monique futás

2010.01.16 Szombat, 16:23:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:20:45

Távolság

10.6 km

Tempó

07:37 p/km (7.88 km/h)

Pulzus

Átlag
0
Minimum
0
Maximum
172

Edzésleírás

nagyon laza 2 kör végig 160-164 bpm pulzuson! (70-72% "terhelés")

úgy az első 3km után nem volt további lassulás, bár előtte se kezdtem gyorsan.

végig 8 perces tempón belül de vészesen közel hozzá, ezért a térdeim pont a legvégére úgy beálltak, hogy csak na.

valahonnan mindig tudják, hogy mikor lépem túl az addigi leghosszabb edzésemet időben vagy távban :) (ezúttal időben.)

most direkt figyeltem és 5 percen belül már tudtam 108bpm-es értéket mérni nyújtás közben, visszafelé séta közben is már teljesen normál pulzus.

1. kör 39:37
2. kör 41:08

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:20:45 10.6 07:37 7.88 0 0 172 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

14 hozzászólás

monique képe

monique 5269 napja

térdhajlat: csak az, amit már írtam párszor; októberben jött elő, hogy behajlítva tartva a lábam hosszabb ideig utána fájt-bedurrant a térdhajlat és be kellett járatni újra. nyújtva tartott láb mellett semmi gond. így sikerült kezelni a tüneteket, ezért nem igazán probléma, de azért figyelem félszemmel..
hogy világosabb legyen: ez edzés alatt nem szokott probléma lenni. az más problem, lassú tempónál :))

ah, és ma estétől kezdve van térdszorító, holnap már abban fogok menni! :) már kipróbáltam pár percre, utána olyan érzés volt, mintha újjászülettek volna a térdeim. bár futni még nem próbáltam vele..
MungDaal képe

MungDaal 5269 napja

Aztabetyáreget, ez a statisztika neked nagyon megy, kedves spori! :)))

Miért, mi van a térdhajlatoddal? Ha sokáig fáj, nézesd meg dokival!
monique képe

monique 5269 napja

lemértem, 6:30 körüli tempónál pontosan 180 a lépésszám (10mp 15db jobb lábra), 7:05 körül meg 168 vagy talán kicsit több (14db)..
monique képe

monique 5269 napja

ja, igen, térdszorító ki lesz próbálva!
monique képe

monique 5269 napja

háát, lehet nem lenne jó érzés a sarkaimra ülni, mert még mindig nem mindig 100%-os a térdhajlatom (ami október óta nem százas). a sima guggolás megy, az nem probléma (ősszel még azzal is gondok voltak:). persze az edzésnél nem a térdhajlat állt be, hanem inkább elöl(?).
egyébként miután nyújtottam a combhajlítót edzés után, tökéletes lett minden rögtön. szóval igen, a nyújtás fontos. :)
a lényeg, hogy nem túl komoly a probléma, úgy tűnik. :)
MungDaal képe

MungDaal 5270 napja

Edzés után, vagy akár edzés közben is, nyújtsd le a combfeszítőid, nyisd ki a térdeid! Nekem, hosszabb futások során nagyon sokat szokott használni. Később áll be a térded, és nem olyan agresszíven. Kedvenc gyakorlatom a földre térdelés, ráülök a sarkaimra, majd néhány másodperc múltán beülök közéjük. De az is mennyei érzés, ha csak szimplán legugolsz! Persze tudom, monerdék felé nem divat megállni 10km-en félúton. :DDD
De megsúgom neked, hogy a kezdetek kezdetén nekem a 3km-en is meg kellett állni nyújtani.

