monique futás

2010.04.18 Vasárnap, 13:05:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:12:12

Távolság

12 km

Tempó

06:01 p/km (9.97 km/h)

Pulzus

Átlag
193
Minimum
179
Maximum
208

Edzésleírás

röviden jellemezném ezt a vivicittát: jó élmény de értelmezhetetlen :D

(de azért rohadtul szeretnék valami MAGYARÁZATOT a következőekre!!! pl. vki szerint a lélegzésemet rontottam el a startolás előtt meg utána is persze. ez lehetséges???)

ott kezdődött, hogy wc-zés után meg akartam nézni h működik-e még a szíj (kimostam, és jó volt utána reggel, normális értékeket mutatott meg minden, normál nyugalmi pulzus) és 161-et mutatott, ami csak kúszott felfelé.. ööö.. aztán lement 140-esbe és akkor csuklón is megmértük: 24 ütés 10mp alatt az 144. tehát az óra nem volt rossz...
utána a rajtnál állva próbáltam mozdulatlanul állni, de 132 alá nem tudtam levinni...
fontos: NEM izgultam különösebben, csak olyan normál verseny előtti készen állás :)) tehát ezzel NEM magyarázható a dolog. meg egyébként is ettől nem mehet fel ennyire.
na, elindultunk nagy lassan, én gyalog a rajtvonalig, és mire átléptem 179 volt... (eddigre kb. 5p telt el)
két futólépést nem tettem, és úgy 179, pff...

no innentől húztak el mellettem, mint a vadlibák, amíg én próbáltam lassan belekezdeni, de 186-nál lejjebb nem ment... innentől maradt az érzésre futás, de sejtettem hogy ebből már nem lesz semmi jó :D

néhány száz m után már 190-193 volt, és nem is volt túl kellemes érzés (bár nagyon rossz se, csak sajnos rendes bemelegítésre nem volt lehetőség), akkor eldöntöttem, hogy lesz ami lesz, megpróbálom végigfutni 190 felett, bár korábbi tesztek alapján elvileg nem bírnék ki 1 teljes órát 190 felett.
de gondoltam, hogy ma úgyis másképp működik ez a pulzusdolog. mégis óvatoskodtam, nem akartam kockáztatni, 195 alatt tartottam szigorúan. a tempó ami ehhez a 193-as pulzushoz tartozott: egy szóval POCSÉK (és irreálisan lassú).

amúgy jó volt a hangulat, és idővel (jobban bemelegedve) többnyire kellemesen éreztem magam már. néha nagyon jól, olyankor elkezdtem kicsit "rohanni", csak aztán sose mertem úgy folytatni (195 felett, ugye). néha meg kellemetlenebb volt, nem tudom ez mitől függ :P

a 4. km körül elkezdett lefelé menni, megörültem, hogy végre 189 is megy. de hamar visszakúszott 190-en túlra :(

a 10. km előtt megpróbáltam kicsit belegyorsítani, de elrontottam, mert 199-en elnehezedtek a lábaim gyorsan. vissza 195 alá, minden rendbejött. jah full orron át lélegezve be-ki nem volt semmi légszomjam 199-en!!! ez sem volt normális.

ezután nyuszi lettem megint és csak 11km után húztam bele, sprintelősebb tempóban 11 és fél km után vhol, annak az utolsó km-nek a tempója egész szép lett :P
és ott nem nehezedtek el a lábaim se. fura.

amúgy nagyon lassú lehettem az első párszáz m-en, mert a 2. km-től kezdve nyomtam le elég sok embert... kivéve a felfelé részeken, mert ott extra óvatos voltam :P
az utolsó km-en meg mindig előztem, engem nem előzött senki. sőt volt aki ott már gyalogolt... pff!

a végső sprint elején már 204 volt a pulzusom, és akkortól kellett a számat kinyitni levegőért, de nem volt légszomj.
összevetésül: normál esetben 195-től kell kinyitni a számat.

a sprint nagyon jó volt :PP nyomtam egy mosolyt is az embereknek és full őszinte volt a mosolyom! :)
(pedig előtte 10mp-cel még nem lett volna az, de vhogy rendbejöttem a sprint második felére.)

