Pepe88 futás

Bp 2023 summer, Futás #27 Iramfutás #3 K/H éjszakai félmaraton2023.07.08 Szombat, 20:30:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:45:34

Távolság

21.1 km Szint: 44 m

Tempó

05:00 p/km (11.99 km/h)

Pulzus

Átlag
157
Minimum
0
Maximum
165

Edzésleírás

Bp 2023 summer, Futás #27  Iramfutás #3 K/H éjszakai félmaraton

EDZÉS!!!! EDZŐVERESNY, gyakorlás!

GARMIN

Helyezés:

Totál: 921/138.hely (14,98%)

Férfi: 639/125. hely (19,56%)

Korcsoport, F, M35: 91/22 (24,17%)

Nyilván botrányos...Így is sok embert megelőztem, de nem másokhoz kéne mérnem magam, hanem saját magamhoz. Abban pedig ma (is) elmaradtam, ezért a botrányos jelző.

 

Előzetes terv: 5-6 féle opció volt, hogy hogyan kéne ezt a veresnyt lefutnom. Kezdve azzal hogy csak 14kilit (3/2 kört) futok, de azt 4:15-ben. Vagy 21kilit, első kettőt erősen (4:15), maradékot ahogy megy. Vagy volt az is, hogy elsőt erősen (4:15), második lazán (4:40-4:50), harmadikat megint erősen. Ezek mind Reni ötletei, javaslatai voltak, és én szívesen hallgattam volna rá, de egyszerűen nem voltam olyan állapotban, hogy bármelyik is reális legyen. A "saját" ötletem az volt, hogy jóleső lendületesben (4:30) kezdek, első 14kili ebben, utsó 7kiliben meg rágyorsítok. De ez sem volt reális. Úgyhogy végül az lett, hogy PULZUSRA FUTOTTAM, FIGYELTEM! Érzésre futottam végig, egy jóleső, egyenletes, lendületes tempót próbáltam tartani, hozzá tartozó (közép) magas pulzust.


Megnéztem korábbi pulzusokat:

Siófoki félmaraton (2022 tél, maraton után, lassan), elején 150-es átlag, 154-es max. Közepétől 155-158 átlag, 160-164max

Las Galletas (2022 márc), edzőverseny: 157-161-es átlag, 161 max (első 10kili, ez volt az a pulzus intenzitás amit akkor úgy éreztem végigbírnék félmaratonon

Vivicitta (2023ápr): 162-167-es átlag első 5kilin amig tudtam futni (169 max). Lassulás után 160-as átlag, 165 max

Szóval ebből kiindulva őszi félmaratonon ismét 165-170-es pulzust fogok futni. De nyilván ma (még) nem kell ilyen magas legyen, úgyhogy én 155-165 közötti pulzust lőttem be, de 170 fölé semmiképp ne menjen. Kicsit "optimista" volt ez a tervem, meg sem közelítettem!

 

Ezt amúgy tudtam hozni, sőt! Kicsit előreszaladok a időben, de ez volt az amivel tulajdonképpen elégedett lehetek. Végig tudtam tartani, sőőőőt! A 160-as pulzus is tök könnyedén esett, miután bemelegedtem. A második kör közepén volt ez (8-10km környékén), hogy éreztem hogy pulzus ügyileg ez tök könnyű futás. De egyszerűen a lábaim fáradtak, ezért nem tudtam normálisabb tempót futni.

 

ELŐZMÉNYEK:

Fáradtság: Hiába volt 3-4 lazább nap előtte, brutál fáradt vagyok, mert előtte 8nap alatt volt 3 brutál résztáv, és mindegyik nehezebb, intenzívebb volt, mint korábban bármelyik résztávam. Szóval lábaim fáradtak.

Sérülés: Pihenőhéten elkezdtem érezni térdem, ami combomra átjött: tudtam azért edzeni résztávokon vele, de éreztem hogy gátol. Tegnap, pénteken kaptam tape-t , és egyértelműen baromi sokat segített, ma volt a legjobb. Szerintem ez nem zavart, befolyásolt, de persze azért közel sem voltam 100%-os, de a minden más baj nagyobb kihatással volt

