monique futás

2013.12.08 Vasárnap, 00:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:47:45

Távolság

19.61 km Szint: 100 m

Tempó

05:30 p/km (10.92 km/h)

Pulzus

Átlag
154
Minimum
0
Maximum
180

Edzésleírás

hát ezt most nem tudom h kellett volna vagy sem.. nem azért, mert vmiért álmos voltam :P (elvileg aludtam kb eleget, de 2 nappal korábban 2 óra alvás lemaradt, lehet az most ütött vissza). jó, az sem esett jól az elején, de később már nem éreztem magam fáradtnak. jó gyakorlás ez a 24 órás ultrafutásra :)))

 

helyette viszont az elülső combon előjött az izmoknak az a régi problémája. mondjuk egész héten gyanús volt picit, hogy talán nem volt elég idő a teljes regenerálódásra vmelyik múlt heti után. de nem akadályozott semmit, comb eddig nem fájt (kivéve majdnem csütörtökön), ezért nem is voltam benne biztos, hogy ezt jól érzem-e. és szombaton jónak tűntek a dolgok.

 

megállhattam volna kb 8km után, amikor előjött a gond, volt éjszakai villamos meg busz, de kivételesen elfelejtettem az utazáshoz szükséges kártyát. húha, gondoltam, az isten is azt akarja, hogy ezt én most lefussam :).  hát, de sok köszönet nem volt benne.. mindegy, akkor legalább tudom, hogy picit alakítani kell az edzéstervemen. van tippem rá, h mit. de ezek szerint még mindig nem tudom, hogyan kell optimálisan az alapozást csinálni..

 

részletek a problémáról meg edzésadatok az edzésszakaszoknál. ja, azért lett csak ennyi km, mert nem bíztam a gps-ben a belvárosban és ezért időre futottam, meg hát a comb is.... annak ez is sok volt :) (amúgy felesleges volt a gps iránti bizalmatlanság, tökéletesen mért bent a városban is)

 

amúgy a hangulata tetszett a futásnak, főleg az útvonal és az időzítés miatt, kár volt ezzel elrontani, na :(

 

ps: az állva bealvós feeling is tetszett utána.. :D letettem a fejem és bumm alvás (jó, máskor is könnyen elalszom, de ez valami különleges jó érzés :))) )

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:11:33 2.21 05:14 11.48 0 0 149 130
01:24:38 15.51 05:27 11.00 0 0 169 155
00:11:34 1.89 06:07 9.80 100 0 180 170
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

25 hozzászólás

monique képe

monique 3831 napja

na, újraolvastam, bocs, nem figyeltem múltkor, végre leesett kiről beszéltél :)) írtam neki most emailt, köszi!

monique képe

monique 3841 napja

és ezt a masszőr meg tudja nézni h erről van-e szó?

örülök ha érdekel az anatómia téged ennyire :) sajnos én nem bírtam rávenni magam, hogy nagyon beleássam magam

Bozót képe

Bozót 3841 napja

tényleg nincs időm, de majd írok még :)

 

most gyorsan annyit, hogy talán az egyensúly hiányában van a megoldás. Ha pl előrehajolni nagyon nem tudsz, de a lábat széttáró mozdulatok mennek, az jelethet olyat is, hogy a hátul (hát, térdhajlító,stb) lévő izmaid feszesebbek a kelleténél, illetve az elöl/belül stb lévőknél és pl hátrébb húzzák/billentik a medencéd az optimálisnál. Minimális eltérés már okozhatja, hogy a combizmokat borító pólya ami a szalagokkal-csontokkal összeköttetésben van, magával húz egy-egy izmot erősebben , mint kéne. De tényleg nem vagyok ennyire hozzáértő csak érdekel és most kicsit belemásztam amúgy is az anatómiába (nem húde komolyan, csak ilyen műkedvelő-ismeretterjesztő szinten persze)

 

Szerintem beszélj Ursival, futó is, biztos szívesen segít.

monique képe

monique 3842 napja

jaj még egy utolsó. most a keddi futásomnál direkt próbáltam figyelni h a futómozgás melyik fázisában terhelődik az elülső comb. nem mintha fájt volna, semmi gond nem volt, de attól még tudtam figyelni ezt valamennyire.

szerintem 2 alkalommal is gond lehet közben (majd ha épp fáj is akkor tudom biztosra mondani ezt)

- talajra érkezéskor, ekkor excentrikus terhelés jut a combfeszítőre ugye? nem vagyok ebben teljesen biztos. (lejtőn biztos, de síkon is?)

