monique futás

2013.11.28 Csütörtök, 14:41:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:58:21

Távolság

12.12 km

Tempó

04:49 p/km (12.46 km/h)

Pulzus

Átlag
173
Minimum
0
Maximum
187

Edzésleírás

anyukámnál lehet futni ajtótól ajtóig úgy h nem hegyi futás:)) mondjuk igazi sík terep itt sincsen, csak olyan van hogy 100m-enként emelkedik vagy lejt átlag pár métert, sebaj. 

 

kifut + 2 ördögárok kör + átfut nagyrétre + 5 kör réten + vissza utcákra + 2 ördögárok kör - így mentálisan szépen szakaszokra bontottam, mert amúgy ez nem egy új útvonal, tehát nem érdekes...a sziget az egyetlen sík útvonalam, ami még mindig nem unalmas :)

 

úgy gondoltam hogy a bemelegítő szakasz után 170 körül még épp lazán megyek, tehát úgy, h még nem kell "nyomni" kicsit se. végül is, ez így sikerült, csak 20p után már 175 volt a pulzus:)) pedig egész sokáig 170 alatt volt előtte, csak vmiért felugrott ide aztán, gyorsítás nélkül. azért utána nyugton volt, 180 alatt maradt a vége előttig.

 

ez ment így egy kb egyenletes 4:45 tempó mellé. a legutolsó ördögárok kör, ami amúgy kb 1,8km-es, na ott belehúztam icipicit, arra a tempó 4:30-asokban volt, 185 pulzus mellett pont 4:30. 

 

ez a futás akkor végül is kb maratoni pulzus/tempó volt, a végét leszámítva, azért neveztem el közepesnek :) lőrincz olivér szerint ugye ebből a pulzusból kéne futnom sokat... :) de nem tudnék mindennap ilyet úgy, hogy könnyed maradjon. (mármint félreértés ne essék, szerinte 180-185 a maratoni pulzusom, ami igaz is, csak nem vagyok még olyan edzett, hogy már a verseny elején onnan kezdjek. :P úgyhogy nekem ez a futás közel volt hozzá :P )

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:58:21 12.12 04:49 12.46 0 0 187 173
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

16 hozzászólás

monique képe

monique 3857 napja

ja kb ugyanúgy látjuk ezt

 

miért épp CC-hez mész?

 

hogyan számoltad ki a 145-öt?

lacika76 képe

lacika76 3857 napja

Majd jövőre megyek a CC-hez. Nagyjából tudom hol a szint, és az alapján próbáltam. Ez a terhelés nem jó a mindennapos futáshoz. Ha ritkábban futsz, vagy van sok regeneráló, talán, de hogy minél többet azon.

monique képe

monique 3858 napja

Feri: ez mire ellenvélemény?

 

nem egészen értettem a számításaid, de annyit megjegyeznék, hogy én nem futnék a laktátküszöb alatt 10-zel mindennap. nem menne, de pont ezt beszéltük meg a többiekkel.

 

lydiard: igen, jól emlékszel. de az ilyen 2:10-2:20-as maratonistáknak való terv. :) tehát nem kellene szó szerint venni, hogy 165km / hét meg h mindegyik közepes futás (bár nemcsak 1 féle intenzitáson kell futni, de mindegy), én csak muhariról tudom hogy képes ilyen terhelést elviselni. de ő tényleg 2:25-ös maratonista :)))

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3858 napja

Ellenvélemény: nekem a maratoni átlagtempóm kb. 4.45-4.50 között van, ez némi jóindulattal 140-150-es pulzustartomány, de mindenféleképpen 155 alatti, nekem a max pulzusom 189, a küszöbértékem 165, tehát én akár mindennap futhatnék ezen értéken, hiszen ha 155-ös pulzust is feltételeznék az még a maxnak csak 82%-a, ha ez alattit feltételezek az pedig 80% alatt van. Akkor most én túlságosan is edzett vagyok, vagy aluledzett?

Ha jól emlékszem a Lydiard-módszer heti 165 km környékit javasol, de nem laza futásból, hanem középerősből. Jól emlékszem?

monique képe

monique 3859 napja

lacika76: ezek szerint te jártál nála laktátmélő teszten?

 

maga a teszt szerintem kb okés lehet, csak az az edzéselmélet fura h annyit kéne futni a minimális laktátszint feletti pulzuson. :D mondjuk azt megjegyezném, hogy azt is mondta h annyit amennyit bírsz tehát ha nem megy mindennap elsőre, nem baj. csak hát nekem heti 2 bőven elég belőle :D akkor is elég nekem 2 belőle ha nincs munka meg semmi.