GYOMOR: A legnagyobb probléma továbbra is...Verseny előtti 8 nap katasztrófális volt, ilyen rosszul korábban nem is tudom voltam-e. Hasonló volt, azt tudom, hogy akkor beszéltem is Renivel (idén január környékén) és arra jutottunk, hogy edzek hobbiból, amihez kedvem van, és ha úgy alakul akkor félmaratonozok Vivin. Amúgy is az életben lennének más, fontosabb dolgok, nem kéne sport köré építeném az életemet. Most nagyon hasonó helyzetben voltam, vagyok: bár közel sem annyira sportközpontú az életem, de az élet többi területet egy kicsit még mindig elhanyagolom, vagyis inkább ellustulom. Jobb lenne azokra koncentrálni, de "lusta" vagyok. Igazából Vivi előtt is már elhatároztam, hogy én legközelebb csak akkor kezdek bele egy bármilyen felkészülésbe (legyen az félmaraton, vagy maraton), ha gyomrom teljesen egészséges, helyreött. Ehhez képest ott vagyok, hogy Vivi után azonnal elkezdtem, vagy inkább folytattam felkészülést. Meg most igazából nem opció az, hogy "kiszálljak" és hobbiból edzek. Annyi minedent beletettem, hogy ezt a következő 2 hónapot megcsinálom, nem fogok lazítani, és "hobbiból" edzeni. Bálint amúgy azt mondta és arra kíváncsi vagyok, hogy lehet azért is rosszabb most a gyomrom, mert intenzíven sportolok. Ha valóban ehhez van köze, a mozgáshoz, akkor ez logika. De az elmúlt fél évben nem tudtam megcsinálni a teljesen sportmentes 1-2 hetet, mert sosem voltam sérült/beteg, úgyhogy ez a teszt/megerősítés még várat magára.

ÉJSZAKA: Ha reggel van az a bajom, ha este az. Mindig van valami bajom. De most azt mondom hogy 1000x inkább reggel, mint este. Soha többet ilyet! Eleve egy fokkal jobb a bioritmusom, a korábbi 10-11-es kelés helyett 7-9 között kelek. Emiatt viszont az este 20:30-as kezdés elég késői. Próbáltam délután kicsit aludni, de nem sikerült. Azért pihentem, feküdtem. De egyáltalán nem voltam éber. Ehhez hozzájárul hogy előző nap 3nap 7-7órákat aludtam, és ma is "csak" 8-at. Szóval ugyan nem voltam fáradt napközbne, de nem is voltam teljesen kipihent, energikus. Már napközben sem. Hát még este...!!!!

PÁLYA: Nem volt egy ideális a pálya: rengeteg 180-as fordító (körönként 4darab), amúgy is több kanyar, és kis szint. Bár szintet tekintve ősszel sem lesz kevesebb, de remélem kevesebb fordító lesz. Most azért ez annyit nem számított, sőt az elején még "élveztem": tudtam gyakorolni és figyelni arra amit Reni mondott, hogy ilyenkor, a fordítónál csökkentsem lépéshosszt, és úgy forduljak. Amíg nem fáradtam el teljesen, addig szerintem szépen vettem a visszafordítókat, de 15km után már voltak gondjaim ezzel (de mivel a lábam totál fáradt volt, ezért ez annyira nem zavart). Útminőség se volt legjobb, sok helyen kicsit kátyus, figyelni kellett nagyon nehogy rossz helyre lépjek. Főleg ez így este, fáradtan, álmosan nehéz volt. Várom már a rakparti wizzairt, ott ilyen nem lesz!

 

És akkor magáról a versenyről:

Tempót egyáltalán nem figyeltem, km-es részidőket is csak néha, még az elején néztem meg. A tervem az volt, hogy jóleső lendületesben elindulok, abban megcsinálom az első két kört (14km-t), majd ha tudok gyorsítok. Végig pulzust figyeltem, hogy az legyen minimum 155, de inkább azért magasabb, 158-160 környéki, és nagyjából ezt tartottam is végig.

 

Nagy kételyekkel és nagy félsszel futottam. Nagyon-nagyon-nagyon féltem még verseny előtti pár napban gyomromtól, 0% esélyt adtam rá, hogy végig tudom futni. De aztán agyamat átállítottam, és mivel ez csak edzés, ezért nem probléma, ha egy mosdónál megállok pár percre, szóval így a verseny napján már nem stresszeltem. Szerencsére ez nem okozott gondok. 16-17kilinél elkezdtem érezni, de igazából ekkor annyi más bajom is volt, hogy a többi elnyomta ezt a panaszt...A végén jöttem rá, hogy ma is elfelejtettem kidobni a zsebkendőket: cipeltem magammal most is sok zsepit, amivel az volt a tervem, hogy utsó 6-8kilin kidobom. Ugyanez volt tervem Las Galletasi edzőversenyen, ott is elfelejtettem. Igazából nem zavart, fel sem tűnt, hogy nálam van. De a célba érés után láttam, hogybrutálisan átizzadtam azokat is, és lett "súlya".