- elrugaszkodás után lábemeléskor

konkrétan az első votl az amit azt hiszem tudtam figyelni most h terheli a combot. de tényleg nehéz volt úgy figyelni h alig lehetett érezni vmit, mert laza volt a tempó és rövid az edzés :)

monique képe

monique 3842 napja

sérülésig erőltetésről...hú hát azért olyan még szerencsére nem volt. futottam egyszer 30km-t úgy ezzel a combbal, hogy 3km után már bejelzett.. :DD tudom, hülye voltam - ez még tavaly volt

mindenesetre nem sérült le bele vagy iylesmi. igaz kellett 5km-enként 1 perces megállás hogy végig tudjam futni. de ettől még nem kéne ilyeneket erőltetni, az biztos

monique képe

monique 3842 napja

köszi!

szóval, jóga: megnézem Oravecz Orsolyát, köszi a tippet. egyébként akivel jógáztunk, teljesen alkalmazkodóképes volt, ő nem is mondta hogy gond lenne, vagy ilyesmi, nem kritizált, meg nem is erőltetett semmit feleslegesen, csak láttam hogy tényleg nagyon a béka feneke alatt vagyok. :)) :P

a lábemelésből kb kezdő szint volt: hanyattfekvés, és felemelni a lábat (lábakat), könnyített verzióban hajlított térddel, picit magasabb szinten már nyújtott térddel illetve már derékszögig emelni fel. mindenesetre nekem mindegyik verzióban égett tőle az elülső comb. már nem merem combfeszítőnek nevezni..: :D

 

kötött csípő? érdekes mert ugye pont írtam h sztem arrafelé hajlékonyabb vagyok, mint máshol, de lehet h az nem a csípő. nem foglalkoztam sokat anatómiával szóval hátha te jobban tudod - minek a hajlékonysága kell töröküléshez, lótuszüléshez? illetve a spárgához mi kell? (nem, nem tudok spárgát csinálni, de ez pont egy olyan valami amit jobban el tudok képzelni magamnak, mint a tenyérrel földérintés előrehajolva. :D régebben pedig ment lótuszülésféle)

na de, hogyan tudnám ellenőrizni h mennyire kötött a csípőm? okozhatná ez az egész combproblémát? illetve miért feszülhetne feleslegesen a gyakorlat során a comb, azt mi okozhatja, hogyan kerülhető el?

 

hidegteszt: hát igen a dupla gatyát már próbáltam :) nem egészen értettem, mire gondoltál ezzel: "Meg akár kipróbálni rögtön ki a hidegbe, hogy rosszabb-e"?

amúgy a bemelegítő szakaszban mindig lazább a tempó (le is húzza az edzés átlagát egypár mp-cel ha-ha), úgyhogy azt képzelem, hogy ezzel kellően jól melegítem be. de lehet tévedek és jobb lenne ez a lakásban bemelegítős, kifejezetten elülső combra mit csinálnál azt bemelegíteni? lépcsőzés a lépcsőházban, guggolások? :)

 

az utolsó bekezdésedről: értelek, és a nyuszi úgy érzem a lábemelős gyakorlatnál ugrott ki a bokorból, csak nem tudom hogy pontosan hova ugrott ki. :D szóval ezt szeretném tovább vizsgálni, mert nekem tényleg nagyon feltűnt, hogy ennyire meglepődtetek hogy az a gyakorlat probléma a combomnak!... simán el tudom képzelni jelenleg, hogy valami hasonló mechanizmus miatt feleslegesen feszül a futásnál is vagy akármi...???

a sima guggolás amúgy nem nagy ügy, abból pár hét gyakorlás után már elég sok ment :D nemtudom most milyen... pár napon belül elkezdem sztem megint. az egylábas guggolás nem hiszem hogy menne végig úgy hogy végig tökéletes a technikája (ez sztem fontos), de majd meglátjuk.