 

az a te 145-öd sztem nekem 170 pulzus lehet :) nekem 175-nél még nem volt minimálisnál több laktát. úgyhogy 175 volt az alsó határa a javasolt edzéseknek....

 

viszont azt is hozzá kell tennem hogy tényleg hatásos abban a tartományban futni! az a heti 2 is már tök hatásos volt tapasztalataim szerint tavaly télen. szóval idén is fogom majd csinálni megint de nem ezzel kezdem az alapozást. majd ha már tuti semennyire nem fáj a lábamon semmi meg már edzettem jópár hetet normális heti km-számmal akkor jöhet!

lacika76 képe

lacika76 3859 napja

Ez a Lőrinc Oliver féle hol futussunk sokat nem jó. Én már próbáltam. Úgy elméletileg igaz lehet, és működhet, ha 1 futás után 1-2 napot pihensz, de minden nap megfutni az ő általa javasolt intenzitást nagyon fárasztó. Náalm ezek voltak a 145-ös pulzus környkiek. Gyorsnak gyorsak voltak ezen a tempón, de 1 hét után már nem olyan kedvvel ment ki az ember futni. Ha csak futnom kéne, semmi meló, akkor ok, de munka mellett fárasztó, és versenyen sem tudsz igazán remekelni. Nálam is ez lehetett az utóbbi időben. A sok laza 1000x jobb, én már most érzem.

 

monique képe

monique 3859 napja

oké de  nálad mi a közepes?:)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3860 napja

Running Laca szótárából van a Pumukli kifejezés, szerintem őt nem érdekli, közepes, vagy csigatempó, ez is, az is csak az, de kérdezd meg inkább őt magát :)

monique képe

monique 3860 napja

korpaZASZ: ööö, és akkor mitől közepes? még ezt írd le nekem légyszi :)

 

TiGör: hát igen, mint írtam 165-175 a legmagasabb, ami még menne minden alkalommal heti 5 futást feltételezve (ez tesztelve :D), szóval ilyen max 75%-ig de tényleg az a plafon. :)

amúgy köszi, sztem se rossz forma :), igen, kb. ez volt a maraton előtt 2 héttel, mielőtt le nem romlott a forma. :) esetleg pár bpm-mel még lejjebb volt akkor a pulzus, de nem nagy különbség, érzésre kb ugyanaz :)

TiGör képe

TiGör 3860 napja

77%-on kéne sokat futnod? Na attól én is hamar kikészülnék sztem. Mondjuk élvezem, azt a heti 1-et.. :) De hogy sokat? 

Ez a tempó ehhez a pulzushoz azért már elég jó formára vall. Ez már a maraton előtti állapotod?

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3860 napja

Az már természetesen vastagon pumukli :)

monique képe

monique 3860 napja

és akkor a közepes tempó neked mi? :)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3860 napja

Lendületesnek teljesen rendben van ez. Ott erőlködésnek helye nincs, olyan jóleső, de a közepesnél gyorsann tempójú futást értek alatta.

monique képe

monique 3860 napja

...amúgy tudom h neked a lendületes még nem tempófutás, csak érdekel hogy amit én itt futottam az neked már lendületesnek számítana-e ha ezt a kritériumot használjuk hogy milyen a lábaknak :)  (persze nyilván függ a pihentségtől is, én itt közepesen voltam pihent, ha azt nézzük h volt előtte már2 nap futás de abból a 2. nap 160-as pulzusplafonnal)

monique képe

monique 3860 napja

igen, én is így képzelem hogy ez lenne nekem. :) 

 

bár nekem ez a futás nem 86%-on volt, mint írtam, nem vagyok elég edzett ahhoz h 180 felett legyen a pulzus már az elején a maratoni tempóhoz (így értelemszerűen lassabb is a maratoni tempó, mint az ideálisan lehetséges). 

 

de nekem ez nem is tempófutás emiatt. majdnem "közepes lazának" neveztem el, mert ez nekem érzésre pont annak a felső határa, amit még lazának érzékelek izomzatilag, tehát nem kell plusz energiát beletennem hogy "nyomjam" a tempót ha érted. neked a lendületesnél kell?

 

a legmagasabb pulzustartomány amit úgy találtam hogy tudok mindennap futni (heti 5x) az 165-175. 

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3861 napja

Nem tudom elképzelni, hogy a maratoni tempómból fussak sokat, hisz az azt jelentené, hogy nagyon gyakran tempófutást kéne csinálnom 86% körüli pulzusértéken. Ennek az lenne a vége, hogy besokallnék és a laza futásaim is csak fáradtan mennének, helyette egy idő után pihennem kellene, magyarán a kilométerek nem jönnének akkor meg össze. Ez így nekem nem kerek sehogy sem...

Felszerelések

Nike Zoom Structure+15 w
Garmin 910XT