 

Ahogy fent is írtam már, annak örültem, hogy mire teljesen bemelegedtem (8-10km környéke), a 160-as pulzust full jólesőnek, könnyűnek éreztem . De ez a  minimum nyilván (mivel majd félmaratonon 170-es kell/lesz majd...) Igazából küzödttem megint fejben azért magammal, ezért elsődleges célom az volt hogy fussak le legalább két kört (14kilit) ezen az intenzitáson, pulzuson, hogy legyen valami edzésértéke. És utána ha nagyon kivagyok kiállok, kiállhatok. De nyilván a második kör végén ez már fel sem merlt bennem. Viszont éreztem hogy a lábaim folyamatosan fáradnak, és sejtettem hogy lassulok, de az intenzitást, pulzust úgy ahogy tudtam tartani. Azon azért nagyon meglepődtem, hogy ennyire nagyon belassultam! 4:40-ről egészen 5:13-5:23-ig lassultam, pedig a pulzus ugyanaz maradt!

Sajnos a frissítés megint nem biztos hogy ideális volt, és ennek lehet gyomromhoz köze: kicsit azért verseny előtt kevesebb izót ittam. Verseny közben ittam amikor tudtam, de csak 1 helyen volt, ott is pohárban, szóval edzéseken ennél többet iszok. De alapból is félek, féltem már izótol is, hogy hátha az okoz bármit nálam...Emiatt elkezdtem sótablettát tesztelni és a mai napra kettőt vittem volna magammal: igen ám, de az egyiket sajnos bemelegítéskor elejtettem, és nem akartam a koszos utcáról felvenni. Így egy darab maradt nálam, amit úgy 13-14nél terveztem volna, de mivel nagyon fáradtak a lábaim így már 8-nál bevettem. Nem tudom, hogy ehhez van köze, vagy sérült lábamhoz, de megint jött a görcs! Látszik azért a tempón/pulzuson, hogy a harmadik kör elején (15.km-ben) elindultam. Utána ugyan kicsit visszaesett a tempó/pulzus, de tudtam futni és az volt a tervem, és biztos voltam benne, hogy végig tudom futni 160-as pulzuson, és utsó 2kiliben felviszem azt 170-esre, lett volna ehhez erőm simán. A lábam viszont nem engedte, 16-17 kilinél jött az első kisebb. Majd 19-20 körül jött egy nagyobb. Ezért ahelyett hogy hajráztam volna, konkrétan "bekocogtam" a célba :((( Nagy kár ezért, mert amúgy olyan jó kis zenék voltak pár helyen, hogy biztos vittek volna, segítettek volna sokat (konkrétan egy minimális holtpont közelében voltam, még nem volt, de éreztem hogy fáradok de zene miatt 9km-nél elmúlt. Majd 3.körr úgy indultam ki, hogy egyik kedvenc tenerifei számom szólt...Ezért is ment itt a nagyobb pulzus/tempó

A lábaim így is totál elfáradtak...Ami nagyon fontos és kulcskérdés: most csak a sérült lábamat éreztem. A kérdés, hogy legutóbb mindkét lábam, vagy csak egyik volt? Mert ha korábban mindkettő, akkor ennek (inkább) a sérüléshez lehet köze. Visszaolvasva a Vivcittas beszámolót akkor is csak egyik lábam görcsölt be, a jobb oldali. Viszont akkor IS sérült volt az, mert előtte combhajlítómban volt valami tónus...Szóval így azt mondom most nem aggódok: ez nemsokára elmúlik és majd többet fogok frissíteni, sótabizni. De azért ezt, ezeket kell még, szeretném gyakorolni!

 

Alapvetően totál depressziós is lehetnék, fel is adhatnám az egészet. Visszafelé fejlődök, stb. DE! Már 1,5éve Vivin is készen álltam 1:30-ra. Még keményebben edzettem utána 1 évig, és idei Vivin még jobb formában voltam. Azóta szintén még keményebben edzek, szóval sokkal jobb állapotban vagyok, lennék. De már ismerve magamat, a fenti tényezők (főleg fáradtság/sérülés/éjszaka/gyomor miatti lelki stressz) sokat számítanak. De azért jó lenne már lassan 1-1 jól sikerült edzés/verseny, nem ártana egy kis önbizalom.