Bozót képe

Bozót 3842 napja

Nincs most időm mindenre, de

Jóga, pl Ursi, Orsolya Oravecz facebookon?  A "rossz helyen"-t arra értettem, hogy ha egy oktató nem képes a tanítványhoz igazodni, neki segíteni  akármilyen alacsony kezdő szinten akkor baj van. Olyan lehet, hogy nem akar kezdőkkel fogalalkozni, de akkor ki lehet kerülni rögtön :)

Most nem tudom, melyik fegyences gyakorlat is volt ez? a lebegőülés-szerű lábemelések? Mert arra rémlik, hogy mondtam, hogy akkor fáj a combban, ha feleslegesen ott feszül amire a gyakorlathoz nincs is szükség, vagy ha a csípő olyan kötött, hogy folyton húzza. 

 

A hidegtesztre: hát pl jól bemelegíteni még bent a lakásban, hogy tuti ne érje korán a  hideg, rávenni akár szélgatyát és úgy tesztelni. Meg akár kipróbálni rögtön ki a hidegbe, hogy rosszabb-e...Ha ezt már próbáltad, akkor sokkal jobbat nem tudok, csak ilyen kísérletezgetést. 

A vérkeringés ha nem tökéletes akkor gondolom hamarabb is fárad az izom.

 

Bocs, ha a keresztedzős témában nem tudok konkrétabb lenni. Megmondom én mit tennék. Megpróbálnám kitapizni, hogy pontosan hol a gond és kicsit direkt rádoglozni, hogy lássam, mit reagál. Sima guggolás, kitörés, súlyzó, egylábas guggolás, ilyenek . Én megpróbálnám kiugrasztani a nyuszit  a bokorból, rátalálni legalább arra hogy mi fokozza. Aztán az is előállhat, hogy eközben megerősödik és el is múlik. 

Ha sokkal rosszabb akkor persze nem erőltetném sérülésig...

 

 

 

 

 

monique képe

monique 3842 napja

még annyi h jóga: abszolút nem vártam el semmit egyébként magamtól :) bár annyira nem lepett meg, hogy nem megy, hiszen tudom mennyire nem vagyok hajlékony, gyerekként sem voltam az. csak talán a csípő környékén vagyok egész hajlékony, nem tudom most pontosan meghatározni ezt h hol:) de kb sehol máshol nem.

hogy rossz helyen jártam volna...? hát nem tudom. látatlanban nem tippelgetnék, "megsértődtem" helyette is:))).

monique képe

monique 3842 napja

mármint mittomén 40km-t futok hetente akkor nemhiszem h előjön:))

monique képe

monique 3842 napja

még a keringéses elméletről: akkor miért terhelésfüggő a dolog?:)

monique képe

monique 3842 napja

ja, nem emlékeztem, hogy említettem a jógát :) 

 

talán félreérthetően fogalmaztam. "előképzettségen" minimális hajlékonyságot értettem. még mindig a bokámat sem tudom megfogni előre hajolva. erre ha tudsz mégis valami jógaoktatót, aki tud erre "kezdő" (konkrétan nem kezdő, hanem béka feneke alatti) verziót, akkor szólj nyugodtan.

 

amúgy az h a jóga hat a szellemre: hát, amennyi kis tapasztalatom van vele, én se vagyok erre fogékony. :) nem baj.

 

izom "imbalansz: igen, nézd, lehet hogy itt pont ez a probléma, de jó lenne tudni h mi pontosan, akkor célzottan megdolgozhatnám. írod te is, hogy "elég komplikált", nem feltétlen combfeszítő. 

 

figyelj! emlékszel, amikor tavasszal csináltam a fegyencedzést: volt egy lábemelés gyakorlat. erre panaszkodtam h miért cincálja szét az elülső combom, combfeszítőnek tűnt akkor is a probléma. te, és empirke állítottátok, hogy az nem lehet, nem érezhetem a gyakorlattól a combfeszítőt! pedig de!!! valamit jelenthet ez. mit gondolsz erről? amúgy szerettem is volna azt hinni, hogy ezzel a gyakorlattal megerősítettem kicsit, és azért nem volt a probléma sokáig aztán, de lehet h csak azért nem, mert jött a nyár... nem tudom. azért az igaz, hogy a hosszúfutásokat is jobban bírta, mint valaha, az talán nem véletlen. korábban nem bírtam elképzelni, hogy maratont normális tempóban bírja a combom, csak lassabb tempóban, aztán ez a probléma idén eltűnt.