Amíg gyöngék azok a fránya combfeszítők, addig bizony hamar elfáradnak, megfeszülnek és akadályozzák a térded a mozgásban. Ha meg esetleg lazák picit az elülső keresztszalagjaid (nekem azok) akkor bizony ez a probléma rendszeresen elő fog jönni, míg a combfeszítők kellőképp meg nem erősödnek, így stabilizálva a térdkalács helyes mozgását. Ebben az esetben meg kell találnod a megfelelő edzés intenzitást, (táv, tempó) és nagyon figyelj a fokozatosságra! Ebben az esetben jöhet jól az a bizonyos térdszorító, de csakis olyan ami nem szorítja le a térdkalácsot (középen lukas)! Én egész ősszel hordtam. És a 20km rendszeres lefutását félretettem tavaszra.

Magyarán, ha jó stílusban futsz azért, ha meg nem azért, fáj a térded. ;)
monique képe

monique 5271 napja

köszi, hol találhatok ilyen gyakorlatokat? (combot egyébként szoktam nyújtani edzés után, de csak az alap nyújtó gyakorlatokkal.)
egyébként lehet hogy tényleg csak szoknia kell a távokat, bár tipikusan gyorsabb tempóban nem szokott panaszkodni. igaz ma (jan. 18-i edzés) sem panaszkodott (pedig lassú volt). érdekes.
a combfeszítő nem az, amelyik emelkedőn kell? én mintha azt láttam volna régebben, h a combhajlítók fejlődnek gyorsan csak sík futásokkal, ezért lehet gáz. no, ezért (is) próbálok úgy heti 1x beiktatni emelkedős futást, már csak azért is, mert szeretem is. :)
Bozót képe

Bozót 5271 napja

Akkor lehet hogy csak fel kell nőnie a térdednek a feladathoz :) Vannak jó kis gyakorlatok a comb és csípőtáji izmok erősítésére és nyújtására, érdemes végezni őket, mert ezek az izmok is segítik a térd helyes állását ezzel megelőzve a sérüléseket. Pont nemrég olvastam, hogy sok kezdő futónál megfigyelhető a combizmok aránytalansága és az ezzel összefüggő térdfájdalom. Általában a combfeszítők(ami elől van) fejlődnek gyorsabban.
monique képe

monique 5271 napja

igen, az lehet. de csak 8 perces tempónál vagy azon kívülinél kell erőltetni. ha annál gyorsabban megyek akkor általában elvagyok :) mondjuk 7:30-assal már nincs semmi bajom :)
Bozót képe

Bozót 5271 napja

A kis lépés elvileg nem baj :) Az okosok szerint percenként 180 az ideális, de azért nem kell ehhhez mereven ragaszkodni.

Ha ennyire erőszakolnod kell magad a kis lépésekkel, akkor azt is el tudom képzelni, hogy a súlypontod mögött érsz földet és azért jut túl nagy terhelés a térdedre....  De persze laikus, látatlanban...
monique képe

monique 5273 napja

hát sajnos baromi kicsiket kell lépnem, hogy bírjak7:30-8:00 perces tempóban menni! :) legalábbis én úgy érzem, hogy nagyon kicsiket.
ha gyorsabban megyek, akkor nagyobbakat lépek (és ez már emberi méretű, nem olyan kicsi).
azt sajnos nem tudom, hogy hány lépés 1 mp alatt, számoljam meg? mennyi a jó? 3-4?
Bozót képe

Bozót 5273 napja

Tudom, hogy úgy tűnhet ez a vesszőparipám, de mekkorákat, percenként hányat lépsz? Ha gyorsabban futsz ugyanennyit lépsz egységnyi idő alatt? Meggyőződésem, hogy a legtöbb kezdő úgy fut, hogy ha lassan fut akkor nagyokat lép, messze a súlypontja elé és lebontja vele a térdét....
monique képe

monique 5273 napja

a pudingon :D
sajnos aszfalton is ugyanez van, ha ilyen lassú tempóban megyek.
azért majd megpróbálok mellette futni. :)
Pierre képe

Pierre 5273 napja

A pudingon futsz, vagy mellette? Szerintem - és sokak szerint - a puding nem tesz túl jót a lábnak, különösen a térdnek (túl puha - ezért is nem érdemli meg, hogy rekortánnak nevezzük :)).

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_1 w