Szél:

Körülményekhez elfelejtettem beírni, de nem elég hogy meleg volt, ég a kurva sézl is fújt! Egyik egyenesben elég erős szembeszél volt. Persze gondolom másikban hátszél volt, bár ezt annyira nem éreztem, nem vigasztalt. Normál esetben ezt a szelet "gyengének" érzem, de most mivel minden bajam volt azért közepesnek írtam be...

 

PS #2 pozítivum:

Egyik pozítivum hogy gyomrom elég jó volt. Pedig elmúlt pár napban elég rossz volt, ezért eléggé féltem, de ma panaszmentes. Cserébe volt más bajom, szóval sokra nem mentem vele :)

Másik pozítivum, hogy "elvileg" lábilag nem kéne annyira elfáradnom, mert nem volt (normális) tempó a vége felé. Szóval ha a sérülés nem erősödik fel, akkor hamar(abb) magamhoz térek, minta rendesen megcsináltam volna. Persze jobb lett volna rendesen megcsinálni...

 

 

GARMINos kérdések:

How hard it was: 10/9 extremely hard (körülmények miatt), és hát erős tempó kezdetőktől

How did you feel 5/2 weak (meleg miatt , és hát combom is kicsit)

 

Nyugalmi pulzus:

Ez elvileg nem mutatt rosszat! Vagyis azért az előző Tenerifei 12x1000-hez képest látszik hogy (jóval) magasabb. Nem csoda, 1:30-as pihi és meleg. De a végén se ment brutálisan magasra. Egyzer futottam 1:30-as pihivel pesten. Ott a pulzusom a végén hasonlóan volt magas. Viszont ma jóval korábban felment magasra (köszönhetően a gyorsabb tempónak, és a melegebb időnek). A végén azért hasonló a pulzus, mert ma ugyebár a 3perces extrák segítettek.

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:11:37 2 05:49 10.33 0 0 133 124
00:10:15 1.07 09:35 6.26 0 0 139 120
00:04:05 1 04:05 14.69 0 0 163 148
00:04:00 1 04:00 15.00 0 0 166 155
00:04:05 1 04:05 14.69 0 0 170 158
00:04:00 1 04:00 15.00 0 0 173 162
00:04:08 1 04:08 14.52 0 0 172 160
00:04:07 1 04:07 14.57 0 0 173 164
00:04:15 1 04:15 14.12 0 0 174 164
00:04:11 1 04:11 14.34 0 0 178 166
00:04:22 1 04:22 13.74 0 0 175 163
00:04:11 1 04:11 14.34 0 0 177 167
00:11:45 1.93 06:05 9.86 0 0 148 140
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!