 

úszás: hát a gyorsúszás az lehetne futás mellé, de ehhez a gyorsúszást szeretném rendesen megtanulni, majd meg is lesz. de látod, úszóoktatót is kell keresnem. ezt nem kezdhetem csak úgy el egyedül. tudom a mozdulatsort egyébként, a levegővételt viszont nemtom, és egyébként is jobb ha nem hibásan rögzül be az úszásnem. (a mellúszást nem szeretném most futás mellé, annál jobban szeretnék futásra koncentrálni, úgy hogy térdnek, egyéb izmoknak ne legyen gondja.)
amúgy sztem az úszás nem dolgoztatja meg a combfeszítőt. :) nem értem miből gondolod hogy igen. de lehet h csak én úszok túl lassan lazán alapból. az is igaz, hogy soha életemben nem fáradtam el több órás úszásba se. de gyorsan nemtudok menni. nagyon másképp működöm ott, mint futásban. (jó, végül is futásban is a sprintem nem túl jó, meg csak rá kellett jönnöm h hogyan kell lazán futni, és így az is megy akármeddig, de ez úszásból ösztönösen megvolt. de legalább szeretek sprintelni=gyorsan futni, gyorsan úszótempózni meg nem.)

 

hogyan gondoltad a hidegre vonatkozó tesztelést? fogalmam sincs, mire gondoltál, de örülök ha szerinted egyszerű, így megkérlek írd le. egyébként próbáltam már valamikor olyat h ráhúztam +1 nadrágot, nem volt különbség, de asszem akkor nem is volt épp nagy probléma sem, csak a gyorsabb tempónál próbáltam jobb működésre bírni:) sajnos nem észleltem különbséget. egyébként ahogyan írtam, az "égés" csak az egyik verzió, gyakoribb tünet az explicit fájdalom. 

 

és ha tényleg erről lenne szó, ez hogyan oldható meg?

 

egyébként ez a vérkeringéses elmélet, erre gondoltam én is, csak nem logikus hogy miért nem az edzés elején a legrosszabb. nem, hiszen idővel előre haladva romlik fokozatosan. pedig akkor jobban bemelegedve kéne legyen nem? ötlet? ez belefér valahogyan, nem zárja ki?

 

összességében ezek a nyújtós, keresztedzős stb javaslatok: nem tartottam elég konkrét megoldásnak a problémára őket. nem elutasítás, csak nem tudok mit kezdeni a javaslattal általános formában. ezért is tettem fel itt most néhány kérdést.

 

a masszőrös volt mondjuk az amit használhatóan írtál le:) van tipped "ügyes masszőrhöz"? az lenne igazán használható. egyébként helymeghatározáshoz: http://csakugy2.atw.hu/comb.jpg

 

a kék az ahol általában jelentkezik, kb... emlékezetből nyomom mondjuk :) de kb ez. nem feltétlen egyszerre mindegyik terület.

 

a sárga kereszt: az a bal combon van csak, de érdekes hogy egy egy körülírtabb valami. ott 2011 tavaszán volt először. sajnos csak nagyon emlékezetből jelöltem a helyét, lehet h nem pont ott van.

 

lehet ez csak összezavar még jobban... midnenesetre megpróbáltam :)) amúgy köszi persze.

Bozót képe

Bozót 3842 napja

Tudom, hogy próbáltad a jógát, de az a véleményem, hogy vagy rossz helyen jártál vagy magadtól vártál el túl sokat. Bármilyen szinten elkezdhető, nincs olyan, hogy előképzettség kéne hozzá. Minden gyakorlatnak van még egyszerűbb, még kezdőbb változata. De persze  a jóga csak egy ötlet, mert nagyon széleskörűen, a test minden részére hat és ha fogékony vagy akkor a szellemre is :) Én annyira nem vagyok fogékony pl. A legnagyobb előnye talán a változatossága mellett, hogy szinte minden mozdulat az erő és a hajlékonyság mellett az egyensúlyra is dolgozik. Az izom imbalansz pedig az egyik leggyakoribb oka a nyavalyáinknak....

