monique bringázás

2014.07.26 Szombat, 13:44:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:56:30

Távolság

70 km Szint: 150 m

Tempó

02:31 p/km (23.80 km/h)

Pulzus

Átlag
161
Minimum
0
Maximum
178

Edzésleírás

az utolsó 10-12km-t (az épp pont 22km/h lett) leszámítva ez tök jó lett volna ahhoz képest amit vártam (23-at vártam az eddigi kb összesen 10 darab biciklis edzésemből). azért egy országúti bicikli+könyöklő biztos csodákra lett volna képes:P

 

de amúgy tetszett a hangulat, a sok többi biciklis -az elején még előzgetések is voltak részemről:PP-, kedvesek voltak, szóltak oda mosolyogva és hú ami nagyon tetszett h alig volt autós, meg h alig kellett kanyarodni, lehetett nyomni a hosszú egyenesekben.  a 30-35km/h-s sebesség már egész jól is esett:))

 

jah az elején hitegettem magam h nem fogom megérezni a 32 fokban tűző napsütést, merthát sisak meg menetszél meg mittomén.. de sajnos de. de ezt még túléltem.

 

és itt még elviselhető volt a hasam, amit picit tönkrevágtam az úszás utáni evéskor vhogy, talán túl sokat ittam a kajára. a bicikli előtt azért tudtam enni, csak az ivás volt kevés előtte, aztán a két kör között egy energiaszelet+0,5l víz még bement probléma nélkül. az a víz nagyon nagyon jól esett.

 

egyéb dolgok: nem tudom hogy lehet ez, de edzésen nem fájt/égett se a fenekem, se a talpam, se az ujjaim nem zsibbadtak, most meg ez mind előjött, főleg az utolsó 10km-re! illetve az ujjaimmal az 1. kör végén már váltani is alig bírtam. aztán rájöttem h - a csukló agyonterheléséért cserébe - le tudom venni a terhet az ujjakról és akkor már nem zsibbadtak. azóta is fáj a csuklómnál néha :P 2db ujjam meg 2 napig picit zsibbadt volt, de már jók. 

 

ide is egy kép a biciklimről:) ezzel lehet ilyen lassan tekerni :Dbicikli

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:22:59 35 02:22 25.31 150 94 0 178 169
00:03:43 0 00:00 0.00 0 0 0 0 0
00:40:14 16.5 02:26 24.61 0 92 0 168 162
00:49:34 18.5 02:41 22.39 0 82 0 166 152
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

23 hozzászólás

monique képe

monique 3611 napja

ok köszi :)

necromedve képe

necromedve 3613 napja

Igen. Bár az országúti pedálokhoz van másfajta szabvány is, amihez kicsit másfajta, sokkal merevebb cipő van, amiben képtelenség gyalogolni 3 métert is, csak tekerésre való.

monique képe

monique 3614 napja

egy spd cipő bármelyik spd pedálra felrakható?

én nem fogom a biciklit városban közlekedésre használni.

necromedve képe

necromedve 3614 napja

Át is lehet rakni, vagy vegyél a mostani bringádra használt pedált, az országútira meg majd újat. 3-4000 forintért már jót is lehet kifogni, újból meg 10k egy beugró modell. Én a jövő-menő bicajra vettem újat, az volt cipőstől 30k, külön-külön lett volna 10+25. A használtan vett oútira 3000-ért szintén használtan vettem egy régi 105-ös pedált, ami jobb kategóriának számít, a mostaniaknál is szerintem csak nehezebb. Az stabilabban fogja a lábam, mint a beugró szintű új darab. Mondjuk az is igaz, hogy a használt pedálhoz nem adnak stoplit, az még külön 5000 ft körül mozog, a kereskedők meg szoktak még ugyanennyi kedvezményt is adni, ha náluk veszel pedált is, cipőt is egyszerre.