 

Wizzair félmaraton (2022.08), maraton előtt: 1:41:20 (156/178bpm)

Siófok félmaraton (2022.11), maraton után:  1:37:45 (155/171bpm

Las Galletas félmaraton (2023.04) , speciális edzéként 1:41:10 (152/175bpm)

Vivicitta félmaraton (2023.04):  1:40:29 (158/169)

Szóval látszik, hogy pulzusügyileg volt értelme edzésnek, mert 157-es átlagpulzus, 165 max. (ha nincs a görcs, akkor 158-159 átlag, és 17x max lett volna...). Garminom azt írja, hogy 58%-ot futottam küszöböm (158-177), és 40%-ot aerobban (139-157). De ez utóbbi is azért küszöbhöz közel volt, mert 155 alá nem engedtem igazából a pulzust (csak a végén, görcs után)

 

Az is látszik ezekből, meg nyilván tudom is, hogy ennél sokkal jobbra képes vagyok. Igazából 3-4 héttel a verseny előtt még azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy elkezdem az első két kört 4:15-ben és ha megy végigfutom a harmadikat. De ezt már 1-2 héttel előtte elenegedtem. De abban 2 héttel is verseny előtt szinte biztos voltam, hogy PB közeli állapotban vagyok. Ez 2013-as, 10évvel ezelőtti, 1:33:22 (4:25-ös tempó). Ehhez mindössze annyi kellett volna, hogy jóleső lendületesben (4:30-as tempó) kezdjem el, fussam le az első 14kilit és a végén kicsit gyorsuljak. Ezt még 2-3héttel ezelőtti edzés alapján úgy éreztem simán menne. De azóta ugyebár jött egyrészt a sérülés, másrészt brutális edzések->fáradtság. Emiatt aztán úgy voltam vele, hogy jó lenne SB-t, Season Best-et futni (amit Vivicittara készüléstől számítok, szóval ez tavalyi Siófoki időm). Akkor maraton után voltam 1 hónappal, úgyhogy mindössze 2 hét gyorsító munkát csináltam előtte. Azóta eltelt 10 hónap, és folyamatosan gyorsítok, gyorsan futok, mégis 7perccel lassabb voltam ahhoz képest (is) :) Na mindegy, nem aggódok. De azért a lelkemnek nagyon jót tett volna ma egy PB, vagy akár egy 1:35 környéki idő Wizzair előtt. Ez az 1:45 nyilván botrányos, nem is futás már... 

 

Kérdések Renihez:

Az miért van, hogy a pulzusom maradt ugyanannyi, de a tempóm lassult? Vagyis ez nyilván logikus lenne egy szintig, mert fáradok, stb: de itt túl brutális, túl nagy volt a lassulás a pulzushoz képest. Korábbi (edző)versenyeken ilyen nem volt. Most 4:40-ről->4:50->5:00->5:15 ment le a tempóm, de a pulzusom maradt az első 16-17kilin!

 

UI: Sosem voltam ennyire KO egy verseny/edzés után

#1 levezetni nem tudtam! 9:20-as tempóban ment a futás, és 200méter után feladtam!  Mi a franc! Soha életemben nem ment ilyen lassan levezetés...! Egyszer voltam rosszabb állapotban, maraton után tavaly ősszel, akkor nem is futottam semmit, erre se lett volna erőm.

#2 aludni sehogy sem tudtam annyira izomlázam volt verseny után: amúgy is jellemző volt ez rám itt, hogy ha késő délután edzek akkor rosszabbul alszok, felkelek éjszaka izomlázra. Most viszont konkrétan nem is tudtam elaludni!!!! ~2,5órán át forgolódtam, szenvedtem, addig nem hagyott az izomláz elaludni. Hiába voltam fáradt és alapesetben "alvásra" kész 1:00 körül, csak 3 óra után tudtam elaludni...És persze keveset (4-4,5órát) aludtam csak

De ezek mind el fognak múlni, 1-2 nap (inkább 1) és normalizálodik.

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:04:38 1 04:38 12.95 0 0 146 139
00:04:42 1 04:42 12.77 0 0 155 151
00:04:41 1 04:41 12.81 0 0 158 155
00:04:40 1 04:40 12.86 0 0 160 156
00:04:38 1 04:38 12.95 0 0 162 159
00:04:31 1 04:31 13.28 0 0 163 161
00:04:46 1 04:46 12.59 0 0 163 160
00:04:44 1 04:44 12.68 0 0 165 160
00:04:53 1 04:53 12.29 0 0 164 159
00:04:49 1 04:49 12.46 0 0 162 160
00:05:00 1 05:00 12.00 0 0 162 160
00:04:59 1 04:59 12.04 0 0 163 159
00:04:52 1 04:52 12.33 0 0 161 159
00:05:07 1 05:07 11.73 0 0 161 157
00:04:51 1 04:51 12.37 0 0 164 162
00:05:09 1 05:09 11.65 0 0 161 159
00:05:13 1 05:13 11.50 0 0 160 158
00:05:24 1 05:24 11.11 0 0 160 158
00:05:30 1 05:30 10.91 0 0 158 154
00:05:26 1 05:26 11.04 0 0 155 153
00:05:49 1 05:49 10.32 0 0 156 150
00:01:13 0.23 05:17 11.34 0 0 160 157
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!