Amatőr futás

2009.07.04 Szombat, 10:20:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:24:54

Távolság

5.35 km

Tempó

04:39 p/km (12.89 km/h)

Edzésleírás

Szigetfutás verseny, a szokásos idei legjobb időért hajtva. Nagy meleg, fájó talp a nagylábujjnál. Kellemes beszélgetések, kis bemelegítésszerű futás, majd indulás. Nincs pulzusmérő öv, érzésre beállok egy-egy vonatba, aztán a túloldalon már egyedül lassulok... :) Érzésre szinte megállok az uccsó km-en, akkora a fal, de mégis fél percet javítok.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:13:35 2.95 04:36 13.03 0 0 0 0
00:03:25 0.75 04:33 13.17 0 0 0 0
00:07:54 1.65 04:47 12.53 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

6 hozzászólás

Hauanita képe

Hauanita 5430 napja

Amatőr!!!
NAgyon kezdesz formába lendülni!!! :)))
Lélek képe

Lélek 5432 napja

Edzésadatokból következtettem. Küszöbértéknek azt a tempót tartják, amit viszonylag hosszú ideig "kényelmesen erősen" fönn tudsz tartani. 

Az egy-másfél órás versenyeim idejéből számítom ki a sebességet és ha éppen van rajtam pulzusmérő is, akkor az átlagpulzusom a küszöbpulzusom. Nálam mostanában rohamosan gyorsul a küszöbsebességem, ilyen gyakran nem akarok laborba járni. Tulajdonképpen egyszer sem, mert egy tűszúrást is roncsolásnak tekintek. 

Sok hosszú lassú helyett a sok hosszú, légzésváltás alatti edzés híve vagyok. LSD = long slow distance helyett => long steady distance. De a másik is működik. Különösen kezdőknél és amatőröknél. 

http://www.marathonguide.com/training/articles/MandBFuelOnFat.cfm

For experienced runners, the maximum steady state equals an intensity of 70 to 75 percent of maximum heart rate. ... Daily runs of 90 minutes at 70 percent max will boost mitochondria 30 percent higher than equivalent time spent at an easier 50 percent effort.

Az intenzitást érzésre határozom meg, de fontosabb edzéseken van rajtam pulzusmérő is, és utólag  megállapítom,  hogy többnyire éppen ezt a 70-75%-ot mértem ki. A hosszúkat többnyire terepen futom és az emelkedők meg a talajegyenetlenségek miatt lényegesen lassabb vagyok, de ilynekor a mért pulzusom és az (őszinte) érzéseim számítanak igazán. Amikor terepről megyek aszfaltra, akkor minden simábbnak, gyorsabbnak és kevésbé megerőltetőnek tűnik.

Amatőr képe

Amatőr 5432 napja

Pierre: a meleg -és a lejtő- a barátunk! :)
mjoci: kösz, cél a maraton, ahhoz viszont hosszabbat és többet kell futni még.
Lélek: mindennel egyetértek, valóban nem klasszikus értelmű tempó edzés volt ez, hiszen lassultam. Felmérőnek nagyon jó ez az állandó szigetfutás, viszont mindennek alapja a sok lassú hosszú... :)
Egyszer jó lenne olyan szezont csinálni, amikor minden klappol.
/A küszöbértékedet méretted laborban, vagy edzésadatokból következtetsz?/
Lélek képe

Lélek 5432 napja

Gratulálok. Amikor utolértél már nem tudtam fölkapaszkodni a "lassuló vonatodra". Már így is gyorsabban futottam a tejsavküszöbsebességemnél.

Az én terminológiám szerint ez nem tempó futás volt, hanem annál gyorsabb. Ha tempó lett volna, akkor végig tartani bírtad volna viszonylag egyenletesen. 5K-s versenyiram, amiben van egy kis VO2max is.

Hasznosak ezek az 5K-félmaraton közötti távú versenyek a maratoni felkészülés közben. Edzésen, egymagunkban nemigen tudunk ilyen iramot kicsiholni magunkból. A fejlődéshez ismétlődően el kell hagynunk a komfortzónánkat. Versenyen iramban, hosszú futásnál pedig távban. 

 

mjoci képe

mjoci 5433 napja

Gratulálok, egyre jobb formában vagy.
Pierre képe

Pierre 5433 napja

Szép. gratula!
Neked nem is volt meleged? :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!