Nekem két bringám van: az egyik direkt városi közlekedésre. Ide jobb a kisebb kerék, széles kormány. Plusz ezzel ki merek menni esőben is, le merem zárni adott esetben az uszi előtt 2-3 órára, szar időben is. Az országúti meg szerintem arra jó, ami a neve is, azzal városban látok ugyan sok arcot tekerni mostanában, de szerintem forgalomba előnytelen a szűk koskormányos, hasalós bicaj. Szóval az se feltétlen gond, ha a mostanit megtartod.

monique képe

monique 3614 napja

még a lábrepülésről: próbáltam olyat is h 33km/h vagy afelett 110-115-ös pedálfordulat, akkor sem repült semerre el a lábam :D

 

na mindegy te gondolom már mindig spd-vel mész, szóval mindegy is h hogyan lehetne megoldani a problémát nálad, mert már nem aktuális gondolom :)

monique képe

monique 3614 napja

jah nemtudom mivel nem értek hozző lehet hülyeséget írtam azzal h 2x kell vennem pedált ha előbb a trekkingre veszem meg az spd-t. tök jó lenne ha aztán át lehetne rakni az oútira ugyanazt a pedált.

monique képe

monique 3614 napja

:) azért a 100-105 elég pörgetős fordulat valóban, nem hiszem h nagyobb áttéteken ez kényelmes lenne, ahhoz már izomerő is kell h azt meg tudjam hajtani :) kisebb áttéteken viszont egész jól esik :) persze a túl kicsi sem jó, mert akkor az történik hogy előremegy a hajtómű és majdnem lerepülne a lábam - mondjuk akkor sem repül le. de mindenesetre nézd meg, nem lehet h túl kicsi az áttéted amikor 85 fölé próbálod vinni és azért repül le a lábad?

 

ja és még annyi h azt nem tudom biztosan h milyen fordulaton a legjobb a teljesítményem jelenleg (hozzá megfelelő áttéttel persze), a versenyen ösztönösen 95 körülre álltam be, a tereptől függően. (emelkedőn azért értelemszerűen nehéz 90 fölé vinni és nem is szükséges, oda elég a 85 is)

 

abban teljesen igazad van h inkább a keringést terheli ha 90 fölé megyek, de ez jó is így nekem, a keringésem egyelőre jobban is bírja a bringát. egyébként amíg nem vettem pedálfordulatmérőt sztem a 90 nem mindig volt meg. de 1-2 edzés alatt átálltam a 90 felettire. a sima 90-es még "lassúnak" is tűnik :)

 

a hajtókarom egyébként valószínűleg túl hosszú számomra, 175-ös és az én magasságomhoz elvileg max 170-es jó. úgy emlékszem h rövidebb hajtókarral lehet jobban pörgetni, szóval ezek után kíváncsi lennék hogy menne 170-essel :D :D

ja és szóval nem ezen (ezen sem) múlik h lerepül-e a lábad. tényleg csak mindig "nyomni" kell lefelé, sztem.

 

amúgy ez érdekes gondolat h a bringán jobb lehetnék ez alapján.. nem értek egyelőre hozzá, azt látom csak h baromi lassú vagyok másokhoz képest, akik viszont futni nem tudnak. :) nyilván edzés kérdése! azaz a -valamennyire- megedzett keringésem sajnos csak egy dolog, ettől még a bringára bringaedzések kellenek h igazán jó legyen az ember.

 

spd: hát, nem tudom, én nem a feledékeny fajta vagyok, szóval ha csak ezen múlik h ne essek el megálláskor, akkor ez talán nem lesz gond.... mármint h emlékezni kell h kivegyem a lábam időben. haveromnál láttam h bedőlős kanyarnál előre kiveszi a lábát a pedálból, szóval ezzel tuti lehet trükközni, tehát pl a te általad említett esetekben, kereszteződéseknél is lehet erre így készülni. 

 

nem igazán szeretnék két pár pedálra is költeni, de majd meglátom még. végül is így az spd-vel drágábban lehet talán eladni majd ezt a biciklit... aranyos kis bicikli de kettő nekem sok lesz, ha lesz majd oútim.

necromedve képe

necromedve 3615 napja

Durván nyomod. Ha sima ügy taposóval a 100-105, lehet bringáznod kéne, sokkal jobb lehetnél, mint futásban.

Egész egyszerűen nekem elvitte a lendület a lábfejemet a pedálról. A pörgetésnek pont az a lényege, hogy erőt szinte nem is viszel a pedálozásba, izmok helyett a keringésre terhelsz át. Viszont ha nincs hozzákötve a pedálhoz a lábad, elrepül, pont attól a nem tudom, milyen erőtől, ami ilyenkor a nagy sebesség miatt viszi tovább a hajtóművet is. Bár gondolom, ez a lendület nagyban függ a hajtókarhossztól is, ha én is rövidebbet használnék, lehet, hogy később repülne el a lábam. Ezt a gondot az spd megoldja, az tuti.