a célban ugyan 208-as pulzust mértem, ami új max pulzus, de egyáltalán nem éreztem magam meghalva és utána tele voltam energiával, nem lehetett volna leállítani. túlóvatoskodtam szerintem. de féltem, hogy kipukkadok még magasabb pulzus mellett... :(

kár mert az a pár mp ami kellett volna 5:59-es tempóhoz, simán meglehetett volna :PP

részidők:
6:14 @187
5:58 @191
6:09 @191
6:10 @189
6:12 @193
6:17 @194
6:01 @193
6:14 @192
5:55 @192
5:57 @197
5:52 @195
5:13 @201

utána keringtem körbe még sokat. 1 óra múlva néztem megint a pulzust, akkor ülve 95 volt. lassúka ez a regeneráció... egyébként semmi baja a lábaimnak vagy akárminek. nem fáradtam el, inkább extra energia volt utána :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:12:12 12 06:01 9.97 0 179 208 193
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

24 hozzászólás

monique képe

monique 5153 napja

dgabica: köszi. :) kár, h nem tudtál elmenni. elég jó volt a szervezés meg minden. :)
pulzus: igen, mondani könnyebb :))), mondjuk én tényleg számítottam valami kis pulzusemelkedésre, mondjuk 5 ütés vagy ilyesmi, de ami történt az megzavart és nem tudhattam azt sem, hogy nincs-e rossz napom stb...

dgabica képe

dgabica 5153 napja

Első verseny! Nagy-nagy gratuláció! Nekem is ez lett volna az első de nem tudtam elmenni. (Olvastam, hogy ilyenkor nem kell a pulzusmérővel komolyan foglalkozni.) Tudom hogy ezt könnyű mondani :-)

monique képe

monique 5179 napja

OK :) azért remélem idővel meg lehet annyira szokni, hogy csak a rajtig legyen magasabb a pulzus jelentősen, utána már nem annyira (csak kicsit max.).

Pierre képe

Pierre 5179 napja

Köridő indításnál volt 156. Váltás előtt kb. 5 mp-cel indítottam el a mérést (hogy utána már ne kelljen vele foglalkozni), és akkor volt ennyi (később már nem néztem rá).

monique képe

monique 5179 napja

Mung: köszi ;) adrenalin meg rulez, csak ne legyen túl sok :P

MungDaal képe

MungDaal 5179 napja

NEM izgultam különösebben, csak olyan normál verseny előtti készen állás

Tisztára mint egy rutinos versenyző, aki felhúzza a pókerarcot,
lazán csulázik egy nagyot éééés nekilódul. :DDD Nekem elég besorakozni az orvosi ügyeletre egy tetanusz injekcióért, hogy felszaladjon a pulzusom, nemhogy a rajtvonalhoz állni! Valaha tiniként kajakoztam. Megfordultam egy-két versenyen, mégha rendszerint hátulról hajtottam is a sereget, de akkor is marha nagy buli volt. A rajt előtt mindig úgy éreztem, hogy ezen a rajton az egész világegyetem sorsa forog kockán, az adrenalin szintem rendszerint az egebe volt. Nem láttam, nem hallottam, nem éreztem, csak húzz és evezz, húzz és evezz ... Ha lett volna pulzusmérőm ... :DDD

Ide is beírom!

GRATULA!

monique képe

monique 5180 napja

156, az nem rossz :)) és ott amikor rajton átléptél (vagy közvetlen előtte) mennyi volt a pulzus? (ha nézted pl köridő indítása miatt)
igen, nagyon más szinten vannak, még mindig... =/ de azért a versenyen extramagas volt a pulzus, a 195 nem ugyanaz a 195 volt, mint máskor!

Pierre képe

Pierre 5180 napja

Rajt előtti pulzusom: változó... Most vasárnap csak 110 volt, de pl. tavaly a K&H-n már váltás előtt felment 156-ig. :) (Mondjuk nem mozdulatlanul álltam, próbáltam melegen tartani az izmaimat amennyire lehet.)

Egyébként nagyon érdekes, hogy ennyire magas pulzussal simán tudsz futni, gondolom ez azért lehet, mert a keringési rendszered és az izomzatod még nagyon más szinten van.

monique képe

monique 5180 napja

cseha: akkor én még nem jutottam el oda. a futással egyelőre többet foglalkozom :))

cseha képe

cseha 5180 napja

Egyet értek Jocival. Én is eljutottam már arra a szintre, hogy többet foglalkoztam a pilzusmérővel, mint a futással:)

monique képe

monique 5180 napja

miki: azt sejtem, nem is akartam megtapasztalni, milyen az a megborulás. :) még ha nem is maraton volt.. elvileg simán volt bennem pár perc még, de mivel a pulzus ennyire megbolondult, nem voltam biztos benne, hogy képes lennék egy picit jobbra. a végére rájöttem, hogy igen de hát akkor már a vége volt :))) de legalább így tényleg könnyen kipihentem.

