monique futás

2014.01.24 Péntek, 00:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:41:35

Távolság

7.91 km Szint: 180 m

Tempó

05:15 p/km (11.41 km/h)

Pulzus

Átlag
158
Minimum
0
Maximum
179

Edzésleírás

itt a hegyen 3 alap kör + kis lejtő a végén. 4 kört szerettem volna + még egy kicsit de a combomnak csak az első félóra esett jól, utána kezdett szar lenni. az első 2 körben a könnyebb irányban futottam amúgy, csak pont ott a 3. körben mentem felfelé az 1km-es ~6% emelkedőmön. lehet az volt sok neki most... :/ mert az elején amúgy teljesen jól ment, könnyed és jó tempójú volt a bemelegítés is. lehet kicsit késő is volt. a pulzus amúgy nagyon jó volt! de nem is esett volna jól magasabb pulzussal :) + lejtőkön lazábban mentem.

 

az azért érdekes h nyári hónapban ugyanilyen edzéstervet jobban bírtam. tuti h télen más a combom teherbírása de miért? ötletek??

 

ja és új cipő, szép zöld :)))

 

a hosszabb emelkedők adatai::

5:28 (5:52)@bem (158-ig)

5:05 (5:27)@167

5:56 (5:56)@172

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:41:35 7.91 05:15 11.41 180 0 179 158
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

17 hozzászólás

monique képe

monique 3795 napja

köszi

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3795 napja

Ha szokja a gyűrődést akkor minden rendben! Mondjuk úgy, hogy gyors futásnál némileg magasabbra emeled a lábad, mármint hátul. szerintem te ügyes lány vagy, és jól csinálod a futást, hiszen az eredmények ezt igazolják, hajrá, csak így tovább!!!

monique képe

monique 3796 napja

nemtom, amióta ezt az edzéstervet csinálom, a futás legelején általában baromi frissek és erősek a lábaim, a combokat beleértve. csak idővel kezd fáradni picit. amúgy meg úgy tűnik talán szokja a gyűrődést :))

 

egyébként én nem emelem a lábam alapból, ahhoz tényleg sprintelnem kell h emeljem rendesen, addig minek? :D

 

ja és nem írtam olyat h más a mozgás télen!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3796 napja

Én valami olyasmire gondolok, hogy nem megy olyan könnyen a lábak hajlítása, ahogy én szoktam mondani nem megy a gördülékeny futás, sokkal alaposabb bemelegítés kell, gyors futásnál nem automatikan emeled magasabbra a lábad. Szerintem jól írod, hogy télen nagyon picit másabb a mozgás főleg nagy hidegben, és mivel nem "olajozotabb" a mozgás némileg több energia kell, ezért hamarabb kifárad az ember.a gyorsítás is némilebb lassabban megy.

Pici apróságok ezek, sokszor inkább csak érzed, de 5 perces tempó környékén már érződik a különbség, főleg 4.30-as tempónál! Van olyan apróság is, hogy aszfalton való futásnál jóval kevésbé rugalmas az aszfalt, ez a hatás-ellenhatásnál, főleg hosszabb futás esetén már számottevő különbséget okoz!

Én kb. erre gondoltam, tehát pici különbségek, de mondjuk egy 4.30-5 perces 10 km-es futás esetén már sokat jelenthetnek!

monique képe

monique 3797 napja

na meg, nem mindenki érzékeny erre annyira, lehet egyéni probléma

monique képe

monique 3797 napja

nem tudom mire gondolsz azzal h mechanikusabb mozgás :) kifejted?

 

amúgy azóta olvastam 1 ilyet h más izomrostokat aktivál hidegben a szervezet. többet aktivál a gyorsabbakból, amik hamarabb kifáradnak. nemtom lehet h tényleg ez van h télen ugyanaz a pulzus mást jelent, mint nyáron..... csak az a baj h akkor végképp nemtom mi lenne a legjobb edzésterv ami hatékony is :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3797 napja

Csak találgatok: télen, a hidegben más az izmoknak, hiszen sokkal mechanikusabb általában a mozgásuk, ha érted.  Én inkább erre gyanakodom.

monique képe

monique 3798 napja

amúgy igen, most kevés és nem lassú futás van, ez igaz, de ez csak átmeneti terv.

a lábamnak úgy látom az a gondja inkább h télen vmiért kevésbé terhelhető, azt nemtom miért

monique képe

monique 3798 napja

Hauanita: semmi gond, nyugodtan mondd el a véleményed :)

volt olyan is, hogy sokat futottam tényleg jó lassan (max 162 pulzus/max 70%), az se jött ki jól.

nem értek egyet azzal a nézettel, hogy csak a km-gyűjtés lehet cél. a hatékony edzés nem csak lassú edzésekből áll.