Nekem a bringaboltos srác mondta, hogy párat fogok vele esni, amíg megszokom, készüljek fel rá, ezzel nincs mit tenni. Így is lett. :P Meg kell tanulni, hogy rajta van az emberen, utána már megy a ki-belépés, mint az ágyba vizelés. Amúgy csupa ártatlan helyzetben estem, összesen 3 alkalommal, meg 1 alkalommal majdnem, akkor utolsó pillanatban tudtam kikapni a lábam, de az egyensúlyomat már elvesztettem. Elsőre 1 km után, mikor kereszteződésben kiderült, hogy nem elég, ha egyensúlyozok, meg is kell állni. Egyszer álló helyzetben, mikor a bringaúton félig bedugott lábbal szerettem volna kézzel átforgatni a bringát, aztán elindulni vissza. A rossz lábam volt bekötve. :D Egyszer simán ügyetlen voltam, nem sikerült kikattintani. Ha ilyen helyzeteid lesznek, ezekre duplán figyelj! :)

Ezeknél ugye úgy eldőlök, mint ahogy egy kitámasztás nélküli bicikli eldőlne, nem is tudok mit csinálni. A 3 esésből 2 aszfalton volt, ott a könyököm, térdem mellett egyszer a bringát is megzúztam: pont a hátsó váltóra dőltem rá mindenestül. El is görbült a váltótartó fül, meg a váltó is kapott egyet. A 13 éves városi bicajomon ezt egy fogóval görbítés megoldotta, bár Nyugat-Európában ilyennél már vázat és váltót szoktak kukázni. Egy drágább, igényesebb járgányban viszont már elég könnyű ilyen manőverrel 20-30.000 forintos kárt okozni.

Én direkt erre a városi bicajra vettem előbb az spd-t, csak utána vettem országútit, mikor már ezzel a résszel nem volt gond.

monique képe

monique 3615 napja

ja azt hiszem azért nem repül le a lábam a pedálról közben mert ösztönösen mindig "nyomom" lefelé a lábfejem

(nem is szereti a talp szélén, többek között ezért is kell spd majd)

monique képe

monique 3615 napja

necromedve: 110 felettit is meg tudok csinálni, miért kéne elrepüljön a lábam tőle?:)

mondjuk 105 felett már nem esik annyira jól (nem fárasztó, csak vhogy..lehet az lenne, ha folytatnám 105 felett? nemtom), de ennek semmi köze a pedálhoz sztem, persze tévedhetek is

azt el tudom képzelni h pl nyeregből kiállni macerás lenne rögzítetlen lábbal

amúgy én szeretném megoldani az spd-t (is) esés nélkül :P

necromedve képe

necromedve 3615 napja

SPD-vel 3-4-et esel, utána nem lesz gond. Érdemes olcsó biciklin összeszedni ezt a pár alkalmat, amiről nem gond, ha letöröd a váltót. ;) Egyébként nem is értem, 94-es lábforgást hogy tudsz megcsinálni taposópedállal. Nekem 85 felett már konkrétan elrepült a lábam a pedálról a felső holtponton. :D

monique képe

monique 3616 napja

köszi! ja, már 10 edzés csodákat tesz, most már nem féltem attól se h akár erős rossz minőségű lejtőn (ötvöskónyinál) megtekerjem :D akkor voltam 36 felett :) ..sajnos rövid volt a lejtő

 

amúgy, komoly tesztek szerint is a pozíció optimalizálása elég sokat számít... meg én is érzem, h sokkal jobban megy ha előredőlök, csak ezen a biciklin nem tudok úgy maradni sokáig :)

 

esni már az spd-vel is sokat lehet, szóval lesz itt még mivel szórakozni :D

Bozót képe

Bozót 3616 napja

Nocsak

Szerintem szupi, pláne ahhoz képest, hogy nemrég még alig tudtál bringázni és féltél a tempótól....

(a könyöklő csodákra nem képes, viszont rohadt nagyot lehet esni vele ha csak úgy nekiugrik a lelkes kezdő :)

monique képe

monique 3617 napja

gélnyitás.. van olyan gél amit itt a gép előtt ülve sem tudok kinyitni könnyen...úgyhogy azt hanyagolnám.... :D

de egyébként se tudok még semmit a bringán csinálni, amihez két kéz kellene egyszerre.

a zsibbadásra én azt találtam megoldásnak h más pozícióba tettem a kezem átmenetileg :)

Hiver képe

Hiver 3617 napja

nekem már a gélnyitás is megy, sőt akkurátusan visszateszem a hátsó zsebbe a letépett nyitókáját :P

Viszont 75 után nekem is zsibbadt a kezem (ez volt az egyetlen bajon maúgy): az ujjaim, tenyerem, nagyon. De hamar (talán fél óra?) elmúlt.

monique képe

monique 3617 napja

segesdtől visszafelé időnként egész sok árnyék volt. de nekem az is kevés volt és addig nem igazán volt árnyék...