Bozót: a talipontot én se, mert nagyon kevés idő volt.
hm, ja, amíg csak álldogáltam 130-140-esben, addig nem is izgatott a dolog annyira, főleg mert le tudtam vinni valamennyire, bár fura volt :)) de azt a 179-180-at már rossz volt látni, és onnantól tudtam h végem :) sose fogom ezt megérteni :P

Bozót képe

Bozót 5180 napja

Gratulálok! Sajnálom, hogy nem futottunk össze, én még a fórumos talipontot se találtam :(

 

Ez a pulzus-dolog elég bonyolult tud ám lenni :) Tényleg felmászik 140 fölé is a rajt előtti pillanatokban, bár amit a későbbiekre írtál az kicsit fura. Lehet 190 felett versenyezni, de azért az edzéseidhez képest fura picit, hogy ilyen tempó mellett ennyire felszaladt. A fene tudja :P Lényeg, hogy a vége jó :)

miki képe

miki 5180 napja

Nekem általában olyan élményeim maradnak egy versenyről, amilyen a vége volt. Ha behalok, az csalódás és kudarc, ha erősen futok az utolsó kilométereken, az jó érzés, még ha marad is benne egy perc vagy kettő.

Különösen nagy igénybevétel a szervezetnek a megborultan futás. Volt olyan maratonom, ahol keservesen vonszoltam magam 8 kilométeren keresztül a végén, és utána hónapokig nem jöttem rendbe. Ahol meg erősen futok be a célba, pár nap után már rendesen tudok edzeni. A rajtnál nekem is fel tud menni a pulzus 120-130-ra, futás közben már nagyon régen láttam 190 fölöttit.

monique képe

monique 5181 napja

Pierre: köszi az infókat. :) neked amúgy meddig szokott felmenni rajt előtt? :)

rövidujjú póló, annak az ujját betűrtem vállnál, így ujjatlan lett belőle :)) alul térdig ért a nadrág, de nem volt melegem, tehát az öltözés rendben volt.

jah és igen, óvatoskodtam, így nem is volt olyan nehéz az a gyorsulás :P de köszi :)

Pierre képe

Pierre 5181 napja

Légzés: szerintem nem számít. Pulzus verseny előtt egyhelyben állva: simán felmehet ennyire. :) a szervezet tudja mi vár rá, márpedig a tiédre 193-as átlagpulzus várt, szóval a 144 még nem is sok :)) Versenyen a pulzus pedig mindig (kicsit) magasabb, mint edzésen. Egyébként rövid-rövid volt rajtad?


Ja, és gratula, szép futás! Azért ez ritka, hogy valaki első versenyen alapvetően inkább gyorsuljon, mint lassuljon.

monique képe

monique 5181 napja

(ja, azért a 204 is bonyolult, mert szubjektív érzés alapján az inkább 195 máskor.)

monique képe

monique 5181 napja

a 144 normális egyhelyben állva (még nem indultam el akkor)? félreérthetően írtam esetleg? akkor tisztázom: szerintem nem normális 144 simán állva!!!
a 204-et elhiszem mert akkor már futottam és a cél közelében voltam és gyorsan nyomtam :)

pátyalso képe

pátyalso 5181 napja

Azt akkor mérted,amikor az óra visszakúszott felülről a szerinted  normális értékre,és akkor stimmelt is.
Szerintem sem mért mindig rosszul,de kiváncsi lettem volna,hogy mit mérsz csuklón a 204 -es pulzusnál.
Az átlagos magas értékeknél pszhiés dolgok is közre játszhattak.

monique képe

monique 5181 napja

köszi mindenkinek! :))

mjoci: a probléma(?? :)) ) az, hogy nem feszélyezett, nem ez okozta. pátyalsó: azért ez ennél bonyolultabb :S hisz lemértük csuklón, és ugyanaz jött ki mint amit az óra mutatott :S

pátyalso képe

pátyalso 5181 napja

Gratulálok,jót versenyeztél! Lehet,hogy rossz napja volt a pulzusmérőnek:-)

kincsoo képe

kincsoo 5181 napja

gratulálok!!

mjoci képe

mjoci 5181 napja

Gratulálok.
Szerintem azt a pulzusméröt néha hagyd otthon, hogy ne feszélyezzen és csak fussál egy jót érzésre.

monique képe

monique 5181 napja

köszi :)

mr puhány képe

mr puhány 5181 napja

Gratulálok az elsőhöz, óriási tett volt! :)

Az utolsó km gyönyörű! :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!