 

Lehet simán csak nyújtó (stertching, pilates, stb) gyakorlatokat is keresgélni ami célzottan ott használ ahol a problémád van. A combfeszítő ugye a négyfejű combizom, de van ott még más is, elég komplikált. Talán egy ügyes masszőr ha segíteni konkrétan nem is tud, de meg tudja határozni a pontos helyet. Különböző tetshelyzetű nyújtások vannak erre, így leírni macera, talán végigpróbálni lehetne videók alapján.

 

Az úszást se sokszor próbáltad szerintem, talán pont most alapozáskor lehet hogy mégis jó lehetne a futás mellé, de ez is egyéni, csak azért jutott eszembe mert low.impact, de megdolgozható a comb és neked bejött, mint sport. 

 

Talán egyszerűen érzékeny   a hidegre, ezt elég könnyű tesztelni :) Hátha meg is lenne a megoldás. Számomra tök elképzelhető, hogy van ott valami rész, akár maga az izom, akár a közte lévő "hártya" , akár az inak egyike, ahol nem tökéletes a vérkeringés és pláne hidegben amikor méginkább összehúzódnak az erek, problémás lesz az izom vérellátása és ezt érzed égésként. 

 

monique képe

monique 3842 napja

erősítés amúgy: már el akartam kezdeni ősszel de azért nem volt eddig, mert úgy 1 hónapig nem mertem megkockáztatni egy pici húzódásféle miatt amit pont a fő gyakorlatok abszolút terheltek volna

monique képe

monique 3842 napja

amúgy köszi!

monique képe

monique 3842 napja

Bozót: van célzott nyújtás már régóta. de lehet nem értelek, mit javasolsz konkrétan plusz nyújtásnak? ez érdekelne.

 

jahh és semmi köze ilyen meg olyan nézetekhez ennek, én nem az a típus vagyok..... annyit tudok csak hogy mi segített eddig és mi nem. a nyújtásnál kéne konkrét info hogy mégis mi az ötleted mit csináljak.

 

keresztedzés: jóga egyelőre kizárt, egyszer elkezdtem a jógát, de az első alkalommal a bemelegítő gyakorlatok felénél elakadtam. (igen, azért mert nem vagyok flexibilis izomzatú.) szerintem úgy 1 év külön felkészülés kellene, mielőtt jógázhatnék. tessék, megint megdőlt a gondolatod, hogy csípőből elutasítok és nem próbálok meg dolgokat :DD csak nem blogoltam a jógáról ennyi...

 

bicikli most télen nem lesz :S

 

az úszás nem volt kompatibilis a futással amikor próbáltam párszoe. majd egyszer szeretném megint bevezetni persze.

 

erősítés: az lesz megint, ugyanaz, ami tavasszal. mondjuk szerinted hány hónap után kéne jelentkezzen a hatása?

 

még egy gondolat külön neked Bozót: én észrevettem ezen izomprobléma és az évszak között korrelációt. télen könnyebben előjön. ötlet h miért?

Bozót képe

Bozót 3844 napja

Én adnék egy esélyt a célzott nyújtásnak, erősítésnek, keresztedzésnek (jóga, úszás, bringa például). Abban egyet tudok érteni, hogy ha amúgy minden más rendben, akkor futásra  alegjobb edzés a futás, de ha valami nem kerek akkor kellhet más. Azt gondolom, nem ciki átgondolni a korábbi nézeteinket és megpróbálkozni korábban elutasított dolgokkal is a siker érdekében. 

monique képe

monique 3844 napja

nem hegyi futás miatt, hiszen nem is futottam különösebben semmi ilyet előtte való napon.

amúgy nem igazi izomláz volt, és 1 napig tartott

de a terhelés tényleg nem jó.

valahol az elülső combnál gyenge vagyok, igen, de azt senki nem tudja hogy miért és hogyan oldható ez meg! na ez lenne a nem triviális!