 

hátsó zsebbe én is simán be tudok nyúlni, de a gél kinyitása, azt nem tudom, nem próbáltam de sztem az még gond lenne :D megenni biztos meg tudnám.

 

az spd pedál... attól pont nem parázok, úgy gondolkozom róla h vhogy meg kell szokni :D

talán azért nem parázok, mert az is épp elég nagy művelet volt h a sima fel- meg leszállást sikerült elsajátítanom :D szóval hozzáedződtem a témához :D még atád előtt is látnod kellett volna, hogyan ügyetlenkedtem magam fel a bringára... a verseny előtti napon estefelé sötétedéskor adtam magamnak arra időt, hogy megtanuljak rendesen felszállni, mert nem akartam h a versenyen zavarjon :) ...sikerült is ráéreznem végre :o

igen, én tényleg ilyen mélyrőll indultam a biciklin :))))

Hiver képe

Hiver 3617 napja

Hú, ez ilyen melegben tök jó! :o)
Mennyi árnyék volt a bringapályán?

Nekem a szombati tekerés nagy eredménye volt, hogy menet közben elő tudtam venni a gélt a hátsó zsebemből, és meg is tudtam enni. Ezt nem néztem volna ki magamból :oP Sztem még egy is gyakorlás, és menne a kulacsból ivás is - az azért nehezebb, mert eléggé szorul a kulacstartómba, nehéz kirángatni.
Viszont a beakasztós pedáltól nagyon parázok :o(((

monique képe

monique 3617 napja

köszi:)

pedál: nem vagyok még teljesen otthon a szakkifejezésekben, a beakasztóssal én spd-re (pedál+cipő) gondoltam :) feltételeztem te is. mindenesetre, megjegyzem hogy olyat vegyek aminél könnyebben ki tudom venni a lábam a cipőből :) nekem mindenképpen kelleni fog az spd amúgy, mert a lábfejem egyébként megviseli a tekerés így sima cipőben sima pedálon, meg egyébként sem véletlen h mindenki aki komolyan teker, ilyet használ.

empirke képe

empirke 3618 napja

Jó a kép :)

 

empirke képe

empirke 3618 napja

A beakasztós cipővel már többször elestem, így lecseréltettem normál pedálra. De val.szeg van jobb is, mint az enyém, ez egy Look típusú, piros, ami a merevebb, állítölag van a szürke, azzal könnyebb bánni. Ez amúgy eleg profi, de akkorát kell fordítani, és rúgni, hogy ki tudjam akasztani, hogy hirtelen megállásnál kevés az idő. Csomószor elestem, féltem már menni vele, és inkább lecseréltettem.

hát ezért...

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3618 napja

Szuper!

monique képe

monique 3618 napja

vmiért én is azt hittem h nem fog zavarni a meleg de mégis.. 32 fok tűző napon sem zavar?;)

mi a gond a beakasztós cipővel? tuti h majd azt is kell vennem:)

az úszás szerintem semennyit nem számít nekem a biciklinél. de ez csak azért van, mert nemtudok olyan gyorsan vagy hosszan úszni h elfáradjak bele. még sose fáradtam el bele :D

empirke képe

empirke 3618 napja

Jajj, mintha velem történt volna :) A biztonságos bicajozás közbeni frissítés, egy kézzel irányítás, kulacspakolás, forgolódás, áh, kész, nem megy jól. Ezt lehetne jól begyakorolni, ha többet tekerünk.

Amúgy a tempó nekem nagyon megy sokáig, nem szokott zavarni a meleg, de csakis 2 kézzel fogott kormánnyal, nem beakasztós cipővel, és megállva ivással.

Bár az tény, hogy nem bicajoztam még 3,8 km úszás után azonnal tempósan.

Rendesen rákészülsz, akkor ezen igen sokat lehet javítani szerintem, sok-sok bringázás az állítólag marha sokat számít az IM-en.

Felszerelések

KTM one
Garmin 910XT