 

Feri: néhány hét után már biztos tud megint 4:20-ban futni. az addigi alapozás meg lehet, hogy ad alapot a további gyorsításhoz.

mire gondolsz "izomzati problémával"? mert ez így rendkívül semmitmondó lett :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3798 napja

Hogy ki mennyit fut az egy dolog, más dolog viszont, hogy az edzései mennyire hatékonyak, mert semmit sem ér ha a hatékonyságuk a nullához hasonló, mivel valakinek télen lassúságmániája van...

Igenis télen lehet szép gyorsakat is futni, mert probléma lesz tavasszal, ha valaki 3-4 hónapokon keresztül 6 percesben kocog, ha megfeszül sem tud 4.20-as tempóban futni, pedig szeptemberben könnyedén ment...

Mónika: szerintem izomzati probléma lesz.

Hauanita képe

Hauanita 3798 napja

Így van. Meg szerintem amennyire én értelmezem (bár továbbra is azt gondolom, nem nekem kellene itt osztanom az észt, mert komolyabban soha nem foglalkoztam edzéselmélettel) alapvetően más a két időszak célja. A téli alapozásé az állóképességfejlesztés lenne. Mondhatni csak-és-kizárólag. Nyilván a nyárié is, mégis az időjárási sajátosságok miatt az működhet másképp.

Én mióta futok, csak azt hallom, hogy télen egyetlen célja lehet/kell, hogy legyen egy futónak: a km-gyűjtés. Mindegy milyen tempóban, de alapvetően lassan, de sokat. Ehhez képest Te arányaiban most kevesebbet futsz, de viszonylag gyorsan.

Amúgy lábadnak nem lehet, hogy nem a távolság, hanemépp a sebesség árt?

monique képe

monique 3798 napja

Miért tartod másnak a nyári alapozót a télihez képest? A hideg miatt?

Tavaly téli edzéseimet láttad? Nem futottam 55km-eknél többet és működött. Most ezen próbáltam minimálisan variálni, jelenleg ilyen sikerrel. :)

Utána amúgy -tavaly- tavasszal több km-t tudtam futni a gyorsítóidőszakban. Érdekes paradoxon

Amúgy jelenleg OK a comb, egy bizonyos heti km-t elvisel :)

 

Hauanita képe

Hauanita 3798 napja

Szerintem egy nyári alapozó edzéstervet nem lehet összehasonlítani egy télivel.
Azért nem szívesen írok Neked, mert az én fejemben nem tudomány van, hanem amit innen-onnan olvasok és tapasztalok, de egyrészt mindenütt azt látom, hogy a téli alapozó időszakban a tempó kifejezetten lassú, ezért lep meg, amikor Nálad 5 percen belüli tempókat látok. Én tapasztalom, hogy az izomzatom igenis érzi a hideget, ráadásul a lényegesen több futóruházat is lassít (ami megint nem összehasonlítható egy nyári póló-rövidgatya kombinációval, de ok, én fázósabb vagyok, nyilván az átlagnál is jobban beöltözök). Az időjárás viszontagságai miatt a gyors futások max esetlegesek lehetnek.

És igen, a távolságoknak "kellene" hosszabbnak lenni, mondom, tényleg azt látom tíz éve magam körül, hogy ilyenkor az ember lassú, hosszú edzéseket fut, ahol a távolság a lényeges és nem a tempó. Ez alapállóképességet biztosít, tavasszal pedig, amikor jön a jóidő lehet rövidíteni a távot, növelni a tempót, és ez felpörget a tavaszi versenyekre.

Az pedig, hogy nem bírja a lábad (gondolok itt arra az utalásra, hogy "mert bírta a lábam") megint csak azt bizonyítja sajnos, hogy valami nincs rendben :( Szorítok, hogy helyrejöjjön!

monique képe

monique 3799 napja

(persze akkor több heti km jött össze, mindegyik futás min. 1 óra megvolt, mert bírta a lábam. a külön kis rövid nagyonlassú lazák nem az edzésterv részei voltak hanem másokat kísértem :) )

monique képe

monique 3799 napja

(amúgy a 2011. augusztusit másolnám)

monique képe

monique 3799 napja

edzésekben is írtam h a bemelegítés az kifejezetten jól megy, jó tempóval indul magától és lazán. szóval nem érzem h lassan melegedne be az izomzat, de persze ha szerinted rosszul következtetek akkor szólj nyugodtan!

 

nyáron is alapozó edzésterv volt, amit most másolnék, és nyáron remekül működött, szuper eredménye volt. így sem érthető h miért szeretném?

Hauanita képe

Hauanita 3800 napja

Azért az időjárás okozta különbségek miatt szerintem ilyenkor lassabban melegedik be az izomzat. Éppen ezért sem értem (és több más okból sem), hogy miért akarsz telente a nyárihoz hasonló edzéseket végezni. Miért nem állsz át arra, hogy télen lassabb, hosszabb alapozó edzéseket végzel, amire tavasszal gyorsítasz?

Felszerelések

Asics GT2000 3 zöld w
Garmin 910XT