RemAti képe

RemAti 3845 napja

Pedig koncentrálhatnál. Jó néhány elemet meg lehet találni a jógában is. Kérdés mi volt előbb a tyúk v. a tojás. :) Enyhe izomláz lehet "hegyi" futások miatt. Másképpen terheli a futásnál használt izmokat. Viszont, ha izomláz és sokáig tart az elgondolkoztató, mert vagy nem jó a terhelés vagy olyan izomokat terhelsz ami eddig nem volt terhelve vagy esetleg valahol gyenge vagy és "rosszul" terhelődsz. Na ezt jól megírtam. És triviális. :)

monique képe

monique 3846 napja

köszi! a nyújtásra ennél jobban nem tudok koncentrálni. én is azt hittem amúgy, hogy hátha amiatt nem jött elő ez a probléma már régóta, mert nyújtom az elülső combot is rendszeresen (régen nem). sajnos nem így van... így pedig nem hiszem, hogy a masszőr segítene.

 

a nagyon enyhe formát én is ismerem, de az valahogy másmilyen, az nem romlik edzés közben, ahogy telik az idő. ez meg ilyen, hogy romlik, ez a fő különbség, meg persze az, hogy fájdalmasabb.

 

az a fura, hogy tegnap ugye alig csináltam vmit, visszavettem a terhelésből egész héten, mégis ma szinte izomlázam volt a problémás helyen. nem igazi izomláz, csak picit érezni, hogy "leterhelődött" vagy nemtom. ez paradoxon, terheléscsökkentésre rosszabb. :) de növelni meg nemtom, hiszen azt nem bírná. ha rövid időre 155 fölé ment a pulzus, akkor már égett a csütörtöki edzésen. mondjuk ez elmúlt pulzuscsökkentésre.

 

mondjuk már hallottam olyat, hogy enyhe sérülés rosszabb lesz - átmenetileg -, ha az ember pihen 1-2 napot. nem tudom, ez olyan-e?!

TiGör képe

TiGör 3846 napja

Ez a probléma nem hangzik jól! Én ilyennel nem találkoztam, csak talán nagyon enyhe formában, és azt is hamar megoldotta, ha jobban koncentráltam a nyújtásra.. Esetleg masszőr? Vagy én se írjak triviális tanácsokat? :P

monique képe

monique 3846 napja

hát és szerinted ez nem fontos??? mikor leírsz olyanokat h 6méter szintemelkedés 2km-en :D akkor ha az fontos akkor ez is az kéne legyen :D

 

szóval jól értettem hogy nálad van-volt olyan hogy elkezd fájni valamelyik izmod az edzés közepére és ez csak rosszabbodik hacsak nem állsz meg picit?

lacika76 képe

lacika76 3847 napja

Nem szoktam mindent leírni a naplóba, csak a legfontosabbakat.

monique képe

monique 3848 napja

igazából kicsit zavar is, hogy szerinted ebben nekem lett volna új...

monique képe

monique 3848 napja

tényleg ismerős probléma? ez meglep, erről lemaradtam biztos, mert sose láttam nálad, hogy arról írnál, hogy szétesett izomzat miatt nem ment volna az edzésed. mikor volt ilyened? és írtál is róla az edzésnaplóban?

 

a javaslataidról: értékelem a segítő szándékot amúgy, de ne haragudj, de abszolút semmi újat nem írtál most.

 

lacika76 képe

lacika76 3848 napja

Ismerős probléma. Pont ebben a cipőben jártam az elmúlt időszakban. Nem könnyű megtalálni az optimális edzésterhelést. Az szerintem alapvetően jó irányvonal (ha gyakorlatilag minden nap edzel), hogy sok könnyű futás legyen, így a regeneráció jó lesz. Mivel így kipihent leszel, tudsz mellette futni erősebbeket is (impulzus a szervezetnek). Mindent mérni szoktál, így most az alapozó időszakban lehet próbálgatni. Érdemes még mások edzésstílusát nézegetni, és kipróbálni (csak ésszel ám). Sokat konzultálni (építő jellegű kritikák), és egy idő után összeáll a dolog. Én így tettem. Az, hogy mennyire lesz majd hatékony, megmondják a számok. :-)

Felszerelések

Nike Zoom Structure+15 w
Garmin 910XT